Gisteren zijn er opnieuw gevechten gemeld bij het grensgebied tussen Thailand en Cambodja. Er is minsten één Thaise soldaat om het leven gekomen. Duizenden mensen zijn op de vlucht geslagen.

Het zijn de heftigste confrontaties sinds jaren. De afgelopen vijf dagen kwamen al zeker vijf mensen om het leven, zowel burgers als militairen. Beide landen geven elkaar de schuld van het beginnen van de gevechten. Bij de gevechten raakte ook een tempel uit de elfde eeuw beschadigd.

De spanningen tussen beide landen liepen recentelijk op vanwege demonstraties in de Thaise hoofdstad Bangkok waarbij de uitzetting werd geëist van Cambodjanen op een stuk land nabij de Preah Vihear-tempel. Thaise nationalisten stellen dat het gebied bij Thailand hoort. Er is al jaren spanning tussen Cambodja en Thailand. Vorig jaar bracht oud-premier Thaksin en bezoek aan Cambodja, dit werd door Thailand als een ernstige provocatie gezien. De relatie tussen beide landen is sindsdien verder bekoeld.

De Verenigde Staten hebben in het verleden beide landen opgeroepen de zaak niet te laten escaleren. De USA is een belangrijke bondgenoot van Thailand en wenst geen spanning in Zuidoost-Azië. De vriendschap met Thailand en stabiliteit in deze regio is van groot strategisch belang voor de USA.

Een woordvoerder van het Thaise leger zei zaterdag dat de regionale commandanten een staakt-het-vuren overeen zijn gekomen. Ook werd afgesproken geen extra troepen naar het gebied te sturen.

31 reacties op “Opnieuw gevechten tussen Thailand en Cambodja bij Preah Vihear-tempel”

 1. ferdinand zegt op

  Zondag. Gevechten zijn in alle hevigheid weer uitgebroken. Vluchtende Thais doodsbang van het lawaai van het door hun eigen leger afgeschoten artillerie vuur.
  Mensen zijn boos en bang.
  Thailand boos op Cambodia en die weer op Thailand. Alles om een stukje grond van geloof ik nog geen 7 km waarop de weg ligt naar de toegang van de tempel, die al in 3 procedures voor het internationale Hof van Justitie aan Cambodia is toegedeeld en welke overeenkomst Thailand ook elke keer opnieuw heeft ondertekend.

  Als ik het goed heb begrepen is intussen door de beschietingen een andere tempel uit de 11e eeuw gesneuveld en hebben verschillende onschuldige soldaten de dood gevonden en zijn velen gewond geraakt.

  Politici overschrijden bewust de grens en met hun arrestatie en veroordeling escaleert de boel verder.
  De economische schade van stilliggende handel loopt in de miljoenen. Mensen langs de grens ontvluchten hun huis en verliezen hun bestaan.
  De strijd wordt verder gestreden met het heffen van invoerrechten.

  Ik heb het geprobeerd hier in de Isaan, maar geen enkele Thai kan mij uitleggen waar het omgaat. en welk belang dit dient (interne politiek ?)

  Krantenartikelen lezende staat de grensverdeling incl. de tempel al op landkaarten uit 1903 en 1906 en zijn de eerste overeenkomsten uit begin 60tiger jaren. Alleen enkele mini stukjes land rondom de tempel zijn nog niet geregeld.

  Wie begrijpt het ? Is dit een oorlog waard.? Beide landen hebben zoveel andere problemen op te lossen, als chronische armoede, gezondheidszorg etc.

  Hoop dat de juiste mensen aan beide kanten hun hoofd koel houden en er niet nog meer onschuldige schlachtoffers vallen. Moet me toch niet voorstellen dat wij binnenkort om een enclave als Baarle Nassau en een grens correctie bij Cleve oorlog met Belgie en Duitsland gaan voeren.

  • De familie waar ik contact mee heb woont in de provincie Sisaket, redelijk dicht bij de grens met Cambodja. Ze zijn doodsbang. Ik kon door de telefoon de doffe dreunen horen.
   Ze zijn ook boos op Abhisit omdat hij er niets aan doet. Volgens hun een bevestiging dat hij zich alleen met Bangkok bemoeit en de rest hem koud laat. Misschien iets te simpel, maar toch ook een kern van waarheid.

 2. Robert zegt op

  Tja, laatst riep iemand op dit blog dat Thais niet konden denken, en iemand anders was daar dan natuurlijk weer boos over etc. etc. Laten we het er op houden dat de Thais in ieder geval een enorme aanleg hebben om zichzelf keer op keer in de voeten te schieten en weinig oog hebben voor de gevolgen op lange termijn. Volslagen onzin natuurlijk, deze schermutselingen. Voor degenen die niet snappen waar het nou precies om gaat, inclusief mijzelf, laten we er maar van uitgaan dat ‘face’ de belangrijkste drijfveer is. Amazing Thailand.

 3. ferdinand zegt op

  Breaking News. Er is kennelijk een oplossing in de maak.

  Tijdens de “schermutselingen” (op de Thaise TV was met enige gevoel van Trots infanterie geschut te zien die rondes van 10 zware “bommen” afschoten richting Cambodia) blijkt een vleugel van de omstreden tempel zelf beschoten te zijn en nu ingestort.

  Dus nog 2 dagen en dan ligt die hele temepl plat en is het probleem opgelost en heeft niemand zijn gezicht verloren.

  • Robert zegt op

   Weinig kans. Dan wordt die tempelgrond door een of andere hoge monnik heilig verklaard, zodat men in ieder geval goede reden heeft om door te knokken. Zo inventief zijn de Thais dan weer wel. 😉

 4. Chang Noi zegt op

  Het International Gerechtshof heeft een gedeelte van het grond gebied toegekend aan Cambodia, over andere stukken waar ook menings verschil over bestond / bestaat is geen uitspraak gedaan. Thailand heeft die uitspraak geaccepteerd, maar op dat moment had Thailand weinig keus. De huidige grens is door de Fransen opgesteld en Thailand heeft die “goed gekeurd” maar wel met het mes op de kil.

  Nu is die tempel inderdaad door Khmer gebouwd (net als velen andere tempels in Thailand) maar gezien de ligging van deze tempel is het in de huidige situatie natuurlijk onzin om die tempel tot Cambodiaans grond gebied te bestempelen. Bij die toekenning speelde andere zaken een rol, die nu voor problemen zorgen.

  Voor de rest is dit gebeuren in zowel Thailand als Cambodia gewoon een politiek spel, de tempel zelf maakt eigenlijk niet zoveel uit.

  Oplossing? Een test van een “berg-opblaas-bom” en weg is de hele berg en tempel.

  Of het hele gebied onder UN-peace-keeping (hahaha dan kan Thailand ook geen 200thb National Park diefstal meer plegen). En dan kunnen die UN-peace-keepers lekker op R&R naar Phnom Penh of Pattaya.

  Chang Noi

 5. Vandaag weer gebeld. Afgelopen nacht weer veel beschietingen. De kinderen gaan al een paar dagen niet naar school. Gisteravond had iedereen de kleding al bij elkaar gezocht om te vluchten. Ze gaan dan richting de stad Sisaket.
  Geen fijne situatie. De familie woont een half uurtje van de Cambodjaanse grens. Het dorp kan geraakt worden door granaten indien Cambodja artillerie in gaat zetten.

  • ferdinand zegt op

   Snap dat je in spanning zit. Leef met jou en je vriendin en haar familie mee

   • @ Ferdinand. Ik heb haar net gesproken 14.00 uur Thaise tijd. Afgelopen nacht was het rustig. Ook vandaag is het rustig. Ze hoeven vooralsnog niet te vluchten. En ze blijven humoristisch. “It looks like a movie” hoorde ik aan de telefoon met veel gelach.

 6. willem zegt op

  Goedemorgen Khun Peter,

  Zomaar een berichtje.
  Ik wil je vanuit Leidschendam ( binnenkort voorgoed Thailand ) een compliment maken
  voor de onderwerpen die voorbij komen op Thailandblog.nl
  Met veel genoegen open ik iedere morgen weer de site.
  De informatie, tips e.d. zijn zeer waardevol voor mij.
  Dit mag ook weleens gezegd worden.
  Ga zo door.

  Vriendelijke groet,

  Willem

  • @ dank je Willem. Ik doe het met veel plezier. En jij veel succes in Thailand.

 7. Frank zegt op

  Ik maak me vreselijk zorgen. Mijn vriend (partner) is militair (dienstplicht) Hij is gelegerd in Pai, maar hij belde me net dat hij waarschijnlijk wordt ingezet in dit conflict, net als zijn hele armycamp. De hele boel is in rep en roer daar. Verlof is ingetrokken. Ik hoop dat het goedkomt en dat mensen hun verstand gaan gebruiken.

  • ferdinand zegt op

   Heel veel sterkte. Moet moeilijke tijd zijn.Hoop dat ook hier mensen in 2011 hun middeleeuwse hersenen op een rijtje krijgen en leren praten i.p.v. te schieten.

  • Ja, Frank. Mijn vriendin woont daar dus we zitten in hetzelfde schuitje.

   • ferdinand zegt op

    Sterkte, ben blij dat ik er met mijn vrouw stuk vandaan woon. Hoop dat het voor iedere betrokkene snel over is en alle politieke en persoonlijke belangen van een paar belangrijke heren, ooit nog eens ter zijde kunnen worden geschoven. Nogmaals sterkte. Kan je wel dagelijks kontakt hebben ?

    • @ Ferdinand, ja ik heb dagelijks contact. Ze zijn bang en maken zich ook zorgen. Wegtrekken uit het dorp is ook moeilijk. Je weet niet hoe je het aantreft wanneer je terugkomt.

  • ThailandGanger zegt op

   Man Frank dat is zwaar kl*ten voor je. Sterkte gewenst !!

 8. guyido zegt op

  eigenlijk hetzelfde als de conflikten in afrika: willekeurig getrokken grenzen.
  in de tijd dat deze tempel gebouwd is , bestond thailand helemaal niet.
  het was het khmer kingdom dat vrijwel heel zuidoost asie in zijn macht had , van zuid vietnam tot bijna de burma grens.
  thailand zou heel best als toch vrij nieuw koninkrijk , wat ook ontstaan is via korruptie en bloedvergieten in de familie… ik wil niet te precies zijn “”” , wat respect op mogen brengen voor de Khmer.
  het is bekrompen en ronduit onbeschoft wat men zich toe eigent de resoluties van de VN worden met voeten getreden , niets nieuws hoor ook de vluchtelingen die zijn vogelvrij in thailand , die ook deze statuten van de UN niet wenst te onder tekenen.
  thailand of op zijn minst de bevolking wake up !
  snel verkiezingen , wie weet wat voor fijns er dan op het bordes staat in central world.

  • Zo’n conflict is meestal bedoeld om de burgers op 1 lijn te krijgen en en binnenlandse problemen te maskeren. Maar wie zijn weer de dupe? De arme Thai. Eerst overstromingen, nu dit weer… En inderdaad je mag dit wel toeschrijven aan de mensen met voorkeur voor Geel.

   • guyido zegt op

    ja Peter , het is heel treurig dat op het sentiment ges[peeld word.
    heel droevig .
    en yes de gele T shirts laten zich van hun slechtste zijde zien.
    hoewel het maakt ook weer wat duidelijk in de thaipolitics …..
    ik volg dit via TAN dus ja ben ik echt op de hoogte?
    geen idee en eigenlijk ook wel want de taise tv is onder curatele ….
    dus weer : geen idee…..
    vergeet niet dat thailand een ” politie ” staat is , onder controle van het leger en de televisie ook niet vrij kan publiceren.

    laat Cambodia zegevieren.
    al de papieren zijn in hun voordeel en deze tempel is geen THAI tempel ….het is een Khmer tempel

    kook tijd nu

 9. Gerrit Jonker zegt op

  En in de Isaan gaat iedereen z’n gangetje.
  Ver van hun bed. Behalve wellicht als zoon of dochter daar is gelegerd.

  Gerrit

  • Isaan is nogal groot Gerrit. De mensen die dicht bij de Cambodjaanse grens wonen zitten behoorlijk in de stress, kan ik je verzekeren.

   • Gerrit Jonker zegt op

    Juist ja.
    Ik heb mij niet gerealiseerd dat de Isaan tot Cambodja uitstrekt.
    Dan slaatm mijn opmerking natuurlijk niet op de ehele streek hier.
    Sorry

    Gerrit

 10. Gerrit Jonker zegt op

  Ik heb eigenlijk geen idee inzake de militaire sterkte van de twee landen
  Wie heeft info?

  Gerrit

  • Robert zegt op

   Wat betreft Cambodia, misschien geeft dit je een idee 😉

   http://notthenation.com/2011/02/thai-patriots-network-warns-cambodian-air-force-may-have-working-airplane/

 11. Jo van der Zande zegt op

  Een afleiding ……..Abhasit en de zynen spelen het…. dat ik denk …heel aardig…
  red shirts in Bkk….yellow shirts in Bkk….
  een beetje oorlogje spelen kan wel eens heel best gelegen komen nu !!
  de media geeft nu vanzelf weinig aandacht ….dat deze groepen op bezoek zyn daar in Bkk…
  voor my mogen deze shirtjes best maar weer naar huis ..
  laat Bkk. maar gewoon functioneren ….gewoon zinvol toch.
  schreewen en blerende z.g.n leiders is geblaad ….. hoe in godsnaam kan daar nog langer ???????????
  naar luisteren.. laat staan begrypen ?
  en de oma.s ende rest gemakkelyk een paar bahtjes in de hand stoppen.
  een kinder hand is gauw gevuld.
  ik schut maar opnieuw myn hooft ….jazeker we leven in Asia.
  ben hier heelveel ,echter moet er weer gewerkt ergens in een ander werelddeel…..ook weer aanstalten maken om opnieuw later hier te mogen zyn….. ik bedoel … LOS. intressant toch wel….. Thailand is wat ik bedoel…ben er best graag.

  • @ sorry, Jo . Ik snap niet wat je boodschap is.

 12. guyido zegt op

  robert …helaas de thai vliegen met SAAB vigen , een heel smart wapen ,daar kan Cambodia niet tegen op .

 13. guyido zegt op

  pardon ? is mijn reactie , omdat dit niet geaksepteerd word , nu deze mededeling , maar mijn vraag aan Jo van de zande is nog steeds PARDON ?
  waar heb je het over ?

  • ThailandGanger zegt op

   Huh? waar heb je het over? Snap er niks van !

 14. ferdinand zegt op

  Als de gevolgen voor de slachtoffers en grensbewoners niet zo erg waren, moest ik eigenlijk even aan het bericht over de Belgische Senator Marleen Temmerman denken, die voorstelde dat de vrouwen van de betrokken politici “close their legs” (voorlopig ff geen sex voor hun echtgenoot) tot dat in Belgie nu eindelijk eens een regering is gevormd.
  In Kenia o.i.d. schijnt dit binnen een week gelukt te zijn.

  Idee voor Thaise en Cambodiaanse echtgenotes (incl. mia nois e.a) van politici, om die te dwingen de koppen eens bij elkaar te steken en eindelijk tot een blijvende vreedzame oplossing te komen ?

  Maar nogmaals, een paar mensen op dit blog zitten diep in de puree, dus dit soort humor misschien niet zo op z’n plaats. Sterkte voor de betrokkene.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website