Er is een rel in Thailand ontstaan over een reclamespotje over een pil die de huidskleur lichter zou maken. Op social media gaan Thai behoorlijk te keer en vooral de zin: “Winnaars moeten gewoon blank zijn” moet het ontgelden.

Het hebben van een blanke huid is een statussymbool in Thailand en veel andere Aziatische landen. Wij westerlingen liggen uren op de zonnebank of in de zon te bakken om een bruin tintje te krijgen, Thai doen alles voor een blanke huid. Vooral veel Thaise vrouwen geven een vermogen uit aan wit makende cremes en make up.

Daar spelen veel bedrijven op in en ze beloven dat juist hun product de gebruiker een lichte tint geeft. Dat geldt ook voor de Thaise firma Seoul Secret. Een reclamefilmpje van het bedrijf, die op YouTube werd gezet, zorgde voor een storm van protesten. Het bedrijf schrok van alle commotie en haalde het filmpje snel van internet af: “We wilden niemand beledigen”, zei een woordvoerster van de firma. “We willen ons verontschuldigen voor het misverstand en nemen alle verantwoordelijkheid voor het incident op ons”.

De in Thailand bekende actrice Cris Horwang laat in het reclamefilmpje weten dat het belangrijk is om een zo licht mogelijke huid te hebben. In de video wordt de indruk gewekt dat donkere mensen ‘losers’ zijn en blanke mensen winnaars. De oplossing is de pil van het bedrijf met de naam Snowz. Dat lijkt op “sneeuw” in het Engels. “Winnaars moeten gewoon blank zijn”, zegt een voice over.

“Dit is ziek, een van de ergste reclamespots ooit”, klinkt een van de commentaren in de sociale media. Duizenden gebruikers vinkten bij de beelden op YouTube “dislike” aan. “Het is bijzonder pijnlijk als een filmster propaganda maakt voor dergelijk schadelijk gedachtegoed”, luidt de kritiek van de bekende schrijfster Kaewmala op Twitter.

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Ophef in Thailand over discriminerende reclame: ‘Winnaars moeten blank zijn!’”

 1. sjef zegt op

  Niets nieuws toch!
  Volgens mij kleurt men al jaren kanaries, bloemen enzovoorts.
  Chinese/Japanse vrouwen die hun ogen uiterlijk aanpassen!
  Stja de bedrijven spelen in (pushen mensen om zo te denken ‘Wit is mooi, grote ogen zijn mooi)
  We hebben teveel dokter Frankensteins haha hoewel het “monster” ook weer lief was.
  Geld is volgens mij een hoofd motief en nog steeds leggen velen de nadruk op iemands kleur.
  Hoe kun je iemand overtuigen tot “Je trots op jezelf moet zijn?” en vind n ander dat niet, is er iets mis met die andere persoon.Het begint thuis en omgeving, die moeten elkaar steunen anders leg je daar al een zwakke ondergrond om je te weren tegen al die gekte.
  Ik vind ieder mens in de Wereld mooi, waar het belangrijkste blijft hun gedrag tegen over een ander.
  grsjef
  Wat zo een bedrijf betreft “Met pek en veren “de stad uit haha

 2. Bruno zegt op

  Voor mij zijn we niet ver van racisme als er zoiets gezegd wordt. Iedereen is zoals hij/zij is, een andere huidskleur of afkomst is voor mij geen enkel punt.

  Alles wat een mens realiseert in zijn leven begint in een GEDACHTE, in een IDEE. Deze gedachte of idee krijg je onafhankelijk van je huidskleur en bepaalt uiteindelijk wat je bereikt. En wat voor huidskleur geldt, geldt voor alle andere uiterlijke kenmerken – dik, dun, groot, klein, gespierd, … het maakt allemaal niks uit.

  Laat dat een zeer duidelijke boodschap zijn aan iedereen die misschien een superioriteitsgevoel heeft omwille van afkomst of huidskleur. Mensen met zo’n ideeen kunnen inderdaad maar beter opkrassen en eens goed nadenken.

  En tegelijkertijd een boodschap aan de Thaise (of andere) mensen die zich hierdoor geschoffeerd voelen: zo’n uitspraak zegt niets over u, want het wordt niet door u gezegd en consequent hiermee, ook niet door u gedacht.

 3. rob zegt op

  De eerste Thai die zich hierdoor geschofferd voelt moet nog geboren worden, Thais zijn daar te nuchter voor. Al is een lichte huidskleur bij sommigen populair, zoals zij ons bruin zijn. wat een ophef over niets, weer echt hollands.en dat het niets uitmaakt wat een calvinisme weer, zo normatief. Als uiterlijk niets uitmaakte waren we kakkerlakken gebleven.Gewoon natuurwetten die iedereen begrijpt, maar van de hollandse dominee niet mogen.

  • Khun Peter zegt op

   Helaas begrijp je het niet Rob. Het zijn Thai zelf die er ophef overmaken, heeft niet met Hollands te maken. Niet selectief lezen is een kunst.

   • Tino Kuis zegt op

    Exact Khun Peter. De Thaise sociale media stonden vol met veroordelingen. Het zijn de Thais zelf die ook onder dit soort vooroordelen lijden en zich geschoffeerd voelen. Je hebt namelijk ook blanke en donkere Thais.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website