Vietnamese aromatische rijst kost $550 tot $600 per ton tegen Thaise Hom Mali $1.150 en dat belooft weinig goeds voor de export.

‘We zijn de markt voor premierijst aan Vietnam aan het verliezen’, zegt Kittipan Laaprapassorn, verkoopmanager van Siam Grains, een belangrijke exporteur van jasmijnrijst. In de VS ligt al meer Vietnamese dan Thaise aromatische rijst in supermarkten op de schappen. Die is, gemengd met Amerikaanse aromatische rijst, meer en meer beschikbaar onder de merknaam Jazzmen.

Kittipan verwacht dat de export van Hom Mali dit jaar op niveau blijft, maar de volgende jaren zijn een ander verhaal omdat Cambodja, Vietnam en Myanmar de ontwikkeling van hun aromatische rijst versnellen en de export ondersteunen.

Siam Grains verwacht dit jaar 100.000 ton rijst te verschepen waarvan 80 procent Hom Mali. De belangrijkste markten zijn de VS, Canada, Hong Kong en Afrika. Volgens Kittipan begint jasmijnrijst in Afrika aan populariteit te winnen, dus het continent heeft een groot potentieel voor de export.

(Bron: Bangkok Post, 30 augustus 2013)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website