De aankomende stemming voor het premierschap in Thailand is uitgesteld, wat onzekerheid veroorzaakt over de poging van Pheu Thai om een nieuwe coalitieregering te vormen. De stemming, oorspronkelijk gepland voor 4 augustus, is geannuleerd omdat het Constitutioneel Hof zijn beslissing heeft uitgesteld over de vraag of het afwijzen van Pita Limjaroenrat, de leider van de Move Forward Party, als premier grondwettelijk was.

Deze ontwikkeling heeft bij zowel politieke analisten als het publiek twijfels gezaaid over het vermogen van Pheu Thai om een nieuwe regering te vormen. Er zijn speculaties dat er een alternatieve premierkandidaat van een andere partij aangewezen kan worden in plaats van Srettha Thavisin, de kandidaat van Pheu Thai.

Onlangs scheidde Pheu Thai van de Move Forward Party en gaf aan extra steun te zullen vragen voor haar premierkandidaat van andere partijen. Het Constitutioneel Hof heeft aangekondigd op 16 augustus een uitspraak te doen in deze zaak, na zorgvuldig onderzoek van de klachten van kiezers en een verzoek van de ombudsman om de premier verkiezing uit te stellen.

Analisten suggereren dat de vertraagde stemming negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor Pheu Thai en Srettha, waarbij mogelijke beschuldigingen tegen hem senatoren een reden kunnen geven om zijn nominatie af te wijzen. Dit kan ertoe leiden dat Pheu Thai steun gaat zoeken bij andere politieke partijen.

Kamervoorzitter Wan Muhamad Noor Matha heeft verklaard dat de premier verkiezing al worden uitgesteld totdat de rechtbank meer duidelijkheid geeft over de zaak. Het parlement had gepland om op 4 augustus een motie van de Move Forward Party te bespreken betreffende de wijziging van artikel 272 van de Grondwet, dat de bevoegdheid van het hogerhuis regelt om een kandidaat voor het premierschap te ondersteunen.

Bron: NNT- National News Bureau of Thailand

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website