De marine krijgt een kadootje van de Thaise regering, er worden toch onderzeeërs aangekocht. Voor de eerste is al toestemming verleend en voor de twee is al een principeakkoord. De duikboten worden in China gebouwd.

De krant Bangkok Post is hard in haar oordeel over deze geldverspilling. De marine in Thailand voert als enige reden aan dat sommige buurlanden ook onderzeeërs hebben. Een redenering die geen hout snijdt vindt de krant, je hoeft natuurlijk niet hetzelfde te doen wat andere landen in de regio doen.

De krant wijst erop dat er geen wapenwedloop in de regio is, daarnaast is er geen oorlogsdreiging. Een uitgave van 40 miljard baht is daarom niet te verdedigen. De Golf van Thailand is ook nog eens te ondiep om onderzeeërs effectief in te zetten.

Het lijkt er dan ook op dat de junta vooral haar eigen zin doordrukt en zich weinig aantrekt van de bevolking.

De aankoop van deze dure boten voor de marine wordt door de bevolking alleen maar gezien als een speeltje voor de militairen, zeker omdat er een geloofwaardige rechtvaardiging voor de aankoop ontbreekt.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Bangkok Post: ‘Dure onderzeeboten zijn slechts een speeltje voor de militairen’”

 1. Rob E zegt op

  Dat er geen oorlogsdreiging is, is een kul argument. Het duurt jaren om een onderzeeer te ontwerpen, te bouwen en het personeel op te leiden om er mee om te gaan
  Als je dat allemaal pas gaat doen als er een oorlogsdreiging is dan ben je te laat. Zie de nederlanders die in de tweede wereld oorlog onder de voet gelopen werden door de duitsers.

  • Rob Tha Mai zegt op

   Waar hadden de duikboten moeten varen bij “onder de voet gelopen” op de Rijn, of nog beter de IJssel?

  • John Chiang rai zegt op

   Er zijn in Thailand zoveel betere dingen te doen met dit naar mijn mening overbodige geld uitgeven voor onderzeeërs. Alleen de hoognodige verbetering van het onderwijs,om o.a maar iets te noemen,is eigenlijk veel belangrijker. Zelfs met een werkelijke oorlogsdreiging, die momentaal nog helemaal niet voorhanden is ,kan ik mij niet voorstellen dat deze onderzeeërs voor Thailand,i.v.m een eventuele agressor een bepalende factor zullen zijn. Bij een werkelijke overmacht kunnen voor Thailand een paar meer wapens hoogstens betekenen dat ze de vijand iets langer kunnen ophouden,om tenslotte met nog meer doden,en verwoestingen te capituleren. Iemand die serieus denkt dat Nederland in 1940 met meer wapens niet onder de voet gelopen was door de veel grotere Duitse overmacht,leidt volgens mij een beetje aan realiteits verlies.

 2. teun zegt op

  Pas over 7 jaar inzetbaar. Zou huidige Junta dat dan nog gaan meemaken? Er komen toch verkiezingen? Of ……….

 3. Ben zegt op

  Ik denk dat in china ze binnen een paar jaar gebouwt hebben.
  Ga er vanuit dat het type ook door de Chinezen wordt gebruikt dus het ontwerp kan men zo uit de la trekken.
  Dat het weggegooid geld is daar ben ik het mee eens we hebben ook nog een vliegkampschip wat de meeste tijd in sattahip ligt . Wordt af en toe gebruikt bij rampen.
  Maar ja het is zo als het ene onderdeel ietsnieuws krijgt dan willen de andere ook een nieuw speeltje.

 4. peter zegt op

  vraag is dan, waar gebruik je het voor? In de Golf kunnen ze niets doen.
  Dan opleiding en onderhouden (zeker in onderhouden is de Thai niet zo sterk) zat voorbeelden van gezien

 5. HansS zegt op

  De onderzeeers die men wil bestellen zijn reeds ontworpen (Chinese S26T diesel-electric submarine). Personeel opleiden zal wel een probleem worden aangezien er totaal geen ervaring in de Thaise marine is. De nederlandse marine verzorgt voor een aantal nato landen de commandanten opleiding en deze wordt als zeer zwaar ervaren. Dus veilig varen met deze boten kon nog wel eens een probleem worden.

 6. Fransamsterdam zegt op

  Het is uit militair strategisch oogpunt niet geheel ongebruikelijk om te inventariseren waar de mogelijke vijand de beschikking over heeft en het verlanglijstje mede daarop te baseren.
  Als ze de onderzeeërs in ondiep water gebruiken gaan ze veel langer mee, dus dat is alleen maar een voordeel (het onverwacht vele gebruik in de kustwateren leverde voor onze onderzeeërs van de Walrusklasse zomaar 10 jaar extra levensduur op).
  Voor een land met zo’n lange kustlijn is het ook niet zo vreemd om er een paar onderzeeërs op na te houden.
  Bovendien geeft het aan hoe goed de relatie tussen China en Thailand is. Dat is op zich al heel wat waard en deze deal zal de economische en politieke betrekkingen bepaald niet schaden.
  Tenslotte is de begroting voor defensie in Thailand ongeveer 1.5% van het bruto binnenlands product, dat is bepaald niet extreem, zeker niet voor een militaire junta.
  De Bangkok Post heeft z’n verhaaltje wel weer klaar natuurlijk, ‘een speeltje voor de militairen’, wordt de bevolking ook nog eens in de mond gelegd.
  Nou, zo leuk is het niet in een onderzeeër, heb ik mij wel eens laten vertellen, en er kunnen ook maar weinig mensen aan boord, dus dat is wat kort door de bocht.
  De Bangkok Post wordt steeds meer een krant waarvan je zonder enige kennis van zaken precies kunt voorspellen hoe er op bepaalde zaken gereageerd gaat worden.
  Daar vaart niemand wel bij.

 7. willem zegt op

  Mijn ervaring is dat er alleen maar troep gemaakt wordt daar in China.
  In plaats van personeel opleiden om met de duikboot te varen kunnen ze beter eerst technici opleiden om ze in de vaart te houden.

 8. Peter V. zegt op

  Ze zullen vast waterdicht zijn, maar ik vermoed dat ze wel geld lekken…

 9. lung addie zegt op

  Ze hebben in China een heel speciaal ontwerp, speciaal voor de Thaise duikboten gemaakt. Echt totaal aangepast aan de zeer ondiepe Gulf of Thailand…. het zijn namelijk duikboten op rupsbanden, dan kunnen ze er mee over de zeebodem rijden in plaats van varen.

 10. leppak zegt op

  Uitgavenpost 40 miljard, producent China. Een + een = 2! Een aantal mensen gaan hier stinkend rijk(er)
  van worden!!! Zou dit een rol hebben gespeeld bij de aanschafbeslissing ?

 11. colin de jong zegt op

  Een Ned. zakenman heeft destijds ook onderzee boten verkocht aan Thailand maar deze bleken onbruikbaar omdat het hier te ondiep is.En nu weer zo een giga geld verspilling !!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website