Het staakt-het-vuren in het Zuiden heeft gisteren een gevoelige klap gekregen met twee bomaanslagen: een in Bannang Sata (Yala) en een in Cho Airang (Narathiwat).

Zes andere incidenten sinds het begin van de Ramadan, vorige week woensdag, worden door de autoriteiten afgedaan als ‘persoonlijke conflicten’. Volgens minister Pracha Promnok (Justitie, foto homepagina) is er nog steeds sprake van een staakt-het-vuren.

De wapenstilstilstand werd vrijdag in Maleisië bekend gemaakt. Dat land is ‘facilitator’ bij de in februari begonnen vredesgesprekken tussen verzetsgroep BRN en de National Security Council. Sinsdien zijn, inclusief de aanslagen van gisteren, drie bomaanslagen gepleegd, drie personen zijn doodgeschoten en vier personen raakten gewond bij beschietingen.

De eerste bomaanslag gisteren was om 8 uur. Een vrijwillige ranger raakte gewond toen een bom van 1 kilo verstopt in een metalen kist ontplofte. Een lokale bron zei dat de aanslag het werk was van Sagareeya Samoe, een opstandeling die zich verzet tegen de vredesgesprekken. Na de aanslag zijn de controles op de weg naar Muang Yala verscherpt.

Nummer twee, drie uur later, ontplofte toen zes soldaten op motorfietsen over een brug reden. Ze waren op weg naar een school, slechts 100 meter verder, om die te beschermen. Twee soldaten raakten ernstig gewond.

Patimoh Poh-ee-tae Daoh, leidster van de vrouwengroep ‘We Peace’, zegt dat slechts 20 procent van het zuidelijk geweld het werk is van opstandelingen. De helft heeft te maken met persoonlijke conflicten en de resterende 30 procent heeft te maken met drugstransacties.

(Bron: Bangkok Post, 18 juli 2013)

Foto: De bomaanslag in Raman (Yala) op 11 juli verwondde acht soldaten.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website