Bewoners die in Bangkok, Pathum Thani en Nonthaburi langs de rivier Chao Phraya wonen, moeten tussen morgen en donderdag rekening houden met overstromingen. Het waterpeil van de rivier stijgt dan als gevolg van hoogtij. Het Hydrographic Department van de Royal Thai Navy komt met die onheilspellende voorspelling. Het advies luidt: Houd de waterstand goed in de gaten en neem de nodige voorzorgsmaatregelen.

De situatie elders in het land stabiliseert zich of verbetert iets, zegt minister Yukol Limlaemthong (Lamdbouw). Weliswaar staan de lager gelegen gebieden in Surin, Chaiyaphum en Ubon Ratchathani nog onder water, maar het waterpeil zakt.

In Si Sa Ket daarentegen stijgt het waterpeil van de rivier Moon naar een stand tussen 10,7 naar 11,3 meter. Thans staat het op 9,81 meter, 81 cm boven de rivieroevers. In Ubon Ratchathani staat het op 7,96 meter, 96 cm boven het kritieke niveau.

Lager gelegen gebieden in Ayutthaya, Nakhon Nayok en Suphan Buri staan nog steeds onder water, gemiddeld 50 cm. In de provincie Prachin Buri wordt met man en macht geprobeerd de afvoer van het water te versnellen. Alle zeven districten van deze provincie zijn overstroomd.

In  de provincie Chachoengsao worden overstromingen gemeld vanuit vijf districten: Sarakham, Ban Pho, Ratchasan, Bang Khla en Bang Nam Prieo. De autoriteiten zijn op zoek naar meer waterpompen om het water via de rivier Bang Pakong naar zee af te voeren.

Minister Yukol zegt dat Thailand’s vier grootste stuwmeren nog voldoende water kunnen opslaan. Die grote vier zijn Bhumibol, Sirikit, Kwai Noi en Pasak Jolasid.

(Bron: Bangkok Post, 19 oktober 2013)

Foto: Waterpret in Bang Khla, Chachoengsao.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Oeverbewoners Chao Phraya in de gevarenzone”

  1. chris zegt op

    hallo Tjamuk..En wat heben wij Nederlanders na 1953 gedaan? Juist…wij hebben in 40 jaar Deltawerken gebouwd om ons te beschermen tegen deze zaken (springvloed, storm en trechter) waartegen zogenaamd niks te doen viel. Hebben wij sinds 1953 grote overstromingen gehad in ons land? De Noordzee is nog steeds een trechter, het aantal stormen is toegenomen en springvloed is er ook nog steeds. Het begint echter met de erkenning dat overstromingen een probleem zijn en grote schade toebrengen: aan mensen, dieren, gebouwen, bedrijven, oogsten, de samenleving als geheel…….Als die er niet is (en die schijnt er in Thailand niet te zijn) begin je niks…(letterlijk en figuurlijk)…

    • hansk zegt op

      Ik ben geen waterbouwkundig ingenieur, maar de deltawerken voor ons klein landje vergeleken met thailands kustlijn lijkt me niet echt vergelijkbaar. Vorige week een wolkbreuk in Zeeland en de boel staat daar net zo goed onder water en de oogst naar de sodemieter, en die plensbuien komen in thailand in het regenseisoen heel wat vaker en nog zwaarder voor. De natuur laat zich maar gedeeltelijk regelen denk ik..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website