Chiang Mai, donderdag

Een groot deel van het Noorden van Thailand ligt onder een dikke laag smog, veroorzaakt door honderden branden in Thailand en Myanmar. De boeren steken hun oogstresten in brand, een gebruik dat bekend staat als ‘slash-and-burn’. De rook heeft zich uitgespreid over het hoge en lage Noorden en het noorden van de centrale provincies.

In de provincie Saraburi werd vrijdag een AQI (air quality index) van 128 gemeten wat vrij vertaald betekent ‘kwetsbare groepen zoals kinderen, ouderen en astmatici moeten binnen blijven’.  Volgens het Pollution Controle Department is een AQI hoger dan 100 schadelijk voor de gezondheid.

De gevaarlijkste plaats was vrijdag Ma Hong Son aan de grens met Myanmar. Daar bedroeg de AQI 219, wat vrij vertaald neerkomt op een crisis, die van invloed is op de gehele bevolking.

Vrijdag op het midden van de dag werden gevaarlijke concentraties gemeten bij de Chiang Mai City Hall (106), het Lampang Meteorological Station (159) en het station van Phrae (134). Gezien vanaf de trappen van Doi Suthep was de stad Chiang Mai vrijdagochtend nauwelijks zichtbaar.

Bewoners in het Noorden zeggen dat de branden nog nooit zo erg zijn geweest als dit jaar. De snelheid verbaasde ook. Op woensdag had een kort regenbuitje de lucht geklaard, maar daarna kwam de mist snel. Een bewoner typeerde de situatie als ‘hell in the air’ en een ander zei wakker geworden te zijn met de smaak van rook in haar mond.

Op bijgaande satelliet mash-up van Nasa vertegenwoordigt elk rood puntje een brand.

(Bron: website Bangkok Post, 16 maart 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Noord-Thailand lijdt onder ergste rookoverlast sinds jaren”

 1. Khun Peter zegt op

  Ieder jaar hetzelfde liedje. ik heb eens gelezen dat het aantal mensen met longklachten (inclusief longkanker) in Chiang Mai, tot de hoogste aantallen ter wereld behoren. Voor mij een reden om er niet te lang te verblijven ondanks dat naar mijn mening dit deel het mooiste van Thailand is.

 2. Sir Charles zegt op

  Foei toch Peter, hoe kun je dat nou zeggen. Je weet toch dat het noordoostelijke gedeelte -ben even de naam kwijt- hét mooiste is van Thailand want wie dat niet vindt is nog nooit in Thailand geweest en wie er daadwerkelijk nooit is geweest weet helemaal niets van Thailand! 😉

  • Robbie zegt op

   Foei toch Sir Charles, hoe kun je dat nou zeggen!
   Je weet toch dat het zuiden van Thailand het mooiste deel van Thailand is! Want als jij dat niet vindt, ben jij nog nooit in Thailand geweest! En als jij daar daadwerkelijk nog nooit geweest bent, dan weet jij niets van Thailand.

   • Sir Charles zegt op

    Wil dat gaarne van je aannemen Robbie, ben er geweest. Maar maakte meer een 😉 naar de Isan waar veel vriendinnen/vrouwen vandaan komen en dan is daarom de Isan algauw dé norm dat het dan het mooiste gedeelte van Thailand is.

 3. Jacques zegt op

  Heren, heren geen grappen over zo’n ernstig onderwerp. Ik zit er middenin. Sinds de lagere school heb ik mezelf een rookverbod opgelegd om in ieder geval met schone longen ooit te overlijden. Nu worden ze zwart geteerd door vuurtjes stokende boeren.

  Het probleem doet mij denken aan de beruchte smog periodes in Londen, jaren 50. Engeland heeft dat met drastische maatregelen weten op te lossen. Hier worden regels gemaakt maar niet gehandhaafd. De medische wereld zou in opstand moeten komen, zoals in Engeland toen bekend werd dat The Great Smog -van 5 tot 9 december 1952- aan meer dan 4000 mensen het leven heeft gekost.

  Als er niets verandert, is het alleen nog in de regentijd verantwoord om hier te leven.

 4. Tino Kuis zegt op

  Hier vind je een goede uitleg over de smog problemen, uit 2007

  http://www.stickmanbangkok.com/Reader2007/reader3531.htm

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Tino Kuis Ik heb er even een blik op geworpen. Onleesbaar, die diapositieve tekst of in lekentermen: witte letters op zwarte achtergrond. Heb je een (typografisch) betere tip?

   • RonnyLadPhrao zegt op

    Dick,

    Tekst van het document opslaan in een Word document en opslaan. Vervolgens de tekst selecteren en de knop Opmaak Wissen aanklikken en je krijgt een “normale” tekst ttz witte achtergrond en zwarte letters.
    Knop Opmaak Wissen wil zeggen – Alle opmaak uit de selectie verwijderen zodat alleen platte tekst overblijft.

    Bedankt voor de tip.

 5. J.Jordaan. zegt op

  Moderator: uw reactie is off-topic.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website