NOODTOESTAND VOOR BANGKOK UITGEROEPEN!

De Thaise regering heeft de noodtoestand uitgeroepen. De Internal Security Act (ISA) geldt voor Bangkok, Nonthaburi en twee districten buiten Bangkok. Het besluit is een reactie op de bezetting van twee ministeries en het Public Relations Department. De demonstranten zeggen dat ze er blijven totdat de regering is afgetreden.

De ISA gold al sinds 9 oktober voor drie districten van Bangkok. De ISA biedt de mogelijkheid een avondklok in te stellen, controleposten op te zetten en de bewegingsvrijheid van demonstranten te beperken. Vreedzame betogingen zijn wel toegestaan.

De protestbeweging onder leiding van de Democratische partij probeert de regering vleugellam te maken door ambtenaren het werken onmogelijk te maken.

Yingluck verklaarde in een televisietoespraak dat zij het recht op vrije meningsuiting respecteert, maar ook de vrede en stabiliteit van het land moet waarborgen, evenals de veiligheid van burgers en hun recht om toegang te krijgen tot overheidsgebouwen. De noodtoestand geldt ook voor de internationale luchthavens van Bangkok.

Vandaag verzamelden zich op dertien plekken in Bangkok grote groepen betogers. Bij elkaar waren tienduizenden demonstranten op de been. Het verkeer in Bangkok kwam volledig vast te staan. Scholen langs de route werden gesloten en bij het hoofdbureau van politie en het hoofdkwartier van het leger werd de beveiliging aangescherpt. Bij de ministeries van financiën en buitenlandse zaken waren echter maar weinig politieagenten te bekennen en grepen de demonstranten hun kans.

Zondag waren ook al rond de honderdvijftigduizend mensen de straat opgegaan om het aftreden van de regering Yingluck te eisen. De protesten zijn de grootste in jaren. Velen vrezen voor een gewelddadige confrontatie tussen antiregeringsbetogers en aanhangers van Thaksin, die elders in Bangkok een eigen demonstratie houden.

[youtube]http://youtu.be/wRqr5a3GBnc[/youtube]


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “NOODTOESTAND VOOR BANGKOK UITGEROEPEN!”

 1. Mavis zegt op

  Ik sta op het punt een reis naar Bangkok te boeken in oktober 2014. Moet ik die afblazen ivm de rellen.
  Is het raadzaam nu naar Bangkok te gaan?

  • Khun Peter zegt op

   Welnee. Over een week kan het al weer rustig zijn. Op 5 december is de koning jarig en voor die tijd gaat iedereen naar huis, zo is de verwachting.

   • alfred zegt op

    Ik zou Bangkok mijden. De demonstraties worden steeds feller en kunnen nog zeker wel een half jaar doorgaan. Pak vanaf Het vliegveld direct een binnenlandse vlucht als je wilt genieten van je vakantie.

    • Khun Peter zegt op

     Een half jaar doorgaan? Mag ik jouw glazen bol even lenen, ik moet de lotto getallen nog invullen.

     • theoS zegt op

      Heb je geen glazen bol voor nodig want dit is al aan de gang sinds 2006! Zou mij niks verbazen als het weer een Pattiwat(staatsgreep) werd,heb er de nodige meegemaakt,al sinds 1976,October revolutie.

 2. Nynke zegt op

  Ik vertrek begin februari voor een stage van 4,5 maand naar Bangkok.. Zou ik me zorgen moeten maken?

  • Khun Peter zegt op

   Nee, hoor. Dat duurt nog zo lang. Volg het nieuws op Thailandblog en wij houden je iedere dag op de hoogte van het laatste nieuws. Thailandblog heeft medewerkers die in Bangkok wonen en die volgen de situatie op de voet.

   • Nynke zegt op

    Dankjewel Khun Peter! Ik volg Thailandblog sowieso dagelijks (sinds ik weet dat ik mijn stage in Bangkok ga doen). Heb er al veel aan gehad!

 3. Khun Jan zegt op

  Al 5 mnd geleden geboekt voor Thailand e.v. Waarvan 12dgn in Bangkok. Vertrek met veel vertrouwen op
  21 jan. We weten toch allemaal dat de Thai je uiteindelijk toelacht. Taksin krijgen ze wel onder controle.

 4. W.Wolters zegt op

  Geachte Thailandblog, wij gaan met ons gezin tijdens de kerstvakantie naar Thailand en ook een aantal dagen Bangkok. Wij maken ons zorgen, kan u ons geruststellen of moeten wij annuleren.

  • Khun Peter zegt op

   Beste, de NL ambassade in Bangkok kan in samenspraak met het ministerie van Buitenlandse zaken het reisadvies voor Thailand/Bangkok aanpassen. Daarvan is vooralsnog geen sprake.
   Volg het nieuws op Thailandblog, wij houden u op de hoogte als de situatie veranderd. U kunt ons volgen via twitter: https://twitter.com/Thailand_blog

 5. henk zegt op

  De laatste 30 jaar zijn politieke onrust en militaire coups de ‘normaalste’ zaak wat mij betreft in thailand. Lijkt eerder regel dan uitzondering. In totaal 20 geloof ik. Als deze onrust te lang duurt of escaleert dan nummer 21. Ik maak me al langer geen zorgen meer om dit soort zaken. Hoort gewoon bij het land. Ik zou in iedergeval niet overwegen vakanties te annuleren. Zie het als een amusante soap serie.

 6. ronald zegt op

  Zag net het achtuur journaal en vond het er wel heftig uitzien. Moet nog boeken, maar ik denk dat ik ff wacht. maar als ik een goedkope ticket kan krijgen ga ik toch wel gedoe in bangkok of niet. Dan reis ik wel naar pattaya of zo.

 7. Frank zegt op

  Dit is Thailand en staatsgrepen en demonstraties horen bij dit land , het waait wel weer over.

  Gewoon lekker je vakantie boeken en afreizen naar een van de honderden rustige gebieden.

  Als je geen risico wil lopen met je terugreis dan kan je altijd via Maleisie of Singapore vliegen , je kan dan altijd vanuit Thailand over land of zee terug naar Maleisie of Singapore.

 8. Mar zegt op

  Ik vlieg dinsdag 26/11 aan het eind vd middag naar Bangkok (DMK) vanuit Krabi en heb al een hotel bij Siam Square geboekt. Het plan was om daar per airport bus en BTS naartoe te reizen. Woensdag een dagje winkelen (Siam/Sukhumvit) en donderdagochtend per airport rail link naar BKK voor de terugvlucht naar NL. Nu de situatie wat instabieler lijkt te worden – noodtoestand – vraag ik me af of ik om veiligheidsredenen of praktische redenen (bereikbaarheid Siam en airports) mijn plannen wellicht beter kan wijzigen. Bijv door een hotel elders in de stad te boeken en daarmee downtown Bangkok te mijden. Ik houd uiteraard het nieuws in de gaten, maar vind het toch lastig om te beoordelen wat wijsheid is. Wat is volgens Bangkok-kenners raadzaam?

 9. rene.chiangmai zegt op

  Ik vertrek vrijdag uit Nederland en kom zaterdag aan in Bangkok.
  Bedoeling was een eerst paar dagen Bangkok en daarna doorvliegen naar Myanmar. (Tickets zijn al gekocht.)
  Nu zie ik de situatie nog even aan.
  Landen in Bangkok zal hoop ik / denk ik geen probleem zijn.
  Hoe het in de stad zelf zal zijn?
  Dat probeer ik zaterdag te beoordelen.
  Als ik het niet vertrouw ga ik naar een veiliger haven.
  4 dagen te overbruggen.
  Hua Hin, Pattaya, een natuurpark misschien?
  Mogelijkheden genoeg lijkt me.

  Ik volg het nieuws uiteraard met veel belangstelling.

 10. Sjaak S zegt op

  Ik denk dat het verkeer een probleem zal zijn. Wanneer de demo’s groot zijn. Bangkok’s verkeerssituatie is toch al kritiek en er hoeft maar het geringste te gebeuren, kun je sneller alles te voet af leggen. Maar wanneer je nog 5 km naar je hotel moet lopen met je rugzak of koffer… pfff..
  Ik moet vrijdag ook naar Bangkok, maar mocht de situatie zich niet veranderen, zeg ik mijn afspraak af en ga een een paar dagen later…

 11. Khun Peter zegt op

  Voor vragen en antwoorden op de situatie in Bangkok, lees dit artikel: https://www.thailandblog.nl/steden/vragen-antwoorden-toeristen-situatie-bangkok/

 12. Pat zegt op

  Zolang je er niet echt gaat tussenlopen ga je er geen last van hebben,het is zichtbaar op sommige plaatsen(meestal kleinschalig behalve aan democratymonument en omgeving is de opkomst soms massaal).Maar ik ben toch overal geraakt waar je als toerist moet geraken.(verleden week).Paniek overbodig zou ik zeggen.Maar dat de sfeer grimmiger gaat worden is niet te vermijden denk ik…maar dan nog kan je zonder hiertussen te moeten lopen op de meeste plaatsen geraken.

 13. TvdM zegt op

  Ik ben nu drie weken in Thailand en ga nog anderhalve week blijven. Buiten Bangkok is er geen enkel probleem.
  Wel heb ik op de weg vanaf Chiang Mai naar het zuiden diverse roadblocks meegemaakt, politie controleert de passagiers van auto’s en bussen.
  In buitenwijken van Bangkok ook geen problemen, ik ben gisteren in Rangsit en Mo-Chit geweest.
  Ga dit weekend naar Sukhumvit waar ik ook geen problemen verwacht.

  Een algemeen advies als je demonstraties tegenkomt: blijf er vandaan en maak geen foto’s van dichtbij.

  • top martin zegt op

   Dezelfde situatie hebben wij in ervaring gedan. Geen problemen rond Rayong, Tombien, Cabin Buri, Sa Kaeo. Het gelt voor ELKE demonstratie; als je geen klappen wilt of moeilijkheden wilt krijgen blijf je daar gewoon en simpel weg. Bangkok is zo groot dat je persé echt niet daar moet zijn waar de demos plaats vinden. Buitendien reis je in Bangkok ten allertijden beter met de BTS en rivier taxi als per tuk-tuk en/of normale taxi of public bus, dit ivm. de permanente verkeers problemen. Maar dat gelt ook voor steden als bv. Parijs en Londen ?. Bangkok heeft zo veel te bieden, dat je die 1 of 2 momenten die binnen het demo bereik liggen niet zult gaan missen. Ik zou bv. vandaag zonder enige bedenken naar Bangkok gaan. top martin


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website