Update: 04 december 14.00 uur Thaise tijd.

De redactie van Thailandblog ontvangt momenteel veel e-mailtjes, reacties en vragen van Nederlandse en Vlaamse toeristen die zich zorgen maken over de situatie in Bangkok.

De protesten in Bangkok lijken in een wat rustiger vaarwater te komen. In ieder geval zal er morgen, 5 december, niet gedemonstreerd worden in verband met de verjaardag van de koning.

Voor vandaag moet het publiek wegblijven bij het hoofdbureau van de Royal Thai Police op Rama I Road en op de vijf andere protestlocaties in Bangkok.

Ongemak toeristen

Het belangrijkste ongemak voor toeristen zijn wegafsluitingen en verkeersopstoppingen in Bangkok. Daardoor zal het ook in het openbaar vervoer drukker zijn dan normaal. De locaties in Bangkok die bezet zijn door demonstranten zijn geen toeristische attracties. Buitenlanders en/of toeristen zijn niet het doelwit van het politieke protest. Echter, buitenlanders en/of toeristen wordt geadviseerd om waakzaam te zijn en samenscholingen zoals bij de protestlocaties te vermijden.

Meest gestelde vragen en antwoorden voor toeristen over situatie Bangkok

Is het wel veilig om naar Bangkok te reizen?
Ja, het huidige reisadvies voor Bangkok van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken impliceert niet dat Bangkok onveilig is voor toeristen. Wel moet je waakzaam zijn. Dat betekent dat je moet oppassen. De letterlijke tekst van het reisadvies (03 december) is:

“Als gevolg van een omstreden amnestievoorstel en een voorstel om het senaatsdeel van het parlement te veranderen vinden er in het centrum en regeringsdeel van de stad Bangkok nog steeds (soms massale) demonstraties vóór en tegen de regering plaats.

Ook de komende dagen bestaat de kans dat de spanningen verder oplopen, met name in het gebied rond het Democracy Monument, Rajdamnoen Avenue en regeringsgebouwen. De regering heeft inmiddels de internal security act van toepassing verklaard wat concreet betekent dat de regering samenscholingen en demonstraties kan verbieden in geheel Bangkok.

Alhoewel de demonstraties in de aanloop naar de verjaardag van de Koning (5 december 2013) lijken af te zwakken en niet tegen buitenlanders gericht zijn, wordt reizigers geadviseerd in Bangkok waakzaamheid te betrachten. U wordt aangeraden samenscholingen en demonstraties te mijden en de berichtgeving in de lokale media dagelijks te volgen over de plaatsen waar demonstraties zullen plaatsvinden. Nadere informatie inzake actuele ontwikkelingen kunt u ook vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Bangkok.”

Waakzaamheid betrachten betekent dat er wel veiligheidsrisico’s zijn, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat de reiziger hiervan hinder zal ondervinden.

In de Nederlandse pers verschenen berichten dat de noodtoestand is uitgeroepen voor heel Bangkok en de internationale luchthavens, wat houdt dat in?
Thailand kent twee soorten van noodwetten die de overheid meer bevoegdheden geven. De Internal Security Act (ISA) en de Noodverordening (Emergency Decree). De laatste is het zwaarste en geldt voor het uiterste Zuiden van Thailand waar regelmatig bomaanslagen plaatsvinden door moslimextrimisten. De ISA is minder ingrijpend en gold al sinds 9 oktober voor drie districten van Bangkok. Deze is inmiddels voor heel Bangkok ingesteld. De ISA biedt de mogelijkheid een avondklok in te stellen, controleposten op te zetten en de bewegingsvrijheid van demonstranten te beperken. Vooralsnog zullen toeristen weinig merken van de ISA. Toerisme is belangrijk voor de Thaise economie en de overheid zal er alles aan doen om te voorkomen dat toeristen veel overlast ondervinden van de huidige situatie.

Welke gebieden in Bangkok kan ik beter mijden?
De anti-regeringsdemonstranten zijn neergestreken op de volgende locaties in Bangkok:

 • Democracy Monument op Ratchadamnoen Klang Avenue.
 • Ministerie van Financiën op Rama VI Road.
 • Het Regeringscomplex Chaengwattana Road.
 • Nang Lerng Junction bij Nakhonsawan-Phitsanulok Road.
 • Makkawan Bridge bij Ratchadamnoen Nok Avenue.
 • Het hoofdbureau van de Royal Thai Police op Rama I Road.

Zie ook de map onderaan dit artikel.

Zijn er toeristische attracties gesloten of onbereikbaar?

In Bangkok zijn alle historische bezienswaardigheden, attractieparken, winkelcentra, hotels, restaurants, lokale markten, tempels en riviertours normaal geopend en operationeel.  Siam Center, Siam Discovery, Siam Paragon en CentralWorld winkelcentra op Rama I Road, evenals het Ramkhamhaeng Cineplex zijn vandaag normaal geopend.

Toeristen worden geadviseerd om in Bangkok zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te reizen te reizen zoals de BTS Skytrain, MRT metro, Airport Raillink en watertaxi’s.

In Bangkok heeft de Bangkok Mass Transit Authority (BMTA) 12  busroutes van stadsbussen tijdelijk omgeleid. Vooral het gebied bij het Democracy Monument op Ratchadamnoen Klang Avenue is onbereikbaar vanwege grote aantallen demonstranten.

Zijn er problemen te verwachten bij aankomst of vertrek op de internationale luchthaven Suvarnabhumi Airport?
Nee. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat er minder taxi’s beschikbaar zijn. Suvarnabhumi Airport adviseert luchtreizigers in verband met verkeersopstoppingen in Bangkok zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer, zoals de BTS Skytrain, Airport Rail Link en stadsbussen. Verder moet je meer tijd uittrekken voor de reis van Bangkok naar de luchthaven. Zorg dat je op tijd aankomt anders kun je een vlucht missen.

De belangrijkste toegangspoort van Thailand, Suvarnabhumi Airport in Bangkok en alle andere internationale en binnenlandse luchthavens functioneren normaal.

Als ik niet naar Bangkok wil reizen wat zijn dan goede alternatieven?
De situatie op de Internationale luchthaven Suvarnabhumi Airport is normaal. Wanneer je niet naar Bangkok wilt reizen, dan zijn dit prima alternatieven:

 • Phuket, op 865 km zuidelijk van Bangkok’s Suvarnabhumi Airport. Ongeveer 10 uur reizen per auto of 1 uur en 25 minuten met het vliegtuig.
 • Chiang Mai, op 716 km ten Noorden van Suvarnabhumi Airport. Ongeveer 8 uur met de auto of bus en slechts 1 uur en 10 minuten via de lucht.
 • Pattaya, op 120 km zuidoost van Bangkok’s Suvarnabhumi Airport. Ongeveer 1,5 uur met de auto of bus
 • Hua Hin, op 230 km ten zuidwesten van Bangkok’s Suvarnabhumi Airport. Slechts 2 uur en 40 minuten over de weg.
 • Koh Samui, op 804 km zuidwestelijk van Suvarnabhumi Airport. Met de auto en veerboot is de reistijd 10 uur en 34 minuten en ruim 1 uur met het vliegtuig.

Nuttige telefoonnummers:

 • Tourism Authority of  Thailand Call Centre 1672
 • Thai Traffic Police Call Centre 1197
 • Thai Tourist Police Call Centre 1155
 • Bangkok Tourism Division Call Centre +66 (0) 2225 7612-4
 • Bangkok Mass Transit Authority (city bus service) Call Centre 1348
 • State Railway of Thailand Call Centre 1690
 • Transport Co., Ltd., (inter-provincial bus service) Call Centre 1490
 • Airports of Thailand Call Centre 1722
 • Thai Airways International (THAI) Call Centre +66 (0) 2356 1111
 • Bangkok Airways Reservation Centre 1771
 • Nok Air Call Centre 1318
 • Thai AirAsia Call Centre +66 (0) 2515 9999

Hoe blijf ik op de hoogte van de situatie in Bangkok?
Volg Thailandblog op Twitter: twitter.com/Thailand_blog, word lid van onze gratis dagelijkse nieuwsbrief en bezoek onze website regelmatig.

Een aantal andere nuttige websites:

25 reacties op “Update: Veelgestelde vragen en antwoorden voor toeristen over situatie Bangkok”

 1. Nynke zegt op

  Bedankt redactie van Thailandblog voor deze duidelijke en overzichtelijke informatie!

 2. dyna zegt op

  is de nederlandse ambassade bereikbaar?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Dyna Ja hoor. Met de BTS naar Phloenchit en dan een stukje lopen. Of BTS Chit Lom.

 3. Jan VC zegt op

  Wij arriveren op 5 december. Bedankt redactie! Wij blijven jullie volgen.
  Groet,
  Jan

  • GerrieQ8 zegt op

   Hoi Jan, ik ben 6 december in Bangkok. Mochten jullie daar nog zijn en even hallo zeggen, dan kan dat hoor. Je hebt mijn nummer. Welkom alvast!

   • Jan VC zegt op

    Dag Gerrie, Ja hoor. Zeg maar wanneer en waar het je best past. Wij logeren in Phachara Suites Soi 6 Sukhumvit tot 8/12 dan vertrekken we naar onze familie in Sawang Daen Din.
    Blij je te ontmoeten.
    Intussen nog onze vriendelijke groeten,
    Supana en Jan

    • GerrieQ8 zegt op

     Beste Supana en Jan, Onderlinge communicatie is niet toegestaan volgens de regels van Thailandblog. Dat heet chatten en is niet de bedoeling van dit blog. Bel me aub 6 december in de loop van de ochtend. Hoop dat de moderator dit voor 1 keer door de vingers wilt zien en deze reactie toch plaatst.

  • Janny zegt op

   Op 5 dec is de koning jarig, dan is alles weer rustig!

 4. Joep zegt op

  In verband met het ophalen van het visum van mijn vrouw moest ik gisteren in BKK zijn. We waren extra vroeg aangereden en rond half tien waren we in onze hotel kamer aan de Phetchaburi road. We waren nog maar net op de kamer of mijn vrouw wees me op enkele mensen met vlaggetjes. Ik heb met verbazing toegekeken hoe dat kleine groepje snel een menigte werd. Vervolgens kwam er nog een stoet aan en blokkeerden ze de hele weg.
  Toen het weer wat rustiger werd zijn we vertrokken uit het hotel.

  Uiteraard veel foto’s en enkele filmpjes gemaakt. Ik was onder de indruk van de organisatie en toen we later de demonstranten voorbij liepen heb ik me geen moment bedreigd gevoeld. Maar ik ben me er zeer van bewust dat het snel om kan slaan. Het blijft oppassen maar je hebt zo door wat de stemming is.

 5. Marianne zegt op

  Bedankt voor alle informatie! Wij vliegen zondag naar Bangkok waar we maandag hopen te arriveren. Willen een week in Bangkok blijven (Sukhumvit rd Soi 8) en daarna verder te reizen richting zuiden. Heb me inmiddels ingeschreven voor de nieuwsbrief en volg thailandblog op de voet.
  In 2008 wilden we ook al eens naar Thailand komen maar toen werd onze vlucht een dag tevoren geannuleerd ivm de bezetting van het vliegveld toen. We dachten het nu maar weer eens te gaan proberen…
  Groeten,
  Marianne

  • Nonkelwin zegt op

   Ik zou eerder adviseren om je jetlag te verwerken in een van de vele hotelletjes rond de airport (Lad Krabang Road heeft vele mogelijkheden). Vandaaruit kan je overdag een kijkje gaan nemen in hartje BKK via openbaar vervoer, skytrain of taxi. Je kan dan verder op het gewenste ogenblik vanaf de airport, zonder problemen via de snelweg doorreizen naar het zuiden met de busverbindingen vanuit de airport of met eigen vervoer of per taxi. Zo loop je niet het risico om in de stad te komen vastzitten en de rest van je vakantie te moeten opgeven. De toeristische en andere attracties van BKK spaar je dan best vooraleer je weer naar het koude vaderland vertrekt.

 6. Dennis zegt op

  Dank dat Thailandblog een en ander even heeft samengevat.

  Iedereen dient zich wel te bedenken dat de situatie snel kan omslaan. Farangs (toerist, expat, pensionado) zijn geen partij in het conflict en op zich ook geen doel. Echter, zoals in bovenstaand artikel staat is toerisme een belangrijk bron van inkomsten voor Thailand. Dat houdt in dat de regering er alles aan zal doen om de luchthaven open te houden, maar de demonstranten het wellicht (en dat is pure speculatie) juist zullen proberen! Vergeet niet dat het eerder gebeurt is en dat de toenmalige regering (waarvan de toenmalige vice-premier nu de aanvoerder van de demonstranten is!) het liet geworden!

  Het lijkt me vooralsnog niet aan de orde, maar er kan heel veel gebeuren in een paar dagen tijd! Iedere partij (niet alleen politiek, maar ook het leger) heeft een eigen agenda.

  Moderator: laatste alinea verwijderd. Politieke discussies zijn off-topic.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Dennis Kleine correctie. Toen Suvarnabhumi eind november 2008 door de geelhemden werd bezet, was de regering Abhisit (met Suthep als vice-premier) nog niet aan de macht. Ik denk dat niemand bang hoeft te zijn voor bezetting van de luchthaven omdat de ISA er van kracht is, een speciale noodwet. Dat is ook de reden waarom demonstranten niet meer rijksgebouwen binnendringen maar ervoor bivakkeren. Eind 2008 konden de geelhemden ongestoord hun gang gaan. De leiders worden er nu pas voor vervolgd.

 7. Marcus zegt op

  Hallo ik zit in het “Nasa Vegas” hotel op ongeveer 20 minuten met de skytrain van de luchthaven is dit gebied veilig van demonstranten ?

  Bedankt,

  Marcus..

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Marcus Dan zit u ver van het strijdgewoel en niet ver van het Rajamangala stadion waar de roodhemden een rally houden, maar die gaan (voorlopig?) niet de straat op, zeggen ze. Zie het kaartje onderaan de posting. Ik ken de locatie, want ik heb er vaak genoeg gelogeerd.

   • Marcus zegt op

    Bedankt Dick voor de info, maar is het hotel wel redelijk veilig dan momenteel ?, ik ben er volgende week zaterdag 7 december.

 8. JacquesKoppert zegt op

  Mijn complementen aan de redactie voor de actuele berichtgeving.
  Ik kom -samen met Soj- over 6 dagen ook weer aan in Bangkok. Dus hou ik de berichten in de gaten.
  Ik heb nog een tweede bron van informatie: onze familie in Bangkok. Van die kant komt ook de bevestiging dat alles gewoon z’n gang gaat in Bangkok. Toeristen merken er niets van, zolang ze maar uit de buurt blijven van de demonstraties.

 9. Wim zegt op

  Hallo, ik kom volgende week woensdag aan met het gezin en verblijf in Lamphu Tree House op 500m van Democracy Monument… Heeft er toevallig iemand enig idee van de situatie in die buurt en de eventuele bereikbaarheid ervan? Bedankt alvast!

 10. Roos zegt op

  Geweldig zoals jullie de mooie dingen en ook mindere mooie dingen behandelen.
  We “vreten” elke dag het blog omdat we 9 weken gaan fietsen in Thailand binnenkort!
  Bedankt

 11. Joke Arts zegt op

  Wat een geweldige service van Thailandblog. Dank voor alle informatie!

 12. Gerard zegt op

  @ Nonkelwin. Je jetlag verwerken in een van de hotelletjes aan Ladkrabang Road is wel erg zwaar overdreven. Er is daar voor de tourist niets maar dan ook werkelijk niets te doen. Hoe kun je dit voorstellen aan de ontwetende tourist. Met het openbaar vervoer naar BKK centrum kost je gemiddeld meer dan 1 uur. Er hier rijdt geen skytrain. Er rijdt wel een airport link trein maar dat kost je vanaf Ladkrabang ook 45 minuten. Kortom niet doen. Zonde van je tijd. Ik woon en werk in Ladkrabang dus kan het weten. Als je net als ik een eigen auto hebt is het geen probleem.

  Prima om er te verblijven op doorreis of net voor vertrek. Genoeg restaurantjes en bars.

 13. Ruud zegt op

  Ik zou met een gerust hart richting Bangkok reizen en daar vertoeven, alleen moet je niet in de buurt gaan waar de protesten zijn, geloof dat Bangkok zo groot is als de provincie Utrecht, dus zou me geen zorgen maken.

 14. Leny zegt op

  wij zijn afgelopen zaterdag vanuit Thailand vertrokken en totaal geen last gehad van de protesten, en we verbleven de afgelopen 4 weken in Pattaya en hebben nergens last van gehad.

 15. chris zegt op

  In het openbaar vervoer dat ik de afgelopen 2 dagen gebruikt heb (BTS, bus, songtaew) is het veel rustiger dan normaal. De meeste universiteiten in Bangkok hebben hun studenten tot volgende week woensdag vrijaf gegeven. De reden is natuurlijk hoofdzakelijk de demonstraties maar 5 december (donderdag) en 10 december (dinsdag) zijn nationale feestdagen. Ik weet niet voor hoeveel middelbare scholen dit vakantieregiem ook geldt. Maar het is veel rustiger in het openbaar vervoer en ook op de weg trouwens.

 16. jennifer zegt op

  hallo , ik heb een reis naar bangkok geboekt begin mei. maar ben me nu al op aan het jagen vanwege heel deze problemen in bangkok. ik weet dat is nog een tijdje maar zouden deze toestanden dan nog steeds bezig zijn ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website