Drie branden, een in 2011 en twee in februari en april van dit jaar, hebben flink huisgehouden in een rijstpakhuis in Thung Song (Nakhon Si Thammarat). In het pakhuis, dat gisteren bezoek kreeg van een inspectieteam, liggen 60.068 zakken, elk van 100 kilo, nog steeds in totale wanorde.

Volgens de politie ter plaatse zouden die branden ontstaan zijn door een chemische reactie tussen aluminium phosphide en vocht. Het inspectieteam gaat monsters trekken voor nader onderzoek. De andere pakhuizen in de provincie zullen snel onderzocht worden.

In de provincie Suphan Buri kregen drie pakhuizen bezoek van een inspectieteam, bestaand uit soldaten en vertegenwoordigers van het Department of Internal Trade, de Public Warehouse Organisation en de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives. De rijstzakken zijn geteld en rijstmonsters worden nog onderzocht op kwaliteit.

Volgens Panadda Diskul, waarnemend secretaris-generaal van het Prime Minister’s Office, was alles in orde en correspondeerde het aantal zakken met de boekhouding. De pakhuizen stelde hij ten voorbeeld aan andere.

Deze maand zijn 100 inspectieteams op pad om de 1.800 pakhuizen en 137 silo’s, waarin de door de regering Yingluck de afgelopen twee jaar opgekochte rijst ligt, te inspecteren. De teams vergelijken hoeveelheid en kwaliteit van de rijst met de cijfers van het ministerie van Handel. Hoeveel rijst precies ontbreekt, is nog niet bekend, en dat geldt ook voor de kwaliteit.

– Arme Yingluck. Voor wie dat al is vergeten: zij was de premier van het kabinet dat door de junta aan de kant is geschoven. Maar dat betekent niet dat ze ongestoord van haar wachtgeld kan genieten. De National Anti-Corruption Commissie doet onderzoek naar haar rol als voorzitter van het National Rice Policy Committee. Ze wordt beschuldigd van nalatigheid omdat ze niets aan de corruptie in het rijsthypotheeksysteem heeft gedaan en de uit de hand gelopen kosten.

Die vervelende commissie wil niet acht getuigen à decharge horen, die haar uit de brand moeten helpen. Dus heeft haar advocaat gisteren maar weer eens een petitie overhandigd aan de NACC, waarin bezwaar wordt gemaakt tegen de weigering. Die zou tot een oneerlijke eindconclusie kunnen leiden.

Yingluck ontkent dat het verzoek de acht te laten opdraven, een poging is om de zaak te traineren. Eind vorige maand wees de NACC het verzoek al een keer af. We hebben genoeg bewijs, zegt de commissie, die verwacht het onderzoek in september af te ronden.

– Even recapituleren: De junta wil een wetgevende assemblee, een hervormingsraad en een grondwetscommissie optuigen [plus natuurlijk een interim regering]. Dat kost alles bij elkaar 1 miljard baht, heeft Jare Phanprueang, secretaris-generaal van het Huis van Afgevaardigden, berekend. De drie organen worden gevormd, nadat de voorlopige grondwet van kracht is geworden. Het ontwerp daarvoor wordt momenteel bestudeerd door de Raad van State.

Gisteren vergaderde de NCPO, maar de ontwerp-grondwet kwam er niet ter sprake. De juntaleiders verdiepten zich in het economisch beleid en de vorderingen die daarbij worden gemaakt.

Coupleider Prayuth Chan-ocha heeft al wel eerder deze week het ontwerp besproken met het juridisch adviesteam van de NCPO en vertegenwoordigers van de Raad van State. NCPO-woordvoerder Winthai Suwaree verwacht dat Prayuth nog deze maand de inhoud van het 45 artikelen tellende ontwerp bekend maakt.

– Het lichaam van een 29-jarige Fransman en zijn 2 jaar oude  halfbloed zoontje zijn gisteren gevonden in een condominium in Pattaya. Ze waren vermoedelijk al drie dagen dood.

De jongen had ernstige messteken onder zijn kin en in zijn nek en verwondingen aan zijn hoofd. Om zijn hoofd zat een plastic zak. Bij zijn lichaam werd een keukenmes gevonden, dat besmeurd was met bloed, alsmede een injectiespuit. De vader werd gevonden, eveneens met een plastic zak om zijn hoofd, en een rubber koord om zijn nek. Beide lichamen verspreidden een onaangename geur.

Volgens de politie heeft de echtgenote drie maanden geleden de benen genomen naar haar thuisprovincie Nakhon Ratchasima, nadat ze bij de politie aangifte had gedaan van herhaalde mishandelingen door haar echtgenoot.

– De man die ervan verdacht wordt zijn zeven maanden zwangere vrouw te hebben vermoord, geeft een felle ruzie met zijn vrouw als reden voor de moord. De echtgenoot werd gistermiddag in Huai Khwang aangehouden, nadat zijn wagen voor een hotel was gesignaleerd.

Zijn moeder beweert dat hij geestelijk in de war was, toen hij zijn vrouw met messteken om het leven bracht. Er zou geen sprake zijn van een rift (breuk, kloof) tussen beiden. Ze zegt een week eerder door haar schoondochter gebeld te zijn, die vertelde dat hij zich geestelijk niet goed voelde. Ze waren naar het ziekenhuis geweest, waar hij medicijnen had gekregen. Die zouden volgens de moeder een ‘verkeerde reactie’ hebben veroorzaakt.

– Komen in Thailand illegaal verhandelde olifanten uit Myanmar? Nee, zegt het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation. Daarvoor is geen bewijs. Waarnemend directeur-generaal Nipon Chotiban spreekt daarmee de staatssecretaris van het buurland tegen, die maandag heeft beweerd dat olifanten uit Myanmar, illegaal verkocht voor toeristische doeleinden, in beslag zijn genomen. Hij zei dat niemand daarvoor was gearresteerd.

Nipon zegt dat geprobeerd is de herkomst van de desbetreffende olifanten, die in olifantenkampen leven, te traceren maar dat is niet gelukt. ‘Als Myanmar in deze zaak bewijzen heeft, laat ze die ons alsjeblieft zien. Wij zullen samenwerken.’

Tussen april 2011 en maart 2013 zijn tachtig olifanten in beslag genomen. Ze waren aan het werk in toeristenkampen en hotels, aldus een rapport van Traffic, een NGO die zich met wildbeheer bezighoudt. Volgens het rapport zou 60 procent van de dieren uit Myanmar afkomstig zijn.

De vangst van olifanten in Myanmar vormt een ernstige bedreiging voor de populatie van circa 5.000 olifanten. In Thailand leven 2.500 tot 3.000 olifanten in het wild en in gevangenschap 4.169 volgens gegevens van de regering uit 2012.

– De voormalige adjunct-commandant van de 3rd Army Region en ex-lid van voormalig regeringspartij Pheu Thai, heeft zich gemeld bij de politie. Hij werd gezocht wegens betrokkenheid bij wapenvondsten. De man dacht na overhandiging van een borgsom van 200.000 baht weer naar huis te kunnen, maar dat feest ging mooi niet door, omdat hij weigerde informatie los te laten.

Manas Paorik kwam in beeld bij wapenvondsten in Ayutthaya, Lop Buri en Samut Sakhon. Hij is een van de dertien verdachten, tegen wie op 25 juni door de krijgsraad arrestatiebevelen zijn uitgevaardigd. Drie van hen zijn al kort nadien gearresteerd. Een vierde is Jakrapob Penkair, medeoprichter van een anti-coup organisatie, die zich schuil houdt in het buitenland. Hij wordt ook in verband gebracht met de wapenvondsten.

Manas wordt er ook van verdacht betrokken te zijn geweest bij de zogeheten ‘men in black’ tijdens de roodhemd ongeregeldheden in mei 2010. Dat waren zwaar gewapende mannen met bivakmutsen die met legertroepen vochten. Maar dat heeft hij altijd ten stelligste ontkend.

– De verkrachting van en moord op de 13-jarige Kaem (zie De doodstraf! De doodstraf voor moordenaar Kaem) kan wel eens de kop kosten van gouverneur Prapas Chongsanguan van de State Railway of Thailand (SRT).

De permanent secretaris van het ministerie van Transport zei het aldus, na vragen van verslaggevers: ‘Als dit in een ander land was gebeurd, zou de leider van de organisatie waarschijnlijk ontslag nemen. Maar ik geloof niet dit ooit in Thailand gebeurt.’

Chadet Chaowilai, directeur van de Women and Men Progressive Movement Foundation, zegt het nog duidelijker. Hij riep Prapas op ontslag te nemen nadat die in eerste instantie ontkend had dat de vermeende verkrachter een SRT-personeelslid was. Volgens Prapas was het een uitzendkracht.

De president van de spoorwegvakbond komt zijn baas te hulp. Hij is het oneens met degenen die Prapas’  ontslag eisen. Beter is om de veiligheidsmaatregelen te herzien. Met name dient naleving van de regel dat het personeel onder dienstttijd niet mag drinken, te worden afgedwongen. Er zou ook op treinen gepatrouilleerd moeten worden.

Prapas betwijfelt of zijn ontslag de ideale oplossing voor het probleem is. Hij vertrekt niet en blijft aan om het vertrouwen van de bevolking in de dienstverlening van de SRT te herstellen. Een optie is het reserveren van één rijtuig voor vrouwen.

Zijn opmerking dat de verdachte een uitzendkracht was, schreef hij toe aan een misverstand. De verdachte was een nieuwe werknemer. Bij het aannemen van nieuw personeel worden hun antecedenten nagetrokken, maar Prapas zegt die nog niet gezien te hebben.

– De Thai Journalists Association (TJA) dringt er bij de pers op aan uiterste behoedzaamheid te betrachten bij het publiceren van foto’s van jonge misdaadslachtoffers. TJA vice-president Manop Thip-osod zei dat gisteren naar aanleiding van de verkrachting van en moord op de 13-jarige Nong Kaem. De Thaise schandaalkrant Thai Rath plaatste gisteren een foto van Kaem’s naakte lichaam op de voorpagina.

Manop wijst erop dat publicatie van foto’s de familie van slachtoffers en de samenleving als geheel kan traumatiseren. De media dienen respect te hebben voor de familie van slachtoffers. Publicatie kan op basis van de Child Protection Act ook leiden tot vervolging. De wet kent een strafmaat van zes maanden gevangenis en/of een boete van 60.000 baht.

– De diensthoofden van de labour check points in vijf provincies zijn overgeplaatst naar een inactieve post [lees: geschorst]. Ze worden ervan verdacht outsiders te hebben toegestaan buitenlandse werknemers geld af te troggelen voor hulp bij het verlengen van hun visum. Die outsiders vingen daarvoor 1400 tot 1600 baht, terwijl verlenging normaal 500 baht kost. Het gaat om de provincies Samut Prakan, Samut Sakhon, Tak, Chiang Rai en Ranong.

Rangers in de provincie Sa Kaeo hebben gisteren 103 illegale Cambodjaanse werkers aangehouden in een winkelpand in de grensplaats Aranyaprathet. Ze waren à 2.500 baht p.p. het land binnengesmokkeld door een bende. Erg aangenaam was hun verblijf niet in het pand, want ze zaten er hutje mutje op elkaar zonder behoorlijke ventilatie.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

De doodstraf! De doodstraf voor moordenaar Kaem

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 9 juli 2014”

 1. Rob V. zegt op

  Zeer triest wat er in de trein gebeurd is, maar wat ik nog mis is hoe het precies heeft kunnen gebeuren? Daarna kun je pas nadenken over effective maatregelen.
  – Hoe kan het zijn dat personeel drugs en drank kan gebruiken?
  – Hoe kun je ongemerkt zo’n misdrijf begaan? Als je iemand de mond dicht drukt en fysiek totaal de macht bent is er nog steeds risico op getuigen zelfs als het achter een gordijntje plaats vind. Was er niemand anders in de wagon die wakker was of af en toe een rondje maakte (iedere wagon wordt toch afgesloten ‘s nachts? Als per wagon het personeel regelmatig heen en weer loopt spot (zie,, hoor) je misschien verdachte dingen.
  – De jongen heeft in het verleden drugs gedeald? Maar was ook bekend dat hij gebruikte? En hoe aannemelijk was het dat hij op het goed pad zat of is het “eens een drugs gebruiker/verkoper, voor altijd een misdadiger die geen plek in de samenleving verdient”? Belangrijker lijkt mij of bekend was of deze jonge losse handjes had (gewelddadig, intimidatie, onzedelijk gedrag) of onder invloed van drugs en andere troep was. Dan grijp je natuurlijk in.

  Dan de maatregelen: een vrouwen wagon lijkt mij een stap terug in de tijd, als er vraag naar is prima maar of het wat oplost? De kans op aanranding van alleen reizende vrouwen tijdens de reis neemt misschien af, maar in gevallen als dit had het niet geholpen tenzij je als man/partner apart gaat slapen van de vrouwen (en kinderen) in het gezelschap/gezin. Maar reist een minderjarig kind (m/v) samen met alleen een volwassen man (vader, oudere broer) dan kan er nog steeds iets naars gebeuren.

  Ik lees op ThaiVisa over verbod op alcohol consumptive aanboord? De echte gekkies laten zich daar niet door stoppen. Ook lijkt mij dat een flinke inkomensderving voor de verkopers/personeel. Een verbod op dronkenschap lijkt mij beter. Zodra iemand een risco of zware hinder voor zichzelf of andere vormt heb je dan een stok achter de deur zo’n persoon op te sluiten (elders in de trein, op een station) om de kalmeren, te aresteren (over te dragen aan de politie) etc.. Kunnen de normale mensen en verkopers nog hun drankje nuttigen. Een algeheel alcohol verbod lijkt mij niet de handhaven.

  De meest voor de handliggende oplossing lijkt mij betere sociale controle: zero tolerance tegen dronkenlappen of mensen die andere lasting vallen (diefstal, aanranding, ruzie, …). Maar dat zegt mijn gevoel, hoe je in de praktijk het risico effectief en efficient beperkt weet ik natuurlijk niet, helemaal niet zonder details over hoe dit alles heeft kunnen gebeuren.

  De doodstraf (zie andere topic) lijkt mij niet het antwoord. De doodstraf schrikt niet af, en is eigenlijk ook nog eens de snelle, makkelijke manier uit. langdrugie gevangenisstraffen zijn een stuk zwaarder, vooral in een Thaise gevangenis. het valt ook nog terug te draaien als men iemand interecht veroordeeld en is in lijn met het principe “u zult geen levens nemen”. Voorkoming is trouwens nog belangrijker dan daders straffen, hoe minder slachtoffers hoe beter. Daders moeten natuurlijk wel gestraft worden op hen een les te leren en hopelijk ook zodat ze het niet nogmaals zullen doen…

  De familie van dit meisje heeft hier allemaal niets meer aan helaas, hun dierbare is hen vreed ontnomen. 🙁 Zo triest.

 2. chris zegt op

  Birmese olifanten aan het werk in hotels? Wat doen ze daar? Stofzuigen, de afwas?

 3. chris zegt op

  Meneer Prapas kan – wat mij betreft – vertrekken als hij bewust heeft gelogen over de status van de moordenaar (wel of niet een medewerker van sde Thai Spoorwegen) en/of de organistaie waraan hij leiding geeft de anteceneten van de moordenaar niet (voldonede) heeft nagetrokken.
  Als iedere manager moet vertrekken van een organisatie waar medewerkers in werktijd misdaden begaan, is er in dit land zeer binnenkort en gebrek aan managers. Managers moeten de problemen analyseren, oplossingen aandragen en – als zij het zelf kunnen – oplossen. Daar valt geestesziekte niet onder.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website