Da’s nou pech voor alle kinderen die graag eens op de stoel van premier Yingluck hadden willen zitten.

De festiviteiten ter gelegenheid van Children’s Day in het Government House zijn geschrapt, omdat het Network of Students and People for Reform of Thailand in de buurt zijn tenten heeft opgeslagen. Het heeft weliswaar laten weten de kinderen geen strobreed in de weg te leggen, maar de politie vindt het toch beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Maar niet getreurd: de kinderen kunnen nog op 136 andere plaatsen in Bangkok terecht, waaronder een legerbasis, waar ze op tanks mogen klimmen en ander wapentuig mogen bewonderen. Niet te versmaden valt ook een bezoekje aan Dusit Zoo, het parlement en het gemeentehuis van Bangkok. Ze mogen zelfs het kantoor van Bangkok’s gouverneur Sukhumbhand Paribatra bezichtigen.

Gisteren deelde de minister van Onderwijs 732 onderscheidingen uit aan evenzovele kinderen die ‘fame to the country’ hebben gebracht. Op de foto kijken twee jongens door de glazen trofee die ze hadden gekregen. Wat ze zagen, vermeldt het bericht niet.

– Of ze gerustgesteld zijn na de briefing gisteren door topambtenaar Sihasak Phuangketkeow van het ministerie van Buitenlandse Zaken lezen we niet; zeker is dat buitenlandse diplomaten en vertegenwoordigers van internationale organisaties in Bangkok zich zorgen maken over hun veiligheid tijdens Bangkok Shutdown.

Het ministerie neemt maatregelen, het heeft een telefoonnummer dat 24 uur per etmaal bereikbaar is en het ministerie alsmede het Centre for the Administration of Peace and Order, verantwoordelijk voor de veiligheid in Bangkok, werken normaal. En daar moet het corps diplomatique het mee doen. ‘Thailand, gebonden door de Conventie van Wenen, draagt de zorg voor de veiligheid van diplomaten’, aldus Sihasak.

– Staatssecretaris Yuthasak Sasiprasa (Defensie) sluit de mogelijkheid van een militaire coup niet uit. ‘Of er een coup komt hangt ervan af hoe de politieke situatie zich ontwikkelt. Als de situatie echt slecht wordt en het noodzakelijk is iets te doen, moeten we het land en de kroon dienen.’ Maandag heeft Yuthasak een ontmoeting met legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha, die net als de staatssecretaris de mogelijkheid van een coup openhoudt, ook al weer ‘afhankelijk van de situatie’.

– De Thai Journalists Association en de Thai Broadcast Journalists Association hebben de protestbeweging (PDRC) gevraagd ‘safe zones’ in te richten, van waaruit televisieploegen hun werk kunnen doen. Ze vragen ook rijstroken vrij te houden op de plaatsen die bezet gaan worden, zodat voertuigen met kranten op weg naar distributiepunten en reportagewagens kunnen passeren.

Vertegenwoordigers van de media hadden gisteren een gesprek met actieleider Suthep Thaugsuban. Ze vroegen hem erop toe te zien dat sprekers de media niet beschimpen. Tot nu toe is het al enkele keren tot aanvaringen gekomen tussen demonstranten en de media. Na het gesprek met Suthep volgde nog een ontmoeting met twee politiefunctionarissen.

– De handhaving van de openbare orde maandag, wanneer Bangkok Shutdown van start gaat, is in handen van 56 politie- en 40 legercompagnieën. Elke compagnie telt circa 150 man. Mobiele verkeerseenheden worden ingezet om het verkeer te regelen in het centrum van Bangkok. De woningen van de kabinetsleden en andere sleutelfiguren krijgen bescherming.

Bewakers van de protestbeweging hebben dinsdag een politieagent in burger aangehouden en overgedragen aan de politie. Hij had een vuurwapen, munitie en een pakje met crystal methamphetamine bij zich. De man had zich al eerder misdragen en was door zijn meerderen gewaarschuwd.

– Het lag voor de hand dat de National Anti-Corruption Commission kritiek zou krijgen op haar besluit 72 parlementsleden en premier Yingluck buiten schot te laten bij haar onderzoek naar het senaatsvoorstel (zie ‘308 parlementsleden krijgen het erg moeilijk’, gisteren op de blog). En dat gebeurde dan ook gisteren. Oppositieleider Abhisit vond het maar ‘odd’ (merkwaardig).

De 73 ontspringen de dans omdat ze nauwelijks betrokken waren bij de goedkeuring van het senaatsvoorstel; ze hadden niet aan elke stemming deelgenomen. [Over het voorstel is drie keer gestemd.] Abhisit is het daar niet mee eens. Ze hadden voldoende kans om tussen de twee termijnen bezwaar te maken tegen het voorstel, maar lieten dat na en steunden het voorstel. Volgens Abhisit zijn ze even verantwoordelijk als de anderen.

Ook de Green Politics Group hekelde het besluit. Het stelt een verkeerd precedent; voortaan zouden parlementsleden dezelfde taktiek kunnen gebruiken om juridische consequenties te voorkomen. Voormalig Democratisch parlementslid Warong Detkitwikrom zegt dat de laatste stemming wel de belangrijkste was. Indien de desbetreffende parlementsleden niet hadden gestemd, was het voorstel gesneuveld.

– Dorpshoofden en functionarissen die openlijk de anti-regeringsprotesten steunen, vliegen de laan uit, waarschuwt minister Charupong Ruangsuwan (Binnenlandse Zaken). De minister heeft een onderzoek gelast naar de (honderden) boosdoeners, die in uniform het protest hebben bijgewoond.

De minister reageert op de aanwezigheid van een groep kamnans, dorpshoofden en lokale functionarissen uit Surat Thani en Chumphon, respectievelijk zaterdag- en dinsdagavond, op het hoofdpodium van de protestbeweging bij het Democracy Monument op de Ratchadamnoen Avenue. Dat is goed voor ontslag, zelfs wanneer ze niet wisten dat dit in strijd met de wet is.

De minister heeft het onderzoek in handen gegeven van de provinciegouverneurs en districtshoofden. Indien ze dat nalaten zijn ook zij de pineut, want dat komt neer op plichtsverzuim. De gouverneur van Chumphon ziet de bui al hangen; hij heeft om overplaatsing gevraagd en gaat met verlof tot er over zijn verzoek is beslist. Verwacht wordt dat ook een groep uit Nakhon Si Thammarat naar Bangkok komt.

– Studenten en docenten van de Silpakorn universiteit hebben gisteren een kaarsje aangestoken als een symbolische oproep voor vrede. Vanavond gebeurt hetzelfde op een andere campus van Silpakorn. Een zelfde ceremonie vond op 27 december al een keer plaats bij het Bangkok Art and Culture Centre en vrijdag werd die, met meer mensen, herhaald.

Studenten van de Kasetsart universiteit en Srinakharinwirot organiseren ook vandaag een ‘candle-lit’ ceremonie. Naar verwachting sluiten pro-verkiezings en anti-coup groepen van de Chulalongkorn universiteit alsmede burgergroepen in Ubon Ratchathani en Chiang Rai zich bij de campagne aan. In Chiang Mai zijn actievoerders van plan zaterdag kaarsjes aan te steken.

– Leerlingen van 146 gemeentescholen in Bangkok hebben maandag vrij. Mogelijk gaan nog meer scholen dicht, maar dat is dan ter beoordeling van de desbetreffende schooldirecteur.

– Voor de tweede maal heeft het Openbaar Ministerie actieleider Suthep Thaugsuban uitstel verleend om de beschuldiging van moord tijdens de roodhemdongeregeldheden in 2010 tegen hem te horen. Nu moet hij op 6 februari verschijnen. Reden van het uitstel: Suthep heeft het te druk met de voorbereidingen van Bangkok Shutdown, waarbij hij niet gemist kan worden.

De advocaat van Suthep heeft te horen gekregen dat tegen Suthep een arrestatiebevel wordt uitgevaardigd, wanneer hij niet komt opdagen op 6 februari. Suthep, destijds vice-premier, wordt verantwoordelijk gehouden voor de doden en gewonden die toen vielen. Toenmalig premier Abhisit heeft de tenlastelegging al in ontvangst genomen.

Economisch nieuws

– Het midden- en kleinbedrijf is steeds trager in het aflossen van schulden als gevolg van de nu al twee maanden durende politieke spanningen. Nieuw werkkapitaal wordt in vele gevallen geweigerd, ook al omdat sommige bedrijven hun businessplan voor 2014 nog moeten inleveren. Van geval tot geval bekijken banken of krediet wordt verstrekt c.q. uitstel van betaling wordt verleend, aldus Weidt Nuchjalern, vice-president van de Krungthai Bank (KTB). Vooral de textiel- en meubelindustrie worden het hardst getroffen.

KTB gaat ook de touwtjes aantrekken bij het verlenen van hypotheken aan ambtenaren, omdat ook daar de betalingsdiscipline afneemt. Ambtenaren vormen de grootste klantengroep van de (staats)bank. De helft van alle hypotheken gaat naar ambtenaren, maar zij zijn verantwoordelijk voor 70 tot 80 procent van de stijgende NPL’s (non-performing loans). Het NPL-percentage bedraagt nu 2,04 procent van de leningenportefeuille van 270 miljard baht. Aan het begin van het jaar was dat 1,7 tot 1,8 procent.

Alle ambtenaren hebben een rekening bij de KTB, waarop hun salaris wordt gestort, maar velen gebruiken het geld eerst om andere schuldeisers af te betalen, zoals coöperaties waarbij ze geld geleend hebben. Dit jaar wil de bank het NPL-percentage onder de 2 procent zien te krijgen.

– De politieke impasse heeft waarschijnlijk dit jaar geen significant effect op de export, verwacht Aat Pisanwanich, directeur van het Center for International Trade Studie van de University of the Thai Chamber of Commerce. Hij denkt dat de anti-regerings protesten snel tot een einde zullen komen. ‘Wanneer de politieke twisten verminderen, kan de export zich vanaf het tweede kwartaal herstellen.’

De Thai National Shippers Council waarschuwt dat 10 procent van de export wordt getroffen, wanneer de demonstranten volgende week de haven van Klong Toey blokkeren. De meeste transporten gaan nu via de haven van Laem Chabang. ‘Transporten zullen vermoedelijk met een week vertraagd worden omdat exporteurs op zoek gaan naar nieuwe vervoersmogelijkheden’, zegt TNSC-voorzitter Nopporn Thepsithar. Sommige exporteurs zijn al begonnen transporten te bespoedigen of uit te stellen.

– De regering vraagt de boeren die nog steeds niet betaald zijn voor hun ingeleverde paddy, geduld te hebben. Ze wacht op toestemming van de Kiesraad om 130 miljard baht te lenen. Omdat de regering demissionair is, is die toestemming nodig. Veel boeren wachten al sinds begin oktober op geld.

Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) beloofde boeren eerder dat ze voor 15 januari betaald zouden worden, maar die minister belooft wel vaker iets wat hij niet waar kan maken. De boeren zouden nu eind januari worden betaald.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 9 januari 2014”

 1. Anno zegt op

  Suthep wordt gezocht, moet zich melden voor moord 6/02, komt daar nog het nodige bij na 13/01 ?

 2. Roger Hemelsoet zegt op

  Volgens mij zal Suthep zich nooit vrijwillig aangeven, hij zou wel knettergek zijn als hij weet dat hem ‘n levenslange gevangenisstraf of zelfs de doodstraf boven het hoofd hangt. Gewoon oppakken die kerel en met hem de ganse leiding van die protestbeweging. Dan zullen de protesten wel vanzelf stoppen bij gebrek aan leiders en kunnen de verkiezingen gewoon doorgaan. Volgens mijn gedacht zal het leger gans die protestbeweging op ‘n hoopje vegen, nog voordat die fameuze Bangkok shutdown begint zonder daarvoor ‘n coup te hoeven plegen. Beter de korte pijn dan de lange. Dat is mijn idee van gans die toestand. Het loopt nu toch al lang genoeg uit de hand?

  • danny zegt op

   beste Roger,
   Het liep inderdaad uit de hand , maar dan met de corruptie in Thailand en daarom zijn er nu massale demonstraties.
   Over hoe het uit de hand met de corruptie dat kon je veel lezen op dit blog.
   Als een leider , die tegen de corruptie is ,wordt opgepakt dan staat er vanzelf weer een nieuwe leider op tot het goede het kwade heeft overwonnen. Dat zit ergens in de genen van de mens.
   Op deze manier is Berlusconi van Italië ook voor altijd van het toneel verdwenen ,ook al had hij vaak een meerderheid van stemmen. De wet heeft hem ingehaald. Egypte en Saudi Arabië zijn ook landen ,vele jaren bestuurd door een minderheid. Een minderheid , die voor rust en orde en ontwikkeling heeft gezorgd.
   Er is een grote kans dat Suthep wordt opgepakt of hij geeft zichzelf aan , zoals Abhisit ook heeft gedaan.
   Suthep is daar helemaal niet bang voor en neemt dat zeer , zeer grote risico op de koop toe. Hij hoopt dan net als Abhisit op een eerlijke rechter.
   Net als de ex-leider van Egypte Mubarak ,die meer goed dan slecht heeft gedaan in zijn land en waarschijnlijk
   vrij zal komen.
   Het leger zal de protestbeweging echt niet op een hoopje vegen en dat zou je kunnen weten als je het nieuws volgt.
   Mocht het zijn dat je geen zin hebt om al dat nieuws en achtergronden te willen lezen en toch een mening wilt geven dan kun je altijd de boodschap op youtube bekijken bij “a message to the world from thailand”.
   Het heeft altijd een toegevoegde waarde als mensen zich eerst van wat feiten op de hoogte stellen en dan hun mening geven.
   Overigens ben ik geen fan van Suthep ,maar wel van de demonstranten.
   een groet van Danny

 3. dirk zegt op

  Het is uiteraard niet goed wat er gaande is en wat nog komt, Als je nu bij youtube kijkt bij “a message to the world from thailand” dan begrijpen we het misschien wat beter waar het echt om gaat en daarna mag je zelf oordelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website