Nieuws uit Thailand – 8 oktober 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: ,
8 oktober 2013

Eigenaren van auto’s, die ouder dan 10 jaar zijn, zullen in Bangkok dieper in de buidel moesten tasten wanneer ze hun wagen registreren.

Adul Narongsak, adjunct-hoofd van de gemeentepolitie Bangkok, zegt dat veel oude auto’s onderweg panne krijgen waardoor verkeersopstoppingen ontstaan. Adul hoopt dat het hogere tarief de eigenaren stimuleert om hun voertuig beter te onderhouden.

Thans geldt voor het registratietarief een glijdende schaal: elk jaar hoeft minder te worden betaald. Het verhoogde tarief wordt gelijk getrokken met dat voor nieuwe auto’s. De tariefverhoging geldt alleen voor wagens, die in Bangkok worden geregistreerd. Wanneer het van kracht wordt, kan Adul niet zeggen.

De gemeentepolitie heeft nog meer plannetjes om de verkeersstroom te stroomlijnen. Verkeerd geparkeerde wagens gaan weggesleept worden in plaats van dat ze een wielklem krijgen. Wegslepen mag al volgens de Traffic Act, maar wordt nooit gedaan. Vanaf volgende maand staat het te gebeuren.

De politie wil ook een campagne tegen het rijden onder invloed gaan houden en het verkeer beter gaan regelen in stadsdelen die overstromen, alsmede op plaatsen waar evenementen zoals festivals worden gehouden. Verder staat op het verlanglijstje: een elektronisch boetesysteem, een rechtbank voor verkeersovertredingen, verbetering van verkeerscontrolekamers en staggering [?] school- en kantooruren en maatregelen op de tien meest verstopte wegen.

Politiecommissaris Kamronwit Thoopkrajang waarschuwt de leiding van de verkeerspolitie. Ze wordt gestraft wanneer het verkeer op die wegen niet beter wordt geregeld. De Nationale Ombudsman doet ook een duit in het zakje. Hij vindt dat autobezitters een boete van 100 baht per minuut moeten krijgen, wanneer ze een verkeersopstoppingen veroorzaken, hetzij door panne of een aanrijding.

Tussen 1999 en september van dit jaar zijn 8,4 miljoen auto’s geregistreerd, aldus cijfers van het Department of Land Transport. Hiervan waren 5,8 miljoen ouder dan 10 jaar, toen ze geregistreerd werden.

– Bij het station Chiang Rak in Pathum Thani is gisteravond een trein geladen met cement ontspoord. Eén treinstel kantelde en de locomotief schoot van het spoor af. Werkers hadden 5 uur nodig om het zaakje te bergen.

– Er is geen sprake van troepenterugtrekking uit het Zuiden, zegt legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha. De huidige militaire operaties gaan onverminderd door en de veiligheidswetten worden op dezelfde manier toegepast. Prayuth heeft zijn manschappen opgeroepen het geweld pro-actiever te bestrijden.

De legerbevelhebber, die wel erg vaak in de krant aan het woord wordt gelaten, vertrok gisteren uit Bangkok voor een inspectietocht in Pattani en Yala. In zijn gezelschap bevinden zich de chef-staf en enkele hoge officieren.

Over de vredesgesprekken met verzetsgroep BRN, die deze maand worden hervat, zei Prayuth – en ik citeer zijn raadselachtige uitspraak in het Engels, want wat hij bedoelt ontgaat me: ‘The talks are intended to enable various groups with different viewpoints to provide reasons for their continued use of violence.’

Prayuth zei vorige week de Indonesische ambassadeur te hebben gesproken en van hem te hebben vernomen dat Indonesië zich heeft geërgerd aan mediaberichten over Indonesische steun aan de operaties van de opstandelingen. Indonesië is juist bereid tot volledige samenwerking met Thailand om het geweld de kop in te drukken.

– Nog meer Prayuth. Hij vindt cartoons in ASTV-Manager waarin wordt gesuggereerd dat hij een amoureuze verhouding met premier Yingluck heeft, ‘disrespectful’ en getuigen van slechte journalistiek. ‘Toon soldaten respect wanneer je over ze schrijft. Er hoort niet elke dag een beledigende cartoon die een affaire suggereert, over mij te staan. Handelen zonder feiten is armzalige journalistiek.’

– Zeven mannen, die zaterdag in Narathiwat waren betrokken bij het gevecht tussen politie, soldaten en opstandelingen, hebben zich aangegeven. De opstandelingen hadden zich in een huis verschanst. Bij het gevecht kwamen twee agenten en vier opstandelingen om het leven en drie agenten werden ernstig gewond. Tegen vier van de zeven mannen liep een arrestatiebevel.

– De pensioenpremie van het Social Security Fund zou elke 5 jaar met 5 procent moeten worden verhoogd omdat de bevolking vergrijst. Dit pleidooi hield Kanit Sangsubhan, directeur van het Fiscal Policy Research Institute en werkzaam bij het National Health Security Office (NHSO), gisteren op de begrotingsvergadering van het NHSO. Kanit stelde ook voor de pensioengerechtigde leeftijd op te trekken van 55 naar 60 jaar.

Thans betalen de 10,5 miljoen verzekerden evenals de werkgevers 4 procent van hun verdiensten tot een maximum van 15.000 baht. De bijdrage moet omhoog, want in 2027 is Thailand een ‘aged society’, waarbij 20 procent van de bevolking ouder is dan 60 jaar. Terzijde merkte Kanit op dat de kosten van gezondheidzorg dan met 10 procent stijgen.

Vanaf volgend jaar ontvangen Thai voor het eerst een pensioen uit het fonds. Daarvoor komen 120.000 senioren in aanmerking. In totaal wordt dat jaar 8 miljard uitgekeerd. In 2044 komt het pensioenfonds in de rode cijfers. Het Social Security Office dat het pensioenfonds beheert, bestudeert momenteel vier opties om op de toekomst voorbereid te zijn.

– De Thai Animal Guardians Association noemt de ‘Seacon Pet Planet: The Safari’, een show met exotische dieren, een milde vorm van het exploiteren van wild. In de winkelmall worden 35 soorten dieren geëxposeerd, waaronder een vulturine guineafowl, ­slangen en een leeuwenwelp, die bezoekers melk mogen geven. De vereniging hekelt de krappe ruimte waarin de dieren verblijven, plus dat ze er niet mee vertrouwd zijn. Ze vraagt zich af of er toezicht is van dierenwelzijns specialisten. Ook het Wildlife Fund Thailand heeft bezwaren.

De vice-president marketing van Seacon Square verdedigt de show. Kinderen kunnen er iets van opsteken, zegt hij. De dieren worden nauwgezet in de gaten gehouden door dierenverzorgers. Ze zijn afkomstig van een safaripark in Kanchanaburi. ‘Ik begrijp de zorgen, maar we doen ons best zo goed mogelijk voor de dieren te zorgen.’

– Niet alleen Thai zijn een gevaar op de weg, maar ook toeristen die geen rijbewijs hebben, de verkeersregels niet kennen en niet vertrouwd zijn met het wegenstelsel. Daarom opent Chiang Mai een servicecentrum, dat tot taak krijgt het aantal ongelukken waarbij toeristen zijn betrokken, terug te dringen. Later deze maand begin een campagne om het centrum te promoten.

Politiek nieuws

– Met onwillige honden is het kwaad hazen vangen. Banharn Silpa-archa, adviseur van coalitiepartij Chartthaipatthana en voormalig premier, is erachter gekomen hoe waar deze uitdrukking is. Hij geeft zijn pogingen op om senior figures te interesseren voor het verzoeningsforum van premier Yingluck. Barnharn heeft er talloze bezocht, maar ze willen niet.

Barnhard voerde gisteren het woord op een bijeenkomst in het Government House, getiteld ‘Moving forward to reform Thailand and develop democracy and the country together’. Sinds hij in augustus het verzoek van Yingluck had gekregen adviseur van het forum te worden, voerde Barnharn gesprekken met onder anderen oppositieleider Abhisit, geelhemdleider Sondhi Limthongkul en voormalig premier Anand Panyarachun.

Voor zover ik weet, is het forum tot nu toe eenmaal bijeengekomen en er heeft een bijeenkomst plaatsgevonden, waarop onder anderen Tony Blair het woord voerde.Oppositiepartij Democraten boycot het forum, zolang de amnestievoorstellen niet worden ingetrokken. Nou, dan kunnen ze tot Sint Juttemis wachten, als je het mij vraagt.

– Merkwaardig verschil in berichtgeving op de website van Bangkok Post en de krant van vandaag over de vermeende politieke aspiraties van Panthongtae Shinawatra. De website liet gisteren de regeringswoordvoerster aan het woord. Namens P. zei ze dat hij niet de politiek in wilde, zoals een hoge bron bij Pheu Thai naar de krant had gelekt.

In het papieren bericht van vandaag ontbreekt de woordvoerster. P. zegt niet van politiek te houden en zich niet verkiesbaar te zullen stellen wanneer hij de kans krijgt. Volgens de geheimzinnige bron van de krant zou Thaksin hem willen klaarstomen voor een politieke carrière.

Het enige wat P. zei te willen is dat zijn familie wordt herenigd en recht voor zijn vader. Als hij de keus had, zou hij willen doorgaan als de “bodyguard” van premier Yingluck, zijn tante, tot de dag waarop zijn vader terugkeert, nadat degenen die voor democratie vechten, gewonnen hebben.

Volgens Pheu Thai-parlementslid Phaijit Srirowakhan willen veel PT-parlementsleden, waaronder hij zelf, dat P. de politiek in gaat omdat hij de mentaliteit van een politicus heeft.

– Het bestuur van de Democratische partij zet het mes in de partij-organisatie, want bij de volgende verkiezingen moeten meer parlementszetels in de wacht worden gesleept. Er komt een partijcommissie, de kiesdistricten worden gezoneerd [?] en het partijbureau wordt gereorganiseerd. Voor elke kiesdistrictzone wordt een commissie verantwoordelijk. Zij rapporteren rechtstreeks aan de partijleider en de secretaris-generaal.

Oppositieleider Abhsit is vol vertrouwen dat de nieuwe structuur zal helpen meer zetels te verwerven in Phitsanulok, Nakhon Sawan, Kam Phaeng Phet, Tak, Phetchabun, Sukothai en zelfs Uttaradit. Volgens Abhisit zijn de Democraten populair in Nonthaburi, Nakhon Pathom, Samut Prakan en Pathum Thani, maar de partij heeft er nul zetels. En alhoewel het Noordoosten een machtsbasis van Pheu Thai is, wordt ook daar geprobeerd steun te verwerven.

Enkele partijleden vinden de nieuwe partijstructuur te centralistisch omdat de partijleider en de secretaris-generaal een belangrijke rol krijgen. De nieuwe structuur is sterk gepusht door vice-partijleider Alongkorn Ponlaboot. Hij ontkent met aftreden te hebben gedreigd wanneer het bestuur de voorstellen had afgewezen.

Economisch nieuws

– Het aantal internetgebruikers in Thailand bereikt dit jaar 35 miljoen oftewel de helft van de bevolking. Dat is een stijging van 37,9 procent vergeleken met vorig jaar. ICT minister Anudith Nakornthap schrijft de toename toe aan de beschikbaarheid van 3G, goedkopere smart devices, een grotere variatie aan apps en gratis WiFi. De penetratiegraad van internet via een vaste lijn blijft laag op 10 procent tegen 136 procent van mobieltjes.

Anudith ziet mogelijkheden voor uitbreiding van het WiFi-net. Thans zijn 140.000 toegangspunten beschikbaar op 30.000 lokaties. Het ministerie streeft ernaar dat aantal volgend jaar uit te breiden naar 150.000 punten.

– De Government Savings Bank (GSB) komt met een nieuwe lage-rentelening voor kleine en middelgrote bedrijven, die door de overstromingen zijn c.q. worden getroffen, eenmansbedrijfjes en mensen met een hypotheekschuld. Het speciale rentetarief van 2 procent geldt voor een periode van 5 jaar. Voor de verschillende groepen gelden aparte maxima. Ook slachtoffers die nog geen klant van de GSB zijn, komen voor de lening in aanmerking.

Ook de Kasikorn Bank komt slachtoffers van overstromingen tegemoet. De maandaflossingen plus rente worden verlaagd en klanten krijgen uitstel van betaling. Degenen die zwaar zijn getroffen, kunnen een nieuwe lening aanvragen. Ook K-Home Loan, K-Credit Card en K-Express Cash komen gedupeerden tegemoet.

– Economen verwachten dat de kapitaalmarkt een flinke klap krijgt als het president Obama niet lukt het schuldplafond te verhogen, maar de gevolgen voor de export zullen beperkt zijn. In termen van waarde vertegenwoordigt de VS slechts 10 procent van de export.

Kwanjai Tachasinskul, eerste vice-president van de Export-Import Bank of Thailand, verwacht daarentegen dat de gevolgen voor de export ernstiger kunnen zijn dan bij de instorting van de Lehman Brothers. In 2009 liep de export met 14 procent terug. Kwanjai denkt dat computer en perifere producten, rubberproducten, sieraden, blikvoedsel, elektrische apparaten en elektronica het meest te lijden zullen hebben van de financiële problemen. Het effect op de Aziatische kapitaalmarkt vindt hij moeilijk te voorspellen. Kapitaal zou zowel in als uit kunnen stromen.

– De Bank of Thailand gaat door met haar plan om een zelfstandig kapitaalfonds te vormen dat wordt gevoed uit de buitenlandse reserves. Ampon Kittiampon, de nieuwe voorzitter van de BoT, zegt dat het fonds in 2015 operationeel is. Een werkgroep bestudeert momenteel op welke wijze het best gebruik kan worden gemaakt van de reserves zodat de last van de regering om op de internationale markt geld te lenen wordt verminderd. Thailand beschikt momenteel over US$160 tot 170 miljard aan buitenlandse reserves.

Over de instelling van een kapitaalfonds wordt al jaren door de bank en de regering gesproken. In 2011 vroeg de toenmalige minister van Financiën de bank de mogelijkheid te bestuderen om een deel van de reserves te gebruiken voor infrastructurele investeringen in het buitenland.

Ampon (58) volgt Virabongsa Ramangkura op, die eind juli op 70-jarige leeftijd met pensioen ging en sinds juni 2012 de voorzittershamer vasthield. Ampon maakt de resterende termijn van hem af tot mei 2015.

Ampon haalde een doctoraat economie aan de Clemson universiteit in South Carolina. Hij was eerder secretaris-generaal van de National Economic and Social Development Board. Zijn huidige lidmaatschap van het Monetary Policy Committee van de BoT geeft hij op, zodra er een opvolger is. Het MPC stelt periodiek de policy rate vast, het tarief waarvan de banken hun rentetarieven afleiden.

– De finalevolleybalwedstrijd Thailand-Japan heeft een tv-rating gescoord van 26,4 en dat is volgens Nielsen Thailand het hoogste in de afgelopen jaren. De wedstrijd scoorde zelfs beter dan populaire soapseries. De grootste groep kijkers bestond uit mannen van 20 jaar in stedelijke gebieden, gevolgd door mannen van 20-49 jaar. De semifinale tegen China deed het ook goed met een rating van 12 tot 15 procent. Op Twitter werd volleybal bijna 400.000 keer genoemd.

Het ligt voor de hand dat het bedrijfsleven wil profiteren van de populariteit van het vrouwenteam. Thai AirAsia is sinds kort sponsor van het nationale team en veel omroepen hebben belangstelling voor de uitzendrechten van volleybal. TrueVisions heeft de uitzendrechten verworven voor alle wedstrijden van de volleybalcompetitie op televisie, betaal-tv en online platforms. Vanaf volgend jaar wil TrueVisions gedurende drie jaar de wedstrijden live gaan uitzenden.

– Thailand dient snel ICT professionals op te leiden voordat de Asean Economic Community eind 2015 van kracht wordt, zegt de non-profit Computing Technology Industry Association. De vraag in Azië is 20 procent groter dan het aanbod, en de wereldvraag 15 procent. De sector stevent af op een nog groter tekort omdat 30 procent van alle IT-werkers in de wereld tegen 2023 met pensioen gaat. De komende 5 jaar is behoefte aan werkers voor de ontwikkeling van cloud security, mobile apps, large-system integration, database design en network administration.

Volgens Thanachart Numnonda, directeur van het IMC Institute, een trainingcentrum, mijden jonge Thais training in computer science en computer engineering

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Nieuws uit Thailand – 8 oktober 2013”

 1. Tino Kuis zegt op

  ‘Staggering’ kantoor-en schooluren is ‘zorgen voor variabele werktijden’.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Tino Kuis Bedankt voor de toelichting. Het woordenboek en mijn vertaalsites lieten me in de steek.

  • Gringo zegt op

   Je bedoelt het vast goed, maar “variabele werktijden”is niet geheel correct. Staggering is in dit zinsverband niet met 1 woord te vertalen, maar het doelt op spreiden van werk- en schooluren, zodat niet iedereen op dezelfde tijd van en naar huis gaat.

   Variable tijden is een systeem waarin het individu zelf bepaalt hoe laat hij/zij begint of naar huis gaat, met als eis natuurlijk, dat hij/zij wel een bepaald aantal uren werkt. Schooltijden kunnen natuurlijk nooit variable pr persoon zijn.

   Een mooie uitleg geeft de ILO, zie beide links hieronder:
   http://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/—ed_protect/—protrav/—travail/documents/publication/wcms_170720.pdf

   http://www.ilo.org/wcmsp5/groups/public/—ed_protect/—protrav/—travail/documents/publication/wcms_170705.pdf

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Gringo Evenals Tino, ook jij bedankt voor je toelichting op ‘staggering’. Een goede vertaling lijkt me: gespreide school- en werktijden.

 2. chris zegt op

  Wanneer de AEC in werking treedt zullen de universiteiten in Thailand zeer waarschijnlijk overstappen naar het alom geaccepteerde en meer gangbare academisch jaar dat start eind augustus/begin september; en een kerstvakantie van circa twee weken. Twee maanden vakantie in de zomer zit er niet in want de academische agenda is hier veel voller dan in westerse universiteten. Nu start het academisch jaar in juli. Dit geeft problemen als studenten voor uitwisseling of stages naar het buitenland willen gaan; of voor buitenlandse studenten die in Thailand willen studeren. (moeten voordat ze weten of ze slagen al beslissingen hebben genomen,. visa-procedures in gang gezet ed). Het is nog onduidelijk of ook de middelbare scholen en de lagere scholen hun jaar zullen wijzigen. Ik kan me voorstellen dat er voor basisscholen en middelbaar onderwijs ook een vorm van vakantiespreiding wordt ingevoerd. In Bangkok is op de wegen heel goed merkbaar wanneer er schoolvakanties zijn.

 3. Franky R. zegt op

  Ik vind het raar dat men in Bangkok welhaast voor een “Nederlandse oplossing” kiest.

  Volgens gegevens, die ik vond op een blog, is 8 procent van de totale oppervlak van Bangkok geasfalteerd. In New York is dat 38 procent!

  Volgens verkeersdeskundigen is er minimaal 20 procent nodig om het transport in de stad efficiënt te krijgen.

  In dat opzicht moet er dus nog een hoop werk verzet worden in Bangkok, maar men verkiest de Hollandse School van “niet investeren, maar [wel] belasting heffen”?

  Ok dan!

  • LOUISE zegt op

   Morgen Frankie,

   Helemaal gelijk.
   Als de thai niet zo inventief waren en van een 2-baans rustig een 3-baans maken en zelfs presteren zij het tot een 4-baans als er niets langs het trottoir geparkeerd staat.
   kan een mens zich voorstellen als de 2-baans niet eigenhandig vermeerderd werden, hoeveel auto’s er dan vast staan???

   Ik rijd overal in Thailand, vlak of in de bergen met 1800 “loops”, maar in Bangkok zie ik dat niet zitten.
   Dan gaat onze thaise vriending mee.

   Een keer in Bangkok bij het de grote weg op willen gaan, van de weg weggeduwd door een mafkees.
   Gelukkig reageerde mijn man snel.
   Hierdoor weer Bangkok in.
   Met GPS en er niet uit kunnen komen. !@#$@#$@#$
   Om reden afgesloten, straat was er niet etc..
   Gewoon een ramp.
   Heeft ook een eeuw geduurd eer we weer op de grote weg waren.
   In zo’n geval wordt een mens ook heel inventief met zijn vocabulair.

   Louise

 4. TH.NL zegt op

  35 Miljoen internetgebruikers dat is niet mis maar wat ik niet begrijp is dat Thailand jaren en jaren achterloopt met de internetsnelheden en dan is het ook nog eens erg duur en zeker voor een Thai. Hoe zou dat toch komen?

  • Hans K zegt op

   Nederland heeft zo een beetje de sneltste intersnelheden ter wereld, dat heeft o.a. te maken met binnenkomende lijnen in nederland en de bekabeling (glasvezel). Je hoeft echter maar in het buitengebied te komen en daar is het al beroerd. Thailand is simpelweg te groot en dunbevolkt naar ratio en daardoor te duur om dat te kunnen realiseren

   Er zijn nu al satellietsystemen die een hogere snelheid kunnen bieden van 30-40 mb/sec
   maar die kosten al gauw 500,– euri in nederland, dus zal het in thailand denk nog wel duurder zijn.

   • rebell zegt op

    Nederland staat in de lijst van landen met het snelste internet op nummer zes.

    Dat blijkt uit het ‘State of the Internet’-rapport van Akamai, dat elk kwartaal verschijnt.
    82 Procent van alle verbindingen in Nederland is sneller dan 4 Mbps. Alleen Zuid-Korea en Zwitserland hebben een hoger percentage breedbandverbindingen.

    De gemiddelde internetverbinding in Nederland had in het laatste kwartaal van 2012 een snelheid van 8,6 Mbps. Dat is 3,3 procent sneller dan een jaar geleden.
    Bron: Akamai rapport. rebell

 5. Renévan zegt op

  Ik weet niet of het verhogen van het registertarief voor auto’s ouder dan tien jaar nu zo bijdraagt aan beter onderhoud. Meer betalen houdt volgens mij in minder uitgeven aan onderhoud. Een soort APK keuring (simpel) lijkt me meer op z’n plaats. Het onderhoud aan brommers en auto’s stelt hier niets voor, olie verversen en bij een brommer de remkabels wat straker spannen. Pas als een auto of brommer er mee stopt of de remmen werken niet meer wordt er wat gerepareerd.

  • rebell zegt op

   Een APK keuring of een TÜV stempel lijkt me een heel puik idee. Dan zouden sommige eigen bouw voertuigen die je soms buitengaats ziet (zo noem ik het Thaise platteland) meteen van de straat verdwijnen.
   En dat is ook meteen de reden, dat het niet gaat gebeuren. Veel Thais die nu in een wrak rijden zouden dan hun dagelijks brood niet meer kunnen vergaren. Het zou wel mooi zijn voor alle die opgefokte motorfietsen die van de straat verdwijnen ?. Of kontroleren we dan alleen of het achterlampje brandt ? rebell

 6. LOUISE zegt op

  Morgen Dick,

  1- STAGGERING- kan in meerdere situaties worden gebruikt.
  -schrikwekkend – duizelingwekkend – ontzagwekkend – ontzaglijk.
  Het laatste woord is iets minder heftig dan de voorafgaande.

  Morgen Tino Kuis,

  STAGGERING heeft in deze zin niets met variabel te maken.
  De regel waaruit jij dit haalde, daar bedoelde Dick mee dat de files staggering waren tijdens-school- en kantooruren op de 10 meest verstopte wegen.

  Morgen Gringo,

  Variabele school- en werktijden wordt niet ten alle tijden bepaald door de leerling- of werknemer zelf.

  Dat was het even.
  Ik heb mijn bokshandschoenen al klaar liggen haha.

  Fijne dag allemaal.

  Groetjes,
  Louise

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Louise Bedankt voor je toelichting. Zo komen we er uiteindelijk toch uit wat Bangkok Post bedoelde.

  • rebell zegt op

   De Bangkok Post doet zijn best, maar zit met zijn vertalingen in de engelse taal er heel vaak naast. Dat mag ook best voor een Thai vind ik zelf.

   Het woord ; staggering, betekend: wankelen, tuimelen

   Wat de BP echter wil zeggen in verband met werk uren is STAGGERED

   Staggered houres betekend ; gespreide werk uren. Zeer zeker niet; tuimelende of wankelende werk uren ?. Beste groeten rebell

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Rebell, Louise, Gringo en Tino De Engelse zin luidt: Other proposals include improving traffic control centres and staggering school and office hours, and implementing traffic relief measures on 10 heavily congested roads. Mij is niet duidelijk of ‘staggering’ als tegenwoordig deelwoord moet worden gelezen (net als improving en implementing) of dat – zoals rebell betoogt – de verkeerde vorm van het bijvoeglijk naamwoord staggered wordt bedoeld. Misschien kan leraar Engels Cor Verhoef klare wijn schenken en de zin voor ons vertalen.

 7. cor verhoef zegt op

  In deze betekenis betekent het gewoon ‘spreiding” van werk-en-schooluren, zodat niet alles op dezelfde tijd begint en ophoudt, zoals Rebell ook al zei. Je kunt de lijn naar de andere betekenis van ‘wankelen’, met een beetje fantasie doorvoeren, in de zin dat niet alles in dezelfde maat loopt, maar misschien is dat weer een beetje te ver gezocht van mijn kant.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website