Wordt regeringspartij Pheu Thai verboden en moet de regering-Yingluck het veld ruimen? Vrijdag slaat het uur van de waarheid, wanneer het Constitutionele Hof een uitspraak doet in de zaak van de grondwetswijziging.

De afgelopen twee dagen kwamen de voor- en tegenstanders aan het woord. De tegenstanders betoogden dat de beoogde wijziging van artikel 291 van de grondwet neerkomt op afschaffing van de constitutionele monarchie en het ongrondwettelijk verkrijgen van staatsmacht. De wijziging heeft tot doel een burgerassemblee te vormen, die de grondwet van 2007 gaat herzien.

De voorstanders betoogden onder meer dat de grondwet 2007 ondemocratisch tot stand is gekomen en een obstakel is voor bestuursprocedures en democratische ontwikkeling. De grondwet is een erfenis van de door het militair bewind in 2006 gevormde regering.

Voorzitter Somsak Kiatsuranont van het Huis van Afgevaardigden (en lid van Pheu Thai) gaf het Hof de verzekering dat de hoofdstukken in de grondwet over de monarchie, de bevoegdheden van de monarchie en de staat, niet veranderd worden.

Gisteren verzochten drie rechters tevergeefs van de zaak afgehaald te worden: twee omdat ze deel hadden uitgemaakt van de commissie die de grondwet van 2007 heeft opgesteld, en één omdat hij in het openbaar commentaar had geleverd op de grondwetwijziging. Een andere rechter kreeg donderdag wel toestemming om zich terug te trekken.

Voorzitter Tida Tawornseth van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) heeft gedreigd dat het UDD massaal in actie komt wanneer Pheu Thai wordt verboden en Pheu Thai-politici 5 jaar worden uitgesloten van een politieke functie. Volgens haar staan 300.000 UDD-ers klaar om te protesteren.

– De details van de anti-overstromingsmaatregelen, waarvoor de regering een bedrag van 300 miljard baht heeft uitgetrokken, zijn gisteren bekend gemaakt door minister Plodprasop Suraswadi, voorzitter van de Water and Flood Management Commission.

In het stroomgebied van de Chao Praya worden acht waterwegen en dammen geconstrueerd, er komt een waarschuwingssysteem en een managementsysteem voor grondgebruik.

In het gebied van 17 noordoostelijke rivieren worden zes irrigatiesystemen uitgebreid en daar komt ook een waarschuwingssysteem.

De Terms of Reference voor de plannen zijn maandag beschikbaar. Ook buitenlandse firma’s en consultants kunnen inschrijven. Voor hen wordt op 24 juli een bijeenkomst belegd. Gisteren informeerde de minister vertegenwoordigers van ambassades en internationale organisaties. Begin volgend jaar worden de werken gegund. Het gehele systeem is over 4 tot 5 jaar klaar.

– De financiële lokkertjes die Airports of Thailand (AoT) biedt om budgetmaatschappijen te bewegen naar de oude luchthaven Don Mueang te verhuizen, hebben weinig succes. Alleen de AirAsia-groep verlaat op 1 oktober Suvarnabhumi; Nok Air en Orient Thai vliegen al van Don Mueang, maar de overige carriers nemen de congestie op Suvarnabhumi voorlopig voor lief.

Het ontbreekt Don Mueang aan tal van ondersteunende faciliteiten (onder andere schoonmaakpersoneel, push-back tractoren), de in-flight maaltijden moeten vanaf Suvarnabhumi komen, er bestaat onduidelijkheid over immigration, duty-free shopping en douanediensten, en een groot vraagteken vormt het vervoer tussen beide luchthavens voor passagiers die een aansluitende binnenlandse vlucht hebben geboekt.

De 14 maatschappijen die AoT op het oog heeft, zijn AirAsia, Thai AirAsia, Indonesia AirAsia, Tiger Airways, Jetstar Asia, Jetstar Airways, CEBU Pacific Air, Airberlin, T’Way Airlines, Easter Jet, Jeju Air, Jin Air, IndiGo en Tomsonfly.

– Somsak Kiatsuranont, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, heeft toegegeven dat hij degene is die in een uitgelekte audioclip vertelt met oud-premier Thaksin te hebben gesproken over de grondwetwijziging en de verzoeningswetsvoorstellen. Hij ontkent dat Thaksin hem beïnvloed heeft. Thaksin zou beide zaken snel willen regelen, maar Somsak heeft juist laten weten dat behandeling van de verzoeningswetsvoorstellen beter een paar maanden kan worden uitgesteld.

Oppositiepartij Democraten overweegt de Ombudsman te vragen om onderzoek te doen naar de ethiek van Somsak en Yingluck, om Somsak zijn functie te laten ontnemen, om na te gaan of Thaksin zich met het kabinet bemoeit en om de ontbinding van Pheu Thai aan te bevelen omdat die partij wordt beïnvloed door een vluchteling die een gevangenisstraf van 2 jaar ontloopt (lees: Thaksin).

In de audioclip zegt Somsak ook nog dat premier Yingluck er goed aan doet om ‘hot-button political issues’ over te laten aan het parlement. Maar oppositieleider Abhisit vindt die opmerking ongepast. De minister-president is verantwoordelijk voor wat er in het land gebeurt en speciaal als het gaat om de acties van de regering en haar partij, zegt Abhisit.

– Dertien illegale Afghanen en twee Thai zijn op Suvarnabhumi aangehouden. De Afghanen, waaronder enkele voormalige leden van een gewapende groep in Afghanistan, waren met Sri Lankan Airlines gearriveerd en zouden doorvliegen naar Cambodja en vandaar naar Australië. De afgelopen maanden zijn al 30 Afghanen aangehouden. Nadat ze op Suvarnabhumi zijn geland, hangen ze in de terminal rond tot het hen lukt een vlucht te bemachtigen naar de gewenste bestemming. De gearresteerde Thais zouden lid zijn van een mensensmokkelbende. De Afghanen moesten elk 60.000 baht betalen.

– China had geen moeite met het verzoek van Nasa om marineluchtmachtbasis U-tapao als uitvalsbasis voor een klimaatstudie te gebruiken (inmiddels afgeblazen), maar het maakt zich wel zorgen over het verzoek van de VS U-tapao te gebruiken als basis van een centrum voor regionale humanitaire hulp en rampenbestrijding. Dit is gebleken uit een gesprek van beider ministers van Buitenlandse Zaken tijdens een 5-daags bezoek van de Thaise minister aan China. Het desbetreffende voorstel is in 2010 gedaan door toenmalig premier Abhisit tijdens de Asean-UN Summit.

– Een groep van 15 buitenlanders, die erin geslaagd is Europese slachtoffers voor 8 miljoen euro op te lichten, is in Bangkok aangehouden. De fraudeurs haalden hen over in nep-fondsen te investeren. Ze zouden binnen korte tijd 65 procent aan winst kunnen incasseren.

– Enkele honderden, 50 à 70 of 30? Diverse bronnen spreken elkaar driftig tegen over het aantal bewoners van het dorp Ban Inthaninkwan die woensdag door Birmese soldaten zijn aangehouden omdat zij zich op Birmees grondgebied zouden bevonden hebben. Het leger laat weten dat de Thais binnenkort worden vrijgelaten. Berichten als zouden bij de aanhouding tien bewoners in een gevecht met de soldaten zijn omgekomen, worden door minister Sukumpol Suwanatat (Defensie) tegengesproken. In het desbetreffende dorp wonen inmiddels driehonderd gezinnen met duizend personen. De Thaise autoriteiten hebben de bewoners al herhaaldelijk gewaarschuwd zich er niet te vestigen, omdat niet duidelijk is hoe de grens ter plaatse loopt.

– Meer dan eenderde van het bosreservaat Phanomdin in de provincie Surin is ten prooi gevallen aan ontbossing. Het bosreservaat is vorig jaar door het Royal Forest Department overgedragen aan de plaatselijke autoriteiten. Volgens de president van tambon Buakhoke zijn regeringsfunctionarissen, lokale bewoners, activisten en politici bezig het bos te vernielen. Ze verbouwen er mais, rijst, yam, bonen en planten eucalyptus- en rubberbomen.

– Voor de derde ronde van uitbetalingen aan de slachtoffers van politiek geweld tussen 2005 en 2010 kwamen 523 personen opdagen in het Rakavithi Home for Girls in Pathum Thani om hun cheque in ontvangst te nemen. Daaronder waren de familieleden van 20 dodelijke slachtoffers en meer dan 340 personen die gewond raakten. In januari gaf de regering het groene licht voor de compensatiebetalingen.Tot nu toe hebben 1.293 personen een financiële genoegdoening ontvangen.

– Onbekenden hebben donderdagavond op de outbound lane van de Phahon Yothin Road tegenover Future Park een airconditioned bus met stenen bekogeld. Niemand werd gewond en één raam werd beschadigd. De chauffeur zegt een groep studenten te hebben gezien, maar er waren geen studenten in de bus. Studenten van rivaliserende beroepsopleidingen raken regelmatig slaags.

– Omdat hij dvd’s bij zich had met kinderporno is een 52-jarige Thaise man in de VS tot 78 maanden gevangenisstraf veroordeeld en levenslange reclassering. Hij werd in juli 2011 gearresteerd op het vliegveld van Las Vegas. Tijdens de rechtzitting pleitte de man 20 minuten voor repatriëring naar Thailand, waar hij monnik zou worden. Maar de rechter had er geen oren naar.

– Het ministerie van Financiën schiet nog niet erg op met een beoogde wijziging van de belastingwet die vrouwen toestaat afzonderlijk aangifte voor de inkomstenbelasting te doen. Voor beide echtelieden zou dat gunstig zijn want ze betalen dan minder belasting; de overheid schiet er jaarlijks 2 tot 3 miljard baht aan belastinginkomsten bij in. Thans kunnen vrouwen die in loondienst zijn, al afzonderlijk aangifte doen. De bedoeling is de regeling uit te breiden tot vrouwen met een onregelmatig inkomen.

– Ook met de grond- en onroerendgoedbelasting schiet het nog niet erg op. Het wetsontwerp is al door de vorige regering Abhisit ingediend. Doel is om braakliggend land ook te belasten om grondspeculatie tegen te gaan. De huidige grondslag van de grond- en onroerendgoedbelasting bedraagt 12,5 procent van de jaarhuur; dat wordt een percentage van de waarde, afhankelijk van het gebruik.

Volgens directeur-generaal Somchai Sujjapongse van het Fiscal Policy Office is dit systeem gunstig voor de rijken en straft het de armen. Eigenaren van grote warenhuizen of grote hotels betalen onder de nieuwe wet minder en huiseigenaren of boeren, die voorheen niets betaalden, moeten een klein bedrag aan belasting gaan betalen.

De nieuwe wet is eveneens gunstig voor de landelijke overheid die lokale overheden 200 tot 300 miljard baht minder hoeft uit te keren, omdat zij het effectieve tarief vaststellen en de belasting incasseren.

– De economische neergang in Europa en de VS maakt het voor financieel krachtige Aziatische bedrijven interessant om er naar investeringsmogelijkheden te zoeken. ‘The share prices of stocks in the European markets are cheaper than in the past’, zei voorzitter Dhanin Chearavanont van de Charoen Pokphand (CP) Group, Thailands grootste agribedrijf, tijdens een forum, georganiseerd door de krant Prachchart Turakij. CP is op zoek naar verschillende buitenlandse bedrijven, waaronder mogelijk het Amerikaanse Smithfield Foods en het Franse Carrefour.

Dhanin riep de regering op meer steun te verlenen aan kleine en middelgrote Thaise bedrijven bij investeringen in het buitenland, met name in China. Hij verwacht dat het niet lang meer duurt of China haalt de VS in als economische grootmacht. Vastgoed-gerelateerde industrieën, dienstverlening en landbouw zijn de aantrekkelijkste sectoren in China om in te investeren.

Twee jaar geleden probeerde CP Carrefour te verwerven, toen het bedrijf zich terugtrok uit Thailand, Singapore en Maleisië. De 44 filialen van Carrefour in Thailand werden echter door Big C verworven.

– Het ministerie van Handel verwacht de tweede helft van het jaar 5 miljoen ton rijst te kunnen exporteren. Guinee koopt de komende drie jaar 250.000 ton, Ivoorkust 240.000 ton, over 6 maanden te leveren, en de komende 5 jaar 1 miljoen ton per jaar. Verder heeft Thailand overeenkomsten gesloten voor elk 1 miljoen ton met Indonesië, Bangladesh en de Filippijnen, maar het precieze tonnage is afhankelijk van de rijstoogsten in die landen. Indonesië ziet zich dit jaar geconfronteerd met een aanzienlijk tekort aan rijst en moet 2 miljoen ton importeren.

De regering zit momenteel opgescheept met een voorraad van 9,4 miljoen ton paddy (ongedopte rijst) uit de tweede oogst en 6,8 miljoen ton uit de hoofdoogst, opgekocht via het veel bekritiseerde hypotheeksysteem. Het Office of Agricultural Economics heeft er bij de regering op aangedrongen de rijst snel te verkopen voordat de nieuwe oogstperiode in november begint. Het kantoor verwacht dat de 2012/2013 oogst uit 24 miljoen ton bestaat, waarvan 10 miljoen ton via het hypotheeksysteem door de regering wordt opgekocht.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website