De rijstvoorraad van de regering is een zootje. Grote hoeveelheden rijst ontbreken, codenummers op zakken kloppen niet, de korenworm (weevil, andere vertaling: snuitkever) heeft de tijd van zijn leven, voorraden zijn verouderd, de rijst is slordig opgeslagen en de boekhouding is een rommeltje.

Panadda Diskul, waarnemend permanent secretaris van het Prime Minister’s Office, windt er op zijn Facebook pagina geen doekjes om. Bovenstaande ervaringen noteerde hij uit de mond van teamleden, die momenteel bezig zijn pakhuizen en silo’s te controleren, waarin de door de vorige regering opgekochte rijst ligt [te rotten]. En dat nadat de inspecties pas twee dagen aan de gang zijn.

Het gerommel met codenummers wijst erop dat opgekochte rijst aan rijstmolens is verkocht en vervangen door oude rijst, die elders is gekocht en in andere zakken naar pakhuizen werd gestuurd.

Panadda toont zich gefrustreerd over de eerste resultaten; hij vraagt zich af waarom de dingen zich in deze staat bevinden. De mensen die verantwoordelijk voor het beheer van het rijstproject, hebben het niet goed gedaan; ze hebben de rijstboeren ernstig gedupeerd, schrijft hij.

Zie ook: Inspecties rijstvoorraad: Kwaliteitsverlies en korenworm

– Een gekozen premier en parlementsleden die geen zeggenschap hebben over provinciale zaken. Dat lijkt de deelnemers aan een seminar een ideale situatie. De voorstellen werden gisteren geopperd tijdens een brainstorm over nationale hervormingen in het ministerie van Defensie.

Zeshonderd deelnemers verdiepten zich in twaalf discussiegroepen in mogelijke oplossingen. De meesten vonden dat de premier gekozen moet worden, net als de bestuurders van gemeenteraden en provinciale staten. Aan het begin van de verkiezingscampagne dienen kandidaten de samenstelling van hun kabinet al bekend te maken. Kandidaten mogen geen lid zijn van een politieke partij.

Een andere voorstel betrof de rol van parlementsleden. Die dient beperkt te worden tot het maken van wetten. Provinciale zaken zijn het pakkie an van provinciale autoriteiten. Het voorstel is gebaseerd op de overtuiging dat veel MP’s hun macht misbruiken door fondsen naar hun provincie te sluizen, wat riekt naar het kopen van stemmen. Het aantal parlementsleden kan ook minder om kosten te besparen. Thans telt het Huis van Afgevaardigden 500 leden.

– De politie heeft gisteren een man gearresteerd, die verdacht wordt lid te zijn van de beruchte Thon Buri Oros drugsbende. Deze bende heeft banden met drugscriminelen in de gevangenis van Thon Buri.

In het huis, waar de verdachte werd gearresteerd, vond de politie verschillende soorten drugs, waaronder 349 gram crystal methamphetamine, 3.000 methamphetamine pillen en drie flessen vloeibare ketamine. Ook werd de hand gelegd op 28.000 baht aan contant geld, enkele ornamenten en gegevens over bankrekeningen.

De arrestatie was het resultaat van een arrestatie op donderdag in Bang Khen. Die verdachten zeiden de drugs van de Oros-man te hebben gekocht. De politie zegt al enkele leden van de Oros bende te hebben aangehouden. Die arrestaties vonden plaats naar aanleiding van een door de bende geplaatste videoclip op internet. Daarop is te zien hoe bendeleden drugs gebruiken.

– Morgen gaan nog eens acht zogeheten one-stop servicecentra open, waar migranten een tijdelijke werkvergunning kunnen krijgen. Ze komen in Samut Prakan, Chachoengsao, Pattaya (2), Rayong, Ayutthaya, Surat Thani en Songkhla. De ambassadeurs van Laos, Myanmar en Cambodja gaan naar Samut Prakan en Pattaya om het registratieproces te bekijken.

Maandag ging het eerste servicecentrum in Samut Sakhon open. De start was succesvol (geen details). Het ministerie van Binnenlandse Zaken overweegt nog meer servicecentra te openen. Voor de junta is de registratie van buitenlandse werknemers een prioriteit, omdat ze een eind wil maken aan mensenhandel en andere problemen met de uitbuiting van migranten.

– Na vijf jaar mogen voormalig vakbondsleider Suwit Kaewwan en twaalf andere werknemers terugkeren bij de State Railway of Thailand. Het ontslag dat ze in 2009 kregen vanwege het organiseren van een werkonderbreking was niet terecht, heeft een commissie vastgesteld. De staking had tot doel de veiligheid van het spoor te verbeteren en dat kan niet verkeerd zijn.

Aanleiding was een ernstig treinongeluk in Prachuap Khiri Khan waarbij zeven passagiers om het leven kwamen en 88 gewond raakten. Dat was te wijten aan een defect van het automatisch remsysteem. De stakers blokkeerden het treinverkeer in Songkhla, Pattani, Narathiwat en Yala. Duizenden treinreizigers strandden toen.

Het ontslag is inmiddels ongedaan gemaakt. Vrijdag hervatten de dertien man hun vroegere werkzaamheden.

– Nationaal artiest en bekend vedelspeler Chalerm Muangpraesri is op 76-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Chalerm gaf ruim 50 jaar vioolles en leverde een belangrijke bijdrage aan de Thaise klassieke muziek. Vorige maand trad hij voor het laatst op, samen met andere muziekleraren, tijdens een concert dat werd bijgewoond door prinses Sirindhorn.

– Een man die 1.000 rai van een wildreservaat in het Prince Chumpon Khet Udomsak park in Prachuap Khiri Khan heeft kaalgeslagen, is gisterochtend door de politie in de boeien geslagen. Hij werd aangetroffen in een hutje bij de kaalslag. De man zei door iemand gehuurd te zijn, die er een rubberplantage wilde aanleggen. De politie nam vier geweren, zes patronen, vier radio’s en gereedschap in beslag.

– Een gratis filmvoorstelling, dan wij ook zoiets. Alle dierentuinen van de Zoological Park Organisation zijn vrijdag gratis toegankelijk als steun aan de happiness campagne van de junta. Vorige maand draaiden 160 bioscopen in het hele land gratis de populaire nieuwe film The Legend of King Naresuan 5.

– Dankzij de vondst van skeletten is er hoop voor de sea gypsies in een conflict met een lokale zakenman die probeert ze van een stuk land in Rawai (Phuket) te verdrijven. De zakenman beschikt over documenten waaruit blijkt dat hij de grond bezit, maar de skeletten bewijzen, aldus DNA-testen, dat de zigeuners er al voor 1955 woonden, het jaar waarin Sor Khor 1 grondaktes werden uitgegeven. De skeletten blijken van de voorouders van de zigeuners te zijn. Zeezigeuners begraven altijd hun doden vlakbij hun huis.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Bangkok onttroond als beste toeristenstad
Diplomaten vinden duobaan voor coupleider onverstandig
Vakbonden verzetten zich tegen privatisering


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Nieuws uit Thailand – 6 juli 2014”

 1. Harry zegt op

  En zo zie je, hoe een militair bestuur, nadat het een tot op het merg corrupte “democratisch gekozen” burgerregering opvolgt, schoon veegt.

 2. jan zegt op

  Goeie dag lezers,

  Even een reaktie over de opgeslagen rijst en de ergernissen en ellende die dit te weeg brengt.
  Zelf zit ik al weer zes jaar in de rijst teelt en inmiddels ben ik hier aardig goed in ingeburgerd.
  Zes jaar geleden zaaide ik voor het eerst de rijstsoort hompatoem, op de 25 rai aangekochte grond, de op een na beste rijstsoort. Het zaaizaad was 100% hompatoem. De afgelopen jaren zijn er nogal wat rijstsoorten bij gekomen, zoals 41; 47; 51; 29; cp; 21 en nog enkele meer. Waarom deze op de markt gekomen zijn is mij onduidelijk, omdat hompatoem een uitstekende rijstsoort is, zoet; goede opbrengst per rai; mooie grote korrel en de prijs per ton was rond de 10000 thb en meer per ton. Dus wat wil je nog meer.
  Door het gebruik van zoveel verschillende soorten en het niet goed schoonmaken van de rijstvelden, hiermee bedoel ik het verwijderen van verkeerde soorten rijst in het geen je gezaaid hebt, is er er een mix ontstaan van allerlei rijstsoorten door elkaar, dat bij de handelaren werd aangeboden en verkocht aan de overheid. Hierbij werd niet naar soortzuiverheid gekeken, alleen naar vochtgehalte, waarnaar werd uitbetaald. Welke soort je aanleverde moest je wel opgeven, maar de prijs was voor alle soorten gelijk.
  Ik heb hier vaak vraagtekens bij gezet, zoals ook bij de meting van het vochtgehalte. Mijn eigen geeikte meter, gaf altijd rond de 3% minder vocht aan dan de meters van de graanbedrijven, wat een verschil is van 800 bath/ton rijst. Dit is puur diefstal en denk dat de heren van het eikwezen hier goed aan verdiend hebben en zij niet alleen.
  De handelaren van zaaizaad zijn de laatste jaren ook in aantal goed toegenomen. Deze ruiken ook goud geld, want de mix die bij de graanhandel wordt aangeleverd,word ook gebruikt voor zaaizaad. Dat is makkelijk, een klein beetje meer betalen aan de boer en na nog wat nadrogen, schuif je alles zo in de zak en niemand van de boeren die het kan controleren. Deze rotzooi word dus gewoon weer opnieuw gezaaid en het is bijna onbegonnen werk om dit later in het veld te selecteren. Daar komt nog bij dat die verschillende rijstsoorten ook nog verschillende groeilengtes hebben qua tijd en hoogte. Groeitijd tussen 90 en 125 dagen en lengte tussen 70 en 120 cm. Als je dan gaat maaien, wat we overigens ook zelfdoen en voor derden, dan heeft de vroege rijst zichzelf al weer gezaaid. De problemen stapelen zich danook steeds meer op, om aan een zuivere rijstsoort te komen. Bij de graanhandelaren worden overigens ook gewoon verschillende soorten door elkaar gekieperd, wanneer de rijst aan de overheid verkocht is. We stonden er met onze neus bovenop. Hoe ze deze problemen gaan oplossen op korte termijn, ja ik weet het niet. Maar het lijkt mij voor de controleurs een goed idee, om alles maar eens terug te herleiden, waar die mix vandaan komt en wie hiervoor dan verantwoordelijk zijn.Voor mij is het niet zo moeilijk. Ik heb in het verleden de grootste rotzooi gemaaid, totaal ongeschikt voor alles behalve visvoer, die na wat nadrogen is opgezakt en verkocht als zijnde zaaizaad. Denk nu niet dat dit verleden tijd is,want het gebeurd nog steeds bewust en men gaat er ook niet mee stoppen. De boeren zelf kunnen hier weinig aan doen, want ze hebben weinig keus. De enige oplossing is dat er zeer streng gecontrolleerd gaat worden, zodra we gaan maaien en waar de rijst naar toegaat en consumptie of zaaizaad. Het zal echter nog jaren duren, voor de rijst weer soortzuiver kan worden aangeleverd. Of de soort zuiver is in uw pan, ziet u aan de grote van de korrel en het kleurverschil.

  Groeten aan iedereen.

  Jan Willem

  • m.mali zegt op

   Beste Jan, wat je hier schrijft betreft dus de “grootheer boeren” die honderden rai hebben…
   De kleine boeren die per persoon in een familie 6 rai hebben, verbruiken de rijst voor zichzelf en hun familie, want zij eten 3-4 maal per dag rijst en daarbij, houden zij een gedeelte van de rijst over om deze weer in te zaaien.
   In Thailand zijn dus voor het overgrote gedeelte kleine boertjes die zelf leven van hun eigen opbrengt en dus goede kwaliteit hebben.
   Deze rijst bv “Hom Mali” (haha) oftewel Jasmijnrijst behoudt daarom altijd de zelfde kwaliteit…
   Het zijn dus alleen de grootheer boeren die extra veel willen verdienen en dus corruptie toepassen..

 3. wilco zegt op

  Goedemorgen Jan Willem,
  heb helemaal geen verstand van rijst (ben wel tuinder),maar doe jij de rijst mechanisch oogsten of met de hand?

  wilco

  • janw. zegt op

   Wij hebben hier geen grootheer boeren. Wij wonen in de omgeving van Singburi, waar je soms wel eens drie oogsten in 1 jaar hebt, een heel vruchtbare streek.De grootste boeren hier hebben ongeveer 150 rai.
   Hom Mali rijst wordt voornamelijk geteeld in de isaan. Ook in onze omgeving word hom mali maar sporadisch gezaaid. Hom mali word wel 150 cm groot en de groeitijd is minimaal een half jaar. Je oogst hom mali normaal 1 maal per jaar en de opbrengst is ongev. 400 kg/rai. De prijs/ton ligt zo rond de 20000 thb. De rijstsoorten die wij verbouwen groeien niet in de isaan, vanwege de grondsoort en gebrek aan water. Als de overgrote deel kleine boeren alle rijst zelf verbruiken, wat gaan ze dan in Bangkok eten. Dus toch maar goed dat er ook grotere boeren in thailand zijn.
   Wij hebben zelf een combine Wilco. Met de hand is in onze regio verleden tijd. Het gebeurd nog weleens op plekken waar je met de combine niet kunt komen, omdat ze grond te rot is. Onze combine is voorzien van stalen rupsen. Op banden kun je hier niets beginnen, omdat de grond te vet is.

   Groetjes jan willem.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website