Vandaag is geel geen anti-regeringskleur maar een pro-koning teken, want geel is de kleur van zijn geboortedag. En behalve in gele shirts zijn ook veel mensen gekleed in roze shirts, de kleur van een van de koninklijke colberts.

Uiteraard besteedt Bangkok Post veel aandacht aan de verjaardag en de adverteerders laten zich ook niet onbetuigd. ‘Long Live the King’, zegt Dtac van de mobiele telefoons.’Long Live His Majesty the King’, zegt Amway paginagroot. ‘We follow the path paved by our king, the great inventor’, zegt de PTT Group. Siam Commercial Bank schrijft: ‘… whose Royal benevolence has always been in the hearts of all Thai people.’

Ook uit het buitenland komen felicitaties: van koningin Elizabeth en president Obama. Andere landen worden niet genoemd, dus ik weet niet of koning Willem-Alexander een telegrammetje heeft gestuurd of misschien wel een sms-je.

De krant zit deze maal in een vier pagina’s tellende glossy bijlage gevouwen met foto’s en een artikel over het Klai Kangwon paleis in Hua Hin, waar de vorst sinds zijn ontslag uit het ziekenhuis woont. Vandaag leggen troepen er de eed van trouw aan de monarch af.

– Thaise leerlingen scoorden vorig jaar wat beter in de internationale Pisa-test dan in 2009, maar hun scores in lezen, wiskunde en science [natuur- en scheikunde?] liggen nog steeds onder het gemiddelde. In lezen scoorden ze 441 punten (gemiddelde: 496), in wiskunde 427 (494) en in science 444 (501). Meisjes scoorden significant beter dan jongens.

Aan de Pisa-test namen 65 landen deel. In de drie vakken staat Thailand respectievelijk op de 48ste, 50ste en 47ste plaats. Er namen in Thailand 6.606 leerlingen van 15 jaar aan deel. Shanghai scoorde het hoogst; Singapore, Hong Kong, Taiwan, Zuid-Korea en Japan stonden in alle drie categorieën in de toptien.

– Individuen en bedrijven die actieleider Suthep Thaugsuban hebben geholpen, kunnen hun borst natmaken, want ze zullen net als Suthep vervolgd gaan worden en daar staat een gevangenisstraf van 3 tot 15 jaar op. Suthep zelf riskeert levenslang of de doodstraf. De politie zegt geen haast te maken met zijn arrestatie, want er staat een verjaringstermijn van 20 jaar op het misdrijf.

De autoriteiten verzamelen momenteel informatie om de boosdoeners te kunnen vervolgen, zegt minister Surapong Tovichakchaikul, die de leiding heeft van het Centre for the Administration of Peace and Order. Namen noemt hij evenwel niet.

– Voor de gebeurtenissen van gisteren zie Breaking News van 4 december. Een kleine aanvulling op het bericht over de mars naar het hoofdbureau van het landelijk politiekorps. Studenten van het Network of Students and People for Reform of Thailand hebben nog geprobeerd door het prikkeldraad en de betonnen barrières te breken, maar dat lukte hen niet. De politie zei toen dat 99 vertegenwoordigers naar binnen mochten komen. De demonstranten werden verwelkomd door vrouwelijke agenten in plaats van de oproerpolitie (foto). De aanpak had succes, want de demonstranten besloten niet naar binnen te gaan.

– Uitgebrande voertuigen bij het Government House vormen een stille getuige van wat zich daar begin deze week afspeelde (foto homepagina). De krant telde dertien uitgebrande arrestantenwagens en verder brandweer- en waterwagens van de gemeente Bangkok. Een politiepost en bewakingshokjes zijn vernield en de ruiten van het Nari Samosorn gebouw, waar de regering persconferenties houdt, alsmede van de tweede verdieping van het Command Building 2 liggen aan gruzelementen. Bij de Orathai brug hangt nog de geur van traangas.

Een anti-regerings demonstrant die een kijkje kwam nemen, zegt ‘dismayed’ te zijn, maar ‘dit mag je de mensen niet kwalijk nemen’. ‘Waarom kregen we vanaf het begin niet toestemming om naar binnen te gaan? Dan was dit allemaal niet gebeurd. De demonstranten wilden alleen maar het gebied belegeren als symbolisch protest tegen de regering Yingluck.’

– Sinds dinsdagavond zijn in twee districten van Pattani vijf personen doodgeschoten. De eerste aanval vond plaats in het district Nong Chick. Zeven mensen die in mangrove bossen op zoek waren naar fiddler crabs werden er onder vuur genomen door drie of vier mannen op motorfietsen. Vier van hen overleefde dat niet. De politie beschouwt de aanval als een wraakoefening voor de arrestatie van een opstandeling op 29 november. In Nong Chick wonen veel leden van de afscheidingsbeweging Runda Kumpulan Kecil.

De andere moordaanslag vond plaats in het district Kapho. Een dorpeling werd onderweg naar huis beschoten door de duopassagier van een voorbij rijdende motorfietser.

– Het paarse water waarmee demonstranten door oproerpolitie zijn bespoten, bevatte geen zuur of sulfaat, heeft het Ramathibodi ziekenhuis bevestigd. Het had een neutrale pH waarde van 7. Demonstranten schreven hun brandwonden en blaren toe aan de aanwezigheid van chemicaliën in het water, maar het ziekenhuis zegt het waarschijnlijker te achten dat ze door traangas werden veroorzaakt.

– Vandaag gaan de BTS stations Wutthakat en Bang Wa open. De rit tussen die stations is een maand gratis. Douceurtje van de gemeente Bangkok. Na 5 januari kost het kaartje 10 baht.

– Dieven in Phuket hebben kans gezien de achterkant van een geldautomaat van de Thanachart Bank op de Thaweewong weg in Kathu open te breken. Ze incasseerden 1,7 miljoen baht. De heren kregen de automaat open met behulp van een lasapparaat en snijgereedschap.

– Voor voormalige bestuursleden van de Chart Thai partij zit de politieke ban van 5 jaar erop. De partij werd 5 jaar geleden ontbonden wegens verkiezingsfraude. Voormalig minister-president Banharn Silpa-archa en dertien voormalige leden werden gisteren lid van de Chartthaipattana partij, die thans in de oppositie zit. Meer leden zullen volgen, zegt Banharn.

– Telecommunicatie waakhond NBTC onderzoekt klachten over wegvallende tv-beelden van de uitzendingen van 21 satelliet tv-kanalen waaronder Asia Update en Blue Sky. Blue Sky is het tv-kanaal van oppositiepartij Democraten. De NBTC gaat op zoek naar de lieden die dit op hun geweten hebben.

Economisch nieuws

– Of het wetsvoorstel 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele werken nu wel of niet het groene licht krijgt van het Constitutionele Hof, de regering gaat de werken aanvangen, want het ministerie van Financiën kan andere geldbronnen aanboren, zegt minister Chadchart Sittipunt (Transport), en de geplande periode van 7 jaar wordt verlengd.

Het wetsvoorstel is al aangenomen door het parlement, maar ligt thans bij het Hof dat zich mag buigen over de vraag of het al dan niet in strijd met de grondwet is. Oppositiepartij Democraten heeft daar om gevraagd. De partij zegt dat het voorstel de regering carte blanche geeft bij de besteding. De projecten zouden ook vatbaar voor corruptie zijn.

Het grootste deel van het geld is bestemd voor de aanleg van vier hogesnelheidslijnen. Ze zullen geen vertraging oplopen, verwacht Chadchart, omdat momenteel milieu-effectrapportages worden gedaan en haalbaarheidsstudies worden verricht.

Maar andere plannen, zoals de aanleg van wegen, kunnen wel vertraging oplopen. De regering is van plan deze te financieren middels publiek-private samenwerkingsvormen. Ook de plannen voor de bevordering van grenshandel zullen niet direct kunnen worden uitgevoerd.

– De National Economic and Social Developement Board verwacht dat de export dit jaar niet groeit, maar de exporteurs hebben nog hoop dat het lukt 0,5 procent groei te realiseren. In oktober bedroeg de export US$ 19,4 miljard en wanneer het lukt de laatste twee maanden van dit jaar voor $ 19,5 miljard te exporteren, wordt dat percentage gehaald. Thailand is dan het enige land in Zuidoost Azië met exportgroei.

Voor volgend jaar verwacht de Thai National Shippers Council een groei van 5 procent, dankzij het economisch herstel in de VS en Europa. Maar daarbij is geen rekening gehouden met eventuele voortzetting van de politieke protesten. Die beïnvloeden nu al de exportorders voor het eerste kwartaal. Op dit moment plaatsen nieuwe klanten geen orders voor Thaise goederen; de bestaande klanten blijven het land wel trouw.

– Bloemenmarkt Pak Khlong Talat, een van Bangkoks oudste markten, wordt voor 1,5 miljard baht gerenoveerd. De natte markt wordt opgeknapt en langs de rivier wordt een winkelgebied ontwikkeld met 40 winkels en een parkeerterrein voor 380 auto’s. Dat bestaat uit zes met elkaar verbonden gebouwen in koloniale stijl ter lengte van 300 meter.

Voor toeristen wordt een verhoogd trottoir geconstrueerd, zodat ze een goed zicht hebben op de negotie zonder die te hinderen. De renovatie is inmiddels voor 70 procent gevorderd.

Pak Khlong Talat is ’s werelds vierde grootste bloemenmarkt. Het gebied bestaat uit drie markten: Pak Khlong markt voor groente en fruit, de Yodpiman markt voor bloemen en de Song Serm Kaset Thai. Yodpiman telt 608 ‘kramen’ en Pak Khlong 200.

– Zes vliegvelden krijgen gratis WiFi: Don Mueang, Chiang Mai, Phuket, Hat Yai, Chiang Rai en Suvarnabhumi. Suvarnabhumi komt als laatste aan de beurt. Van 1 maart kan er gratis ge-internet worden. Overigens niet onbeperkt, want er geldt een tijdslimiet van 2 uur per dag met een snelheid van 10 Mbps. Wie een hogere snelheid en meer tijd wil, moet de portemonnee trekken.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 5 december 2013”

 1. BA zegt op

  Heb zojuist de stoet met de zoon van de koning langs zien komen bij Khao San Road. Zo gauw die voorbij was trok een enorme gele menigte naar het Democracy monument. Heb er even bij staan kijken, was mij niet duidelijk of het vanwege de feestelijkheden was of voor protest eigenlijk, misschien beiden 🙂

 2. JacquesKoppert zegt op

  Als je in Bangkok bent wat doe je dan? Meegaan naar de demonstratie voor de koning. Een massale gele en roze mensenmassa gezien. Met vlaggetjes en fluitjes, zittend op de grond. De sfeer was prima, regelmatig zong de menigte enthousiast mee met -naar ik aanneem- vaderlandslievende liederen. Op een gegeven moment werden ook de massaal meegebrachte kaarsjes ontstoken. Wat een sfeer.
  Het verkeer stond in de wijde omtrek van Democracy Monument muurvast. Dus kilometers gelopen, net als alle Thaien.

  Of hiermee de demonstraties tegen de regering zijn afgelopen betwijfel ik. Eén van de sprekers was Suthep, en die werd enthousiast onthaald.

 3. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De roodhemden houden op 10 december een massa rally in Ayutthaya als steunbetuiging aan de regering en als protest tegen de anti-regerings demonstranten en hun leider Suthep Thaugsuban. Met opzet is een locatie ver buiten Bangkok gekozen om een herhaling te voorkomen van de gewelddadigheden zaterdag in Ramkhamhaeng. Daarbij kwamen vier personen om het leven. Op 10 december wordt herdacht dat op die datum in 1932 de absolute monarchie werd vervangen door de constitutionele monarchie en Thailand (toen nog Siam) zijn eerste grondwet kreeg.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website