Driehonderd boeren en demonstranten zijn gisteren onder leiding van Luang Pu Buddha Issara naar het kantoor van de Rekenkamer getrokken. Ze vroegen de president onderzoek te doen naar het hypotheeksysteem voor rijst en met name naar premier Yingluck en minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën), die in hoofdzaak verantwoordelijk zijn voor het programma.

Issara zei dat de groep volgende week terugkeert om te horen welke vorderingen bij dit onderzoek zijn gemaakt. ‘We hopen dat het OAG [Office of the Auditor-General ] aan onze eisen tegemoet komt.’

De groep nestelde zich twee uur voor het kantoor, maar ze mocht niet naar binnen. Drie vertegenwoordigers van het OAG namen een brief in ontvangst. ‘We zullen wel niet in staat zijn binnen zeven dagen aan het verzoek van de demonstranten te voldoen, maar we beloven dat we onze plicht niet zullen verzaken’, aldus een van hen.

Vorige week is de Rekenkamer een onderzoek begonnen naar een silo in Phitsanulok waar bedorven rijst ligt opgeslagen. Issara heeft de OAG gevraagd alle silo’s in het land te controleren. Vandaag gaat hij met boeren die nog steeds op het geld wachten voor hun ingeleverde rijst, naar de politie om aangifte te doen. Het kantoor van de procureur-generaal heeft al 200 klachten van boeren ontvangen.

– Weer een busongeluk, maar nu met een minder dramatische afloop dan het ongeluk in Prachin Buri. Een bus, onderweg van Khon Kaen naar Chiang Mai, slipte zondagnacht van een smalle brug in Nakhon Thai (Phitsanulok) en maakte een val van 5 meter. Daarbij raakten 22 passagiers gewond.

– Twee granaten zijn gisterochtend naar de Criminal Court aan de Ratchadaphisek Road gegooid. Eén granaat ontplofte (maar niet op volle sterkte) bij het hek, de andere belandde op het parkeerterrein maar die ontplofte niet. Een tweede granaataanval was gericht op een groep demonstranten die van het Lumpinipark onderweg was naar het kantoor van het CMPO, het orgaan dat verantwoordelijk is voor de noodtoestand. Niemand raakte gewond.

Minister Surapong Tovichakchaikul, adviseur van het CMPO, ziet in de aanval op de rechtbank aanleiding te pleiten voor verlenging van de noodtoestand, die op 22 januari voor 60 dagen van kracht werd. Alhoewel de protestbeweging zich heeft teruggetrokken in het park, blijft de stad getroffen worden door sporadische aanvallen, zegt hij.

De eindbeslissing over intrekking van de noodtoestand is de verantwoordelijkheid van premier Yingluck. Directeur Chalerm Yubamrung van het CMPO pleit voor handhaving, oppositiepartij Democraten vindt dat de noodtoestand niet meer nodig is. En trouwens overbodig is gebleken, want aanvallen zijn er niet door voorkomen en nog geen enkele verdachte is aangehouden.

Het CMPO is overigens nog steeds niet in beroep gegaan tegen de uitspraak van de civiele rechtbank over de noodtoestand. De rechtbank handhaafde de noodverordening, maar verbood de autoriteiten demonstranten te verwijderen.

– Bangkok Shutdown heeft het gemeentelijk vervoerbedrijf van Bangkok 94 miljoen baht aan gederfde inkomsten gekost. De BMTA heeft 41 routes moeten aanpassen en 200 bussen minder kunnen inzetten. Het aantal passagiers zakte met 8,3 miljoen: gemiddeld 176.000 per dag. Er zijn nu nog 21 routes die gedupeerd worden door de protesten.

– ‘Onderhandelingen zonder voorwaarden vooraf zijn essentieel om het politieke conflict te beëindigen. Thans hebben beide partijen voorwaarden gesteld, die onacceptabel zijn voor de andere partij en die onheil hebben aangericht voor het onderhandelingsproces.’

Dit verklaarde voorzitter Issara Vongkusolkit van de Thai Chamber of Commerce gisteren na een bijeenkomst van zeven grote organisaties uit het bedrijfsleven, gewijd aan de politieke onrust. Volgens Issara heeft de huidige impasse grote gevolgen voor de economie, de boeren, arbeiders en het midden- en kleinbedrijf dat niet in staat is langdurig verliezen te dragen. Het land loopt het risico zijn concurrentiepositie te verliezen omdat het investeringsvertrouwen afneemt.

Andere onderwerpen die tijdens de bijeenkomst ter sprake kwamen, waren onder andere de onderhandelingen tussen Thailand en de EU over een vrijhandelsovereenkomst en de economische groeiprognose voor dit jaar. De voorzitter van de Federation of Thai Industries acht 4 tot 5 procent mogelijk; de National Economic and Social Development Board en de Bank of Thailand voorspellen een percentage lager dan 3 procent.

De Tourism Council of Thailand verwacht een terugloop van het toerisme in de eerste twee kwartalen van dit jaar, hetgeen 82 miljard baht aan inkomsten scheelt, 6 procent van de jaaromzet die als target 1,3 biljoen baht heeft.

– Actieleider Suthep Thaugsuban heeft gisteren een beroep op de strijdkrachten gedaan om partij te kiezen. Wanneer ze de kant van de mensen kiezen [waarmee hij doelde op de demonstranten], komt er een einde aan de impasse. ‘Geef ons niet de schuld dat we om een coup vragen. We willen alleen maar dat het leger jullie [de regering] uit de macht ontzet.’

– Noppadon Pattama, lid van de strategiecommissie van voormalig regeringspartij Pheu Thai, zegt dat de regering en de protestbeweging binnenkort meer gesprekken gaan houden als vervolg op het gesprek vorige week tussen protestleider Luang Pu Buddha Issara en Somchai Wongsawat, nummer 2 op de kieslijst van Pheu Thai.

Noppadon vindt dat die gesprekken achter gesloten deuren moeten plaats hebben. Oud-premier Thaksin en premier Yingluck zijn er niet bij betrokken, benadrukt hij. Voorwaarde is wel dat de gesprekken gebaseerd zijn op de wet en de grondwet. De regering zal geen eisen honoreren die verder gaan dan wat de grondwet toestaat.

– De regering steunt geen enkel initiatief om het land te splitsen, zegt premier Yingluck in reactie op beschuldigingen van anti-regerings groepen. ‘De regering steunt separatisme niet. De natie moet één en ondeelbaar blijven.’

Het leger bemoeit zich ook met de zaak, want het Derde Legerkorps heeft in opdracht van legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha aangifte gedaan tegen een roodhemdgroep in Chiang Mai, die voor afscheiding pleit. De groep maakt zich schuldig aan separatisme en rebellie, aldus het leger.

In de aangifte wordt verwezen naar een spandoek dat de groep aan een voetgangersbrug heeft opgehangen. De tekst luidt: ‘This country has no justice. We want to separate as Lanna Country.’ Tijdens rally’s dragen de leden van de groep hoofdbanden met de tekst ‘Sor Por Por Lanna’, wat volgens sommigen betekent People’s Democratic Republic of Lanna.

Overigens wordt dezelfde afkorting gebruikt door een groep van 150 academici, die vorig jaar werd opgericht. De groep gaf gisteren een verklaring uit waarin werd uitgelegd dat Sor Por Por Lanna staat voor Lanna Assembly for the Defence of Democracy. De afkorting verwijst niet naar een republiek.

– Zondagavond probeerde hij de grens naar Laos over te steken, maar Avelino de Jesus (33), een man met de Franse en Portugese nationaliteit, werd er door Immigration aangehouden, omdat hij in Frankrijk wordt gezocht voor cocaïnehandel. In deze zaak zijn eerder al veertien personen gearresteerd, maar De Jesus zag toen kans te ontsnappen. Jesus en zijn bende worden ervan beschuldigd cocaïne uit Suriname via Ivoorkust naar Frankrijk te hebben gesmokkeld.

– Nog een succesje op drugsgebied. Op de Phitsanulok-Uttaradit weg zijn drie mannen van een bergstam aangehouden die met 610.000 methamphetamine pillen vanuit het Noorden onderweg naar Bangkok waren.

– Vier roodhemdleiders die vorige maand de leiding hadden bij de blokkade van het kantoor van de National Anti-Corruption Commission in Nonthaburi, hebben zich bij de politie gemeld. Tegen hen had de provinciale rechtbank van Nonthaburi arrestatiebevelen uitgevaardigd. Een vijfde leider vertoonde zich gisteren niet. Na betaling van een borgsom van 50.000 baht mochten ze weer vertrekken.

De groep belegerde het kantoor om te protesteren tegen het onderzoek van de NACC naar de rol van premier Yingluck als voorzitter van het National Rice Policy Committee. De NACC beschuldigt haar van nalatigheid omdat ze zaken (corruptie en vertraagde betalingen) op hun beloop heeft gelaten.

De roodhemden vinden dat ze recht hebben op dezelfde bescherming als de anti-regerings demonstranten. De civiele rechtbank erkende vorige maand het recht op demonstratie en verbood de autoriteiten demonstranten te verwijderen.

Alvorens zich bij de politie te melden, trokken de roodhemdleiders en supporters naar het huis van een NACC-commissaris om een eind aan het onderzoek tegen Yingluck te eisen. De groep eist ook het ontslag van een andere commissaris. Wanneer die niet binnen week aftreedt, gaat ze weer demonstreren bij het NACC-kantoor.

Hoe lang de blokkade van het kantoor uiteindelijk heeft geduurd, vermeldt het bericht niet. In een eerder bericht stond dat de roodhemden het kantoor hermetisch hadden afgesloten en een betonnen muurtje hadden gemetseld.

– De National Human Rights Commission heeft gisteren functionarissen van de immigratiedienst gehoord over de voorgenomen uitwijzing van de Indiase zakenman Satish Sehgal. Hij is beschuldigd van overtreding van de noodverordening. Directeur Chalerm Yubamrung van het CMPO heeft geweigerd bij de NHRC een verklaring af te leggen. De uitwijzing hangt nog op de handtekening van Chalerm. Beroep tegen de beslissing is mogelijk.

– Twee militaire rangers hebben bekend begin februari een gezin in Bacho (Narathiwat) te hebben beschoten. Daarbij werden de ouders gewond en hun drie kinderen gedood. De aanslag was een wraakactie voor de dood van de broer en diens echtgenote van een van de verdachten. Een derde verdachte is nog voortvluchtig.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 4 maart 2014”

 1. LOUISE zegt op

  Hallo Dick,

  Ik heb al eens een commetaar geschreven, waarin ik vroeg over Mr. T.

  Nu weer.

  K. Noppradon geeft aan dat nog P.M. Yingluck als oud. premier T. aanwezig zullen zijn.

  Snap ik iets niet of is men al veel verder als dat iemand op de gehele aardkloot er iets van begrijpt?

  LOUISE


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website