Sinds januari 2009 zijn negen Britten in Thailand vermoord, de meesten op Koh Phangan, aldus een verklaring van het Britse Foreign Office. Volgens de verklaring zijn westerse toeristen op Koh Phangan, vooral gedurende de full moon party’s, het slachtoffer van wrede, onuitgelokte aanvallen door bendes. Die aanvallen gebeuren meestal ’s nachts in de buurt van bars in Haad Rin.

De verklaring van het Foreign Office is een reactie op de dood van een Britse toerist op Koh Phangan. Hij werd door een verdwaalde kogel geraakt, nadat twee groepen bezoekers van een Countdown party slaags waren geraakt. De verklaring bevat een reactie van de familie, die onderweg is naar het eiland.

– De ‘seven dangerous days’ zijn voorbij. Bij 3.176 verkeersongevallen kwamen 365 personen om het leven en 3.329 personen raakten gewond. Het verkeer eiste dit jaar 29 levens meer dan vorig jaar, maar het aantal gewonden daalde met 1,3 procent.

– De verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht per 1 januari in de resterende 70 provincies ontwricht het bedrijfsleven niet, maar komt het juist ten goede. De verhoging zal ook niet leiden tot bedrijfssluitingen. Deze optimistische geluiden liet minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) gisteren horen na een vergadering met ambtenaren van negen ministeries en overheidsdiensten.

Kittiratt wees op de situatie in Bangkok en zes andere provincies waar het minimumloon al in april omhoog ging. De verhoging had daar geen grote gevolgen voor bedrijfsvoering en werkgelegenheid. Minister Padermchai Sasomsap (Werkgelegenheid) zegt dat slechts zeven grotere bedrijven er de deuren hebben gesloten, waardoor 1.700 arbeiders werkloos raakten.

Dinsdag buigt het kabinet zich over steunmaatregelen, want de regering maakt zich toch wel enige zorgen. Het ministerie van Financiën heeft een lijstje van 15 maatregelen opgesteld, waarvan 11 al zijn toegepast in het proefgebied.  Ze zijn nog een jaar van kracht en behelzen onder meer verlaging van de werkgeversbijdrage aan het Social Security Fund met 1 procent, belastingvoordeeltjes en lage-renteleningen.

De verhoging van het minimumloon roept gemengde reacties op. Grote bedrijven hebben er geen moeite mee omdat ze profiteren van de verlaging van de bedrijfsbelasting (vorig jaar van 30 naar 23 procent, dit jaar naar 20 procent). Vooral het arbeidsintensieve midden- en kleinbedrijf voelt de pijn. Eind vorig jaar sloot een ondergoedfabriek in Saraburi abrupt de deuren, maar volgens het hoofd van het Labour Office in de provincie, niet vanwege de verhoging maar omdat het aantal bestellingen van buitenlandse klanten sterk was gedaald. In de provincie Buri Ram gingen twee kledingfabrieken dicht, waardoor 120 arbeiders op straat kwamen te staan.

– De lagere en hogere bestuursrechtbank (Administrative en Supreme Administrative Court) verschillen van mening over de rechtsvorm van de National Broadcasting and Telecommunications Commission (NBTC) en daar profiteert de Ombudsman van. De lagere rechtbank verwierp begin december een verzoekschrift van de Ombudsman over de 3G-veiling met als argument dat de NBTC geen ambtelijk status heeft, dus was de Ombudsman niet bevoegd te klagen.

Maar de hogere rechtbank heeft het verzoekschrift geaccepteerd. Volgens de Ombudsman is de NBTC wel degelijk een overheidsdienst en is hij daarom bevoegd een klacht in te dienen. De klacht betreft de 3G-veiling in oktober, waarbij de drie grote providers bij gebrek aan concurrentie hun vergunning voor een te lage prijs zouden hebben gekregen. De staat zou hierdoor gedupeerd zijn.

– De Airport Rail Link rekent op de City Line weer de oude tarieven van 15 tot 45 baht. De actie waarbij op bepaalde uren een eenheidstarief van 20 baht gold, wordt niet verlengd, want die heeft geen enkel effect gehad. Het aantal passagiers bleef gelijk op 5.000 tot 5.500 per dag. De maatschappij had gehoopt op 7.000. De actie heeft exploitant SRT Electric Train Co 2 miljoen baht per maand gekost. Ze liep van 1 oktober tot 31 december.

– Tijdens lokale verkiezingen mogen kandidaten het niet over de monachie hebben, heeft de Kiesraad besloten. De kandidaten mogen het alleen hebben over de kieswetten. Het is ook verboden om populaire acteurs en zangers in te zetten. Dit en volgend jaar worden 5.600 zogeheten ‘tambon administration organisations’ opgewaardeerd tot ‘municipalities’, als gevolg waarvan er in de desbetreffende kiesdistricten nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden.

– Het leger heeft twee compagnieën met grenspolitie toegevoegd aan de legermacht die bij Hindu-tempel Preah Vihear is gestationeerd. De maatregel heeft tot doel het grensconflict met Cambodja te verlichten.

Maar de vraag of de soldaten worden teruggetrokken, zoals het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag heeft bevolen, wil legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha niet beantwoorden. ‘It is not time to discuss this matter yet.’ Prayuth zei dit gisteren, een dag na een vergadering van militaire leiders met premier Yingluck.

Het ICJ stelde vorig jaar een gedemilitariseerde zone in bij de tempel en beval beide landen hun troepen terug te trekken, maar dit is nog nauwelijks gebeurd. Prayuth zegt daarover: ‘We moeten het ICJ bewijzen dat beide landen in staat zijn hun conflicten door middel van bilaterale gesprekken op te lossen en dat we samen in vrede kunnen leven.’

Het ICJ deed de uitspraak in een tussenvonnis in de zaak van de omstreden 4,6 vierkante kilometer bij de tempel. Cambodja heeft het Hof gevraagd te bepalen wiens grondgebied dat is. Dit jaar wordt een uitspraak verwacht.

– De 74 Rohingya die gestrand waren op het eiland Koh Bon in Phuket, zijn in Ranong de Thais-Myanmarese grens overgezet. Zondag strandden ze omdat de brandstof was opgeraakt van de trawler waarmee ze zeiden op weg te zijn naar Maleisië of Indonesië. De provincie Phuket had  de vluchtelingen brandstof en voedsel verstrekt, zodat ze hun reis konden voortzetten, maar later besliste ze hen over land uit te zetten naar Myanmar.

De in New York gevestigde organisatie Human Rights Watch heeft geprotesteerd tegen de uitzetting. Thailand moet nu eens ophouden met zijn inhumane beleid om telkens Rohingya te deporteren, die in Myanmar zwaar vervolgd worden, zegt ze. Thailand dient hun recht op het vragen van asiel te honoreren.

Volgens HRW worden enkele Rohingya bij de grens opgewacht door smokkelaars, die grote sommen geld vragen om hen naar Maleisië te brengen. Degenen die dat bedrag niet kunnen opbrengen, worden gedwongen werk te doen dat alles weg heeft van mensenhandel.

De United Nations High Commission for Refugees (UNHCR) had eerder toestemming gevraagd de Rohingya te mogen opzoeken en gevraagd hen niet te deporteren omdat hun leven daardoor in gevaar zou komen.

– Een storm in een glas water. Eerder protesteerden 76 agenten tegen een aangekondigd lotingsysteem om 150 vacatures voor gespecialiseerde agenten te vullen. Maar uiteindelijk zijn slechts 3 agenten via loting de pineut. De overigen hebben zich vrijwilig gemeld voor een post in het Zuiden.

Aanvankelijk vreesde de Royal Thai Police niet voldoende kandidaten te kunnen recruteren, reden waarom de loting werd aangekondigd. De agenten beginnen volgende week donderdag op hun nieuwe standplaats.

– Om het schrijnend tekort aan gevangenbewaarders enigszins te verlichten wil minister Pracha Promnok (Justitie) dat de extra beveiligde inrichtingen er 100 bewaarders bij krijgen. Maar eigenlijk zijn meer dan 2.000 bewaarders nodig om de toename in gedetineerden bij te houden. Thailand telt thans 240.000 gevangenen.

Pracha reageert op de gijzeling en dood van een gevangenbewaarder zondag in de Khao Bin gevangenis in Ratchaburi. Een bewaarder werd daar door drie gevangenen gegijzeld en gedood, nadat hij geprobeerd had hun ontsnappingspoging tegen te houden. Twee van de drie gijzelaars werden door de politie doodgeschoten.

– Het ideetje om leerlingen niet contant geld maar een smart card te geven voor het kopen van schooluniformen en leermiddelen is al gelijk door de minister van Onderwijs van tafel geveegd. Het idee was gelanceerd door het Office of the Basic Education Commission, maar de minister vindt dat zo’n maatregel ‘meer voorbereidingen’ vereist. [Wat een beleefde manier is om te zeggen: wat een slecht idee.]

De minister vindt dat andere maatregelen urgenter zijn. Helaas laat het bericht ons in het ongewisse wat voor fantastische plannen hij in petto heeft voor het Thaise onderwijs.

– 12 januari is Children’s Day. Ter gelegenheid daarvan heeft Thailand Post een herdenkingszegel uitgegeven met de vlaggen en nationale klederdracht van de 10 Asean-landen. De zegel is 124 mm lang en daarmee de grootste ooit uitgegeven. In 1997 werd een zegel van 116 mm uitgegeven met de koninklijke barge Suphannahongsa collectie.

Economisch nieuws

– Het hypotheeksysteem voor rijst gaat niet veel meer kosten dan het prijsgarantieprogramma van de vorige regering, zegt Olarn Chaipravat, econoom en architect van het veel bekritiseerde hypotheeksysteem. Hij rekent op een bedrag van 70 tot 80 miljard baht. Olarn zegt dat de prognoses van 100 miljard baht en meer van anderen gebaseerd zijn op de veronderstelling dat alle types rijst dezelfde prijs vangen.

In een uitgebreid artikel dat wemelt van de cijfers, verdedigt hij (vanzelfsprekend) het systeem dat tot doel heeft boeren het inkomen te geven dat ze verdienen. Het systeem kan wat hem betreft afgeschaft worden wanneer het niet langer nodig is omdat de boeren de prijzen krijgen die ze van de markt verdienen.

Olarn bestrijdt de bewering dat de export in 2012 is ingezakt vanwege de hoge prijs van Thaise rijst [omdat de regering de paddy van de boeren tegen prijzen opkoopt die 40 procent boven de marktprijzen liggen]. De ingezakte export is volgens hem het gevolg van een kleinere vraag uit Bangladesh, de Filippijnen en Indonesië, waar het weer naar normaal terugkeerde.

[Verder laat ik de inhoud van het artikel onbesproken, want er is geen touw aan vast te knopen; zelfs niet, vermoed ik, voor mensen die redelijk in de materie zijn ingevoerd. En of de verslaggever/geefster het allemaal heeft begrepen, waag ik te betwijfelen. Op enig tegenvuur kan ik hem/haar ook niet betrappen.]

– Hogere prijzen van groentes, fruit, pluimvee en varkensvlees hebben de inflatie in december opgestuwd. De consumentenprijsindex steeg 3,63 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar en 2,74 procent vergeleken met november.

De inflatie over het gehele jaar 2012 is op 3,02 procent uitgekomen en de kerninflatie (exclusief vers voedsel en brandstof) op 1,78 procent.

Vatchari Vimooktayon, permanent secretaris van het ministerie van Handel, verwacht niet dat de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht per 1 januari een grote invloed zal hebben op de prijzen.

Voor het berekenen van de inflatie gaat het ministerie het jaar 2011 als basisjaar gebruiken in plaats van 2007. Het aantal producten wordt uitgebreid van 417 naar 450. Voortaan wordt ook onder meer gekeken naar de prijs van aardgas voor voertuigen, interprovinciaal vervoer per minibusje, kinderopvang en de salarissen van bewakingspersoneel.

– Wanneer het aantal Chinese toeristen met de huidige snelheid blijft toenemen, gaat dat problemen opleveren. De eerste elf maanden van 2012 steeg het aantal met 56 procent op jaarbasis naar 2,52 miljoen en de verwachting is dat volgend jaar 3 miljoen Chinezen op vakantie naar Thailand gaan.

De Association of Thai Travel Agents (ATTA) is bang dat er niet voldoende gidsen, touringcars en hotelkamers zijn om een al te snelle groei op te vangen. Een hotel moet minstens 200 kamers tellen om Chinese tourgroepen te kunnen onderbrengen.

Populaire vakantiebestemmingen van Chinezen zijn behalve Bangkok voornamelijk Koh Samui, Koh Chang en Phuket. De ATTA roept touroperators op ook andere bestemmingen te promoten zoals Hua Hin, Cha-Am en Krabi.

Chinezen vormen thans 12,78 procent van de toeristenmarkt, gevolgd door Maleisië (11,3 pct), Japan (6,27 pct), Rusland (5,38 pct) en Zuid-Korea (5,32 pct). Wereldwijd staat China nog op de derde plaats, maar verwacht wordt dat het land snel Duitsland en VS inhaalt, zowel in aantal toeristen als in besteed bedrag. In 2012 reisden 80 miljoen Chinezen naar het buitenland; ze gaven naar schatting US$80 miljard uit.

– De Industrial Works Department, zeven fabrieken en 15 tambons in het oosten van Sa Kaeo en Prachin Buri hebben een Memorandum of Understanding gesloten, waarin ze beloven een eind te maken aan de vervuiling van de Phra Prong River. Tevens is afgesproken dat de bewoners eenmaal per maand de fabrieken mogen bezoeken.

Twee à drie keer per jaar leggen honderden vissen het loodje in de rivier. De bewoners wijzen naar de fabrieken, de IWD legt de schuld bij de boeren die chemicaliën gebruiken, maar de bewoners zeggen: dat doen we al tientallen jaren en nooit eerder hebben we een dergelijk grote vissterfte gezien.

Prapas Ruksri, hoofd van de Bo Thong Tambon Administration Organisation, vindt het opvallend dat de watervervuiling vooral in periodes voorkomt dat ambtenaren met vakantie zijn. Dan kunnen we met niemand contact opnemen, zegt hij.

De bewoners, verenigd in het Phra Prong River Basin Network, hebben eenmaal een succesje geboekt tegen een bedrijf dat stijfsel produceerde. Het bedrijf is veroordeeld tot het betalen van 1 miljoen baht schadevergoeding, maar het is in beroep gegaan. Andere zaken lopen vaak stuk omdat de rechtbank het bewijsmateriaal van de bewoners niet accepteert, daar het niet afkomstig is van professionals.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

2 reacties op “Nieuws uit Thailand – 4 januari 2013”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Aanvullende informatie over de Rohingya

  De statenloze Rohingya zijn een in Myanmar gehate bevolkingsgroep zonder enige rechten. Ze hebben geen recht op onderwijs en werk, ze mogen niet reizen en kunnen zelfs niet trouwen en een gezin vormen. De groep van 73 Rohingya die in Thailand strandde, bestond uit mannen, vrouwen en kinderen – sommige 3 jaar oud. Dat wijst erop dat ze op de vlucht waren en het in dit geval geen Rohingya waren op zoek naar werk in Thailand (als illegale buitenlander).

  Volgens het hoofdredactioneel commentaar van Bangkok Post hebben de autoriteiten in Phuket overwogen de groep brandstof en voedsel te geven, maar daarvan zijn ze teruggekomen omdat ze de groep niet terug de zee op wilden sturen. Dat zou het image van het land niet ten goede zijn gekomen.

  De mensenhandelaren die de groep aan de grens in Myanmar opwachten, bieden aan hen naar Maleisië te brengen. Wie het gevraagde bedrag niet kan opbrengen, wordt te werk gesteld op Thaise trawlers en plantages.

  Dat maakt Thailand medeplichtig aan mensenhandel en dat is wel het laatste wat het land kan gebruiken. Immers, de Europese Unie en de VS dreigen met handelssancties, wanneer Thailand geen serieus werk maakt van de bestrijding van mensenhandel.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Aanvullende informatie over de ‘seven dangerous days’

  Alhoewel het aantal doden dit jaar 29 meer bedroeg dan vorig jaar en het totaal aantal van 365 niet tot vrolijkheid stemt, is er toch een klein lichtpuntje, schrijft Wasant Techawongtham in Bangkok Post. Enkele jaren geleden bedroeg het aantal doden meer dan 400. Sindsdien is het aantal auto’s met meer dan een miljoen toegenomen, dus de conclusie kan getrokken worden dat de verkeersveiligheidscampagnes toch enig succes hebben gehad.

  In zijn bijdrage hekelt Wasant, voorheen nieuwsredacteur bij de krant, het verkeersgedrag van de meeste Thais. ‘Rijden in Thailand is voor iedereen een geestelijke uitdaging en een gevaarlijke bezigheid.’ Ik denk dat niemand hem zal tegenspreken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website