Bij een bomaanslag op het terrein van de Toribun Islamic school in Min Buri (Bangkok) zijn zaterdag twee mannen aan stukken gereten. Van de motorfiets waarop ze hadden gezeten, bleef ook niet veel over. Bij de motorfiets vond de politie een pijpbom en bij het lichaam van een van de mannen tien ID-kaarten.

Nog meer bommen werden gevonden in het huis dat de slachtoffers twee maanden geleden hadden gehuurd, alsmede zes butagas flessen, een gallon brandstof en twee motorfietsen. De EOD heeft de bommen onschadelijk gemaakt.

Zondag vond de politie opnieuw pijpbommen bij het begin van Soi Rat-Uthit 12 in Min Buri. Een robot ging op onderzoek uit en de bommen werden vernietigd. De politie heeft nog niet kunnen vaststellen of de aanslagen te maken hadden met de politieke onrust. De bommen moeten gemaakt zijn door terzakekundige lieden, want iemand die niet gespecialiseerd in het maken van bommen kan dit type niet in elkaar zetten. De bommen komen overeen met bommen die in het Zuiden worden gebruikt.

– De senaatsverkiezingen hebben zondag weinig verrassingen opgeleverd, zij het dat de voorspelde opkomst van 70 procent niet werd gehaald. Van de 48,7 miljoen stemgerechtigde Thai maakte 42,5 procent de gang naar de stembus (2008: 55,6 pct). Opvallend maar niet onverwacht was het grote aantal ‘no vote’ stemmen (11,8 pct) en ongeldige stemmen (5,15 pct).

De krant besteedt nog de meeste aandacht aan de verkiezing van Jaruvan Maintaka als senator voor Bangkok. Politieke waarnemers [wie zouden dat toch zijn?] zien de steun voor de voormalige auditeur-generaal als een duidelijk signaal dat de kiezers in Bangkok de politieke invloed van oud-premier Thaksin afwijzen.

Jaruvan was destijds lid van het Assets Scrutiny Committee, dat na de militaire coup van september 2006 onderzoek deed naar corruptie ten tijde van de regering Thaksin. Als gevolg daarvan werd 46 miljard baht van Thaksin’s vermogen geconfisqueerd. In 2012 probeerden enkele senatoren haar weg te bonjouren toen ze de pensioengerechtige leeftijd van 65 jaar bereikte.

Jaruvan maakt volgens vertrekkend Bangkok senator Rosana Tositrakul een goede kans de volgende senaatsvoorzitter te worden. Dat zou een ‘watershed moment’ opleveren, want tijdens politieke crises heeft een senaatsvoorzitter belangrijke taken, zoals in het geval van een politiek vacuüm het nomineren van een neutrale premier.

– Verrassing. Een pak van krokodillenleer dat een Amerikaanse toerist in Thailand had laten maken en dat hij voor reparatie had opgestuurd, hing na 10 jaar nog in de winkel. En de eigenaar herkende hem, toen hij voor de tweede keer Thailand bezocht en terugkeerde naar de winkel.

Al die tijd dacht Jay Michaels uit Californië dat het pak wellicht was zoek geraakt in de post, maar de eigenaar zei dat hij geen retouradres had. ‘Het was mijn taak om de kleding te bewaren en ervoor te zorgen omdat meneer Michaels al voor de reparatie had betaald.’

Het pak kostte destijds 800.000 baht. Tegenwoordig zou het iets van 1 miljoen baht waard zijn. Michaels zegt onder de indruk te zijn van de eerlijkheid en integriteit van de winkelstaf. Het pak paste hem na zoveel nog steeds perfect. Hij voelde zich ‘ecstatic’ maar ook een beetje schuldig om het mee te nemen zonder een gebaar van goede wil.

– Thaise leerlingen presteren ver onder het gemiddelde bij de internationale onderwijstoets Pisa en daar wil het ministerie van Onderwijs verandering in brengen. Het heeft zes ‘strategieën’ in petto om de scores bij lezen, wiskunde en science op te krikken. Ze bestaan ondermeer uit het aanleggen van een Pisa test bank en het ontwikkelen van lesmateriaal. Scholen waarvan de leerlingen slecht scoorden, krijgen extra hulp.

De Pisa test wordt elke drie jaar georganiseerd door de OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development). Thailand nam er in 2000 voor het eerst aan deel. De test wordt gemaakt door leerlingen van 15 jaar. De volgende test wordt in augustus volgend jaar gehouden.

– Nattawut Saikuar, staatssecretaris en secretaris-generaal van het UDD (roodhemden), daagt actieleider Suthep Thaugsuban voor een openbaar tv-debat uit. Dat lijkt een (late) reactie op de uitnodiging van Suthep aan Yingluck om met hem op de tv in debat te gaan. Dat debat kwam er nooit vanwege de randvoorwaarden die beiden stelden.

Nattawut schrijft op zijn Facebookpagina dat hij te doen heeft met Suthep, die veel rally’s heeft georganiseerd , maar niet in staat is geweest het door hem voorspelde aantal demonstranten op de been te brengen. De rally’s zijn ook mislukt omdat ze de regering Yingluck niet ten val hebben gebracht.

Nattawut verwijt Suthep verder de politieke situatie op scherp te hebben gezet om het leger de gelegenheid te geven in te grijpen voordat de protestbeweging verder verzwakte.

– De politie heeft bij een controlepost in Mae Sot (Tak) een naaste medewerker van roodhemdleider Wuthipong Kachatthamkul aangehouden. Hij was in het bezit van een pistool en 107 patronen. Wuthipong is een bekende roodhemdleider in Pathum Thani.

– Terwijl hij voor de winkel van zijn broer stond te telefoneren, is de voormalige parlementariër voor Chanthaburi Yukol Chanawatpanya gisteren vanuit een passerende auto beschoten. Hij overleefde de aanslag, maar raakte wel ernstig gewond aan zijn jukbeen.

– Voortgaand geweld in het Zuiden, het houdt maar niet op. In Rueso (Narathiwat) zijn gisterochtend twee agenten bij een explosie om het leven gekomen; drie anderen raakten gewond. De vijf agenten waren in een pickup truck op weg naar een stembureau dat ze moesten bewaken. De gewonde agenten zijn met een helikopter naar het Yala Regional ziekenhuis gebracht.

De slachtoffers maakten deel uit van een zestien man sterke bewakingseenheid die in een konvooi van twee pickup trucks, een auto en een motorfiets reed. De bom, geplaatst in een butagasfles van 50 kilo, sloeg een krater met een diepte van 1 meter en een diameter van 2 meter. Door de kracht sloeg de pickup truck over de kop. De verkiezingen in het stembureau konden ongestoord doorgaan met een nieuw bewakingsteam.

– Het wordt op 12 april druk op de weg wanneer naar schatting vier miljoen mensen terugkeren naar hun geboortedorp om er Songkran te vieren, het Thaise Nieuwjaar. Het ministerie van Transport bereidt zich voor op de te verwachten verkeersproblemen tijdens het vierdaagse Songkranweekend. Het doel is optimaal reisgemak en beperking van het aantal verkeersongelukken.

De meeste mensen reizen vanuit Bangkok per bus, gevolgd door trein en vliegtuig, aldus de permanent secretaris van het ministerie. [Die volgens mij het particulier autovervoer met pickup en auto over het hoofd ziet.] In het artikel komt ook minister Chadchart Sittipunt aan het woord, maar concrete maatregelen lees ik niet. Het blijft bij vrijblijvende opmerkingen over alcoholcontroles, beleidsvoornemens (strengere controle op dubbeldeks bussen), voldoende taxivervoer naar en van busstations en Bangkok’s twee luchthavens en nog wat van die dingetjes.

– Zevenentwintig wegenprojecten lopen vertraging op omdat de contracten nog getekend moeten worden en dat is voorbehouden aan een nieuwe regering. De huidige demissionaire regering mag dat niet. De projecten en budgetten zijn al goedgekeurd. Thans wordt gewerkt aan de programma’s van eisen. De aanbestedingsprocedures kunnen beginnen en binnen twee maanden worden afgerond.

De projecten behelzen de uitbreiding van wegen, de constructie van voetgangersbruggen, een nieuwe snelweg, de aanleg van zeven verhoogde wegen en ringwegen en de constructie van bruggen en tunnels.

– Nagekomen bericht bij ‘Bangkok Post verwacht chaotische april-maand’. Oppositiepartij Democraten dringt er bij premier Yingluck op aan in persoon te verschijnen bij de National Anti-Corruption Commission en niet een schriftelijk verweer in te dienen. ‘Dat zou een teken van betamelijkheid zijn’, zegt vice-partijleider Ongart Khlampaiboon. Hij wijst erop dat twee van haar voorgangers dat ook hebben gedaan: Samak Sundaravej (gewipt wegens een schnabbel bij een kookprogramma op tv) en Somchai Wongsawat.

Yingluck is voor vandaag opgeroepen om zich te verweren tegen de beschuldiging van nalatigheid als voorzitter van het National Rice Policy Committee. Zij zou in die hoedanigheid niets gedaan hebben aan de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en de uit de hand gelopen kosten.

Noppadon Patama, juridisch adviseur vanThaksin, heeft weinig fiducie in de onpartijdigheid van de NACC. Hij wijst erop dat de commissie slechts 21 dagen nodig had om met de beschuldiging tegen Yingluck te komen, maar een onderzoek naar het prijsgarantiesysteem onder de regering Abhisit is na 5 jaar nog steeds niet afgerond.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-
shutdown-en-de-verkiezingen/


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website