Zes Nederlandse toeristen zijn licht gewond geraakt doordat de long tail boot, waarmee ze een rondvaart over de Chao Praya rivier en zijkanalen maakten, tegen de pijler van een brug aan voer. Ze liepen kneuzingen en bulten aan hun hoofd op.

De bootsman, die aan diabetes lijdt, had zijn bewustzijn verloren en raakte de macht over de boot kwijt. Ook hij werd gewond. De toeristen, twee volwassenen en vier kinderen van 2, 10, 11 en 13 jaar, en de stuurman zijn behandeld in het Anan Pattana ziekenhuis. De Nederlanders hoefden niet te blijven, de bootsman wel.

– Ons haar kan het eiland Samet redden, luidde een bericht op de website van het tv-programma Nang Pai op PBS. Het programma deed een oproep haar van mens en dier te verzamelen, een nylon panty vol te stoppen met het haar en er een soort worstje van te maken. De aldus gevormde hair boom zou in staat zijn olie te absorberen.

De oproep is inmiddels verwijderd van de website. De milieuclub die de oproep had geplaatst, zegt dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat de methode effectief is bij het opruimen van olie slicks. Maritiem deskundige Thon Thamrongnawasat zegt dat de haarworsten weliswaar als spons kunnen fungeren, maar hij waarschuwt dat de methode meer onheil kan aanrichten, wanneer de hair booms na gebruik niet worden opgeruimd.

Hij adviseert mensen die willen helpen, om de olieklonten te verzamelen. Die zullen over een lengte van 20 tot 30 kilometer langs de kustlijn tussen Ban Pe en Klaeng aanspoelen. De klonten ontstaan doordat de olie zich met zand vermengt.

Bioloog Jessada Denduangboripant (Chulalongkorn universiteit) zegt dat de methode in open zee niet bruikbaar is, omdat de olieworsten zich verspreiden. Bovendien worden ze zwaar, waardoor ze moeilijk uit zee te vissen zijn.

– De Moei rivier in de provincie Tak is gisteren buiten haar oevers getreden. Veel huizen in de dorpen Mae Ku Noi en Mae Kumai Thasung liepen onder water en zo’n duizend bewoners zijn geëvacueerd. Provinciepersoneel onder leiding van de gouverneur deelden in Pracharak en Jog (Mae Sot) voedselpakketten uit. Daar stond het water 1 meter hoog. Diverse tambons in het gebied zijn er onder water gelopen. De grenshandel is stilgevallen.

De regering belooft financiële hulp te verlenen aan alle slachtoffers van de overstromingen. Premier Yingluck heeft haar ministers de opdracht gegeven slachtoffers te bezoeken en hulp te verlenen. Nabestaanden van dodelijke slachtoffers krijgen 25.000 baht en als het slachtoffer broodwinner was 50.000 baht. Gewonden ontvangen 3.000 baht. Voor de herbouw van een school in Tak heeft het kabinet 5 miljoen baht uitgetrokken.

Het meest recente dodelijke slachtoffer viel in Mae Suai (Chiang Rai). Een man werd er getroffen door een vallende boom. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 20.819 huishoudens in zeven provincies getroffen door wateroverlast.

In Wang Ka (Kanchanaburi) zijn gemeentearbeiders bezig een gesprongen waterleiding te repareren. Zo’n 50 meter van de leiding werd er door overstromingen weggeslagen.

– De gehele raad van bestuur van de State Railway of Thailand (SRT) is vorige week opgestapt, maar of dit verband houdt met de benoeming van een nieuwe voorzitter door de minister wordt niet duidelijk uit het bericht. Volgens minister Chadchat Suttipunt (Transport) zijn ze niet om politieke redenen vertrokken.

Nieuwe voorzitter wordt Boonsom Lerdhirunwong, deken van de faculteit werktuigbouw van de Chulalongkorn universiteit. Boonsom was eerder lid van de RvB en beschikt over de nodige kwalificaties om het noodlijdende bedrijf met zwaarverouderd materieel en verwaarloosd onderhoud van rails uit het slop te trekken.

– Na een oproer gistermiddag, waarbij met stenen naar functionarissen was gegooid, hebben acht Rohingya vluchtelingen tevergeefs geprobeerd het Sadao immigratiecentrum te ontvluchten. De circa 380 Rohingya waren in opstand gekomen omdat ze al zeven maanden wachten op vertrek naar een derde land en al die tijd geen inkomsten hebben om naar hun familie in het thuisland te sturen.

Het districtshoofd van Sadao en religieuze leiders gingen later naar het centrum om met de Rohingya te onderhandelen.

– Politieofficier Apichart Chearapanich zegt dat hij zijn leven te danken heeft aan een amulet dat hij draagt. Hij werd tijdens een undercoveroperatie in Lamae (Chumphon) viermaal geraakt door een kogel, maar ze verwondden hem niet. Een collega werd wel gewond en een van de verdachten kwam om het leven. De andere verdachten zagen kans te vluchten. De politie nam 400 methamphetamine pillen in beslag.

– De politie heeft gisteren een inval gedaan in de Caryblance bierbar aan Pattaya Soi 3 Rd en vier personeelsleden gearresteerd. De manager heeft bekend dat hij minderjarige meisjes als sekswerkster in zijn bar liet werken. De meisjes zijn naar een welzijnscentrum gestuurd.

– Tijdens een schietpartij met de politie in Prompan Sattruphai (Bangkok) is een vermeende drugshandelaar gedood. Een baby van drie maanden, vermoedelijk zijn zoon, en een voorbijganger werden gewond. Een tweede verdachte werd eveneens gewond.

De verdachten zaten in een pickup truck, die de politie tevergeefs had geprobeerd te stoppen. Ze opende daarna het vuur op de banden. Nadat de wagen tot stilstand was gekomen, ontstond het vuurgevecht. In de wagen lagen 68.000 methamphetamine pillen en 4 kilo ya ice. (Zie foto homepagina)

Politiek nieuws

– Oppositiepartij Democraten stemt tegen twee amnestievoorstellen die op 7 augustus door het parlement worden behandeld. Bhumjaithai, de tweede grootste oppositiepartij, beslist vandaag of ze het voorbeeld van de Democraten volgt.

Op de parlementsagenda staan zeven amnestievoorstellen. De bekendste is die van Pheu Thai-parlementslid Worachai Hema. Zijn voorstel en dat van partijgenoot Niyom Worapanya komen 7 augustus ter sprake.

De Democraten stemmen tegen, omdat plegers van terroristische daden en verdachten van brandstichting, vernieling, moord en majesteitsschennis amnestie dreigen te krijgen. Jurin Laksanavisit (Democraten) zegt dat de voorstellen de kloof in de samenleving vergroten. De tegenstanders lopen zich al warm om te gaan demonstreren.

Het parlement vergadert vanaf morgen. Op zondag houdt het nieuw gevormde People’s Army een rally. Roodhemden die zichzelf de People’s Radio Media Group noemen, arriveren sinds maandag al bij het parlementsgebouw. Zij steunen de amnestievoorstellen.

Economisch nieuws

– Het ministerie van Financiën verwacht dat de economische groei dit jaar uitkomt op een percentage tussen 4 en 5 procent, waarschijnlijk net boven de 4 procent. Boosdoeners zijn de zwakke export, slappe bestedingen en afnemende investeringen. Om de 4 procent te halen, is het nodig dat het bruto binnenlands product het derde en vierde kwartaal met tenminste 4,4 procent toeneemt, ervan uitgaande dat de groei in de tweede kwartaal onder de voorspelde 4 procent blijft.

De voorspelling van Financiën komt overeen met die van de National Economic and Social Development Board, die ook 4 procent voorspelt. De Bank of Thailand verlaagde haar prognose op 19 juli van 5,1 naar 4,2 procent.

De koopkracht en particuliere bestedingen worden gehinderd door de toenemende huishoudschulden. Deze bedragen inmiddels 80 procent van het bruto binnenlands product als gevolg van de lage rentes, gemakkelijke kredietmogelijkheden en het (inmiddels afgelopen) eerste-autoprogramma van de regering.

‘De enige motor die overblijft om de economie te stimuleren zijn overheidsuitgaven’, zegt Ekniti Nitithanprapas, adjunct-directeur-generaal van het Fiscal Policy Office.

Beleidsmakers hebben hun hoop gevestigd op de overheidsinvesteringen van 2 biljoen baht in infrastructurele werken en 350 miljard baht in waterwerken. Die zouden de economie in de tweede helft van het jaar moeten opjagen, maar het is uiterst onwaarschijnlijk dat het geld al dit jaar wordt besteed.

De waterwerken moeten wachten op openbare hoorzittingen, heeft de bestuusrechter bepaald. En het 2 biljoen-voorstel moet nog de goedkeuring van het parlement krijgen.

Ten slotte nog een klein lichtpuntje. Uit een onderzoek van de Thai Chamber of Commerce onder 250 leden is gebleken dat alle regio’s met een tragere economische groei kampen, maar niet het Oosten. Van de respondenten zei 43 procent te verwachten dat de economie verslechtert in de tweede helft van het jaar; volgens 18,5 procent blijft de economisch groei gezond.

– Volgende week veilt de regering 200.000 ton rijst uit haar voorraad. Het is de tweede veiling dit jaar. Twee weken geleden werd 60.000 ton geveild. Die trok vijf bieders. Hoeveel geld de veiling in het laatje bracht, wil minister Niwatthamrong Bunsongpaisan (Handel) niet zeggen. De prijs bekend maken zou toekomstige veilingen bemoeilijken.

Een bron in de rijstindustrie vermoedt dat de rijst voor minder dan 12.000 baht per ton is verkocht, waardoor de veiling een verlies van 11.500 tot 12.000 baht per ton heeft opgeleverd. Dat verlies is gebaseerd op de prijs die de boeren voor hun paddy krijgen plus opslagkosten en andere kosten.

– Bangkok Airways wil haar vloot uitbreiden met twee Airbus toestellen (type A319 en A320). Daarover wordt binnen twee weken beslist. De uitbreiding is nodig omdat de maatschappij capaciteit tekort komt. In mei kwamen er al twee A319’s bij. Die zijn ingezet op de binnenlandse routes, die een hogere frequentie hebben gekregen, en de uitgebreide service naar Myanmar.

Bangkok Airways gaat vanaf november of december op de volgende routes vaker vliegen: Bangkok-Phuket, Chiang Mai-Bangkok, Bangkok-Krabi, Bangkok-Yangon en Bangkok-Lampang. In september wordt de route Bangkok-Mandalay toegevoegd met vier vluchten per week. De huidige vloot van Bangkok Airways bestaat uit 22 toestellen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 31 juli 2013”

  1. egon wout zegt op

    Als een nieuwkomer wil ik mijn bewondering uitspreken over het thailandblog:dit voorziet in een grote behoefte ,is leerzaam,educatief,amusant,komisch,nuttig en humoristisch.Het behandelt een scala van aspecten omtrent Thailand en de contribuanten zijn waarlijk op de hoogte van het reilen en zeilen alhier,zij laten zich geen verhalen op de mouw spelden!Met name de kennis omtrent de ijselijke politieke situatie is opmerkelijk.Sta mij toe een kleine suggestie te doen.Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat voor de zeer welkome samenvatting van het thaise nieuws hoofdzakelijk de Bangkok Post als informatiebron wordt gebruikt.Een aantal journalisten en columnisten van de BP. bezien vaak de politieke gebeurtenissen door een rose{taksin} bril.Voor een completer beeld van de politiek zou het wellicht aanbevelenswaardig zijn om alternerend de veel objectievere andere engelstalige krant-de Nation-eveneens te raadplegen.Om ook de meest gelezen thaise krant -Thai Rath-te gebruiken stuit vermoedelijk op te grote problemen echter beide engelstalige kranten geven in het algemeen een voldoende correct beeld van de thaise politiek.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website