Nieuws uit Thailand – 30 november 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
30 november 2013

Eén foto zegt meer dan duizend woorden, luidt een bekende uitdrukking, maar foto’s kunnen ook liegen, zelfs als ze niet ge-Photoshopt zijn. Neem nu deze foto van kinderen van het Rajavithi Home for Girls, op bezoek bij het ministerie van Social Development and Human Security.

Wat doen die kinderen daar? Worden ze misbruikt als menselijk schild tegen de demonstranten die op dat moment het ministerie belegerden? Natuurlijk stonden de social media na publicatie van de foto bol van verontwaardigde reacties, want iemand zal eens de moeite nemen om uit te zoeken hoe de vork in de steel zit.

Wat was het geval? De leerlingen maakten een uitstapje naar het ministerie, dat al lang tevoren gepland was. De groep op de foto kreeg te horen wat het ministerie doet, een groep die elders in het gebouw was, nam deel aan activiteiten [?]. Niets bijzonders dus, gewoon een educatief schoolreisje. Zo komen geruchten dus in de wereld.

Niettemin maakt Wallop Tankananurak, secretaris-generaal van de Children Creation Foundation, die de foto met afkeurend commentaar zou hebben verspreid, zich zorgen over kinderen die worden meegenomen naar rally’s. Ze zijn zowel gesignaleerd op de Ratchadamnoen Avenue bij de anti-regerings rally als in het Rajamangala stadion, waar de roodhemden zijn neergestreken.

‘Protest locaties zijn geen plaatsen voor kinderen’, zegt hij. ‘Als iemand die voor kinderen werkt, ben ik daar niet gelukkig mee. Ik zeg tegen iedereen dat ze demonstranten moeten vertellen hun kinderen niet mee te nemen, niet totdat ze opgegroeid zijn en hun eigen beslissingen kunnen nemen.’

Sappasit Khumparan, directeur van het Centre for the Protection of Children’s Rights Foundation, vindt eveneens dat kinderen jonger dan 15 jaar niet thuis horen op rallyterreinen. Ook al omdat er door de sprekers nogal ruwe taal wordt gebruikt. ‘Dat is de manier waarop ze de menigte vasthouden. Jonge kinderen begrijpen dat niet. Ze zijn niet groot genoeg om hun eigen oordeel te vormen over wat ze horen.’

– Actieleider Suthep Thaugsuban zou tot een dialoog bereid moeten zijn om een uitweg uit de politieke crisis te zoeken, zegt Sunai Phasuk, senior-researcher voor Thailand bij Human Rights Watch. Dat is de enige praktische manier om te voorkomen dat de huidige spanningen in geweld ontaarden. Sunai beschouwt de schermutselingen tussen roodhemden en demonstranten in Pathum Thani en Maha Sarakham donderdag als een teken dat de situatie gevaarlijk kan escaleren.

Sunai zei dit gisteren op een forum, georganiseerd door de Foreign Correspondents’ Club of Thailand. Over het incident waarbij een Duitse journalist werd belaagd, merkte hij op dat dit niet satelliet tv-kanaal BlueSky, een spreekbuis van oppositiepartij Democraten, kan worden kwalijk genomen. Het deed niet meer dan het incident verslaan. Hij zei verder ongelukkig te zijn met de gebeurtenissen bij tv-kanaal 3. Demonstranten eisten er dat de bekende nieuwsanchor Sorayuth Suthasanajinda op een fluitje blies als teken van instemming met de protesten.

– Zo’n tweeduizend demonstranten belaagden gisteren in Chanthaburi het Provinciehuis. Ze kregen versterking van high school leerlingen. Enkelen vielen flauw en er was sprake van enig duw- en trekwerk toen ze door een politiecordon probeerden te breken. Een uur later marcheerde een groep roodhemden naar het Provinciehuis. De politie dirigeerde hen naar een andere ruimte zodat schermutselingen uitbleven.

In Rayong verbraken demonstranten het toegangshek van het Provinciehuis. De bewaking kwam niet in actie en de demonstranten vertrokken nadien weer.

De andere incidenten (Samut Prakan, Pathum Thani en Maha Sarakham) zijn al gemeld in eerdere Breaking News-items.

– De bekende groep van veertig (kritische) senatoren dringt er bij premier Yingluck op aan het Huis van Afgevaardigden te ontbinden of ontslag te nemen. En ze roepen de Shinawatra clan op haar handen van de politiek af te trekken ‘ter wille van de vrede in het land’.

‘Mevrouw Yingluck dient te beseffen dat haar oudere broer verantwoordelijk is voor de politieke crisis, die het land al een tiental jaar uit balans brengt omdat hij via zijn familieleden invloed blijft uitoefenen’, zegt Surachai Liangboonertchai, tweede senaatsvoorzitter en één van de veertig. ‘Thaksin gebruikt Yingluck als marionet premier’ en dat verklaart de woede van de bevolking tegen het zogeheten ‘Thaksin regime’.

‘De premier en haar familieleden dienen offers te brengen ter wille van ’s lands belangen en vrede in de samenleving, alhoewel dat voor hen pijnlijk kan zijn. Ze moeten beloven dat ze zich direct noch indirect met de politiek zullen bemoeien.’

– Japan, Frankrijk en Cambodja maken zich zorgen over de politieke situatie in Thailand, aldus een verklaring van die landen. Tot nu toe hebben acht landen en twee internationale organisaties verklaringen uitgegeven met een soortgelijke boodschap. Ze pleiten voor onderhandelingen om de situatie te normaliseren.

Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) heeft alle ambassades en vertegenwoordigers van internationale organisaties uitgenodigd voor een briefing op maandag. Gisteren had de Britse ambassadeur een onderhoud met Yingluck.

– De auto van de broer van protestleider Samdin Lertbut, voorman van het Dhamma Army, is donderdagavond in brand gestoken. De wagen stond geparkeerd voor het huis van Samdin’s moeder. Kort voordat de brand uitbrak, hebben getuigen bij het huis het geluid van een motorfiets gehoord.

– Een 26-jarige man, die zijn ouders (61 en 56 jaar) had gedood, is gisteren in zijn woning in Don Muang (Bangkok) aangehouden. Hij had hun lichamen in het ouderlijk huis in Muang (Kamphaeng Phet) verborgen. Het echtpaar moet dagen geleden zijn gedood, omdat de lichamen in een verregaande staat van ontbinding waren, toen de politie ze vond.

Volgens de politie heeft de verdachte bekend. Hij verklaarde zijn ouders te hebben doodgeschoten omdat ze hem regelmatig berispten. Zijn vader zou hem eens met een geweer hebben bedreigd.

– Een hoorzitting over de aanleg van een waterweg in Kanchanaburi is gisteren door de gouverneur afgebroken, nadat demonstranten onder leiding van twee Democratische parlementsleden er slaags waren geraakt met een cordon van tweehonderd man van de oproerpolitie en de organisatoren waren gevlucht.

Na bemiddeling door de gouverneur mochten enkelen de zaal in waar de hoorzitting werd gehouden en daar hun bezwaren toelichten. [Of de organisatie toen al was vertrokken, vermeldt het bericht niet] De parlementariërs betoogden dat de regering niet meer bevoegd is omdat ze het vonnis van het Constitutionele Hof (in de senaatszaak) heeft verworpen. Daarom dient het waterwegproject te worden ingetrokken. De aanleg maakt deel uit van de waterwerken waarvoor de regering een bedrag van 350 miljard baht heeft uitgetrokken. In 36 provincies worden daarover hoorzittingen gehouden.

– Zes bouwvakkers zijn om het leven gekomen en drie anderen zijn gewond geraakt, toen een gebouw van drie verdiepingen, in aanbouw op een berghelling in Chiang Mai, donderdagavond instortte. De lichamen zijn gisteren geborgen.

– De procureur-generaal buigt zich over verzoeken het Constitutionele Hof te vragen om te beoordelen of de anti-regeringsbeweging van Suthep Thaugsuban in strijd is met artikel 68 van de grondwet. Dit artikel verbiedt pogingen de monarchie omver te werpen en pogingen om in strijd met de grondwet de macht te grijpen. De krant vermeldt niet wie die verzoeken heeft gedaan. Het Hof zou de demonstranten ook moeten bevelen de regeringsgebouwen, die ze bezet houden, te ontruimen.

– De Bangkok South Criminal Court heeft niet kunnen vaststellen wie verantwoordelijk is voor de dood van drie roodhemden op 19 mei 2010 bij Lumpini park. Twee werden in het park doodgeschoten en een bij het standbeeld van koning Rama VI net buiten het park. In het park en bij het politiebureau van Lumpini stonden soldaten op wacht, maar de rechtbank weet niet of zij geschoten hebben.

– De bevolking moet niet in paniek raken wanneer ze volgende week troepenbewegingen ziet, want dat zijn troepen op weg naar Hua Hin in verband met de verjaardag van de koning op 5 december.

– Vanaf morgen rijden de treinen weer ongestoord naar Chiang Mai. De werkzaamheden aan het spoor, die in september begonnen, zijn inmiddels (met vertraging) beëindigd. Driehonderd kilometer is onderhanden genomen om te voorkomen dat treinen er ontsporen.

– Het parlement dat donderdag op reces ging, vergadert vanaf 21 december weer. [Eerdere berichten repten over volgend jaar.]

Economisch nieuws

– Tot 10 december wordt in tentoonstellingscomplex Impact Muang Thong Thani de 30ste Thailand International Motor Expo gehouden. Organisator Inter-Media Consultant Co verwacht indrukwekkende verkoopcijfers, hoewel minder dan vorig jaar toen kopers van een eerste auto gebruik konden maken van een regeling voor belastingteruggave.

President Kwanchai Paphatphong noemt een aantal van 50.000 voertuigen ter waarde van 50 miljard baht. Hij denkt niet dat de expo last heeft van de anti-regerings demonstraties zolang die vreedzaam blijven. Het complex bevindt zich niet ver van het regeringscomplex aan de Chaeng Wattana Road, waar demonstranten zijn neergestreken.

Het concept van dit jaar is Innovative Energies-World-Changing Vehicles, waarbij de nadruk ligt op klimaatverandering en energierisico’s. Vijf autofabrikanten presenteren hun innovatieve voertuigen. In totaal tonen 38 auto- en motormerken hun voertuigen op 85.000 vierkante meter.

Vorig jaar trok de expo 1,65 miljoen bezoekers, 25,6 procent meer dan een jaar eerder. Er werden 85.904 orders geplaatst, waarmee een bedrag van 76 miljard baht was gemoeid. 2011 was een slecht jaar vanwege de overstromingen. Toen werden 27.021 orders geplaatst.

– Siam Commercial Bank heeft haar prognose van de exportgroei dit jaar teruggebracht van 1,5 naar 0,5 procent, een half procent meer dan de prognose van de National Economic and Social Developement die de groei op nul stelt tegen eerder 5 procent. De eerste tien maanden van dit jaar is de export met 0,02 procent op jaarbasis gekrompen. De resterende twee maanden zullen naar verwachting een kleine groei te zien geven van 0,5 procent.

Het Economic Intelligence Center van SCB is optimistisch over het economisch herstel in de VS en China, dat de export in december zou kunnen versterken. Daarvan profiteren voornamelijk de computer en elektronische componenten industrie.

– Thai AirAsia en Nok Air gaan de komende maanden op hun toestellen breedband beschikbaar maken als toevoeging aan hun ‘otherwise meagre in-flight services’, zoals de krant schrijft. TAA heeft haar vloot van Airbus 320 toestellen al uitgerust met WiFi en is in gesprek met twee providers om de service te activeren. Breedband wordt volgend jaar geïntroduceerd.

Voor gebruik van WiFi moeten passagiers extra betalen; volgens een bron zou het 100 baht tijdens een binnenlandse vlucht kosten. Een industriebron vraagt zich af of er op korte vluchten, zoals van een uur tussen Bangkok en Chiang Mai, wel belangstelling bestaat voor het gebruik van WiFi, tenzij die gratis is. Op langere vluchten zal er zeker vraag naar zijn, denkt hij. Wereldwijd is WiFi op drieduizend toestellen beschikbaar. Verwacht wordt dat dit aantal naar 15.000 in 2012 stijgt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Foto homepagina: Oordopjes te koop ad 10 baht, onmisbaar ter voorkoming van gehoorschade bij de fluitconcerten.


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

31 reacties op “Nieuws uit Thailand – 30 november 2013”

 1. Hans Bos zegt op

  Een toegespitste reportage van Stickman: http://www.stickmanbangkok.com/Bangkok-Protests-2013/Bangkok-Protests-2013.htm

 2. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De eerste groepen demonstranten zijn vanochtend naar hun actiedoelen vertrokken: de hoofdkantoren van twee telecom bedrijven, TOT (Telephone Organisation of Thailand) en CAT (Communications Authority of Thailand). De minister van ICT liet vrijdag al weten dat een backup systeem in gereedheid is gebracht voor het geval de demonstranten de gebouwen bezetten. Hij drong er bij hen op aan de dienstverlening niet te ontregelen.

 3. Farang tingtong zegt op

  Hoi Dick,

  Ik hou mijn hart vast en ik hoop dat iedereen daar zijn gezonde verstand gebruikt.
  Wij volgen hier Nederland het Breaking News van jou op de voet, geweldig Dick dat wij alles op deze manier kunnen volgen echt toppie je moet het er ontzettend druk mee hebben, een bedankje is daarom denk ik wel op zijn plaats, bij deze.

  groet

 4. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Vier mannen in het zwart gekleed hebben donderdag geprobeerd de zoon (10) van premier Yingluck te belagen. Ze zaten in een pickup truck die voor de school was geparkeerd, maar vertrokken nadat een bewaker had gevraagd wat ze daar deden. Sommige ouders zouden de jongen met gefluit begroeten wanneer hij op school komt. De school waarin de jongen bijles krijgt, zou een bombedreiging hebben ontvangen. (Bron: Khaosod)

  • Farang tingtong zegt op

   Als dit allemaal waar is en weer geen stunt van de Yingluck achterban dan zijn ze echt heel misselijk bezig en die ouders moeten zich kapot schamen, laat kinderen hier buiten daar blijf je van af.

 5. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Duizenden roodhemden uit Nakhon Ratchasima, Phitsanulok, UdonThani , Nakhon Phanom, Ubon Ratchatani en Prachuap Khiri Khan zijn in bussen, minibusjes en met eigen vervoer onderweg naar Bangkok om de UDD-rally in het Rajamangala stadion te versterken. Ze zeggen er te blijven tot de anti-regerings demonstraties ophouden.

 6. Khun Peter zegt op

  Niet bevestigd nieuws: Gevechten bij het stadion los gebroken, live op Blue Sky, Suthep aanhangers proberen het stadion van redshirts binnen te dringen. Blue Sky is het satelliet tv-kanaal van oppositiepartij Democraten.

 7. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Roodhemdleider Jatuporn Prompan heeft vandaag gewaarschuwd dat een groep anti-regeringsgezinde studenten van de Ramkhamhaeng universiteit van plan was bij het stadion bijeen te komen. De leiders van zowel roodhemden als anti-regeringsgroepen zeggen hun supporters opdracht te hebben de andere partij niet uit te dagen.

 8. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Demonstranten hebben vanochtend kort het kantoor van het Department of Special Investigation (de Thaise FBI) belegerd. Ze drongen het terrein op en plaatsten een symbolisch slot op de deur van het gebouw. DSI-hoofd Tarit Pengdith zegt dat het personeel maandag niet mee doet aan de door actieleider Suthep uitgeroepen algemene ambtenarenstaking. Als voorzorgsmaatregel zijn belangrijke documenten, bewijsmateriaal, vuurwapens enz in veiligheid gebracht.

  • Dick van der Lugt zegt op

   Tv-journaal kanaal 7 toont beelden van gevechten in Ramkhamhaeng bij het Rajamangala stadion. Anti-regerings demonstranten vechten er met roodhemden. Voot alle duidelijkheid: elders wordt niet gevochten en wordt er vreedzaam gedemonstreerd.

 9. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Het Rajamangala stadion, waar de roodhemden een rally houden is zo goed als volgestroomd. Ook de tribunes tonen rood. En zoals altijd worden de nieuwsitems in het tv-journaal onderbroken door reclame, onder andere voor Pedigree.

 10. Farang tingtong zegt op

  Het begint zo wel op een voetbalwedstrijd te lijken, alle ingrediënten zijn aanwezig, twee teams, twee supporters groepen met ieder zijn eigen clubshirt geel en rood, een stadion, supporters gaan met elkaar op de vuist en vervelende en storende reclame.
  Vandaag gaat het balletje rollen en niemand weet de einduitslag, hopelijk word het geen gelijk spel want dan word de wedstrijd overgespeeld en begint alles weer opnieuw.
  Nee hopelijk is er een winnaar en natuurlijk hoop ik ook dat mijn team wint zonder vuile overtredingen en GELE en RODE kaarten, en dat het andere team degradeert naar de eerste divisie en daarna nooit meer in staat is om te promoveren.

  tingtong

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Farang tingtong Je vergelijking met een voetbalwedstrijd spreekt mij wel aan. De beelden die ik in tv-journaals heb gezien van de gevechten bij het Rajamangala stadion (tv7 en TNN24) wekken bij mij associaties met voetbalhooligans.

   Veel hollende mensen gezien en een enkel beeld van schoppende mannen. Aantallen mensen: iets van honderden en zeker geen duizenden.

 11. Hemelsoet Roger zegt op

  Net nu vandaag is mijn vrouw voor de tweede keer vertrokken naar dat stadion met ‘n aantal vriendinnen en per bus. Ik had haar nochthans gewaarschuwd dat het ‘n uiterst gevaarlijk weekend kon worden en gevraagd om niet te gaan, maar daar had ze geen oren naar. Hetspreekt vanzelf dat ik de gebeurtenissen aldaar met meer dan gewone aandacht volg. Ik heb haar al verschillende keren pogen te bereiken met de GSM, maar ze antwoord niet. Mijn schoonbroer, ‘n geboren Bangkokiaan (of hoe noem je ze) is vroeger in dat stadion geweest en weet dus hoe groot het is en hoeveel mensen er in kunnen. Hij schat op ‘n klein miljoen, wat mij toch wel overdreven lijkt. Hoe dan ook , hij heeft de leiders daar horen zeggen dat er evenveel mensen buiten het stadion staan dan erin en dat zit naar het schijnt voor 80 % vol, ‘n goed uur geleden. Dat zouden er dan naar schatting zowat 600.000 zijn in totaal: 300.000 binnen en evenveel buiten. Ik hoop maar dat daar geen paniek uitbreekt of grote gevechten, dat zou wellicht ‘n ongeziene ramp zijn. Er moet maar eenen van die zwarthemden ‘n vuurpijl van buiten het stadion naar binnen schieten en ‘t is zo ver. Hopelijk gebeurt er niets en kan mijn vrouw veilig terugkeren met haar vriendinnen.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Hemelsoet Roger Het Rajamangala stadion telt 49.772 zitplaatsen. Tel daar de mensen op het middenveld bij op (evenveel?) en je komt niet in de buurt van 300.000 mensen in het stadion.

   • Gerrie Q8 zegt op

    Dick, ik heb wel eens gehoord dat er 3 man op een vierkante meter staan. Voetbalveld is max 50 x 100 = 5000 x 3 = 15.000 personen. Nog wat ruimte naast en achter het veld, dus het zal met 20.000 personen op zijn.

    • Hemelsoet Roger zegt op

     Tja, wie heeft het juist wat het aantal demonstranten betreft? Dick en Gerrie die het tesamen op 69.772 houden (49.772 + 20.000), of de leiders van de roodhemden die beweren dat er 300.000 mensen in het stadion zijn met daarbij nog eens 2 x dat aantal buiten het stadion, dat zouden er dan 900.000 zijn?, of: 3 x 69.772 = 209.316? Het zal wel ergens tussenin liggen denk ik. Heb inmiddels mijn vrouw toch kunnen te pakken krijgen en ze belooft morgenvroeg naar huis terug te keren, er zouden enkele moeilijkheden zijn om aan ‘n busticket te geraken, maar ze is wel veilig in het stadion. Dat de roodhemden op straat gekomen zijn, blijkt niet juist te zijn. Dat waren misschien mensen die gingen eten? De demonstranten gaan hun eten immers niet in het stadion, maar erbuiten gaan halen. @Gerrie: de roodhemden zijn pro regeringsgezind, het zijn de zwarthemden die de grootste oppositie voeren en volgens Suthep ‘n volksrevolutie willen beginnen nu morgen zondag. Dan heb je nog de gele en de witte hemden die ook oppositie voeren, maar minder dan de zwarte. Dan heb je nog ‘n vijfde groep, die van de studenten: dat zijn schijnbaar de amokmakers, de knokploegen? En die zouden wel eens het vuur aan de lont kunnen steken een van dezer dagen volgens mijn gedacht.

     • Dick van der Lugt zegt op

      @ Hemelsoet Roger Aantallen demonstranten worden altijd overdreven door de organisatoren. Voor het aantal in het stadion valt een nauwkeurige schatting te maken, omdat het aantal zitplaatsen bekend is en Gerrie’s formule (3 per vierkante meter) algemeen geaccepteerd wordt. Voor het aantal roodhemden buiten het stadion is dat stukken moeilijker.

 12. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Internet en internationale verbindingen zijn vanmiddag 2 uur buiten bedrijf geweest omdat demonstranten de stroomtoevoer naar telecombedrijf CAT hadden afgesloten. Backup generatoren namen de stroomvoorziening over.

 13. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Wanneer de regering niet in staat is openbare gebouwen behoorlijk te beschermen, zullen de roodhemden laten zien wat ‘people power’ werkelijk betekent. Dit zei UDD-voorzitter Tida Tawornseth vanavond naar aanleiding van opmerkingen van premier Yingluck dat de politie ‘soepel’ zal optreden bij de bescherming van overheidsgebouwen.

  • Farang tingtong zegt op

   Er is een groot verschil tussen kunnen en willen, waarom respecteert de voorzitter Tida Tawornseth niet de poging van premier Yingluck om het op een vreedzame manier op te lossen.
   Volgens de andere partij de geelhemden behoort zij toch tot het kamp van de roodhemden dus dan zouden zij haar hierin toch juist moeten steunen.

   • Dick van der Lugt zegt op

    @ Farang tingtong Premier Yingluck realiseert zich dat de internationale gemeenschap meekijkt en zal uit alle macht proberen doden en gewonden te voorkomen. De 90 doden in 2010 liggen nog vers in het geheugen. Bij conflicten als het huidige wordt altijd veel retoriek gebruikt en veel opmerkingen hebben tot doel de eigen achterban tevreden te houden. Het schuurt trouwens al langer tussen roodhemden en regering.

    • Gerrie Q8 zegt op

     Het schuurt tussen de roodhemden en de regering. Het schuurt tussen de geelhemden en de regering en dat is niet met fijn schuurpapier hoor. Dit komt natuurlijk niet goed. Als de roodhemden uit het stadion komen en dat zijn ze aan het doen begrijp ik, dan gaat de lont in het kruitvat. Ik hoop dat ik ongelijk heb.

    • chris zegt op

     Het is niet alleen vanwege de internationale gemeenschap die meekijkt. Abhisit en Suthep worden van moord verdacht omdat zij het leger de straat op hebben gestuurd in 2010 om de opstand van de Red Shirts te breken. Als Yingluck dezelfde methode volgt en er vallen ook doden kan zij ook een aanklacht wegens moord tegemoet zien. En is zij niet beter of slechter dan Abhisit en Suthep. Daar waakt ze natuurlijk wel voor…..

    • Farang tingtong zegt op

     Verbeter aub als ik het mis heb misschien sla de ik plank helemaal mis hoor, maar ik begrijp het toch niet helemaal.
     Is er dan eigenlijk nog wel een probleem, behalve dan dat Thaksin geen gratie krijgt.
     Want alles is daar toch om begonnen om het voorstel van Yingluck die de amnestie wet wilde invoeren.
     Dit voorstel is afgewezen en de geelhemden beschuldigen Yingluck van partijdigheid om haar broer weer terug te halen en omdat Thaksin volgens hen achter de schermen aan de touwtjes trekt willen ze dat ze opstapt.
     Als nu de roodhemden tegen haar in gaan, (zoals jullie zeggen het schuurt binnen de politiek en de roden) met dergelijke uitspraken dan gaan zij toch indirect ook in tegen het Thaksin regiem, wat wil men dan nog eigenlijk?
     En als dit niet zo is en Yungluck en doet het alleen maar om zichzelf te beschermen dan is zij ook niet betrouwbaar, je moet in de politiek toch achter jou keuze staan als je die eenmaal hebt gemaakt.
     Misschien is het de beste oplossing dat zij aftreed en dat er WEER nieuwe verkiezingen komen.

     • Dick van der Lugt zegt op

      @ Farang tingtong Het gaat in dit conflict al lang niet meer alleen om Thaksin, maar om een opeenstapeling van problemen: corruptie, het rijsthypotheeksysteem waarvan maar een klein aantal boeren profiteert, de geplande waterhuishoudkundige werken (zie de verslaggeving over de afgebroken hoorzittingen), de schuldenlast van de overheid, de stijgende kosten van levensonderhoud, om er een paar te noemen.

      De roodhemden zeggen zich verraden te voelen door regeringspartij Pheu Thai omdat Abhisit en Suthep, die verantwoordelijk worden gehouden voor de doden en slachtoffers in 2010, de dans dreigden te ontspringen. Maar ze blijven de belangrijkste machtsbasis van de regeringspartij vormen.

      Verschillende organisaties – en niet de minste – vragen om het aftreden van Yingluck, nieuwe verkiezingen en vooral om overleg, want ook na die verkiezingen zullen de politieke scheidslijnen blijven bestaan.

      • Farang tingtong zegt op

       Oké dank je Dick het is mij nu een stuk duidelijker, by the way zojuist werd er op tv bij BBC news bericht dat er bij het stadion is geschoten, en dat er een dode en drie gewonden zijn?

 14. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Bij schermutselingen in de buuurt van het Rajamangala stadion, waar de roodhemden een rally houden, zijn een taxi en een bus beschadigd door anti-regerings demonstranten. Eén persoon raakte gewond bij de gevechten. De politie heeft kans gezien de vechtersbazen te scheiden. Een deel van de Ramkhamhaeng weg is afgesloten.

 15. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News 750.000 internetgebruikers moeten noodgedwongen met hun duimen draaien, want de elektriciteit bij TOT Plc data centre is om 7 uur vanavond uitgevallen. Voor de 5.000 geldautomaten die TOT bedient, heeft de storing geen gevolgen. Het is niet duidelijk of de storing veroorzaakt is door demonstranten, zoals bij CAT Telecom eerder vandaag. Om 9 uur was het zaakje nog niet gerepareerd.

 16. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De ongeregeldheden bij het Rajamangala stadion hebben aan één persoon het leven gekost. Vijf personen raakten gewond, van wie drie met schotwonden in het ziekenhuis zijn opgenomen. Een verslaggever van Bangkok Post zegt rond 8 uur geweerschoten te hebben gehoord en iets wat op een explosie leek. Een andere bron noemt 10 gewonden.

 17. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News Anti-regerings demonstranten hebben zaterdagmiddag op drie plaatsen het prikkeldraad bij het Government House weggehaald. Ze plaatsten eerst zandzakken over het prikkeldraad om verder te komen en mieterden daarna grote bossen in de Phadung Krung Kasem khlong. Zondag willen ze het regeringscentrum belegeren. De politie aan de andere kant van de betonnen barrière waarschuwde dat traangas gebruikt zou worden als ze binnendrongen. Later werd ook bij Wat Benchamabophit, een rustplaats van oproerpolitie, prikkeldraad verwijderd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website