Nieuws uit Thailand – 30 maart 2014

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
30 maart 2014

Vandaag gaat Thailand naar de stembus voor de verkiezing van 77 senatoren (1 per provincie). De voorbereidingen gisteravond verliepen opvallend rustig, dit in tegenstelling tot een maand geleden toen gestemd werd voor het Huis van Afgevaardigden.

Meer dan een miljoen functionarissen in 3.619 stembureaus zitten klaar om de kiezers te ontvangen. Ze kunnen op een kandidaat stemmen maar ook een ‘vote no’ uitbrengen, een mogelijkheid die het Nederlandse stembiljet niet kent. En ze kunnen natuurlijk ook wegblijven of het biljet ongeldig maken.

De Kiesraad verwacht om 20 uur de (voorlopige) uitslag bekend te kunnen maken. Nog steeds wordt gehoopt op een opkomst van 70 procent, alhoewel de opkomst bij de voorverkiezingen bedroevend laag was.

– Kiesraadvoorzitter Supachai Somcharoen zegt over de nieuwe verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden, nodig omdat het Constitutionele Hof de verkiezingen van 2 februari ongeldig heeft verklaard, dat de Kiesraad begin volgende maand een bijeenkomst met alle politieke partijen belegt om hun visie te vernemen. Hij vindt dat de verkiezingen gehouden moeten worden, wanneer de politieke situatie naar normaal is teruggekeerd.

Drieënvijftig politieke partijen zijn vorige week tijdens een gezamenlijke vergadering overeen gekomen dat haast moet worden gemaakt met de verkiezingen. Ze pleiten voor begin mei.

Oppositiepartij Democraten heeft nog niet besloten of ze de verkiezingen weer boycot. De protestbeweging verzet zich onder het motto: eerst politieke hervormingen, pas daarna verkiezingen. Verkiezingen op dit moment continueren het ‘Thaksin regime’ vreest ze.

– De Democraten hielden vrijdag en zaterdag hun algemene jaarvergadering, maar wat ze besproken hebben, meldt de krant niet. Het bericht concentreert zich op de financiële positie van de partij.

De vrees bestaat dat het budget voor public relations, 130 miljoen baht, onvoldoende voor een effectieve verkiezingscampagne is. De hoogte van dat bedrag is gebaseerd op de huidige financiële positie van de partij, zegt secretaris-generaal Juti Krairiksh. Wanneer partijleider Abhisit is hersteld van zijn sleutelbeenbreuk wordt over eventuele verhoging gesproken.

Vorig jaar bedroegen de inkomsten van de partij 120,9 miljoen baht. Het aantal leden steeg met 10.490 naar 2,89 miljoen. Voor het eind van het jaar hoopt de partij er nog eens 200.000 aan toe te kunnen voegen. Voor het contact met haar kiezers gebruikt de partij tegenwoordig steeds vaker de social media in plaats van de traditionele media.

– Het lichaam van de Russische zakenman, die begin deze maand door vermoedelijk twee landgenoten werd ontvoerd, is opgespoord. Het lag bij een lagune in Cherng Taley (Thaland , Phuket) niet ver van het het huis dat hij en zijn vriendin hadden gehuurd. Het lichaam werd gevonden tijdens een zoektocht met honden aan de hand van de geur van ’s mans eigendommen.

De vriendin werd een week na de ontvoering gevonden in een hotelkamer. Ze had steekwonden aan haar nek en was verzwakt. Het echtpaar was door familieleden in Rusland als vermist opgegeven. Onlangs loofden ze een beloning van 600.000 baht uit voor tips die naar de verdachten en de verblijfpaats van de man zouden leiden. De politie denkt dat de twee ontvoerders, een Rus en een Oekraïner, zich nog op Phuket bevinden.

– Een zaak die al 24 jaar voor onzekerheid zorgt, komt misschien morgen tot klaarheid. Vijf agenten, beschuldigd van de ontvoering van en moord op een Saoedische zakenman, horen dan of ze schuldig worden bevonden. De ontvoering zou verband houden met de moord op drie Saoedische diplomaten in Bangkok en de diefstal van juwelen van prins Faisal door een Thaise werknemer, een jaar eerder.

De zaak die zich maar bleef voortslepen, leidde tot verzuurde relaties tussen beide landen. Daaraan zou morgen een einde kunnen komen. Welke rechtbank het allemaal mag zeggen, staat niet in het bericht.

– Voor het eerst sinds Bangkok een gouverneur heeft, staat een vrouw aan het hoofd van het gemeenteapparaat. Phusadee Tamthai heeft de taken overgenomen van gouverneur Sukhumbhand Paribatra, die van de Kiesraad een gele kaart heeft gekregen.

Het gerechtshof heeft de zaak in behandeling genomen en beslist of de gele kaart terecht is, dus of opnieuw een gouverneur moet worden gekozen. Omdat het hof zich nu over de zaak buigt (overtreding van de Kieswet door supporters van Sukhumbhand tijdens de campagne van een jaar geleden), moest hij zijn werkzaamheden met onmiddellijke ingang staken.

Eerste vervanger Phusadee neemt hem waar, totdat een nieuwe gouverneur aantreedt of Sukhumbhand wordt herkozen, want dat mag bij een gele kaart. Bij een rode kaart is het definitief over en uit.

– Het vraagteken van het seminar ‘Is the death penalty still important to Thai society?’, gisteren gehouden, kan eigenlijk wel weg, want het antwoord luidt ja. Uit onderzoek van het Rights and Liberties Department blijkt dat 80 tot 90 procent van de bevolking afschaffing van de doodstraf afwijst. Ze menen dat de doodstraf een afschrikwekkende werking heeft, hetgeen volgens het hoofd van de afdeling Narat Sawettanant niet wordt ondersteund door uitgebreide studies.

Narat wijst erop dat handhaving van de doodstraf de uitwijzing van verdachten naar Thailand bemoeilijkt. Sommige landen doen dat niet uit angst dat de verdachte geëxecuteerd wordt. Hij wijst er ook op dat Thailand lid is van het VN International Convenant on Civil and Political Rights, waarin afschaffing van de doodstraf is geregeld.

Volgens Amnesty International Thailand is 80 procent van de gedetineerden die de doodstraf hebben gekregen, arm. Ze hebben niet voldoende geld om zich effectief te laten verdedigen. Nog erger vindt AI het dat de doodstraf wordt ingezet tegen mensen met afwijkende denkbeelden.

Het artikel vermeldt niet hoeveel gevangenen de doodstraf hebben gekregen en wanneer voor het laatst een gevangene werd geëxecuteerd. Aan afschaffing wordt wel gewerkt, maar ook hierover laat de krant de lezers in het ongewisse.

– Immigratie is op zoek naar een Iraniër die naar Thailand is gevlucht, nadat hij een zakenman in Dubai had vermoord. Hij wordt ook van een reeks andere moorden verdacht.

De man arriveerde woensdag op Suvarnabhumi en reisde vermoedelijk door naar het Zuiden op weg naar Maleisië. De grenscontroleposten in het Zuiden zijn gealarmeerd.

– Aiam Kumpiranont (64), de bedelaar die vorig jaar voorpaginanieuws was omdat hij 400.000 baht aan een tempel in Nakhon Pathom schonk, heeft er met een gift van 2 miljoen baht een schepje – zeg maar gerust een schep – bovenop gedaan. Het geld gaat gebruikt worden voor de aankoop van lotusbloemen en herstelwerkzaamheden.

Aiam bedelt sinds 35 jaar bij de populaire Wat Rai Khing in Sam Phran. Die tempel wordt op weekdagen door 3.000 gelovigen bezocht en in de weekends door 5.000 tot 10.000. Wanneer een fair of speciaal evenement wordt gehouden, schiet het bezoekcijfer op één dag omhoog naar 50.000.

De donatie is vrijdag tijdens een processie overhandigd. Op het parkeerterrein werden 3.000 veelkleurige ballonnen met zijn naam erop het luchtruim in gestuurd.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 30 maart 2014”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Bedankt Dick,

  Ik begreep al niet waarom mijn vrouw vanmorgen zei dat ze ging stemmen.
  Mijn schuld ook natuurlijk want ik volg de Thaise politiek van ver, maar dat deed ik in België met de Belgische politiek ook.
  Wat ik weet van de Thaise politiek is wat ik op TB lees.
  En dus ook ditmaal was er weer TB om te verklaren wat de bedoeling van de stemming was.
  Bedankt dus.

 2. l.lagemaat zegt op

  Narat is bang dat door de doodstraf verdachten niet aan Thailand uitgeleverd worden!
  Lees daarbij het opgezochte stukje over de vermoorde Odekerken
  Pas 21 december 2007 werden de daders, de broer (Seksan Pornhommana) van Marissa en haar minnaar (Anupong Suthithani alias Daeng) tot levenslang, respectievelijk de doodstraf veroordeeld. Zijn vrouw Marissa Pornhommana bleef echter buiten schot en kocht later haar broer vrij met het geld dat zij van Odekerken erfde. Haar minnaar Suthithani werd op borgtocht vrijgelaten in afwachting van het proces, maar is gevlucht en sindsdien spoorloos.Laat Narat zich daar eerst druk over maken!
  35% van de Thaise mensen is voor de doodstraf,32 % wil levenslang,18 % het afsnijden van de penis! ,een levensgevaarlijk wapen,13% 10 jaar cel.
  Thailand is wel lid van het V.N.International Convenant and Civil and Poltical Rights,waarin afschaffing van de doodstraf is geregeld.
  groet,
  Lodewijk

 3. top martin zegt op

  Ik vind het een prachtig gebaar van een Thaise bedel arme (?) man die zijn, bij elkaar gebedeld geld aan een Tempel schenkt. Dat is niet nieuw.
  Ook in Europa zijn er steen rijke bedelaars. Maar die rijden hun Mercedes 500SEL liever zelf in hun BOSS maatpak rond.
  Een over bekend stad bedelaar werd opgepakt bij een drugs razia. Bei kontrole vond de politie 4.3 millioen Euro spaargeld op zijn bank rekening. Drugs had hij niet bij zich. Gewerkt had hij nooit 1 dag !.

 4. cj van gaale zegt op

  Dick,

  Mijn complimenten en ook dank over je inzet om de dagelijkse nieuwsgaring ook bereikbaar te maken voor mensen die er anders moeite mee hebben om het te kunnen lezen.

  Dat mag ook wel is gezegd worden! Prima.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website