Twee van de vier mannen die verdacht worden van aanvallen op anti-regerings demonstranten zijn maandag in de boeien geslagen. De andere twee zijn nog voortvluchtig, maar hun identiteit is bekend.

Een van hen wordt verdacht van de granaataanvallen eerder dit jaar op de Banthadthong Road en Victory Monument. Hij zou naar het buitenland zijn gevlucht.

De politie kwam de vier op het spoor dankzij het verhoor van een man, die eerder was gearresteerd wegens het bezit van een indrukwekkende hoeveelheid oorlogswapens. Hij voorzag de vier van granaten.

De NCPO (junta) en politie maakten gisteren de stand van zaken bekend bij het opsporen van wapens en de bestrijding van drugsgebruik, gokken en het kraken van bosreservaten. De oogst aan in beslag genomen drugs en gokautomaten is niet mis. Verder is inmiddels 4,1 miljoen kubieke meter illegaal hout confisqueerd. Een deel van de in beslag genomen wapens werd gisteren in het hoofdkwartier van de First Army Region uitgestald (foto).

Afgelopen weekend arresteerde de politie 2.779 personen op beschuldiging van verboden wapenbezit. Twaalf personen werden gearresteerd wegens gewelddadige aanvallen.

– De kogel is door de kerk. Aan het sprookjeshuwelijk tussen de Thaise actrice Janie Tienphosuwan en  Chonsawat ‘Ae’ Asavahame, miljonair en politicus, is na een jaar een eind gekomen. Ten bewijze daarvan toont Janie de scheidingsakte op de social media (foto homepagina). Geruchten over de breuk doken op nadat op de social media foto’s waren geplaatst van een vrouw met een blauw oog en blauwe plekken op haar rug, die sterk op Janie leek. Een aanwijzing vormde ook de wijziging van haar account in Begin Again.

Gisteren vertelde Janie tegen haar fans: ‘Dit is het jaar van de verandering. Ik wil alle fans danken voor hun niet aflatende steun en begrip. Ik geloof in de liefde, wat voor soort liefde het ook is.’

Naar verluidt zou Chonsawat, voorzitter van de Provinciale Staten van Samut Prakan, nu omgaan met een jonge vrouw, die hem bij de voorbereidingen helpt voor weekendmotorraces. Janie gaat nu om met een tomboy (jongensachtige vrouw, niet per se lesbienne). Voor Chonsawat is het zijn tweede scheiding. Hij was eerder getrouwd met de bekende zangeres Nantida Kaewbuasai. Zo, weten we dat ook weer.

– Nu het weer koek en ei is tussen Cambodja en Thailand, verwacht Cambodja dat aan de ruzie om Hindu-tempel Preah Vihear een eind kan komen. De Cambodjaanse minister van defensie Tea Banh zei aan het eind van een tweedaags bezoek aan Thailand ‘geen problemen’ te verwachten wanneer de kwestie aan de orde komt. Tijdens het bezoek is er niet over gepraat.

Beide landen moeten het eens zien te worden over de precieze grens van de zogeheten promontory (klif) waarop de tempel staat. De tempel zelf staat op Cambodjaans grondgebied, maar beide landen betwisten een aangrenzend gebied van 4,6 vierkante kilometer. Het Internationale Hof van Justitie in Den Haag wees vorig jaar de directe omgeving aan Cambodja toe zonder de grens precies aan te geven. Het Hof riep ook beide landen op samen te werken om de tempel, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, te beschermen.

Tea Banh zei verder dat Cambodja geen onderdak zal verlenen aan kernleden van de roodhemdbeweging en aan degenen tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd en Cambodja als uitvalsbasis willen gebruiken.

Coupleider Prayuth Chan-ocha heeft tijdens het bezoek Phnom Penh nog eens bedankt voor de vrijlating van activist Veera Somkwamkid, die er twee jaar wegens spionage vastzat.

– Soms blijven geruchten geruchten en soms blijken geruchten geen geruchten geweest te zijn. Dat geldt voor het gerucht dat de gevangenis voor politieke gevangenen in Laksi wegens de hoge kosten zou sluiten. En jawel hoor, maandag verhuisden zestien roodhemd gevangenen naar andere gevangenissen; zes bleven er achter.

De krant merkt fijntjes op dat de gevangenen, sinds de protesten vorig jaar tegen de Pheu Thai-regering begonnen, nooit bezoek hebben gekregen van roodhemdleiders. Sinds de coup van 22 mei komt bijna niemand meer. ‘We worden behandeld alsof we vluchtelingen zijn’, zegt een van hen. ‘Ik voel me gedemotiveerd over wat er gebeurd is.’

De gevangenis in Laksi, een klein gebouw van drie verdiepingen op het terrein van de Police Club aan de Vibhavadi Road, is al eerder gebruikt om politieke gevangenen in onder te brengen: in de jaren vijftig en zestig tijdens het bewind van Sarit Thanarat en na het bloedbad in oktober 1976 op de campus van de Thammasat universiteit. In januari 2012 werd het gebouw heropend voor gevangenen die in 2010 betrokken waren bij politiek geweld.

– De meeste vrouwengevangenissen zijn zwaar overbevolkt. Het Institute for Population and Social Research (IPSR) zegt dat het aantal gevangenen twee- tot zesmaal de capaciteit bedraagt. Dat is gebleken uit een onderzoek in tien gevangenissen. Het roept de autoriteiten op de leefomstandigheden van de vrouwen te verbeteren.

In juni telde Thailand 44.204 vrouwelijke gevangenen in vrouwengevangenissen, instellingen voor drugsverslaafden en gemengde gevangenissen. Gerelateerd aan het bevolkingstal heeft Thailand het hoogst aantal vrouwelijke gevangen ter wereld: 68,2 per 100.000 inwoners.

De IPSR-studie komt met schokkende cijfers. In een gevangenis in het Zuiden zitten 45 vrouwen in één cel. Een resting shelter [?] waar gevangenen 14 uur per dag doorbrengen, is zwaar overbevolkt. In sommige gevangenissen waren extra verdiepingen in cellen geconstrueerd. In een gevangenis in het Noorden is één toilet voor 150 gevangenen.

In de gevangenissen zitten ook verdachten in voorarrest omdat het politieonderzoek en de rechtsgang uiterst traag verlopen. Van de vrouwelijke gedetineerden is 78 procent veroordeeld wegens een drugsdelict. Dit is deels het gevolg van het nogal rigide anti-drugs beleid.

Het IPSR stelt een ticket-to-leave beleid voor. Na driekwart of tweederde van hun straf te hebben uitgezeten, zouden gevangenen die zich goed gedragen, vrijgelaten moeten worden. Daarvoor komen 50.000 gevangenen in aanmerking, heeft het IPSR berekend. Andere ideeën zijn alternatieve straffen en huisarrest.

– Nog meer donkere wolken voor Yingluck. Ze heeft het al zo moeilijk vanwege de rijstcorruptie en nu komt er ook nog een onderzoek door de Kiesraad bovenop naar reisjes die ze voorafgaand aan de verkiezingen van 2 februari aan het Noorden heeft gebracht.

Yingluck  en acht anderen zouden overheidsgelden hebben misbruikt voor wat feitelijk verkiezingspropaganda was en geen dienstreizen. Ze zou ook de lokale autoriteiten hebben opgedragen supporters te ronselen om haar met spandoeken te begroeten.

De Kiesraad gaat een panel optuigen dat de geuite beschuldigingen onderzoekt. Daarna kan een volledig onderzoek volgen. Volgens de advocaat van Yingluck heeft ze tijdens haar bezoeken aan het Noorden nooit speeches gehouden die betrekking hadden op de verkiezingen. Voormalig vice-premier Plodprasop Surasawadi doet de beschuldigingen af als ‘nonsens’. De toenmalige demissionaire regering deed slechts haar plicht. Hij ontkent dat mensen zijn geronseld om hen te begroeten.

Big Brother is watching you en deze keer zijn dat de ouders die kinderen in een video game shop in de gaten kunnen houden. Het Department of Cultural Promotion gaat een internet netwerk bouwen dat camera’s in die winkels en Google Maps met de website van de afdeling verbindt. Als eerste gaat een proefproject in Bangkok van start, waar zo’n zesduizend winkels zijn. De winkels moeten de 13-cijferige code op de ID-kaart van de kids registreren.

–  Filmcriticus en onafhankelijk filmproducent Kong Rithdee is door de Franse regering onderscheiden met de Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres. De Frans ambassadeur speldde hem gisteren in de ambassade de versierselen op. Kong recenseert in Bangkok Post films en hij heeft een wekelijkse column. De afgelopen tien jaar heeft hij in tal van filmfestivaljury’s gezeten, onder andere het International Film Festival Rotterdam.

– Een taxichauffeur die in 2009 gevangen is gezet voor een misdrijf dat hij niet had gepleegd, deed gisteren bij de Crime Suppression Division (recherche) zijn verhaal in het bijzijn van verslaggevers. De man werd in hoger beroep in februari 2012 vrijgesproken, maar de civiele rechtbank weigert hem compensatie te verlenen. Die redeneert als volgt: U bent vrijgesproken omdat het bewijsmateriaal betwistbaar was, maar dat betekent niet dat u onschuldig bent. En daarom heeft u wettelijk gezien geen recht op schadevergoeding.

Forest encroachment heet het in het Engels. Ik vertaal het maar met het kraken van bossen oftewel het zich wederrechtelijk toeëigenen van overheidsland. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation (DNP) schijnt nogal grof tekeer te gaan tegen de krakers en dat bevalt de National Human Rights Commission niet.

De DNP heeft de jacht geopend op aanwijzing van de junta, maar NHRC-commissaris Niran Pitakwatchara wijst erop dat dit bevel niet betrekking heeft op degenen wier voorouders er al woonden of degenen die het land in gebruik namen nog voordat het tot beschermd bosgebied werd bestempeld.

Gedupeerden zijn onder andere bergstammen in het Noorden, die door de DNP zijn bevolen te vertrekken en bewoners langs de Banthat bergketen in Phattalung en Trang. Zij moeten hun rubberbomen kappen, alhoewel een procedure loopt, nog in gang gezet door de regering Abhisit, waarbij ze grondaktes krijgen.

– De 12-jarige Yasa uit Myanmar, geboren en getogen in Thailand, is een van de winnaars van de Thai language handwriting competitie. De competitie heeft tot doel kinderen en jongeren te stimuleren om Thai correct te lezen, schrijven en spreken. Yasa zit in klas 3 van de Arunmetha school in de provincie Tak. De school heeft als beschermvrouwe prinses Maha Chakri Sirindhorn. Dertig procent van de leerlingen komt uit arme gezinnen, die aan de grens wonen.

Economisch nieuws

– De autoverkoop is in het eerste halfjaar met 40,5 procent ingezakt naar 440.911 voertuigen. Kyoichi Tanada, directeur van Toyota Motor Thailand Co, schrijft de teruggang toe aan de invloed van de binnenlandse politieke onzekerheid op het consumentenvertrouwen. Hij denkt dat de tweede helft van het jaar een herstel te zien zal geven, wanneer de ‘politieke omgeving’ is gestabiliseerd. Voor het hele jaar rekent de Thaise auto-industrie op een verkoop van 920.000 voertuigen wat 30,9 procent minder is dan vorig jaar. (Bron: Website Bangkok Post, 29 juli 2014)

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Inreisverbod van 1-10 jaar bij visa die lang verlopen zijn
Junta geeft fiat voor twee hogesnelheidslijnen

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 30 juli 2014”

 1. wibart zegt op

  Even een korte reply op de uitspraak over de schadevergoeding voor de taxichauffeur. Als dit werkelijk de redenering van de rechter is dan denk ik dat deze rechter maar uit zijn ambt dient te worden gezet. De taxi chauffeur is immers vrijgesproken. Dat betekent dat er onvoldoende bewijslast is aangeleverd om persoon te veroordelen. Daarmee is de eerdere veroordeling dus onterecht en dient schadevergoeding te worden betaald. Dat behoort niet geblokkeerd te worden door persoonlijke aannames van een rechter die zoals hij zelf toegeeft niet geschraagd worden door voldoende bewijslast. Een rechter dient recht te spreken !!!

 2. Henk zegt op

  Wat een zielig gedoe rond Yingluck! Het lijkt wel op een heksenjacht! Net als bij haar grote broer. Jaloezie is de grote boosdoener, mijns inziens. Deze mensen waren beiden vermogend, voordat ze in de regering stapten. Het lijkt wel een slangenkuil. Als ze mij vragen, zeg ik mooi: ik doe het NIET!

 3. alex zegt op

  In de Bangkokpost werd melding gemaakt van 2.779 arrestaties wegens wapenbezit dit wiekend. Op TV vanmorgen om 12.00 uur werd melding gemaakt van dit aantal over de periode 22 mei t/m 25 juli.
  Ook de gemelde arrestaties voor gokken, ruim 74,000 en het in beslag genomen hout in de Bangkokpost betreffen de periode 22 mei t/m 25 juli volgens het TV nieuws van vandaag.
  Toen ik de cijfers vanmorgen las moest ik al lachen. Naar mijn schatting zijn er 400.000-500.000 man politie en militairen nodig om dit in 2 dagen te realiseren!!

  De cijfers over gokken en hout worden niet toegeschreven aan het weekend. U leest het verkeerd. De arrestaties worden wel aan het weekend toegeschreven in de krant. Goed dat u het corrigeert.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website