Nieuws uit Thailand – 29 september 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
29 september 2013

Schattig toch? De chartervlucht waarmee pandabeer Lin Ping zaterdag naar Chengdu in China is vertrokken, had de codenaam Flight of Love. Honderden fans van het beertje, dat een eigen tv-kanaal had toen het jong was, wuifden Lin Ping uit op de luchthaven van Chiang Mai na een optocht door de stad vanuit de dierentuin. Onder hen voormalig premier Somchai Wongsawat en de Chinese ambassadeur Ning Fukai.

Onderweg hoeft Lin Ping zich niet te vervelen, want in zijn kooi liggen autobanden en plastic voetballen. Voor de inwendinge mens – beter gezegd: het inwendige dier – is er bamboe en ander voedsel. Eenzaam hoeft Lin Ping zich ook al niet te voelen, want dierenarts Kannika Jantarangsri begeleidt haar.

In China wachten zes mannetjes op haar. Lin Ping mag de meest aantrekkelijke partner uitkiezen en dan maar hopen dat de huwelijksnacht resultaat oplevert. Het paar (of zijn het er drie?) komt in mei volgend jaar terug en blijft 15 jaar in Thailand. De regering betaalt China daarvoor 32 miljoen baht per jaar.

De regering dokt ook nog eens $500.000 per jaar voor een verlenging van het verblijf van Lin Ping’s ouders. Volgende maand loopt het contract van 10 jaar af. Afgelopen vrijdag is het wijfje kunstmatig geïnsemineerd. Over twee tot drie weken is het resultaat bekend.

Foto: Twee mascottes begeleidden Lin Ping op haar tocht naar het vliegveld.

– De straffen voor stropers zijn te laag, vindt adjunct-hoofdinspecteur Akanit Danpitaksat van de politie in Kathu (Phuket). De lage straffen die de rechtbank uitdeelt, schrikken stropers niet af. En dat geldt ook voor klantenlokkers die in toeristengebieden met beschermde dieren, zoals de plompe loris en de leguaan, leuren en ze als fotoprop uitlenen. Akanit reageert met zijn uitlatingen op foto’s van popster Rihanna die zich liet fotograferen met een plompe loris en die op haar Instagram-account zette.

Bangkok Post ging een week na het bekend worden van het Rihanna-incident op onderzoek uit op Soi Bangla, Phuket’s belangrijkste toeristenstraat, maar de klantenlokkers waren in geen velden of wegen te bekennen. Eilandbewoners zeggen dat ze er al jaren een vast straatbeeld vormen.

Akanit noemt de recente arrestatie van twee verdachten geen publiciteitsstunt. ‘Normaal controleren we elke avond, niet alleen vanwege de foto’s van Rihanna. We hebben borden neergezet waarop toeristen worden gewaarschuwd dat shows met de loris illegaal zijn.’ De politieman wijst erop dat het lastig is de diertjes op te merken, want het is klein en kan gemakkelijk verstopt worden.

Volgens Petra Osterberg, een vrijwilliger van het Phuket Gibbon Project, kunnen ze aanvallen als ze zich niet op hun gemak voelen. Hun beten zijn hoogst giftig. Om dat te voorkomen, zijn van bijna alle loris de tanden getrokken met als gevolg dat ze nimmer terug in de natuur kunnen worden gebracht.

– Prostituees verminderen het aantal aanrandingen en verkrachtingen, zegt Napanwut Liamsanguan, hoofd van de Children and Women’s Protection Unit van de gemeentepolitie Bangkok. Zonder prostituees zou er meer misdaad en zouden er meer seksaanvallen zijn. ‘Dat is niet walgelijk; het is de menselijke natuur’, zegt hij in een interview in Spectrum, de zondagbijlage van Bangkok Post. Omdat ik daar een afzonderlijke artikel aan ga wijden, laat ik het bij deze ene quote.

– In een undercoveroperatie in Rayong is een 36-jarige travestiet aangehouden die vrouwen, ook minderjarigen, inzette als sekswerkster. Madame Louise, zoals haar bijnaam luidt, werd vrijdagavond in een hotel in de boeien geslagen, nadat politieagenten zich hadden voorgedaan als klant. De mama-san (Thaise term voor hoerenmadam) leverde hen zeven vrouwen, waaronder twee 17-jarigen, tegen betaling van 17.500 bath. Louise heeft toegegeven het werk al vier jaar te doen. De meeste meisjes waren middelbare-schoolleerlingen en universiteitsstudenten. Hij/zij rekende 2.500 baht per dienst, waarvan hij/zij 1.500 baht in zijn/haar zak stak. Vaste klanten waren ambtenaren, zakenlui en personen met een dikke portemonnee.

– Parlementsleden dienen hun leven te beteren en niet zo agressief te zijn, vindt 67 procent van de 1.873 respondenten in een peiling van Abac. Ze ergeren zich aan het agressieve taalgebruik en aan proxy voting (stemmen bij volmacht). Daarentegen heeft 32 procent er geen moeite mee. 75 procent is teleurgesteld over proxy voting en 24 procent zegt dat dit zo vaak gebeurt dat het normaal lijkt te zijn. 89 procent vindt dat parlementsleden beleefder moeten zijn, 10 procent vindt dat ze dat al zijn.

[Ik ben gek op peilingen; vooral omdat je mensen in een peiling alles kunt laten zeggen, zoals een PR-functionaris in de Britse tv-serie Yes Minister ooit zei.]

– Op 7 en 9 oktober vergadert een werkgroep van Yingluck’s verzoeningsforum over een raamwerk voor nationale verzoening. Adviseur Banharn Silpa-archa maakte dat gisteren bekend na een gesprek met twee kabinetsministers. Tijdens de eerste vergadering gaat het over economische en sociale kwesties en tijdens de tweede over politieke zaken. Als het raamwerk klaar is, gaat Banharn senior public figures om hun mening vragen, maar wie hij daarvoor op het oog heeft, wil hij niet zeggen.

– Een broodbakkerij in Lam Luk Ka (Pathum Thani) is gisteren in de as gelegd. Van het complex werden twee gebouwen vernield, waarin brood gebakken en opgeslagen wordt. De schade wordt geschat op 10 miljoen baht. Er vielen geen gewonden.

– Een taxichauffeur heeft zich in een politiecel van het bureau Chokechai opgehangen. Hij was gistermiddag in Lat Prao aangehouden omdat hij de politie met 100 baht wilde omkopen toen hij foutief stond geparkeerd.

– Tv-kanaal 9 (Mcot) heeft uitzending van een documentaire over het protest tegen de Mae Wong dam (van de wandeltocht, weet u wel) opgeschort. Ze zou gisteren in het programma Khon Khon Khon (People Searching People) worden uitgezonden. Volgens producent TV Burapha kon de uitzending niet doorgaan vanwege ‘certain problems’.

Een milieugroep zegt dat de uitzending is opgeschort omdat die te partijdig zou zijn. Na het besluit regende het telefoontjes. Sommigen vermoeden dat de regering heeft ingegrepen. Ze vragen Burapha de documentaire via YouTube te verspreiden.

De Mcot vice-president zegt dat in de documentaire alleen tegenstanders aan het woord komen. Het bedrijf heeft Burapha gevraagd ook voorstanders aan het woord te laten. Dan kan de uitzending doorgaan.

De producent kwam eerder onder vuur te liggen vanwege zijn uitlatingen dat enkele merken verpakte rijst verontreinigd waren met chemicaliën.

– De rubberboeren in Nakhon Si Thammarat hebben vrijdagavond hun blokkade van de Khuan Nong Hong kruising op snelweg 41 beëindigd. Ze bliezen de blokkade af omdat de politie een van hun leiders, die op 16 september was gearresteerd en opgesloten, had vrijgelaten. Bij schermutselingen tussen politie en demonstranten werden toen tal van demonstranten en zeventig agenten gewond.

De politie heeft ook beloofd dat de demonstranten niet strafrechtelijk worden vervolgd. Ze bood aan een rapport te schrijven met lof voor de demonstranten om de kans te vergroten dat degenen die al in staat van beschuldiging zijn gesteld, worden vrijgesproken.

De vier politiecontroleposten in de buurt van de protestlocatie blijven voorlopig bezet. Gisteren begon in het Zuiden het Sart Duean festival.

Politiek nieuws

– Ik moet een bericht rechtzetten. Eerder schreef ik op gezag van de krant dat de Democraten twee verzoekschriften hadden ingediend bij het Constitutionele Hof, waarin het gevraagd wordt of het wetsvoorstel tot wijziging van de verkiezingsprocedure van de Senaat in strijd is met de grondwet. Zie mijn bericht ‘Yingluck heeft een probleem’ in Nieuws uit Thailand van gisteren.

Maar vandaag lees ik in de krant dat deze verzoekschriften via de kamervoorzitter naar het Hof dienen te gaan en die zegt weigert dat. Premier Yingluck heeft nu haar handen vrij om het wetsvoorstel ter ondertekening aan de koning te voor te leggen.

Het wetsvoorstel werd gisteren in derde en laatste lezing goedgekeurd met 358 tegen 2 stemmen. De Democraten namen niet deel aan de stemming. De kamervoorzitter baseert zich met zijn weigering op een precedent in 2011, maar de Democraten zeggen dat de twee zaken niet vergelijkbaar zijn.

Economisch nieuws

– De credit rating van Thailand blijft ongewijzigd op BBB+ ondanks risico’s zoals een afnemend betalingsoverschot, een toenemend begrotingstekort en high private-sector leverage [?].  Dit heeft Andrew Colquhoun, hoofd van de sector Azië-Pacific, vrijdag op een seminar van Fitch Ratings in Bangkok verklaard. Fitch’s honderdste verjaardag werd er gevierd met de conferentie ‘Global Risks and the Outlook for Thailand’.

Volgens Colquhoun zijn Thailand’s macroeconomie en externe financiën gezond, public finance is neutraal en de economische structuur is zwak. Als tekortkomingen noemde hij de hoge particuliere schulden en het lage bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking.

De positieve potenties van het land zijn constante groei zonder onbalans en de snellere stabilisatie van de staatsschuld dan de huidige projectie. Negatieve potenties zijn het zwakke politieke management en een terugkeer van sociale en politieke instabiliteit.

Fitch Ratings blijft de gevolgen van het regeringsbeleid scherp in de gaten houden, zoals het hypotheeksysteem voor rijst, het infrastructuurplan van 2 biljoen baht en de stijgende huishoudschulden als gevolg van het eerste-autoprogramma.

www.dickvanderlugt – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website