Door de brand dakloos geraakte vluchtelingen vinden onderdak bij familie.

De districtspolitiechef van Khun Yuam, die na de brand in het Karen vluchtelingenkamp een strafoverplaatsing heeft gekregen, voelt zich het spreekwoordelijke Barbertje dat moet hangen, zoals de uitdrukking in het Nederlands luidt.

Hij zegt dat de brand geen ongeluk was maar dat die in het kamp is begonnen. ‘Ik heb getuigen uitgebreid ondervraagd en ik geloof niet dat de brand een ongeluk was’, aldus Nitinart Wittayawuthikul. Volgens hem is hij gestraft omdat hij weigert te zeggen dat de brand een ongeluk was, maar volgens het provinciale hoofd van de politie is Nitinart overgeplaatst omdat hij nalatig zou zijn geweest. De autoriteiten hebben tot nu toe nog geen verklaring voor de oorzaak van de brand gegeven.

Het Disaster Prevention and Mitigation Department werkt momenteel in samenwerking met het Provincial Administration Department aan preventieve brandmaatregelen in vluchtelingenkampen. Directeur-generaal Chatchai Promlert zegt dat in de negen kampen in de provincie brandoefeningen gehouden gaan worden. Tevens worden brandblussers geïnstalleerd en bewoners worden geïnstrueerd hoe ze een brand kunnen voorkomen en bestrijden.

Het districtshoofd van Khun Yuam zegt dat er grote behoefte is aan schoenen, ondergoed, melkpoeder, zeep en tandpasta. De bevoking is opgeroepen deze artikelen te doneren. Thaicom Plc heeft voertuigen naar het gebied gestuurd, zodat telefoon- en internetverkeer mogelijk is. De andere telefoonmaatschappij is door de NBTC gevraagd voertuigen te sturen.

– Premier Yingluck is een reislustig persoontje. Tot nu toe heeft ze dertig landen bezocht en dit jaar hoopt ze er nog eens tien te bezoeken. Op het programma staan bezoeken aan Mongolië, Madagascar, Tanzania, Sri Lanka, de Malediven, de VS, Canada, Zuid Afrika en Rusland. De regering is ook van plan de regeringsleiders van Groot Britannië, India en Duitsland uit te nodigen voor een bezoek aan Thailand. Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) zegt dat in 28 landen nieuwe ambassades of consulaten worden geopend. Die bieden werk aan zo’n vijfhonderd personen.

– Zoals aangekondigd hebben plattelandsartsen en – tandartsen gisteren bij het Government House gedemonstreerd tegen de halvering van hun ongemakstoeslag en de introductie van een prestatiebeloning. Zo’n duizend artsen uit het hele land kwamen opdraven om hun ongenoegen kenbaar te maken. Ze eisen dat de maatregel ongedaan wordt gemaakt en ze willen dat de minister en permanent secretaris van Volksgezondheid aftreden.

Maar minister Pradit Sintawanarong (Volksgezondheid) houdt zijn poot stijf. Gisteren ging het kabinet akkoord met een budget  van 3 miljard baht voor de prestatiebeloningen. De minister heeft de boze artsen uitgenodigd voor een gesprek op vrijdag. De artsen zeggen elke dinsdag te zullen protesteren totdat ze hun zin krijgen. Op hun werkplaats gaan ze in zwarte rouwkleding gekleed.

– Koning Bhumibol heeft zijn handtekening gezet onder de halfjaarlijkse militaire reshuffle. Die bevat één verrassende promotie: die van luitenant-generaal Walit Rojanapakdi, thans assistent-stafchef logistiek, tot commandant van het Eerst Korps, waarmee de verwachting wordt gewekt dat hij in oktober opschuift naar Eerste Legercommandant. Walit werd in 2010 ernstig gewond bij de verspreiding van roodhemd demonstranten. Vorig jaar oktober werd hij bij de promotieronde overgeslagen.

– Oud-premier Thaksin bemoeit zich er weer eens tegenaan. Hij heeft de parlementsleden van Pheu Thai opgeroepen [lees: bevolen] alle parlementsvergaderingen over de 2 biljoen baht voor infrastructurele werken en de grondwetwijzigingen bij te wonen. Thaksin verwacht dat de politieke spanning over die twee zaken zal toenemen. Pheu Thai, zei hij via Skype, moet er voor zorgen dat de debatten niet worden verstoord.

Morgen en vrijdag debatteert het Huis van Afgevaardigden over het plan van de regering om 2 biljoen baht te lenen voor investeringen in voornamelijk spoorwegen. De oppositie scherpt de messen, maar die kan weinig uithalen omdat de regeringspartijen een comfortabele meerderheid in het parlement hebben.

– Vijftien vertegenwoordigers van negen rebellengroepen in het Zuiden nemen morgen deel aan het eerste van een serie vredesgesprekken. Thailand stuurt ook vijftien afgevaardigden naar Kuala Lumpur. Vorige maand tekenden Thailand en de rebellengroep BRN een principe-overeenkomst om vredesgesprekken te beginnen. Let wel: gesprekken, geen onderhandelingen. Het lijkt een woordenspel, maar dat is het niet gezien de gevoeligheden in Thailand, waar opeenvolgende regeringen hebben gezegd nooit te zullen onderhandelen met geweldplegers.

– Evenals een dag eerder zijn ook gisteren in Pattani en Narathiwat spandoeken gevonden met de tekst ‘Peace, Unity, Pattani State’. Verder ging het geweld door. In beide provincies werden moordaanslagen gepleegd, waarbij het hoofd van een TAO (gemeenteraad) en voormalig lid van een TAO werden gewond. Beiden overleefden een aanslag op hun leven, maar werden wel gewond.

– De milieueffectrapportage (MER) voor de gaspijplijn tussen Thailand en Maleisië had niet goedgekeurd mogen worden, heeft de Supreme Administrative Court gisteren gevonnist. Maar de vergunning wordt niet ingetrokken, zoals geëist door achttien bewoners van Chana (Songkhla), die zeggen dat hun leven door de pijplijn negatief wordt beïnvloed. Ustad Nasori, een van de klagers, looft de opstelling van de rechter, omdat vastgesteld is dat de MER in strijd met de wet is goedgekeurd.

– De Supreme Court heeft negen rechters benoemd, die zich gaan buigen over een klacht van de National Anti-Corruption Commission tegen voormalig minister van Buitenlandse Zaken Noppadon Pattama. Noppadon zou zich aan plichtsverzuim hebben schuldig gemaakt toen hij in 2008 een gezamenlijk communiqué met Cambodja ondertekende ter ondersteuning van Cambodja’s verzoek aan Unesco om Hindu-tempel Preah Vihear op de Werelderfgoedlijst te plaatsen [Wat ook gebeurd is].

Noppadon had daarvoor toestemming van het parlement moeten vragen, iets dat een maand na ondertekening is vastgesteld door het Constitutionele Hof. Naar aanleiding van die uitspraak moest Noppadon toen aftreden. De NACC heeft op 19 maart dit jaar haar klacht ingediend bij de Hoge Raad.

– Een 58-jarige Fransman is gistermiddag dood aangetroffen in de badkamer van zijn hotelkamer in Chiang Mai. Hij had zichzelf opgehangen aan een handdoekrek. Een arts die het slachtoffer ter plaatse onderzocht, heeft verklaard geen sporen te hebben gevonden die op moord zouden kunnen wijzen. De Fransman had zaterdag ingecheckt en zou maandag vertrekken.

– In de berichtgeving over de luchtvervuiling in het noorden van Thailand wordt als veiligheidsgrens voor PM10 120 microgram per kubieke meter genoemd (gemiddeld per dag). In een ingezonden brief in Bangkok Post wijst de schrijver erop dat in het Westen als grens 50 ug/cu m wordt gehanteerd, wat ook de richtlijn van de WHO is. De schrijver vraagt zich af: Hebben Thais een speciale vaardigheid om in een vervuilde omgeving te ademen?

Financieel nieuws

– Eigenlijk is het oud nieuws, want het was al aangekondigd: de onderpand eis voor aandelentransacties via kasrekeningen gaat omhoog van 15 naar 20 procent. De beslissing van het beursbestuur is met instemming begroet door beurshandelaren, want risico’s worden zo verminderd. Volgens Therdsak Thaveeteeratham, hoofd research van Asia Plus Securities, worden met de maatregel twee vliegen in éen klap geslagen: ‘It will help reduce speculation in small- and mid-cap shares, and safeguard brokers amid high volatility in the stock market.’

Analisten verwachten niet dat de maatregel tot onrust op de aandelenmarkt zal leiden, zoals vorige week. Vorige week duikelde de SET-index om een geheel andere reden. De SET gaat wel een onderzoek doen naar de koersval, maar dat is standaardprocedure bij elke 1 procent die de markt valt.

Economisch nieuws

– Het aantal passagiers dat de zes grote vliegvelden van Airports of Thailand de eerste twee maanden van dit jaar passeerde, is met 15,7 procent toegenomen van 13,01 miljoen passagiers in dezelfde periode vorig jaar naar 15,06 miljoen.

Suvarnabhumi vormde een buitenbeentje want daar nam het passagiersvolume juist af met 9,8 procent op jaarbasis. Thailand’s vlaggeschip verwerkte 8,82 miljoen passagiers: 1,57 miljoen binnenlandse passagiers (min 46,8 pct) en 7,24 miljoen internationale passagiers (plus 6,4 pct).

Het aantal vluchten op de grote zes, zowel vertrekkend als aankomend, steeg eveneens: het aantal vluchten steeg met 13,3 procent naar 52.480 en het aantal binnenlandse vluchten naar 41.653 (plus 18,3 pct).

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Dossier

Dossier is een rubriek met informatie over onderwerpen die regelmatig in het nieuws zijn of zijn geweest. Dossier geeft achtergrondinformatie, gebaseerd op artikelen in Bangkok Post. De rubriek zal niet iedere dag verschijnen, maar voorlopig kan ik wel een tijdje vooruit met de onderwerpen waarover ik in de loop der jaren gegevens heb verzameld. Ik hoop dat de bloglezers waar nodig fouten corrigeren en/of informatie toevoegen.

De khlongs van Bangkok
Bangkok heette ooit het Venetië van het Oosten. Bangkok telde vroeger 64 kanalen, Thonburi 31 kanalen (Bron: Canal Protection Act, 1941). In die tijd vormde de boot het belangrijkste vervoermiddel. Inmiddels zijn tal van kanalen gedempt om ruimte te maken voor wegen of ze zijn geblokkeerd dan wel volgebouwd met huizen. Nog steeds wonen veel mensen langs de kanalen en een rondvaart per longtail boat is een populaire vakantieattractie voor toeristen.

Enkele cijfers over Bangkok
Per persoon heeft Bangkok 3,9 vierkante meter aan groen, de laagste hoeveelheid in de wereld. Parijs heeft meer dan het dubbele, New York heeft 21,6 vierkante meter en Londen 33,4, dus 10 keer zo veel.
Dagelijks produceren de inwoners 8.900 ton afval, elke maand komen er 52.000 auto’s bij en naar schatting neemt het inwonertal per dag toe met zo’n 1.000.
17 procent van de bevolking woont in de Bangkok Metropolitan Region (BMR). De BMR is goed voor 44 procent van het bruto binnenlands product. Het gemiddeld maandinkomen per huishouden bedraagt 42.000 baht, bijna het dubbele van het landelijk gemiddelde.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Nieuws uit Thailand – 27 maart 2013”

 1. antonin cee zegt op

  Hoi Dick, 52000 auto’s per maand er bij in BKK lijkt mij een enorm aantal. Wat zijn de totale verkoopcijfers voor auto’s in Thailand?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Antonin Vorig jaar zijn meer dan 2 miljoen auto’s geproduceerd in Thailand, waarvan 1,43 miljoen in Thailand zijn verkocht. Overigens zet ik altijd vraagtekens achter cijfers in de krant, want ze willen niet altijd (of zo je wilt: altijd niet) kloppen. Ik heb vandaag je verhaal zetklaar gemaakt. Ik mail het nog wel even naar je.

 2. King Frans zegt op

  Een fransman hang zich op aan een handdoerek, Hoe doe je dat, als je naar een handdoekrek kijkt valt hij er al af. Laatstaan iemand van laat ik zeggen 70 kilo die zich er aan gaat ophangen.?

  Bangkok Post schrijft: The dead body of …. was found hanged from a rope tied to a towel rack in the bathroom of his hotel room.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Meestal zijn het inderdaad van die prulledingen die amper een handdoek kunnen dragen, maar ik heb ook al wel steviger exemplaren gezien die best wel wat gewicht zouden aankunnen.
   Langs de andere kant, hoe speel je het klaar om daar te gaan aanhangen ?
   Het is niet dat die dingen aan het plafond hangen maar maximaal op schouderhoogte.
   Je moet wel een doorzetter zijn om in je doodstrijd te blijven hangen en niet gewoon recht te staan.
   Alhoewel, ik heb een ver familielid gehad die zich aan de deurknop heeft opgehangen.
   Het was ook moeilijk om te begrijpen hoe hij dat praktisch heeft kunnen klaarspelen maar
   zijn poging was toch succesvol.

 3. Theo Moelee zegt op

  Ik heb in ieder geval niet die speciale vaardigheid om in de vuile lucht van Chiang Mai me lekker te voelen. Al 3 weken lopen de tranen over mijn wangen, snot uit mijn neus, hoofdpijn, moe, vies gevoel..Het lijkt er inderdaad op dat de Thais er minder last van hebben, anders kom je toch wel in opstand tegen deze “man made” luchtvervuiling en dat jaar in jaar uit. Zie ook de eerder geplaatste foto van Nasa en voel je machteloos over zoveel domheid.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website