Kenners verwachten vanaf 1 oktober een hevige concurrentiestrijd tussen Nok Air en Thai AirAsia met interessante kortingen en andere marketingtrucs, waar passagiers op binnenlandse bestemmingen alleen maar van zullen profiteren.

Op die datum krijgt Nok Air gezelschap van concurrent Thai AirAsia (TAA), want dan verhuizen de drie AirAsia-budgetmaatschappijen naar Don Mueang.

Nok Air verliest met de komst van TAA, dat tot eind van de maand vanaf Suvarnabhumi vliegt, een van haar unieke appeals voor haar klanten, namelijk gemakkelijke toegankelijkheid van de luchthaven. En TAA kan er dadelijk evenmin van profiteren met concurrent Nok Air naast de deur. Nok Air, dat al in maart terug verhuisde, heeft sindsdien aanzienlijk geprofiteerd van haar positie omdat tal van passagiers de voorkeur geven aan Don Mueang boven Suvarnabhumi.

Orient Thai Airlines, dat iets later dan Nok Air naar Don Mueang verhuisde, was geen concurrent, want binnenlandse bestemmingen vormen slechts 20 procent van haar exploitatie, de rest bestaat uit internationale charterdiensten.

TAA vliegt met 24 A320 jetliners, maakt 73 vluchten per dag en bedient 12 binnenlandse en 16 internationale bestemmingen. Nok Air heeft 13 toestellen, maakt 55 vluchten per dag en vliegt op 19 binnenlandse bestemmingen. Maandag wordt daar een dagelijkse vlucht op Chumphon aan toegevoegd.

Overstromingsnieuws

  • Water uit het Noorden bereikte gisteren een recordhoogte in het district Bang Rakam (Phitsanulok) en begon de provincie Phichit in te stromen. Bang Rakam liep op 9 september onder water en zal nog zeker 40 dagen onder water blijven staan. In de districten Phrom Phiram en Muang Phitsanulok begint het water te zakken. De Yom rivier in Bang Rakam stond gisteren negen meter boven gemiddeld zeeniveau. Nog steeds wordt water uit de Yom afgevoerd naar de Nan rivier.
  • In vier districten van de provincie Phichit trad de Yom buiten haar oevers. Twintig dorpen liepen onder water en verbindingswegen raakten onbegaanbaar. Zo’n 2.800 gezinnen zijn gedupeerd en 4.870 rai aan rijstvelden is vernield.
  • Het Sirikit stuwmeer in de rivier Nan staat nu voor 66 procent vol. In dezelfde rivier staat het Khwai Noi stuwmeer voor 65 procent vol. Het meer zal worden gevuld tot 80 procent om voldoende water voor het droge seizoen in voorraad te hebben.
  • Overstromingen in de provincie Lamphun hebben eigendommen in zeven districten beschadigd; 40.000 personen zijn getroffen.
  • In de oostelijke provincie Prachin Buri staan nog steeds twee districten onder water. Dat water komt uit de provincie Sa Kaeo.
  • Zware regenbuien worden verwacht aan de oost- en westkant van de zuidelijke regio.

Ander nieuws

– De familie van de politieman, die op 3 september op zijn motorfiets werd geschept door de Ferrari van Vorayuth Yoovidhya, is akkoord gegaan met een schadevergoeding van 3 miljoen baht. De compensatie wordt beschouwd als een poging om een civielrechtelijke procedure te voorkomen.

Eind deze maand sluit de politie haar onderzoek naar het geruchtmakende ongeluk op de Sukhumvit Road af. De politie wacht nog op nadere details over het bloedonderzoek, omdat drugssporen in Vorayuth’s bloed zijn gevonden. Vorayuth wordt beschuldigd van doorrijden na een ongeluk en rijden onder invloed. Dus wellicht komt er nog een aanklacht bij. Vorayuth is de kleinzoon van Red Bull-bedenker Chaleo Yoovidhya.

– Het onderzoek naar de moordzaak van politiearts Supat Laohawattana, verdacht van vier moorden, wordt mogelijk overgenomen door het Department of Special Investigation (de Thaise FBI). Een aanklacht wegens mensenhandel wordt overwogen, omdat Supat zijn werknemers ook gemarteld zou hebben. Voor moord is hij nog niet aangeklaagd; het wachten is op de resultaten van het onderzoek van de drie opgegraven skeletten in de boomgaard van Supat.

Inmiddels komt ook meer duidelijkheid over de ruzie tussen Supat en zijn broer Suthep. Supat heeft in november de rechtbank gevraagd zijn moeder onbekwaam te verklaren en hem als bewindvoerder aan te stellen. De broer heeft bij de rechtbank bezwaar aangetekend en zegt dat hun moeder niet aan Alzheimer lijdt, zoals door Supat wordt beweerd. Supat zou geprobeerd hebben zijn moeder te drogeren.

Op YouTube is een filmpje ge-upload waarop de moeder Supat een slechte zoon noemt. Het filmpje is er door een jongere zuster van de twee broers opgezet.

– Het ministerschap van Yongyuth Wichaidit hangt aan een zijden draadje. Yongyuth, minister van Binnenlandse Zaken en voorzitter van regeringspartij Pheu Thai, is door de National Anti-Corruption Commission schuldig bevonden aan een ambtsmisdrijf door destijds als adjunct-secretaris van het ministerie van Binnenlandse Zaken toestemming te verlenen voor de overdracht van tempelland aan een particulier bedrijf. Als gevolg daarvan heeft het Civil Service Committee van het ministerie hem op 14 september met terugwerkende kracht als ambtenaar ontslagen.

Thans wordt druk ruzie gemaakt over de vraag of de Exoneration Law op hem van toepassing is. Als dat niet geval is, dient hij af te treden. Mogelijk komt de zaak voor de Constitution Court, die de knoop mag doorhakken.

– Acht bedrijven zijn door een selectiecommissie uitgekozen om projecten te mogen uitvoeren in het kader van de 350 miljard baht die door de regering voor anti-overstromingswerken is uitgetrokken. Het gaat om werken in het stroomgebied van 25 rivieren. Uiterlijk 23 november moeten de bedrijven een conceptueel plan inleveren. In december wordt met de indieners gesproken. Wie de werken uiteindelijk mag uitvoeren, krijgen de bedrijven op 10 april te horen.

– Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation is op het eiland Phuket op nog een geval van illegale bebouwing gestuit. Dit hotel staat in bosreservaat Khao Ruak-Khao Muang en deels in Sirinath National Park, waar de andere, eerder betrapte 14 vakantieparken en hotels ook staan. National Parks gaat tegen de overtreders aangifte doen. Ook wordt gekeken of personeel van de dienst betrokken is bij de uitgifte van valse grondaktes.

– De gezondheidsdiensten in het land zijn door het ministerie van Volksgezondheid gewaarschuwd alert te zijn op ziektegevallen veroorzaakt door het coronavirus, een virus uit de Sars-stam. In Quatar en Saudi-Arabië is het nieuwe virus bij twee patiënten gesignaleerd. Eén is overleden. In Thailand zijn nog geen infecties gemeld.

– Twee vermeende Vietnamese stropers zijn gedood en twee anderen gevangen tijdens een vuurgevecht met een dorps protection team in de provincie Nan. De verdachten hadden krissana (aloeswood) gekapt. Het burgerteam is opgezet ter bescherming van het bos, waarin Thaise en buitenlandse bendes vaak illegaal hout kappen. De aloe is een beschermde boom.

Economisch nieuws

– De autoindustrie kampt met een groot aantal vacatures voor lassers en automatiseerders, maar studenten aan beroepsopleidingen kiezen doorgaans autotechniek, waardoor ze in garages terechtkomen.

De topvijf specialisaties van studenten zijn autotechniek, elektriciteit en elektronica, automatisering, lassen en constructie. De studenten vormen 20 procent binnen de studierichting industrie, die op haar beurt weer goed is voor 60 procent van de studenten. De meest populaire studie is accounting binnen de commerciële studierichting.

De Federation of Thai Industries (FTI) en het kantoor van de Vocational Education Commission vergaderden gisteren met 50 bedrijven en 80 beroepsopleidingen over het nieuwe duale systeem , waarbij tot beroepsopleidingen toegelaten studenten twee jaar een opleiding op de bedrijfsvloer krijgen. Ze verdienen dan al een maandloon van 9.000 baht. Doelstelling is om volgend jaar 2.000 studenten in het systeem onder te brengen, toenemend tot 20.000 in 2014.

De automobielindustrie telt momenteel 600.000 arbeiders, waarvan 55 procent een basisschoolopleiding heeft en 35 procent een vakopleiding. De overigen hebben een bachelor’s graad.

FTI adjunct-secretaris-generaal Thavorn Chalassathien voorziet problemen in de toekomst wanneer het land een productie wil halen van 3,5 miljoen voertuigen. ‘Wat we zouden kunnen doen is niet het aantal werknemers met 400.000 arbeiders uitbreiden maar met 100.000 die hooggekwalificeerd werk doen.’

Thailand telt 416 openbare beroepsopleidingen en 400 particuliere met in totaal 400.000 studenten. Dit aantal neemt elk jaar met 5 procent af, omdat studenten liever voor een bachelor’s graad gaan. De overheid heeft als doelstelling het percentage studenten dat voor een beroepsopleiding kiest, op te krikken van 40 naar 60 procent. Het duale systeem speelt daar op in.

– Hybride auto’s, auto’s die op biobrandstof rijden en elektrische auto’s hebben de toekomst, voorspelt Ratanavalee Inochanon, vice-president van het PTT Research and Technology Institute. De beslissende factor of EV’s (elektrische auto’s) het gaan maken, is de accu.

Het Mitsubishi innovative electric vehicle (MiEV), dat sinds vorig jaar getest wordt, heeft een actieradius van 100 à 120 kilometer. De verwachting is dat die in de toekomst naar 200 à 300 kilometer gaat.

Behalve de MiEV wordt dit jaar ook de Chevrolet Volt van GM getest.

Alleen personeel van de Metropolitan Electricity Authority of Thailand mag een MiEV aanschaffen. Er zijn nu twee oplaadstations: een in Bangkok en een in Ayutthaya. Dit jaar komen er twee in Bangkok bij en volgend jaar wordt het aantal met nog eens zes uitgebreid.

– De City Centre Group, exploitant van City Centre Pratunam, opent twee nieuwe groothandels modecomplexen. Ze loopt daarmee vooruit op de Asean Economic Community die in 2015 van kracht wordt en naar verwachting tot een run van buitenlandse handelaren leidt.

De eerste, City Rich, opent volgende maand aan de Petchaburi soi 21. City Rich is een gebouw met vier verdiepingen en 1.000 vierkante meter winkelvloeroppervlakte. Er komen 140 verkooppunten. Het complex gaat op 24 oktober open. Tachtig procent van de ruimte is al verhuurd.

Nummer 2, City Airport Link, op Phaya Thai Road begint in het eerste kwartaal van volgend jaar met het boeken van verkoopruimte. Het krijgt zeven verdiepingen, 1.200 vierkante meter winkelvloeroppervlakte en 41 condominiums.

De groep is in gesprek met twee groothandelsbedrijven in de Filippijnen en een in Myanmar om Thaise modeproducten uit beide complexen in die landen te verkopen. Ook worden voorbereidingen getroffen voor online verkopen. De website komt in het tweede kwartaal van volgend jaar in de lucht.

De omzet van de Thaise kledingindustrie wordt geschat op US$2,88 miljard; de jaarlijkse groei bedraagt 15 procent.

– Japanse jongeren, vrouwen en pasgehuwden op huwelijksreis zijn de ‘kwaliteitstoeristen’ die de Tourism Authority of Thailand (TAT) naar Thailand wil lokken om de regeringstarget van 2 biljoen baht aan jaarinkomsten uit het toerisme in 2015 te halen.

Thans trekt Thailand slechts een beperkt aantal Japanse toeristen. Het aantal zakte in april 2010 in tijdens de ongeregeldheden, bleef laag vanwege de aardbeving en tsunami in Japan en begon zich pas in maart van dit jaar te herstellen. De krachtiger yen stimuleert het toerisme, maar veiligheid blijft een heikel punt.

‘Wanneer de regering meer inkomsten uit het toerisme wil genereren, moet ze de verzekering aan buitenlandse toeristen geven dat Thailand een veilige bestemming is’, zegt Nittaya Aumbhitaya, directeur van TAT’s kantoor in Tokyo.

Voor volgend jaar heeft de TAT in Tokyo, Osaka en Fukuoka een campagne gepland die zich speciaal richt op schooltrips. Vrouwen die van kunstnijverheid houden, worden gelokt met de ‘Sabai Thailand’-campagne om een kleine greep in de ambitieuze plannen van de TAT te doen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website