Karen vluchtelingen en soldaten begraven de doden van de brand.

Human Rights Watch heeft er bij de regering op aan gedrongen klare wijn te schenken over het inferno in het Karen vluchtelingenkamp vorige week vrijdag.

Sunai Phasuk, vertegenwoordiger van HRW in Thailand, zegt dat mensenrechtenorganisaties zich grote zorgen maken over de tragedie en het grote aantal doden. ‘De regering kan de zaak niet op zijn beloop laten met de hoop dat het publiek het snel vergeet. De regering moet met een antwoord komen. ‘

Inmiddels werkt de geruchtenmachine op volle toeren. Getuigen zeggen een helicopter te hebben gezien, waaruit een brandend voorwerp op het dak van een huis was gevallen. Een politiebron zegt dat bij het huis waar de brand zou zijn begonnen, sporen van fosfor zijn gevonden. De bewoner van het desbetreffende huis zegt dat hij niet thuis was, toen de brand uitbrak. Alleen zijn zoontje van 2 jaar lag er te slapen. Hij ontkent een brandend kookvuur te hebben achtergelaten.

Ook het zwartepieten is begonnen. De districtschef van Khun Yuam heeft gisteren een strafoverplaatsing gekregen. Volgens het politiehoofd van Mae Hong Son is hij nalatig geweest, maar zelf zegt hij als een van de eersten in het kamp te zijn geweest. De man mag ook geen deel uitmaken van het politieteam dat een onderzoek naar de oorzaak van de brand doet.

– Twee roodhemden zijn gisteren door de rechtbank vrijgesproken van brandstichting in megawinkelcentrum CentralWorld op 19 mei 2010, de dag dat het leger een eind maakte aan de wekenlange bezetting door roodhemden van het zakencentrum van Bangkok. De rechtbank vond het bewijsmateriaal onvoldoende; bovendien ontbraken getuigen.

Een van de twee kreeg wel een gevangenisstraf van negen maanden wegens overtreding van de noodverordening. Omdat hij inmiddels zolang in voorarrest had gezeten, kon hij als een vrij man de rechtbank verlaten. Voor de brandstichting zijn vier personen vervolgd. De andere twee zijn vorig jaar eveneens wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.

– Lokale sub-commissies passen ervoor te beslissen of ze de resultaten van het examen voor onderwijsassistent ongeldig verklaren. Het kantoor van de Teacher Civil Service and Educational Personnel Commission (OTEPC) heeft hen dat gevraagd omdat uit onderzoek is gebleken dat er bij het examen gefraudeerd is.

Volgens het Department of Special Investigation zijn in vier noordoostelijke provincies de examenopgaven en antwoorden gelekt, kandidaten hebben iemand anders in hun plaats het examen laten maken en via mobieltjes werden antwoorden doorgegeven.

De OTEPC is niet bevoegd de examenresultaten ongeldig te verklaren, de lokale commissies wel maar die spelen de bal weer terug naar de OTEPC. Die organiseerde samen met een andere dienst het examen, dus moet zijn verantwoordelijkheid nemen, aldus een commissielid in Chaiyaphum.

– Papoea-Nieuw-Guinea gaat aardgasconcessies verlenen aan PTT Exploration and Production Plc, een dochter van staatoliebedrijf PTT Plc. Minister-president Peter O’Neill heeft het groene licht gegeven tijdens een tweedaags bezoek van premier Yingluck aan het eiland. Daarbij werd ze vergezeld van vertegenwoordigers van dertig Thaise bedrijven. De twee regeringsleiders werden het ook eens over samenwerking op het gebied van landbouw, visserij en toerisme. Na Australië is PNG Thailand’s tweede grootste rijstimporteur.

– Masae Unseng en Sapaeing Basor, twee belangrijke rebellenleiders, sturen vertegenwoordigers naar de vredesbesprekingen tussen Thailand en rebellengroep BRN. Ook vertegenwoordigers van Pulo (Pattani United Liberation Organisation) schuiven aan. Het eerste vredesgesprek vindt plaats op 28 maart in Kuala Lumpur. Vorige maand bereikten Thailand en de Barisan Revolusi Nasional (BRN) daarover een principe-overeenkomst.

Masae en Sapaeing zijn leiders van de BRN Coordinate groep. Ze wonen in het buitenland. Op het hoofd van Sapaeing staat een bonus van 10 miljoen baht en van Masae 3 miljoen baht.

De Civil Society Council of Southernmost Thailand heeft de regering gevraagd ‘oprechtheid’ te betrachten bij toepassing van de speciale wetten (noodverordening en Internal Security Act) in het Zuiden. De rebellengroepen is gevraagd een eind te maken aan hun operaties of die tenminste te verminderen. De council roept hen ook op deel te nemen aan de gesprekken.

– Terwijl hij op zijn motorfiets reed is een 33-jarige man in Khok Pho (Pattani) doodgeschoten. De politie vond in het district enkele spandoeken met de tekst ‘Peace, Unity, Pattani State’.

– Het ministerie van Financiën gaat een greep van 30 miljard baht in de kapitaalreserves doen om kopers van een eerste auto de beloofde belastingteruggave te kunnen geven. Voor het eersteautoplan van de regering had Financiën uit eigen fondsen slechts 7 miljard baht gereserveerd, maar veel meer mensen dan voorspeld lieten zich verleiden een auto te kopen, in totaal 1,2 miljoen. Per 5 maart is al 6,89 miljard baht uitgekeerd aan 99.269 kopers van een eerste auto.

Overigens duiken ook al berichten op dat auto’s moeten worden teruggegeven omdat de kopers niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

– Een fraaie oogst aan vuurwapens leverden eerder deze maand invallen op 111 plaatsen in tambons in de provincies Prachuap Khiri Khan en Phetchaburi op. In beslag werden genomen geweren [de krant schrijft 82.22], acht longbarrel geweren en tien bijlen. De invallen waren een reactie op de vondst van een dode olifant in national park Kaeng Krachan in Phetchaburi. Die olifant werd gedood met een CZ.22LR geweer.

– Ruzie over een wandelstok tussen Nok Air en een passagier. Vanwege een knieblessure had de man een wandelstok bij zich. Bij het vertrek van het vliegtuig in Hat Yai zei het personeel dat de stok in het bagagecompartiment diende te liggen omdat ‘het als een wapen gebruikt kon worden’. De man, die de stok onder handbereik wilde houden, heeft een open brief naar de luchtvaartmaatschappij gestuurd en geplaatst op een website. Hij schrijft ‘bewildered’ en ‘dissatisfied’ te zijn.

Politiek nieuws

– Veertig parlementsleden van oppositiepartij Democraten staan in de startblokken om donderdag en vrijdag de regering het vuur na aan de schenen te leggen over haar plan 2 biljoen baht te lenen voor infrastructurele investeringen. De Democraten gaan niet alleen in de aanval, maar ze gaan zich ook verdedigen tegen beschuldigingen van regeringspartij Pheu Thai over het zogeheten Thai Kem Kaeng programma van de vorige (Democratische) regering. Dat economisch stimuleringsprogramma zou volgens PT de nodige ongeregelmatigheden hebben vertoond.

Kernpunt van de Democraten is het gebrek aan informatie. Het parlement heeft alleen ruwe details ontvangen van de projecten die met de 2 biljoen baht worden gefinancierd. Oppositieleider Abhisit zegt dan ook dat de regering de projecten gemakkelijk kan veranderen.

– Eén van de acht amnestievoorstellen staat morgen op de agenda van het Huis van Afgevaardigen. Het voorstel behelst de tijdelijke vrijlating van alle gedetineerden die in voorarrest zitten wegens overtredingen tijdens de politieke protesten sinds september 2006 (militaire coup).

Indiener Niyom Worapanya, parlementslid voor Peu Thai, zegt niet met de partij en de regering gesproken te hebben over de urgentie van het voorstel. Hij vraagt zich af of het voorstel morgen wel besproken wordt. Van de acht voorstellen liggen er vier bij het parlement, de overige vier worden nog bestudeerd door de Raad van State.

– Drie leiders van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) gaan vandaag naar Hong Kong om met oud-premier Thaksin over hun strategie te overleggen. Morgen koppelen ze het resultaat terug naar kernleden van het UDD. Er zijn twee hete hangijzers: amnestie voor politieke gevangenen c.q. personen die voor politieke vergrijpen worden vervolgd en wijziging van de grondwet.

Economisch nieuws

– Singer Thailand Plc, importeur van elektrische apparaten zoals tv’s, wasmachines en kleine apparaten uit China, vaart wel bij de koersstijging van de baht. De detailhandelsprijs van bijvoorbeeld de Singer draagbare elektrische naaimachine is van 7.000 baht (toen de koers op 31 stond) gedaald naar 5.000 baht (29). De prijverlaging heeft het bedrijf geen windeieren gelegd, want de verkoop is het eerste kwartaal met 30 procent toegenomen.

De sterke baht noopt het bedrijf haar strategie te wijzigen. Meer gebruik maken van geïmporteerde producten om in Thailand te distribueren is een optie. Daarnaast zoekt het bedrijf naar buitenlandse productiebases, niet alleen vanwege de valuta maar ook omdat sommige Singer producten niet in Thailand kunnen worden gemaakt, zoals drankkoelers.

De productiecapaciteit van die koelers in Thailand is te klein om aan de vraag te kunnen voldoen. Vorig jaar verkocht Singer er 1.000 per maand, nu 2.500.

– Het hypotheeksysteem voor rijst ondergaat vanaf de tweede oogst van het seizoen 2014 een belangrijke wijziging: de rijst verbouwd in gebieden die daarvoor niet geschikt zijn, komt niet meer in aanmerking voor het systeem omdat de kwaliteit onder de maat is. Ook voor andere producten, zoals tapioca, suikerriet, maïs, rubber en oliepalm, wil het ministerie van Landbouw een zoneringssysteem ontwikkelen.

Oogstzonering heeft voor boeren het voordeel dat ze beter de kwaliteit en het volume van hun oogst kunnen voorspellen en het reduceert risico’s van fluctuaties in prijs en logistieke kosten. Naar verwachting is het zoneringsplan in mei klaar. De eerste rijstoogst van het seizoen 2014 valt nog niet onder het plan.

Sommige boeren en academici betwijfelen of het zoneringsplan er ooit komt. Nipon Poapongsakorn, voormalig president van het Thailand Development Research Institute, zegt dat zo’n plan al 30 jaar een droom van het ministerie van Landbouw is geweest.

Prasit Bonchuey, president van de Thai Farmers Association, verwacht veel protesten van boeren omdat 80 procent van de 3,7 miljoen boeren die rijst verbouwen, land huren en niet in staat zijn een geschikt gebied te kiezen om er rijst te verbouwen.

Prasit zegt de regering talloze malen te hebben gewaarschuwd dat het beleid om elke rijstkorrel op te kopen, uiteindelijk tot problemen zal leiden. Nou, dat is al aan het gebeuren, want de te duur opgekochte rijst is onverkoopbaar en voorfinancier BAAC heeft grote moeite de boeren tijdig uit te betalen. [BAAC=Bank of Agriculture and Agricultural Cooperation]

– Wanneer het hypotheeksysteem ook in het volgende rijstseizoen wordt toegepast, stijgt de staatsschuld naar 50 procent en komt de creditrating van Thailand in gevaar, schrijft Wichit Chantanusornsiri in Bangkok Post.

De angst dat de staatsschuld door het plafond van 60 procent van het bruto binnenlands product breekt, is niet overdreven, want thans bedraagt de staatsschuld 44 procent van het bbp, terwijl leningen van 2 biljoen baht (voor infrastructuur) en 350 miljard baht (watermanagement) eraan komen. Bovendien kost het hypotheeksysteem het komend oogstseizoen niet 500 miljard baht, zoals begroot, maar 180 miljard baht meer, zegt een bron bij het ministerie van Financiën.

Wat daarvan door middel van rijstverkopen terugvloeit is hoogst onzeker. De regering koopt de paddy van de boeren op voor prijzen die 40 procent boven de marktprijzen liggen, en prijst zichzelf daarmee de markt uit. Dat moet een keer fout gaan. De voorraden stapelen zich op en de magazijnen en silo’s barsten al uit hun voegen.

Somporn Isvalanonda, fellow bij het Knowledge Network Institute of Thailand, verwacht dat aan het eind van dit seizoen het uur van de waarheid slaat. Een blessing in disguise is de droogte waardoor de regering minder rijst van de tweede oogst hoeft op te kopen.

– International Rice and Products Co, dat al 30 jaar rijst exporteert, heeft zijn bakens verzet nu de concurrentie op de wereldmarkt steeds groter wordt en de kosten van chemicaliën toenemen. In 2011 richtte het Medifoods (Thailand) op en begon organische rijst te verbouwen.

Begonnen met 2.000 rai groeide het areaal vorig jaar naar 7.000 rai en dit jaar is het streven 20.000 rai. Het land wordt bebouwd door zo’n duizend contractboeren, die – niet onbelangrijk – voor de rijst 1.000 baht per ton meer krijgen dan de regering betaalt.

De boeren verbouwen Hom Mali (jasmijnrijst) en Rice Berry, een rijstvariëteit ontwikkeld door de Kasetsart universiteit. De paarse Rice Berry is een kruising van Homnil en Khao Dok Mali 105 en rijk in voedingsstoffen. De geoogste rijst wordt snel bij Liang Charoen gedroogd en gepeld, zodat de voedingsstoffen bewaard blijven. De rijst is gecertificeerd door de Duitse BCS.

De eerste oogst bedroeg de opbrengst per rai 400 kilo. In het tweede jaar verdubbelde die al als gevolg van het verbeterde ecosysteem. Wanneer de 20.000 rai in gebruik zijn, verwacht Medifoods op een productie van 10.000 ton paddy oftewel 6.600 ton gepelde rijst uit te komen.

Voor de nabije toekomst wil het bedrijf andere producten met een hoge waarde ontwikkelen, zoals organische zemelen voor consumptie en verwerking in voedingssupplementen. De uitbreiding van het assortiment biedt het bedrijf de mogelijkheid organische rijst tegen bescheiden prijzen te verkopen, waardoor meer consumenten worden aangetrokken.

Thai Visa Forum plaatste gisteren de volgende noodoproep:

Dear all, we need A negative for a 7 year old girl, the hospital has ran out of A negative blood and we need latest tomorrow. Please spread the word and if anyone out there has A negative blood and can come to the hospital (Rama Tipadit Hospital) near pratunam please get in contact. Call Chris 0805844205 (English) or Pilapon 0819877767.
Thank you all.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

6 reacties op “Nieuws uit Thailand – 26 maart 2013”

 1. Stoelwinder zegt op

  Er stond een oproep dat een meisje negatief bloed moest hebben in het ziekenhuis
  Rama Tipadit in Bangkok.Er stond een telefoon nummer bij en heb gebeld met de man.
  hij deed een oproep aan mensen en ik heb er op gereageerd dat ik die bijzondere
  bloedgroep heb ( O negetief resus faktos}.Als het om een mensen leven gaat ben
  ik altijd bereid om naar Bangkok te vliegen om mijn bloed te geven. Ik heb AOW en ik kan niet de reis betalen om mij bij het ziekenhuis te melden maar ik ben altijd bereid om te helpen als dat nodig mocht zijn.

  Met vriendelijke Groeten Frederik.D.Stoelwinder.06-45318957

 2. Kees zegt op

  Mocht ooit iemand om bloed A rh negatief verlegen zitten, ik verblijf een groot deel van het jaar in Mukdahan en ben altijd bereid, redelijkerwijs, te helpen. 08 5755 0525. Reis moet wel te doen zijn.

 3. J.Jordaan. zegt op

  Misschien heb ik het vorige nieuws niet goed gelezen, maar het bezoek van Yingluck
  ging toch niet over aardgas belangen van Thailand in Papoea-Nieuw-Guinea.
  Nu ineens concessies verlenen aan PTT. Wie neemt wie nou in de maling?
  J.Jordaan.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ J. Jordaan. Die gedachte bekroop mij ook toen ik het bericht maakte. Het enige verschil is dat PTT Plc geen eigendom is van Thaksin, alhoewel hij er wel een klein aandeel in heeft, meen ik onlangs gelezen te hebben.

 4. J.Jordaan. zegt op

  Dick,
  Zij heeft toch zelf ontkend dat ze voor niet die belangen kwam, maar wel iedereen meegesleept die van die zaken, zoals aardgas en olie op de hoogte waren.
  Maakt mij verder niet uit. Ga vannacht gewoon weer lekker slapen.
  J. Jordaan.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Jordaan Je weet toch. Er zijn twee soorten leugenaars: statistieken en politici. Ik vind Yingluck een sympathieke vrouw, maar neem alles wat ze zegt met een korreltje zout. Meestal is wat ze zegt dermate vaag dat je zelfs het zout achterwege kunt laten. En nou niet reageren, want dat is chatten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website