Overstromingen, run-off uit bossen en een stormachtige wind hebben sinds vrijdag flink huisgehouden in de provincie Nakhon Si Thammarat.

Twee personen zijn om het leven gekomen en 760 dorpen met 40.000 huishoudens zijn getroffen. 21 van de 23 districten zijn tot rampgebied uitgeroepen. Twee districten lijken de dans te ontspringen: Tham Phannara en Khanom. De autoriteiten houden de situatie er scherp in de gaten.

In de vijf zwaarst getroffen districten zijn door overstromingen 400 bruggen beschadigd. De autoriteiten hebben 55 platbodems geleverd, 120 2-persoons plastic bootjes, 11 glasvezel boten, 10 opblaasbare vlotten en reddingstouwen. Ook zijn naar het gebied 40 waterpompen en 22 vrachtwagens gestuurd, alsmede 200 functionarissen.

Het water in rivieren en kanalen is gestegen en daaraan komt nog geen einde, want de zware regens gaan nog één dag door, aldus de gouverneur. Hij waarschuwt bewoners in laaggelegen gebieden en mensen die bij kanalen en bergen wonen, goed op te letten.

In het district Lan Saka zaten zaterdagavond tien toeristen in een vakantiepark in Thaha opgesloten. Ze zijn gisteren geëvacueerd. De marine evacueerde 157 toeristen van het eiland Racha Yai in Phuket. Ze werden met de HTMS Sri Racha naar de vaste wal gebracht (foto).

Verschillende wijken in Muang (Prachuap Khiri Khan) liepen gisteren onder water. Het water was afkomstig van de Tanao Sri bergketen. De wijk Makhamfai werd voor de zevende keer in drie maanden getroffen. Het water bereikte er een hoogte van 50 tot 70 cm.

In de provincie Trang liepen enkele laaggelegen wijken aan de oostkant van het district Muang onder water.

De Meteorological Department meldt dat het lagedrukgebied, verantwoordelijk voor alle ellende, naar de Andamanzee is getrokken. Het ergste is dus voorbij alhoewel het hier en daar nog wel zal regenen. Het lagedrukgebied heeft zich ontwikkeld tot een tropische depressie. Een tropische cycloon word verwacht. Kleine bootjes kunnen maar beter de komende dagen niet uitvaren, is het devies.

– Rallyleider Suthep Thaugsuban voert een psychologische oorlog tegen de regering Yingluck. Hij en zijn medestanders hebben de regering belasterd. Ze proberen met alle mogelijke manieren de regering ten val te brengen.

Noppadon Pattama, Thaksin’s persoonijke advocaat, zet de frontale aanval in op de man, die bij de Democraten op de Ratchadamnoen de leiding heeft. Hij wijst erop dat aanvankelijk werd gedemonstreerd tegen het amnestievoorstel, maar het actiedoel is nu verschoven naar het verjagen van de regering, alhoewel het voorstel is teruggetrokken.

‘Als politici het mandaat willen om het land te regeren, dan moeten ze zich verkiesbaar stellen. Het is verkeerd wanneer degenen die door de meerderheid van de kiezers zijn afgewezen, proberen de door de bevolking gekozen regering ten val te brengen. De vicieuze cirkel van politieke gevechten moet stoppen. Politici moeten de democratie haar koers laten volgen’, aldus Noppadon.

– Het ministerie van Defensie waarschuwt voor gemanipuleerde informatie, die als majesteitsschennis kan worden beschouwd en tot doel heeft geweld uit te lokken. Woordvoerder Thanathip Sawangsaeng zegt dat het ministerie over inlichtingen beschikt dat sommige groepen mensen daarop uit zijn.

Het doel van die informatie is volgens hem het scheppen van misverstanden en het zaaien van haat in de bevolking om zo de natie en de monarchie te beschermen. De informatie komt in de vorm van gemanipuleerde video’s, die via de social media worden verspreid.

Een legerwoordvoerder ontkent geruchten dat troepen worden gestationeerd in Bangkok. ‘De politie houdt zich bezig met de demonstraties volgens de instructies van het Capo [Centre for the Administration of Peac and Order]. Het leger speelt geen rol. Het leger kiest ook geen partij.’

– Thaise studenten die aan de universiteit van Oxford studeren, weigeren zaterdag een lunchbijeenkomst met vice-minister-president Pongthep Thepkanchana bij te wonen. In een open brief schrijven ze dat ze zich verzetten tegen zijn bezoek vanwege zijn steun aan het amnestievoorstel. De studenten zullen niet protesteren om de Thaise ambassade en de Oxford Thai Society niet in verlegenheid te brengen.

– Twintig gemeentescholen in Phra Nakhon en Dusit (Bangkok) houden uit veiligheidsoverwegingen twee dagen de deuren gesloten. Ze bevinden zich in of bij het gebied dat door demonstranten bezet wordt gehouden.

– Luchtvaartpassagiers die per auto naar Suvarnabhumi reizen, moeten met een reistijd van drie uur rekening houden, omdat enkele belangrijke wegen zijn afgesloten. Die afsluitingen werken weer door op de verkeerssituatie elders in de stad. Passagiers wordt aangeraden het openbaar vervoer te nemen. Vermoedelijk zijn ook minder taxi’s beschikbaar.

– De kabinetsvergadering vandaag wordt zoals altijd in het Government House gehouden ondanks de demonstraties in de buurt. Normaal vergadert het kabinet op dinsdag, maar de vergadering is een dag verschoven omdat dinsdag het censure debate in het parlement begint.

– De uitkijkpost op Pha Mo E-Daeng, een klif tegenover de Dangrek keten waarop Hindu-tempel Preah Vihear staat, gaat eerder open en later dicht om bezoekers een kijkje te gunnen op de ochtendmist en zonsondergang. Vorige week trok de klif vijfhonderd bezoekers; zaterdag was een topdag mer 1.500 bezoekers.

Economisch nieuws

– Thailand dreigt een ‘failed state’ te worden als gevolg van een zwakke regering, conflicten tussen het Huis van Afgevaardigden en de rechtelijke macht en politieke demonstraties. Dit zei voormalig vice-minister-president Somkid Jatusripitak gisteren tijdens de jaarvergadering van de Thai Chamber of Commerce, die dit jaar in Trang werd gehouden. ‘De situatie is kwetsbaar geworden. De regering zal die zorgvuldig tegemoet moeten treden om te voorkomen dat het land ineen stort.’

Op het economisch vlak constateert Somkid dat ’s lands vier economische motoren gelijktijdig problemen lijken te ontwikkelen. Die vier zijn export, binnenlandse bestedingen, investeringen en overheidsuitgaven. Alle vier vertragen waardoor de economische groei dit jaar vermoedelijk niet eens de 3 procent zal halen. Wanneer volgend jaar de economie zich herstelt, zal dat te danken zijn aan de export, aldus Somkid. ‘Ik zie niet in hoe de regering de rest kan versterken.’

Somkid riep het bedrijfsleven op om samen met de regering economische beleidsdoelstellingen te formuleren teneinde de economie in stand te houden. ‘Het is een keerpunt dat het land moet passeren om te overleven. Zonder hervormingen zal de staatsschuld het plafond raken en wordt de nationale ontwikkeling gehinderd.’

Over de vraag of ontbinding van het Huis van Afgevaardigden de conflicten oplost, liepen de meningen van sprekers uiteen. Voorzitter Isara Vongkusolkit: De economische mechanismen worden dan verstoord. Vice-voorzitter Boonchai Chokewatana: Ontbinding biedt een gemakkelijke uitgang wanneer de regering niet in staat blijkt effectief te opereren. De voorziter van de Federation of Thai Industries noemde de huidige situatie ‘quite risky’. Hij zei dat veel mensen zakenmensen bang zijn voor mogelijke botsingen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 25 november 2013”

 1. janbeute zegt op

  Maar na al dit negatieve nieuws , wat er zo al gebeurt heden ten dagen in Thailand .
  Over de politieke onstabiliteit , tegen vallende economie cijfers , onrust in dit land ( las dit vandaag in thai visa ) , car sales in thailand minus 20 % dan vorig jaar .
  En de snel oplopende schulden onder de lokale bevolking , lenen – lenen en nog eens lenen .
  Heeft dit ook zo weer zijn voordelen , voor de buitenlandse farang die hier woont .
  Vandaag weer enkele Eurootjes van mijn FCD rekening omgewisselt in Thaise Bath .
  En zo , als ik van mijn Thaise ega vanmorgen al hoorde , zij zag het in het financiele nieuws op de TV .
  The Thai Bath go down .
  April 2013 koers 36 /37 Eind November 2013 43THB versus Euro .
  Wederom een oud Hollands spreekwoord .
  De een zijn dood is de ander zijn brood .

  Groetjes Jantje .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website