Na jaren delibereren komt het er eindelijk van: een wildcorridor, zodat in het wild levende dieren rijksweg 304, die door het boscomplex Dong Phayayen-Khao Yai in Prachin Buri loopt, veilig kunnen oversteken.

De National Environment Board (NEB), voor het eerst bijeen sinds de coup van 22 mei, heeft het groene licht gegeven voor de constructie van zowel bruggen als tunnels (kosten: 3 miljard baht).

De langste brug krijgt een lengte van 570 meter, de andere meet 500 meter. De twee tunnels hebben een lengte van 250 en 180 meter. De corridor is een ontwerp van het Highways Department en is aanbevolen door het World Heritage Committee (WHC). [Het boscomplex staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.]

Naar verwachting begint de constructie volgend jaar. Over drie jaar moet de corridor klaar zijn en dan hoeft geen enkel dier meer aangereden te worden. Het Highways Department is niet over één nacht ijs gegaan. Het heeft vijf jaar de reislust van gaurs, herten en beren bestudeerd. Die studie resulteerde in de keuze voor zowel bruggen als tunnels. De tunnels zijn voor kleine dieren, zoals reptielen en amfibieën.

NEB-leden maakten zich tijdens de vergadering gisteren wel zorgen over de aantrekkingskracht die de corridor op stropers heeft. Het WHC ergerde zich vorig jaar aan de vertraging van het project en riep Thailand op haast te maken.

– Twee Thaise vrouwen van middelbare leeftijd zijn miljoenen baht kwijt geraakt, die hen via Facebook zijn afgetroggeld door twee Nigerianen, een Zuid-Afrikaan en een Thaise vrouw. Dat viertal werd gisteren aan de pers getoond. De vrouwen lieten zich in de luren leggen door mooie praatjes over trouwen en meer van die ongein. De drie buitenlanders waren pas sinds een half jaar in Thailand.

– En opnieuw heeft de rechtbank een verzoek om vrijlating op borgtocht van twee verdachten, die vastzitten op beschuldiging van majesteitsschennis, afgewezen. Het gaat om een 24-jarige student werktuigbouw aan de Mahanakorn University of Technology (vierde keer geweigerd) en een 55-jarige kleermaker (twee keer). De student is aangehouden op basis van een posting op Facebook, de kleermaker omdat hij een voor de monarchie beledigende tekstfile had verstuurd.

– Het is niet de minste die een beschuldiging wegens majesteitsschennis aan zijn broek heeft hangen: Apiwan Wiriyachai, voormalig tweede voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Hij maakte zich daaraan schuldig in een speech in 2012 tijdens een rally van de Pitak Siam groep, een anti-regerings groep die, als ik het goed heb, al na twee bijeenkomsten ter ziele ging.

– De junta heeft de betaling van wachtgelden aan voormalige parlementsleden opgeschort. De NCPO gaat nu juridische experts raadplegen alvorens de betalingen te hervatten.

Voormalige parlementsleden krijgen, afhankelijk van de tijd dat ze in het parlement hebben gezeten, maandelijks een bedrag van 15.000 tot 42.000 baht. De uitkering vervalt wanneer ze een staatspensioen hebben of betaald werk vinden.

De wachtgeldregeling werd vorig jaar door de regering Yingluck in het leven geroepen. Zie verder: Afvloeiingsregeling politici onder vuur, maar van wie?

Returning happiness to the people is de slogan van de junta, maar Human Rights Watch (HRW) gelooft er niet in. ‘De junta dwingt een gedwongen glimlach af door kritiek te verbieden, agressieve censuur in te stellen en honderden willekeurig op te sluiten’, zegt Brad Adam, directeur Azië van HRW. De twee maanden militair bewind hebben volgens hem alleen maar geleid tot een alarmerende teruggang van eerbiediging van de basismensenrechten.

Natuurlijk is de junta het daar niet mee eens. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de NCPO geen censuurbeleid heeft en dat de staat van beleg is uitgeroepen om groepen die elkaar bestrijden, te verzoenen.

Het buitenland heeft nog niet gereageerd op de voorlopige grondwet, die dinsdag van kracht werd, zegt hij. Aan een Engelse vertaling wordt gewerkt, zodat het buitenland op de hoogte komt van de laatste ontwikkelingen.

Sihasak Phuangketkeow, permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, sprak deze week in België met onder anderen leden van het Europese parlement. Volgens hem begrijpen ze dat er weinig opties waren voor het beëindigen van de politieke onrust. Sihasak was in Brussel voor een Asian-EU vergadering.

– Een groep vissers en Karen dorpelingen staan in de startblokken om naar Bangkok af te reizen en de junta een petitie aan te bieden. Daarin klagen ze over ‘intimidatie door invloedrijke personen’. Volgens een bewoner van Koh Lipe (Satun) zijn veel bewoners na bedreigingen gedwongen het eiland te verlaten. Ze zegt dat hun voorouders zich meer dan een eeuw geleden op het eiland gevestigd hebben.

De problemen ontstonden toen het eiland werd uitgeroepen tot beschermd gebied en investeerders het land voor toeristische doeleinden wilden gaan gebruiken. Sommige bewoners zouden onder valse voorwendsel zijn overgehaald hun grond af te staan.

– De provincie Phitsanulok krijgt volgend jaar met watertekorten te maken wanneer de regen het tijdens het regenseizoen, dat deze maand begint, laat afweten. De grote waterreservoirs worden dan onvoldoende gevuld.

Bundit Inta, hoofd van het provinciaal irrigatiekantoor, wijst erop dat de zware regenval dit jaar erg laat komt en dat belooft weinig goeds voor de boeren die afhankelijk zijn van een constante wateraanvoer voor hun kasgewassen. Maar er zijn ook zorgen over overstromingen, waarmee dorpelingen die op de oevers van de Yom en Nan rivier wonen, te maken kunnen krijgen.

Met argusogen wordt gekeken naar het Sirikit stuwmeer in buurprovincie Uttaradit. Dat staat nu voor 34 procent vol. Als dat zo doorgaat, krijgen de boeren in Phitsanulok geheid te maken met een ernstige droogte, voorspelt Bundit.

Ook elders in het land staat het water laag in de grote stuwmeren. Het grootste, Bhumibol in de provincie Tak, is voor 30 procent gevuld.

– Nieuwe bezems vegen schoon, dus lanceert het nieuw benoemde hoofd van het Marine Department het plan om watertransport te stimuleren. Hij wil dat het bedrijfsleven meer passagiers- en vrachtdiensten over water beginnen. Thans is het watertransport goed voor 11 tot 12 procent van het totale transport, Chula Sukmanop wil het met 15 tot 16 procent laten groeien.

Hij heeft nog veel meer mooie beleidsvoornemens, maar die zijn te gedetailleerd om hier te vermelden. Ik wil mijn lieve lezers nu ook weer niet vervelen. Bij het artikel staat een foto van een kleine veerboot met een turbine, die gevoed wordt door zonnecellen. Hij vaart in Nonthanburi en dient als prototype voor de veerboten in het Saen Saeb kanaal.

– In januari gaf de Supreme Administrative Court de opdracht aan het Pollution Control Department (PCD) om de met lood verontreinigde Klity Creek (Kanchanaburi) schoon te maken en het niveau aan lood te monitoren. Omdat de PCD [op zijn Rotterdams gezegd] nog geen moer heeft gedaan, trokken de bewoners gisteren naar het hoofdkantoor van de PCD om tekst en uitleg te vragen.

De loodverontreiniging speelt al sinds 2004. Milieu-experts van de Khon Kaen universiteit zijn in november begonnen aan een onderzoek van zes maanden voor een schoonmaak- en herstelplan. Volgens de PCD zou de schoonmaak in mei van start gaan.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Nederlander aangehouden wegens drugshandel
Junta geen babysitter voor interim-regering

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 24 juli 2014”

  1. Frank zegt op

    Hallo Dick. Sinds 2 maanden lees ik dagelijks je nieuws overzicht. Het geeft me goede en nuttige informatie over actuele zaken in Thailand. Ben erg erg blij mee dat je dagelijks de tijd en moeite neemt om het nieuws in het Nederlands samen te vatten. Heel erg bedankt daarvoor! Ik wens je veel succes met je dagelijkse colum.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website