Het verweer dat hij als uitgever niet vervolgd kan worden voor artikelen in zijn blad heeft de rechtbank niet kunnen overtuigen. Somyot Prueksakasemsuk, uitgever van het tijdschrift The Voice of Taksin, is gisteren veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens twee artikelen in het blad die als majesteitsschennis werden aangemerkt. Bovendien deed de rechtbank er nog een jaar bij vanwege een oude zaak.

De twee gewraakte artikelen verschenen in februari en maart 2010 in het blad en waren onder pseudoniem geschreven door voormalig minister Jakrajob Penkair. De rechters waren van mening dat de lezers van het blad gemakkelijk de conclusie konden trekken dat ze betrekking hadden op de monarchie. [Het artikel rept verder met geen woord over de auteur.]

De publieke tribune van de rechtzaal zat gisteren vol met zo’n tweehonderd personen, waaronder diplomaten, actievoerders, media en roodhemden, die kritiek hebben op de wijze waarop de wetgeving tegen majesteitsschennis wordt toegepast.

Human Rights Watch en Amnesty International hebben de beslissing afgekeurd. Ze zeiden dat de veroordeling de vrijheid van meningsuiting verder aan banden legt. De Europese Unie heeft haar bezorgdheid over het besluit van de rechtbank geuit.

Somyot’s advocaat liet weten in beroep te gaan en opnieuw om vrijlatig op borgtocht te vragen. Dat is al 18 keer geweigerd.

– Een ongelukkige samenloop van omstandigheden: de beschieting van twee Duitse toeristen dinsdagavond voor een hotel in Krathu (Phuket) door twee Australiërs. Beide mannen werden in hun rechterarm geraakt. De Australiërs, die al zijn aangehouden, waren op zoek naar een andere man. Toen die op een motorfiets arriveerde, openden ze het vuur op hem maar ze misten hem en raakten alleen de Duitsers.

– De staf van het Siriraj ziekenhuis, waar koning Bhumbol wordt verpleegd, gaat voor de vorst op 1 februari een apenshow organiseren. De show volgt op de onthulling door de koning van een standbeeld van koning Chulalongkorn en de opening van het Sayamindradhiraj Medical Institute. De apenshow, die bekend staat als lakhon ling, wordt uitgevoerd door de beroemde troep van Prakit Sitprakan.

– Volgens Bangkok Post heeft Nederland zijn excuses gemaakt voor de Boeddha-afbeeldingen op de mobiele toiletten van Boels Verhuur. De beelden zouden ‘strong criticism of Buddhists in Thailand and elsewhere’ hebben opgeroepen. De Nederlandse ambassade zou ook haar excuses hebben aangeboden. Hoeveel fouten kun je in één klein bericht maken?

– Bewoners die gedupeerd worden door de Pak Moon dam in Ubon Ratchatani hebben gisteren pijlen afgeschoten met daaraan bevestigd kopieën van een klachtenbrief aan het Government House. Ze willen dat de regering de stuwen permanent openzet, omdat die de migratie van vissen blokkeren. Bovendien willen ze gecompenseerd worden voor hun inkomensverlies.

Voor zover ik weet, worden de stuwen elk jaar tussen juni en oktober geopend om vis de gelegenheid te geven te migreren en te paaien in de Nam Moon rivier. Maar of dit nog steeds gebeurt, weet ik niet en het fotobijschrift, waarop mijn bericht is gebaseerd, rept er niet over.

– De circa 4.000 Rohingya die de afgelopen drie maanden Thailand zijn binnengekomen, zijn niet allemaal door mensenhandelaren naar Thailand gebracht, zoals mensenrechtenorganisaties beweren. Deze opvallende mededeling doet het Department of Special Investigation (DSI), dat onderzoek doet naar de recente toestroom van Rohingya. De DSI zegt geen bewijs te hebben gevonden dat ze gedwongen of gemarteld zijn om te werken.

De mededeling doet wat raar aan omdat de politie inmiddels al tien personen heeft aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij de smokkel van de deze maand aangehouden Rohingya. Naar drie wordt nog gezocht. Daaronder is de eigenaar van de rubberplantage waar de eerste groep van 397 Rohingya werd gevonden. Verder verdenkt de politie twee legerofficieren van betrokkenheid. Een legercommissie voelt hen aan de tand.

Inmiddels is het aantal aangehouden Rohingya in Phangnga, Songkhla, Satun en Ranong opgelopen tot 1.381. Ze zijn ondergebracht bij de immigratiepolitie, andere overheidsdiensten en lokale politiekorpsen.

– Terwijl hij in de Ban Tanyoing school in Bacho (Narathiwat) toezicht hield op kinderen die zaten te eten, is gisteren een onderwijzer doodgeschoten. Vier verdachten waren op een motorfiets gearriveerd en naar de kantine van de school gegaan. Een man vuurde tweemaal op het hoofd van de onderwijzer, stal zijn autosleuteltjes en ging er met zijn wagen vandoor. Dat alles gebeurde terwijl de kinderen toekeken. Uit protest zijn 27 scholen tot maandag dicht gegaan.

Een soldaat is gisteren zwaar gewond geraakt door een schot van een sluipschutter. Hij stond voor een tea shop in Rueso (Narathiwat) en wachtte op zijn beurt terwijl zijn zeven collega’s in een pickup truck stapten. De acht mannen hadden in de zaak gepauzeerd.

– De president van de Provincial Administration Organisation van Songkhla (zeg maar Provinciale Staten), die ervan verdacht wordt opdracht te hebben gegeven de burgemeester van Songkhla te vermoorden, is op een borgsom van 3 miljoen baht vrijgelaten. Vier andere verdachten gaven zich eerder aan. Tegen vijf anderen is een arrestatiebevel uitgevaardigd.

De burgemeester werd vorig jaar november doodgeschoten. Op de plaats delict vond de politie 50 kogelpatronen. Zie verder het artikel ‘Actievoeren voor het milieu is niet zonder risico in Thailand’, dat vandaag op thailandblog wordt gepubliceerd.

– Democratisch partijleider Abhisit blijft bij zijn bewering dat oud-premier Thaksin profiteert van olie- en gasdeals in Cambodja. Abhisit zegt daarvoor bewijzen te hebben gevonden in een interview met Thaksin, WikiLeaks en uitspraken van Hun Sen.

Abhisit reageert op een uitspraak van Hun Sen die deze week heeft gezegd dat Abhisit nooit met concrete bewijzen voor zijn claim komt. En passant kritiseerde hij Hun Sen’s dubbele tong: ‘Als ik hem ontmoet, is hij altijd vriendelijk, maar in andere fora zegt hij iets anders. Ik denk dat de bevolking wel weet hoe betrouwbaar Hun Sen is.’

Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) deed er gisteren nog een schepje bovenop en daagde Abhisit uit met bewijzen te komen dat Thaksin en de regering Yingluck voordeel hebben van de olie- en gasdeal in de overlappende zone [in de Golf van Thailand]. Volgens Surapong heeft de regering Yingluck niet met Cambodja onderhandeld sinds de regering Abhisit het Memorandum of Understanding over het overlappende gebied in november 2009 schrapte.

– Na een illegale abortus waarbij iets fout ging, zijn in 2011 30.389 vrouwen in een ziekenhuis opgenomen, zegt Kamheang Chaturachinda. [Functie ontbreekt.] Dat heeft de overheid 154 miljoen baht gekost. Tachtig procent van de opgenomen vrouwen waren volwassen, de overigen waren teenagers. Uit research blijkt dat 60 procent van de zwangerschappen ongepland is en dat probleem doet zich meer bij volwassenen dan bij teenagers voor.

In Thailand is abortus alleen toegestaan wanneer de moeder jonger is dan 15 jaar, wanneer ze een slechte gezondheid heeft of het slachtoffer van verkrachting is. Wie niet aan die eisen voldoet, gaat naar een illegale kliniek of koopt een gesmokkelde abortuspil zoals mifepristone of misoprostol voor 5.000 baht.

– Het Siriraj ziekenhuis gaat zijn tarieven verhogen omdat de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht per 1 januari een flinke aanslag doet op het ziekenhuisbudget. De verhoging kost het ziekenhuis 700 tot 800 miljoen baht. Het ziekenhuis biedt werk aan 5.000 werknemers, maar plannen voor ontslagen zijn er niet. Een tweede verliespost van 1 miljard baht dreigt wanneer de regering haar voornemen doorzet de import van medicijnen te beperken.

– Het schrappen van de drie laatste afleveringen van de soapserie Nua Mek 2 is niet onder politieke druk gebeurd. Het was mijn beslissing, zei Somrak Narongwichai, directeur van kanaal 3, gisteren tijdens een hearing door een kamercommisie. Hij schrapte ze uit angst voor aanklachten wegens smaad. Geprobeerd is nog de kritieke scènes eruit te halen, maar dat bleek geen optie. Volgens een lid van tv-waakhond NBTC is zelfcensuur acceptabel als daar een goede reden voor is.

Politiek nieuws

– In het bericht van gisteren over de verkiezingsbeloftes van Pongsapat Pongcharoen, kandidaat van Pheu Thai voor het gouverneurschap van Bangkok, heb ik een foutje gemaakt. Ik schreef dat hij beloofde de airconditioned bussen gratis te maken, maar hij wil alleen alle niet-airconditioned bussen gratis maken. Thans zijn 800 bussen gratis, te herkennen aan een Thaise tekst in een blauwe band boven de ingang. Pongsapat wil de regeling uitbreiden tot alle 1.600 bussen.

Deze verkiezingsbelofte, evenals de belofte om de huren van de marktkramen op weekendmarkt Chatuchak te verlagen, is op kritiek gestuit van oppositieleider Abhisit. De weekendmarkt is eigendom van de spoorwegen en de bustarieven zijn een zaak van het ministerie, zegt hij. Pongsapat zou met die beloftes de wet overtreden. Maar Pongsapat zegt dat hij de medewerking van die instanties zal zoeken wanneer hij verkozen wordt.

Financieel nieuws

– Premier Yingluck heeft gisteren een spoedvergadering belegd met de financiële top van het land over de koersstijging van de baht. Volgens haar levert die geen risico voor de economie op. Gisteren sloot de baht op 29,77 tegen de Amerikaanse dollar; een jaar geleden was dat nog 31,36 baht.

De bijeenkomst werd bijgewoond door minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën), gouverneur Prasarn Trairatvorakul van de Bank of Thailand (BoT) en secretaris-generaal Arkhom Tempitayapaisit van de National Economic and Social Development Board.

‘Er is geen gevaar’, zei Yingluck na de vergadering. ‘Maar we willen voorbereid zijn en alternatieven voor de particuliere sector hebben. Raak niet in paniek. De regering neemt de passende maatregelen.’ Volgens Yingluck verwacht de BoT dat de koersstijging aanhoudt maar dat het tempo afneemt.

Volgens minister Kittiratt is de koersstijging het gevolg van kortetermijn geldstromen naar het land en speculaties. Maar een econoom van de Wereldbank sluit de mogelijkheid uit dat de snelle koersstijging het gevolg is van een aanval op de baht. Zolang buitenlandse fondsen het land blijven binnenstromen, is de stijging niet tegen te houden, aldus Kirida Bhaopichitr, WB-econoom voor Oost-Azië en de Pacific.

Twee voormalige ministers van Financiën hebben zware kritiek geuit op de populistische maatregelen van de regering (onder andere eerste auto, eerste huis-regeling) waardoor zowel de huishoudschulden als de staatsschuld toenemen. Pridiyathorn Devakula verwacht dat de staatsschuld tussen 2012 en 2019 naar 63,7 procent van het bruto binnenlands product stijgt. Thans staat de staatsschuld op 43,9 procent van het bbp. Zestig procent wordt als maximum beschouwd.

‘Niemand in de regering maakt zich zorgen over de fiscale discipline’, zegt Pridiyathorn. ‘Ze willen doorgaan met hun populistisch beleid en houden geen rekening met de belastingbetaler.’

– [Uit de krant van 23 januari] De Bank of Thailand schroomt tussenbeide te komen in de valutamarkt, maar ze komt wel in actie wanneer er ongebruikelijke kortetermijn transacties met de baht plaatsvinden. Het monetaire beleid is erop gericht een balans te vinden tussen het bedwingen van de inflatie en het voorkomen van een vermogens luchtbel.

De centrale bank verwacht dat bedrijven meer belangstelling hebben voor investeringen in het buitenland waardoor de druk op de baht afneemt. Alhoewel sommige bedrijfstakken hard worden getroffen door de koersstijging, helpt die trend Thaise bedrijven ook om tegen lagere prijzen acquisities te verrichten. En de trend helpt de concurrentiekracht van het land te versterken, aldus BoT-gouverneur Prasarn Trairatvorakul dinsdag in zijn jaarlijkse praatje, waarin hij het beleid voor 2013 uiteenzette.

In de eerste twee weken van dit jaar is de baht snel gestegen vergeleken met regionale valuta, maar de stijging bedroeg slechts 3 procent sinds het begin van 2012, minder dan de Zuid-Koreaanse won, de Filippijnse peso en de Maleisische ringgit.

[In de krant van 24 januari staat een overzichtje van Reuters. Tussen 23 januari 2012 en 23 januari 2013 is de baht met 5,07 procent gestegen. De peso met 5,93 pct, Singapore dollar met 3,15 pct, ringgit met 2,09 en de Indonesische roepia is met 7,55 pct gedaald.]

Economisch nieuws

– Groener en met meer aandacht voor behoud van het historisch erfgoed. Dat is de kern van een alternatief voorstel van de Association of Siamese Architects (ASA) voor het Makkasan Complex, eigendom van de State Railway of Thailand (SRT). De SRT wil het gebied van 400 rai kaal slaan en voor commercieel gebruik ontwikkelen.

De ASA daarentegen vindt dat het gebied elementen bevat die de moeite waard zijn om behouden te worden, zoals  het groene gebied en de reparatiewerkplaats. De Train Repair Plant is in 2006 door de ASA beoordeeld als een historisch waardevol gebouw. Het gebouw van rode bakstenen is in 1922 gebouwd tijdens het bewind van koning Rama V en vertegenwoordigt de invloed van de Industriële Revolutie op Thailand.

In het plan van ASA is het gebied in vieren verdeeld: de werkplaats die dienst kan doen als congrescentrum en museum; een groen gebied met veel bomen en een botanische tuin; een ‘heritage chic arts & crafts in a lifestyle village’ met de 100 jaar oude huizen die nu door SRT-staf worden gebruikt en een commercieel deel met de Airport Rail Link.

Het SRT-plan omvat een commerciële zone, een kantoorgebouw , een tentoonstellingszone en Bangkok Fashion Zone.

– De Tourism Authority of Thailand (TAT) gaat Thailand als vakantieland promoten in India’s secondaire steden. De TAT verwacht daar een gewillige markt te vinden nu steeds meer toeristen uit India op vakantie naar Thailand gaan. Vorig jaar waren dat er 1 miljoen; dit jaar wordt op 1,1 miljoen toeristen gerekend. Thailand staat op de zesde plaats van India’s toptien bestemmingen.

De steden die de TAT wil gaan bewerken, zijn Coimbatore, Mangalore en Pune. Onlangs hielden de TAT en vijftien touroperators daar een roadshow. Er zijn toen goede zaken gedaan met Indiase touroperators. De TAT richt zich op gezinnen, Mice reizigers en filmploegen. Vorig jaar werden negentig films in Thailand geschoten. [Mice betekent Meetings, Incentives, Conferencing en Exhibitions]

Volgens Sansern Ngaorungsri, TAT vice-gouverneur voor Azië en de Zuid-Pacific, is Thailand ook populair als weekendbestemming en bruidsparen brengen er graag hun wittebroodsweken door of trouwen er. Bruiloftsplanners in New Delhi hebben de brochure Wedding Paradise in Thailand ontvangen. Vorig jaar werden 150 Indiase huwelijken in Thailand gesloten.

Thai Airways International lanceerde recent een directe vlucht New Delhi-Phuket en Mumbai-Phuket en vanaf 31 maart vliegt THAI Smile tussen Bangkok en Ahmedabad.

– Thailand’s superrijken hebben na dure auto’s een nieuw speeltje: de privéjet. Er zijn er al naar schatting zestien en dit jaar komen er weer bij. De vliegtuigen worden voor zakelijke doeleinden en eigen plezier gebruikt en via beheersmaatschappijen verhuurd om een extra centje te verdienen.

Mjets heeft de grootste vloot met vier jets waaronder de Gulfstream. De familie Liptapanlop die al een Cessna 500 Citation Bravo bezat, heeft een tweede toestel gekocht en beide toestellen ondergebracht in de nieuwe maatschappij Jaras Avation.

Bill Heinecke (minor Group) en Anutin Charnvirakul (Sino-Thai Engineering and Construction) hebben ook een eigen maatschappij opgericht. Heinecke is mede-eigenaar van Mjets en Anutin is eigenaar van AC Aviation met twee Beechjet 400A’s.

Dhanin Chearavanont van de CP group laat het breed hangen; hij heeft niet alleen een privé jet maar laat zich ook door een chauffeur rondrijden in een zwarte Maybach Limousine, waarvan er maar weinig in Thailand zijn. Heinecke zit achterin een Bentley.

– Condominiums geprijsd tussen 1 en 2 miljoen baht gingen vorig jaar als warme broodjes over de toonbank. Ze werden gekocht door echte kopers, speculanten en investeerders. Volgens president Sopon Pornchokchai van Agency for Real Estate Affairs neemt de verhouding van speculanten en investeerders tot kopers toe van 1: 2 naar 1,1:1,9.

Het kopen van een condo voor de verhuur is een toenemende trend omdat de opbrengst ruwweg 6 procent per jaar is, aanzienlijk meer dan hetzelfde bedrag bij een bank aan rente zou opleveren. De prijsklasse 1-2 miljoen baht is populair vanwege de lage aanbetaling. Kopers worden vooral aangetrokken door de lokatie dichtbij metrolijnen; de voorkeur van investeerders gaat uit naar goedkopere condo’s.

– Nissan verwacht dat haar autoverkoop dit jaar afneemt naar 110.000 à 120.000 tegen 132.000 in het fiscale jaar 2012 (april-april). De afname komt niet onverwacht omdat de subsidieregeling voor kopers van een eerste auto is geëindigd. In 2012 nam de verkoop met 72,5 procent toe vergeleken met een jaar eerder toen 76.525 voertuigen werden verkocht.

Het bedrijf kondigde vorig jaar aan een nieuwe fabriek te bouwen naast de bestaande fabriek in Samut Prakan. Zodra die volledig in bedrijf is, kan Nissan 430.000 voertuigen produceren. De fabriek moet in augustus 2014 gaan produceren. Dit jaar staat de uitbreiding van het aantal showrooms en servicecentra op het programma van 180-190 naar 210. [180-190? Weet Nissan niet hoeveel ze er heeft?] Nissan was de eerste Japanse autofabrikant die zich in Thailand vestigde.

– De Baiyoke hotelgroep en H.I.S. Co, de grootste Japanse reisagent, hebben de luchtvaartmaatschappij Asia Pacific Airlines opgericht die vanaf juli dagelijks tussen Bangkok en Japan gaat vliegen. De Baiyoke groep hoopt dat de lijn een gunstig effect heeft op de Baiyoke hotels.

In maart opent Baiyoke het boutique hotel Hua Chang Heritage Hotel Bangkok. Met de bouw van een driesterrenhotel op de Yommarat Road in Bangkok wordt dit jaar begonnen. Het is de bedoeling dat het hotel door een Japanse managementketen wordt beheerd.

Vorig jaar boekten de drie Baiyoke hotels 25.000 overnachtingen. Voor dit jaar wordt een bezettingsgraad verwacht van 75 à 85 procent. De groep is van plan de gemiddelde kamerprijs met 15 procent te verhogen. De groep telt 2.000 werknemers van wie honderden het minimumloon van 300 baht per dag verdienen. In april ging dat in Bangkok omhoog als gevolg waarvan de bedrijfskosten met 5 procent zijn gestegen.

De voedseltak van Baiyoke opent samen met een Japanse partner dit jaar een Thais restaurant in Tokyo en Osaka.  De bestaande Japanse BBQ franchise Gyu-Kaku heeft twee lokaties in Bangkok. Dit jaar gaat een derde open.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 24 januari 2013”

 1. willem zegt op

  Dick;toch effe n vraagje voor je.Hoe zit het nu met die Bath die aan het sterker worden is t.o.v. onze Euro? Binnenkort word ik ook weer met de Bath geconfronteerd;de gouden tijden dat je voor 1000Euro>52.500 Bath zullen,ben ik bang voor waarschijnlijk helaas nooit meer terugkomen! Maar zoals vorig jaar 1000Euro>36500 Bath,ja dan ben je helaas toch genoodzaakt je dagelijkse middelste been massages wat te gaan minimaliseren! Ik kijk trouwens wel bijna dagelijks op wisselkoers.nl en momenteel krijg je voor 1000Euro>39676 Bath,dus hij gaat weer richting de 40.000.Met.vr. gr; Willem.

 2. Dick van der Lugt zegt op

  @ Willem Ik ben geen econoom en heb ook moeite de berichtgeving te begrijpen. Voor mij is de valutamarkt een schimmig gedoe.Ik zie alleen op mijn bankrekening wat er wordt afgeschreven wanneer ik geld heb opgenomen. Nu kost 10.150 baht € 261,47. In juni € 258,50. Dus het verschil valt wel mee, maar ik heb tijden meegemaakt, lang geleden, dat ik minder dan 200 euro betaalde voor 10.000 baht.

 3. willem zegt op

  Misschien toch een leuk onderwerp voor het blog;Dick.”De schommelingen”van de Bath en wie weet is er een “Vutter”die toevallig econoom was.Toch wederom dank voor je reaktie op mn vraag.
  Groet; Willem.

 4. BA zegt op

  Volgens mij is de EUR/THB inmiddels al een tijdje redelijk stabiel zo rond de 39,60, denk deels omdat er wat meer stabiliteit in de Euro begint te komen. De meesten kijken naar de EUR/USD maar er was al een tijdje een trend gaande waarbij andere valuta zoals de THB en de NOK sterker werden tov de EUR. Dat lijkt zich nu ook wat te stabiliseren.

  Persoonlijk denk ik dat het nog wel een paar jaar duren kan maar de THB komt wel weer omlaag. De Thaise economie vertoont op dit moment nog steeds grote overeenkomsten met die van oa de USA voor de crisis van 2008. Oa de Thai SET die gigantisch oploopt, vastgoed prijzen die opgelopen zijn, het gigantische aantal uitstaande leningen en financieringen etc.

  Maar dat is slechts mijn beperkte visie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website