Personeel van Airports of Thailand en ambtenaren, in totaal 135 man, hebben gisteren passagiertje gespeeld op luchthaven Don Mueang om te controleren of alle systemen goed werken. Ze hadden ook koffers bij zich om het allemaal echt te laten lijken.

De simulatie werd uitgevoerd omdat Don Mueang met ingang van 1 oktober volledig operationeel dient te zijn. Dan verhuist AirAsia met drie maatschappijen naar de oude luchthaven. Nok Air en Orient Thai vliegen al vanaf Don Mueang. De overige budgetmaatschappijen die nog vanaf Suvarnabhumi vliegen, kijken nog even de kat uit de boom alvorens de overstap te maken.

Volgens directeur Paranee Wathanothai is de luchthaven voor 95 procent klaar om de herstart als internationale luchthaven te maken. Na de officiële opening rijdt elke 20 à 30 minuten een bus tussen Suvarnabhumi en Don Mueang. Er worden acht bussen ingezet op de route.

Overstromingsnieuws

  • De Yom rivier in het district Bang Rakam (Phitsunalok) is zaterdag buiten haar oevers getreden, waardoor de stad Bang Rakam en het dorp Ban Wang Klum onder water zijn gelopen. Het water bereikte er een hoogte van 50 cm. Circa 50.000 rai boerenland is ondergelopen. Honderden dorpelingen moesten in allerijl hun bezittingen en vee in veiligheid brengen. Op de hoger gelegen Phitsunalok-Bang Rakam Road zetten ze tenten op om de nacht door te brengen. Het waterpeil in de Yom stijgt al sinds woensdag. Het Phitsanulok Irrigation Project heeft de waterafvoer naar de Nan rivier vergroot. Volgens de directeur is de hoeveelheid water in de stad niet groter dan vorig jaar.
  • In de provincies Sa Kaeo en Prachin Buri begint het water te zakken, nadat gisteren een eind kwam aan de regen. Vijf districten in Sa Kaeo en vijf districten in Prachin Burin begonnen onder water te lopen na aanhoudende zware regenbuien die dinsdag waren begonnen.
  • Het Disaster Prevention and Mitigation Department meldt dat dit jaar 14 provincies zijn getroffen door overstromingen. Bijna 70.000 personen zijn daardoor gedupeerd.
  • In Bangkok hebben zaterdag 400 gedetineerden rioleringen ontstopt, onder andere op Sukhumvit, Si Ayutthaya en Phahon Yothin.
  • Het Royal Irrigation Department heeft toegezegd in het oosten van Bangkok meer waterpompen te installeren om de afvoer van water naar de Golf van Thailand te versnellen. De gemeente Bangkok besprak gisteren de situatie met Irrigation. De hoofdstad wordt al dagen getroffen door zware regens.

Ander nieuws

– Enkele Pheu Thai-parlementsleden uit het Noorden en Noordoosten willen een nieuw onderzoek naar de ongeregeldheden van april en mei 2010. Ze zijn ‘onthutst’ door het rapport van de Truth for Reconciliation Commission (TRC). Een nieuwe commissie zou moeten bewijzen dat de TRC verkeerde informatie heeft verstrekt over de ‘men in black’ [zwaarbewapende mannen die vanuit het roodhemdkamp opereerden en verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van soldaten]. Die nieuwe commissie zou zich ook moeten buigen over de kogelbaan van legervuurwapens.

Pheu Thai-woordvoerder Jirayu Huangsap zei gisteren dat de TRC en de National Human Rights Commission, die eerder onderzoek had gedaan naar de ongeregeldheden, zich aan de andere kant van de democratie bevinden. Enkele academici zeggen volgens hem dat de conclusies van de TRC de samenleving niet ten goede komen. Jirayu stelde voor de TRC te hernoemen in ‘commissie ter bescherming van de Democratische partijleider Abhisit’.

Somchai Wongsawat, voormalig minister-president en zwager van Thaksin, zei gisteren op een seminar van Pheu Thai dat hij zich heeft verbaasd over de aanbeveling van TRC met betrekking tot Thaksin’s politieke toekomst. Volgens de TRC zou Thaksin zijn politieke rol moeten beëindigen ter wille van nationale verzoening. ‘Een verkeerde aanbeveling want Thaksin heeft veel voor het land gedaan en daarom heeft hij veel supporters.’

– Het juridisch team van oppositiepartij Democraten bestudeert de bewering van Tarit Pengdith, hoofd van het Department of Special Investigation, dat voormalig premier Abhisit en Suthep Thaugsuban, destijds vice-minister-president, wegens moord vervolgd kunnen worden omdat ze in 2010 het leger toestemming hebben verleend met scherp te schieten.

– Bij de politie bekende hij, later beschuldigde hij het Thaise leger en nu bekent drugsbaron Nor Kham weer opdracht te hebben gegeven voor de moord op 13 opvarenden van twee Chinese schepen, in oktober op de Mekong rivier. Nor Kham maakte zijn draai nadat vijf medeverdachten tegen hem getuigd hadden. Nor Kham en die vijf staan in China terecht voor de moorden.

– Kamervoorzitter Somsak Kiatsuranont moet aftreden, vindt oppositiepartij Democraten. Somsak ligt onder vuur vanwege een negendaagse studiereis, zeg maar snoepreisje, met 39 mediavertegenwoordigers naar Europa. Een nogal eenzijdig gezelschap, zeggen de Democraten, omdat alleen media en commentatoren die pro-Pheu Thai zijn, door Somsak zijn uitgekozen. Omdat een kamervoorzitter neutraal dient te zijn, verdient hij die post niet meer, zeggen de Democraten. Ze gaan klagen bij de National Anti-Corruption Commission en de Ombudsman. Het reisje kostte 7 miljoen baht.

– Is voortvluchtig oud-premier Thaksin stiekem in Thailand geweest? Dat vermoeden wordt bevestigd door een foto waarover gedoe is ontstaan. De foto hangt in de werkkamer van Kamromvit Thoopkrachan, hoofd van de gemeentepolitie van Bangkok. Hij toont Thaksin die het bijbehorende politie-insigne op het uniform van Kamronvit speldt plus een tekst en Thaksin’s handtekening en datum.

Volgens Kamronvit zou de foto in Hong Kong zijn genomen, toen hij Thaksin opzocht. In de rubriek About Politics in Bangkok Post wijst de auteur op een interessant detail. Op de foto is een rij boeken op de achtergrond te zien, die de indruk wekken dat de foto in Thailand is genomen en niet in Hong Kong. Dat maakt de geruchten geloofwaardig dat Thaksin in Thailand is geweest. Hij zou één keer met zijn privé jet naar Chiang Mai zijn gevlogen en in juni een vlucht naar Don Mueang hebben genomen.

Het bezoek plus foto zijn bij de Democratische partij in het verkeerde keelgat geschoten. Kamronvit had Thaksin moeten arresteren, die immers op de vlucht is voor een gevangenisstraf van 2 jaar. Omdat hij dat niet heeft gedaan, zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan plichtsverzuim.

Vorige week demonstreerden zo’n 200 agenten bij het hoofdkwartier van de Democraten, waar Kamronvit een protestbrief zou overhandigen tegen de beschuldiging van de oppositiepartij. Ook die actie heeft de toorn van de Democraten gewekt. Uiteindelijk kwam hij niet zelf opdagen, maar liet hij de brief door een medewerker afleveren. Hij ontkent de agenten te hebben opgetrommeld. De commissaris vindt dat hij niets verkeerds heeft gedaan door zijn trouw aan de voormalige premier te tonen. Hij heeft al laten weten ontslag te nemen als het politiek tij keert en de Democraten weer aan de macht zouden komen.

Economisch nieuws

– In de afgelopen acht maanden heeft Thailand 4,47 miljoen ton rijst geëxporteerd ter waarde van 93,9 miljard baht, op jaarbasis respectievelijk 45 en 33 procent minder dan vorig jaar. De exportprijs steeg dit jaar met 18 procent naar gemiddeld $676 per ton.

Topkoper was Nigeria, gevolgd door Irak, Indonesië en Zuid-Afrika. India en Vietnam verkopen hun witte rijst voor $435-465 per ton tegen Thailand voor $577. [In hetzelfde bericht worden dus twee verschillende prijzen genoemd.]

Vorige week heeft het ministerie van Handel 586.000 ton rijst uit de regeringsvoorraad geveild. Negen bedrijven hebben prijzen geboden van 29.800 tot 30.000 baht per ton, evenveel als tijdens een eerdere veiling. Maandag maakt het ministerie bekend wie de rijst mag kopen.

Het ministerie heeft van de regering toestemming gekregen wekelijks tot het eind van het jaar rijst voor binnenlands gebruik en de export te veilen. Dit zal met de nodige zorg gebeuren om te voorkomen dat de binnenlandse prijs wordt beïnvloed [lees: omhoog gaat].

De regeringsvoorraad bestaat uit de rijst die ze het afgelopen seizoen in het kader van het hypotheeksysteem voor rijst van boeren heeft gekocht tegen prijzen die 40 procent boven de marktprijzen liggen. Het hypotheeksysteem roept veel kritiek op omdat het een enorme last voor ’s rijks financiën vormt.

– Mijnbouwbedrijven dringen er bij de regering op aan haast te maken met het verlenen van vergunningen. De afgelopen 7 jaar zijn van de 100 aanvragen slechts zes gehonoreerd, zegt Chadap Padmasuta, voorzitter van de Mining Industry Council. Waarom dat allemaal zo lang moet duren weet hij niet. Het ministerie van Industrie zegt dat het tijd nodig heeft om de gevolgen voor het milieu en omwonenden te controleren.

Volgens Chadap hebben de nog niet goedgekeurde projecten al het groene licht gekregen van het Forest Department en de Mining Council en ze hebben ook de verplichte milieueffectrapportage gedaan. ‘Dus wat is het probleem?’, vraagt Chadap zich af. ‘Probeert iemand de zaak te traineren? Wanneer het het beleid is om nieuwe mijnen tegen te gaan, dan dienen ze ons te informeren zodat we voor wijziging van het kabinet kunnen stemmen.’

Minister Pongsvas Svasti (Industrie) zei vorige maand dat de procedure wordt veranderd in een veilingsysteem om de concurrentie te bevorderen. Eenzelfde systeem wordt gevolgd bij het verlenen van vergunningen aan de petrochemische industrie. ‘Dat is mooi’, zegt Chadat, ‘maar wat doe je als bedrijven samenspannen bij de veiling. Kun je ze dan pakken? En uiteindelijk zullen investeerders alles doen om een vergunning te bemachtigen, bij voorbeeld door iemand in het ministerie te benaderen, die ze kennen.’

Thailand exporteert slechts een beperkt aantal mineralen, zoals cement, zink en ligniet (bruinkool van houtachtige structuur).

– De staatsinkomsten in het fiscale jaar 2012 [dat van 1 oktober tot 1 oktober loopt] liggen na elf maanden 1,1 procent onder de target. Vorige maand stond aan de debetkant van de overheidsboekhouding 1,858 biljoen baht oftewel 19,8 miljard baht minder dan begroot. Aan het eind van deze maand zouden de inkomsten 1,98 biljoen baht moeten bedragen. Aan uitgaven is 2,38 biljoen baht begroot.

De autoriteiten verwachten dat de eindstand nauwelijks zal afwijken van de begroting als gevolg van de groeiende economie en stimuleringsmaatregelen van de overheid. De belastinginkomsten staan echter onder druk vanwege de eurocrisis en meer belastingvoordelen, verleend voor ´groene´ investeringsprojecten door de Board of Investment. Andere factoren die een rol spelen zijn toegenomen reserveringen door banken, waardoor hun winst vermindert, en verlaging van de accijns op diesel, die dit jaar tot een inkomstenderving van 8,24 miljard baht heeft geleid.

– De Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) moet de komende zes maanden 80 miljard baht aan stortingen binnenhalen wil ze kunnen voldoen aan haar financiële behoeften. De afgelopen twee maanden hebben overheidsdiensten in totaal 40 miljard baht opgenomen, omdat op 30 september het begrotingsjaar 2011-2012 eindigt. Volgende maand vullen ze hun rekeningsaldo weer met minimaal hetzelfde bedrag aan, wanneer het nieuwe begrotingsjaar ingaat.

De BAAC heeft voor haar boekjaar, dat in maart eindigt, een target van 80 miljard baht aan extra stortingen, maar tot nu toe vallen de stortingen tegen. Vice-president Arun Lertwilai van de staatsbank blijft optimistisch ondanks de grote concurrentie tussen banken. Hij baseert dat op de aantrekkelijke beprijzing van de bank en een gevarieerde productmix voor klanten.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website