Om Thailand uit de zogenaamde ‘midden-inkomen val’ te trekken, gaat de regering er de komende zeven jaar hard tegen aan met forse investeringen in infrastructuur. Die investeringen moeten banen creëren, de inkomenskloof verkleinen, armoede uitroeien en het bedrijfsleven versterken. 

Deze ambitieuze voornemens maakte premier Yingluck gisteren bekend op een bijeenkomst van de top van het ambtelijk apparaat en staatsbedrijven.

De ‘midden-inkomen val’ is een economische term die aangeeft dat de groei van een land stagneert nadat het land het midden-inkomenniveau heeft bereikt. Met een gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking van $4.000 tot $5.000 per jaar bevindt Thailand zich in die door de Wereldbank gedefinieerde categorie.

Ter vergelijking: in Maleisië bedraagt het gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking $9.700 en in Singapore $46.910. In een hoge-inkomenseconomie bedraagt het $12.476 of hoger. Maleisië bevindt zich in de laatste fase van zijn midden-inkomen val en verwacht in 2020 het boven-inkomen niveau te bereiken.

Tijdens de bijeenkomst formuleerde Yingluck vier hoofddoelstellingen. Behalve Thailand uit de val te trekken, wil de regering gelijkheid bevorderen, de kwaliteit van leven alsmede het milieu beschermen, en het openbaar bestuur verbeteren. Yingluck zei dat haar regering het inkomen van de mensen wil verhogen door de agro-industrie, toerisme en de servicesector te bevorderen en het grondgebruik in het land te zoneren.

Thailand kent een grote inkomenskloof. De hoogste inkomensgroep bezit 54 procent van de nationale koek, de middenkomens 41,2 procent en de laagste inkomensgroep 4,8 procent.

– We meldden het gisteren al: de regering gaat 2,2 biljoen baht lenen, waarvan 1,56 biljoen baht bestemd is voor verbetering van het spoorwegvervoer. Die investeringen moeten de transportlast op wegen verlichten ten gunste van het spoorvervoer, waardoor de logistieke kosten met 13,2 procent afnemen.

Het geld gaat onder andere naar de aanleg van een hogesnelheidlijn Padang Besar-Hua Hin-Bangkok, Bangkok-Chiang Mai en Bangkok-Nakhon Ratchasima-Nong Khai en verder naar Laos. In Bangkok en directe omgeving wordt het metronetwerk uitgebreid van de huidige 80 kilometer naar 464 kilometer. Tevens komt er een eenheidstarief van 20 baht om het gebruik van de metro te stimuleren.

– Een 22-jarige Zwitserse toeriste, die door haar familie in Zwitserland als vermist was opgegeven, blijkt gevangen te zitten in de provinciale gevangenis van Ranong. Op 25 december werd ze door immigratiepersoneel aangehouden omdat ze een camera had gestolen. Bovendien was haar toeristenvisum op 22 december verlopen.

– Een onbeheerd staande koffer in de vertrekhal van Suvarnabhumi wekte maandag wantrouwen. Een röntgenfoto onthulde de inhoud: 11 otters. Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation heeft zich over de dieren ontfermd en ze ondergebracht in het Nokham Bangpra Wildlife Breeding Centre in Chon Buri en in het Huai Ka Khaeng Wildlife Breeding Centre in Uthai Thani.

De otters waren bestemd voor Japan. Vermoedelijk kwamen ze uit de zuidelijke provincies. De otter is een beschermde diersoort conform de Wildlife Preservation and Protection Act, die de export van het dier zonder toestemming verbiedt.

Bij Chatuchak weekendmarkt en in de omgeving van het Brahma standbeeld op Ratchaprasong intersection in Bangkok hebben ambtenaren 119 zeldzame vogels inbeslaggenomen. De meeste waren red-whiskered bulbuls (Pycnonotus jocosus). [Google geeft geen vertaling]

– Vijftien leiders van de People’s Alliance for Democracy (PAD, geelhemden) hebben zich gisteren in de Criminal Court gemeld om te horen wat hen in twee zaken ten laste wordt gelegd: de bezetting van het parlementsgebouw en het binnendringen van het Government House.

In totaal zijn respectievelijk 20 en 21 PAD-leden daarvoor aangeklaagd; zes anderen hadden zich eerder bij de rechtbank gemeld. Alle verdachten zijn vrij op borgtocht. In april hoort de rechtbank getuigen.

– Vandaag hoort Somyot Prueksakasemsuk, uitgever van het tijdschrift Voice of Taksin, of hij veroordeeld wordt wegens majesteitsschennis. Somyot heeft vorige week een eindpleidooi van 18 pagina’s naar de rechtbank gestuurd. Op 30 april 2010 werd hij bij de Thai-Cambodjaanse grens aangehouden wegens twee artikelen in zijn tijdschrift, die niet door de beugel konden.

Somyot’s belangrijkste verweer is dat hij niet de auteur van de gewraakte artikelen is, maar de uitgever. Volgens de Print Act van 2007 is hij niet verantwoordelijk voor de artikelen. Ook wijst Somyot op een uitspraak van de koning, die heeft gezegd dat hij geen bezwaar heeft tegen kritiek op hem van zijn onderdanen.

– Wanneer de raad van bestuur van Thai Airways International (THAI) de eisen van de vakbond niet serieus neemt, bestaat de kans dat het personeel opnieuw het werk stillegt. Dit dreigement uitte vakbondsvoorzitter Jaemsri Sukchoterat, nadat ze had gesproken met RvB-voorzitter Ampon Kitti-ampon. De vakbond eist onder andere een loonsverhoging van 7,5 procent voor personeel dat minder dan 30.000 baht per maand verdient.

In bedekte termen heeft de vakbond er ook bij Ampon op aangedrongen na te denken over zijn toekomst [lees: ontslag te nemen] omdat hij verwarrende informatie over THAI had verspreid. Zaterdag legden 400 man grondpersoneel het werk neer om de vakbondseisen kracht bij te zetten.

– Waarom heeft voormalig vice-minister-president Suthep Thaugsuban (foto, Democraten) destijds ingegrepen in de aanbesteding voor de herbouw van 396 politiebureaus? Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) wil dat wel eens weten, nu ze onderzoek doet naar de zaak. De bouw van de bureaus is pas voor 5 procent klaar en de werkzaamheden liggen stil.

Aanvankelijk zou de aanbesteding afzonderlijk in elke regio plaatsvinden, maar Suthep greep in en eiste een centrale aanbesteding via de Royal Thai Police. Als voorwaarde stelde hij dat de aannemer het werk niet mocht uitbesteden. Het werk werd in maart 2011 aanbesteed waarbij de aannemer een voorschot van 877 miljoen baht kreeg. Het totale budget bedraagt 6,67 miljard baht.

Oppositieleider Abhisit heeft al gedreigd de DSI voor de rechter te slepen wanneer die Suthep aanklaagt met als doel hem te intimideren. En dat zou niet de eerste keer zijn, want het heeft er alle schijn van dat de DSI een heksenjacht tegen Suthep (en Abhisit) voert.

– Een 12-jarige jongen is maandagavond in Nong Chik (Pattani) doodgeschoten, terwijl hij achterop bij zijn moeder op de motorfiets zat. De stiefvader van de jongen, die achter hem zat, werd gewond. Twee mannen op een motorfiets hadden het drietal achtervolgd. De duopassagier opende het vuur op hen. De politie heeft camerabeelden van de twee aanvallers.

In Khok Pho (Pattani) zijn drie defensievrijwilligers gewond geraakt toen een bermbom ontplofte. De vrijwilligers, die een school beschermden, werden slechts licht gewond. De bom lag 30 meter vanaf de school.

– Het leger heeft een commissie aan het werk gezet om te onderzoeken of twee officieren betrokken waren bij de smokkel van Rohingya. Ze hebben de rang van luitenant en majoor en zijn verbonden aan het 4th Region Forward Command van het Internal Security Operations Command.

Eerder deze maand zijn 850 Rohingya vluchtelingen uit Myanmar in de provincie Songkhla aangehouden. De meesten zijn door mensenhandelaren binnenbesmokkeld. Over hun toekomst vindt overleg plaats tussen de regering en de UNHCR. De vluchtelingen waren onderweg naar Maleisië of Indonesië.

Nog eens 179 Rohingya zijn gisteren bij Phangnga onderschept door de politie te water. Ze zaten hutje mutje in een boot en waren al zestien dagen onderweg.

– Het aantal klachten van Thaise vrouwen die in het buitenland wonen en zeggen in een love affair te zijn gelokt en geld afhandig te zijn gemaakt, neemt toe. Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) is begonnen met een onderzoek naar aanleiding van de recente arrestatie van twee Nigerianen die een Thaise vrouw 20 miljoen baht wisten te ontfutselen.

Volgens de DSI bestaat er een bende die Thaise weduwes van een jaar of veertig, woonachtig in Zweden, Noorwegen, Denemarken, Hongarije en Australië, benadert. De vrouwen worden met mooie praatjes verleid met geen ander doel dan geld los te peuteren.

– De voorzitter van de Provincial Administration Organisation van Songkhla is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Peera Tantiserane, burgemeester van de stad Songkhla, in november vorig jaar. De voorzitter zou een huurmoordenaar opdracht hebben gegeven Peera te doden. De voorzitter is de vijfde verdachte die in deze zaak is aangehouden. [Binnenkort een achtergrondartikel over deze zaak op thailandblog.]

– Bosbranden in de provincie Lampang leiden tot een verslechtering van de luchtkwaliteit, maar de veiligheidsnorm is nog niet overschreden. In de buurprovincie Nan worden droogte en bosbranden elk jaar ernstiger als gevolg van wijdverspreide ontbossing.

Politiek nieuws

– De Pheu Thai-kandidaat voor de gouverneursverkiezing in Bangkok belooft dingen die in strijd met de wet zijn. Oppositieleider Abhisit heeft de Kiesraad daarom gevraagd te onderzoeken of Pongsapat Pongcharoen misleidende beloftes doet.

Pongsapat heeft gezegd dat hij de huur van de marktkramen op weekendmarkt Chatuchak zal verlagen en alle airconditioned bussen in Bangkok gratis maakt. Abhisit wijst erop dat Chatuchak wordt beheerd door de State Railway of Thailand en bustarieven het pakkie an zijn van het ministerie van Transport.

Deze week is de strijd om het gouverneurschap losgebarsten met 18 kandidaten die zich hebben geregistreerd. De belangrijkste zijn ex-gouverneur Sukhumbhand Paribatra (Democraten) en Pongsapat (Pheu Thai). Pheu Thai is er alles aan gelegen de dominantie van de Democraten in Bangkok te doorbreken. Bangkok gaat in maart naar de stembus.

Economisch nieuws

– Een kwart van de 400 bedrijven in een peiling van de Federation of Thai Industries (FTI) zegt dat ze wellicht de deuren sluit omdat ze de hogere loonkosten als gevolg van de verhoging van het minimumdagloon naar 300 baht per 1 januari niet kan opbrengen. De bedrijfskosten zijn daardoor gemiddeld opgelopen met 10 tot 12 procent. Verhuizen naar een lage-lonenland is voor die bedrijven geen optie, aldus FTI secretaris-generaal Tanit Sorat.

De peiling werd gehouden onder de verwerkingsindustrie en servicesector, inclusief transport, hotels, detailhandel en verschepers. De bedrijven produceren zowel voor de export als voor de binnenlandse markt met een personeelsbestand variërend van 25 tot meer dan 200 werknemers.

De kledingindustrie wordt het zwaarst getroffen, gevolgd door de voedingsmiddelenindustrie, electronica en keramiek. Van het MKB verwacht 35 procent in de rode cijfers te belanden.

Volgens een recente peiling van het Industrial Works Department worden 66.000 bedrijven getroffen oftewel 88 procent van alle fabrieken. Slechts 37 procent heeft een eigen merk. Wanneer onderaannemers hun prijzen verhogen, lopen ze het risico dat de klanten hun bestellingen naar concurrenten in andere landen overhevelen.

Volgens de helft van de ondervraagde bedrijven hebben ze weinig aan de steunmaatregelen van de overheid, zoals verlaging van de bedrijfsbelasting. Nog eens 47 procent ziet geen voordelen in die maatregelen. [Het verschil tussen beide categorieën is mij niet duidelijk] Slechts 4,4 procent is tevreden over de hulp die de regering biedt; 66,67 procent is dat niet, aldus Tanit.

– In het derde kwartaal van 2013 komt een nieuwe fabriek van Toyota in bedrijf op industrieterrein Gateway 2 in Chachoengsao. De fabriek krijgt een capaciteit van 300.000 voertuigen per jaar. Ze is een uitbreiding van de bestaande fabriek op Gateway. De investeringskosten bedragen 12 miljard baht. Als eerste model wordt er een ecowagen gemaakt.

Toyota’s eerste fabriek op Samrong in Samut Prakan is begonnen met de assemblage van het Hiace Commuter High-Roof busje ter vervanging van de import. Tegen het midden van het jaar wordt de productie uitgebreid naar 18.000 auto’s per jaar. Het personeel gaat in een tweeploegendienst werken.

Verder wordt dit jaar het aantal showrooms en servicecentra uitgebreid van 357 naar 400 en het aantal Toyota Sure showrooms van 85 naar 100.

Toyota heeft drie fabrieken in Thailand. In Samrong wordt de Hilux Vigo pickup truck gemaakt (240.000 per jaar). Op Gateway rollen alle modellen personenwagens van de lopende band (230.000 per jaar). In de derde fabriek in Ban Pho (Chachoengsao) wordt de Vigo en Fortuner passagiers pickup gemaakt (230.000 per jaar).

– De National Broadcasting and Telecommunications Commission is onverbiddelijk: deadline is deadline en die blijft 18 januari. Sinds die datum moeten de telefoonmaatschappijen voldoen aan de eis dat prepaid SIM kaarten worden geregistreerd en moet de vervaldatum geschrapt zijn.

De NBTC berekent een boete van 80.000 baht voor elke dag dat niet aan die eisen wordt voldaan. Voor de eis van de vervaldatum geldt voor AIS, Dtac en True Move een extra boete van 100.000 baht per dag. Voorts moeten er nog achterstallige boetes worden betaald. De providers staan op hun achterste benen. Ze zeggen meer tijd nodig te hebben.

– De banken in Thailand hebben vorig jaar een netto winstgroei van gemiddeld 30,06 procent geboekt oftewel 163,13 miljard baht. De grootste groeier was de Bank of Ayudhya met een winstgroei van 57,87 procent. Siam Commercial Bank publiceerde maandag haar cijfers; de winst ging met 28,86 procent omhoog naar 40,22 miljard baht.

Alleen TMB Bank publiceerde een lagere nettowinst: 1,6 miljard baht tegen 4 miljard een jaar eerder, maar de afname is het gevolg van eenmalige voorzieningen van 5,29 miljard baht. Wanneer die niet worden meegerekend, zou de winst 10,4 miljard baht hebben bedragen. Ook Krung Thai Bank meldde een lagere dan verwachte winst als gevolg van voorzieningen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 23 januari 2013”

 1. Jacques zegt op

  Dick, met die inbeslaggenomen vogeltjes kan ik je helpen. Het gaat om de roodoor buulbuul. Als je meer wilt weten kijk op: http://www.buulbuul.nl. De zeldzaamheid valt geloof wel mee, maar het is zielig voor die beestjes dat ze gevangen zijn.

 2. l.lagemaat zegt op

  Hoe liggen de verhoudingen tussen de 3 inkomensgroepen.
  Is dat ook bekend?

  groet,

  Lodewijk

  Dick: In mijn nieuwsarchief heb ik niet veel gevonden.
  19 december 2012
  De inkomenskloof tussen rijk en arm is de afgelopen twintig jaar van economische groei in Thailand ruwweg gelijk gebleven. De rijkste 20 procent van de bevolking verdient 54 procent van het totale inkomen, de armste 20 procent slechts 4,8 procent. Vergeleken met andere landen neemt Thailand qua inkomensverdeling een middenpositie in.
  3 oktober 2011
  De inkomenskloof in Thailand is de afgelopen jaren groter geworden en is een van de grootste in de regio.

 3. hein zegt op

  Geachte,
  Is er al iets bekend wanneer men begint met de aanleg van 331 naar Sattahip?
  Levens gevaarlijke snelweg

  • sharon huizinga zegt op

   Geachte Hein,

   Bij het lezen van Uw reactie vroeg ik me af hoe een snelweg levensgevaarlijk kan zijn als die nog aangelegd moet worden? Kunt U dat graag iets duidelijker uitleggen. Dank U en vriendelijke groeten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website