Na drie uur onderhandelen was de deal gesloten. Het Government Lottery Office (GLO) ging ermee akkoord de rijst te kopen die boeren voor de deur van het kantoor in Nonthaburi hadden gestort.

In een lange optocht van tractoren, minibusjes, bussen en vrachtwagens waren de boeren met 112 ton naar het kantoor gekomen om te protesteren tegen de uitblijvende betalingen voor de rijst die ze hebben ingeleverd in het kader van het rijsthypotheeksysteem.

In eerste instantie eisten ze dat het GLO 15.000 baht per ton zou betalen, hetzelfde bedrag dat de regering hen heeft beloofd. Het werd uiteindelijk 12.000 baht, waardoor de aankoop het GLO 1,3 miljoen baht kostte.

De boeren waren in gezelschap van demonstranten onder leiding van monnik Luang Pu Buddha Issara van de protestlocatie op de Chaeng Watthanaweg gekomen. Het overeengekomen bedrag wordt per cheque overgemaakt naar de Dhamma Issara Foundation van Luang Pu. De stichting zal de boeren uitbetalen.

De monnik gaf als verklaring voor de actie dat het GLO een belangrijke dienst is die geld genereert voor de regering, dus die moet helpen rijst van boeren te kopen.

– De rook in Chiang Mai heeft gisterochtend geleid tot tal van vertraagde vluchten en vier omgeleide vluchten. De zichtbaarheid op de Chiang Mai International Airport was gezakt tot 1,5 kilometer, een afstand die vier vliegtuigen noopten terug te keren naar Bangkok. Als absoluut minimum voor een veilige landing wordt 2,5 kilometer beschouwd. De zichtbaarheid was de afgelopen dagen al gezakt naar 4 à 5 kilometer.

Chiang Rai kampt niet met problemen, maar het riviervervoer in Chiang Saen (Chiang Rai) op de Mekong wordt wel door de rook gehinderd. De zichtbaarheid is gezakt naar 1 kilometer. Schippers van vrachtschepen uit Thailand, China en Laos is geadviseerd voorzichtig te manoeuvreren om aanvaringen te voorkomen.

In Lampang is de concentratie fijn stof voor de 29ste achtereenvolgende dag overschreden. De provincie loopt nog steeds het risico van spontane brandjes en brandend gras.

– De rookoverlast voor omwonenden van de sinds zondag brandende vuilstort in Phraeksa (Samut Prakan) is verminderd. De autoriteiten zeggen dat de brand voor het grootste deel is gestopt en de luchtkwaliteit ‘aanzienlijk’ is verbeterd.

De concentratie zwaveldioxide en fijn stof is gezakt naar een veilig niveau, aldus het Pollution Control Department. Niettemin wordt bewoners geadviseerd het gebied binnen een straal van 500 meter rond de stort te mijden.

De luchtmacht en het ministerie van Milieu gingen gisteren door de brand vanuit de lucht met helicopters en vliegtuigen te bestrijden door er water overheen te storten.

De Stop Global Warming Association heeft gisteren aangifte wegens nalatigheid gedaan tegen de burgemeester van tambon Phraeksa, de gouverneur van Samut Prakan en een hoge ambtenaar. De vereniging wil dat de drie verantwoordelijk worden gehouden voor de schoonmaakoperatie en het herstel van het milieu.

– Alsof de duivel ermee speelde, maar donderdag brak een brand uit op een vuilstort, die niet meer wordt gebruikt, in Surat Thani. De autoriteiten riepen de directe omgeving uit tot air pollution disaster zone. Verdere details ontbreken.

– Academici hebben de betrokken diensten opgeroepen vuilstortplaatsen in het land scherp in de gaten te houden, met name vuilstorts die slecht beheerd worden en met name in het droge seizoen. Gas dat wordt geproduceerd door het afval, kan gemakkelijk in brand vliegen.

‘De brand in Phraeksa’, zegt een lector van de faculteit biologie van de Mahidol Universiteit, ‘dient een ernstige les te zijn voor betrokken diensten. Ze moeten er een grondige studie van maken en plannen en investeren in het management van stortafval om de veiligheid van de mensen en het milieu te waarborgen.’

Lector Prayad Pokethitiy vertelde tijdens een seminar gisteren dat de meeste stortplaatsen open zijn en armzalige voorzieningen hebben. ‘Ze missen basic lining en afvoersystemen voor gas en water. De exploitanten hebben er geen geld voor over. Wanneer de regering en de autoriteiten het belang daarvan niet zien, zullen de problemen blijven bestaan.’

Krontong Yoovathaworn van de faculteit natuurwetenschappen riep de autoriteiten op rampenplannen voor vuilstortplaatsen te maken.

In Phraeksa ontbrak het volgens de deelnemers aan het seminar aan communicatie tussen verschillende overheidsdiensten,  autoriteiten, reddingswerkers en omwonenden. De informatie die werd gegeven over het niveau van giftige stoffen, de omvang van de ramp en evacuatieoperaties was verwarrend.

– Om welk gebied het gaat, wordt niet vermeld, maar de leerlingen van Mathayom 1 in onderwijszone 4 zien voorlopig niet de beloofde tablet PC’s. Het ministerie van Onderwijs heeft het contract met de Thais leverancier Jasmine Telecom verbroken omdat de levering al 74 dagen vertraagd is. Dat gaat het bedrijf ook nog een boete kosten. Jasmine geeft de schuld aan de producent in China. Binnenkort wordt een nieuwe veiling voor de levering van de 402.889 tablets gehouden.

– Palissanderhout is een heleboel geld waard, het mag niet gekapt worden, maar dat gebeurt natuurlijk toch en soms worden partijen onderschept. Die moeten beter bewaakt worden, vindt het ministerie van Natural Resources and Environment, dat daarom het leger heeft gevraagd ruimte voor opslag beschikbaar te stellen.

In met name kleine bosposten is het hout niet veilig, er zijn te weinig boswachters om het bewaken, waardoor het risico dat het gestolen wordt te groot is, zegt minister Vichet Kasemthongsri (Milieu), die vrijdag ter gelegenheid van International Forest Day een bezoek bracht aan Ubon Ratchathani, een van ’s lands grootste streken met palissander.

Sinds 2008 zijn in de provincie alleen al 27.215 blokken in beslag genomen plus nog eens 500 voertuigen. De minister ontkent berichten dat het ministerie het hout aan andere landen zou willen verkopen, wat een aardige inkomstenpost zou zijn. Wat er dan wel met het hout moet gebeuren, wordt niet duidelijk uit het bericht. Andere overheidsdiensten mogen een verzoek indienen het te gebruiken, meldt het slechts.

– Ik zou nu het uitgekauwde citaat van Shakespeare kunnen gebruiken, want het leger vindt dat de controleposten in Bangkok en omgeving niet ‘military bunker’ mogen worden genoemd maar ‘sandbag walls’. Die eerste term schept maar verwarring over het echte doel, zegt een legerwoordvoerder. De zandzakmuren hebben tot doel de ongewapende soldaten te beschermen en de openbare veiligheid te waarborgen.

De posten zijn vanaf 11 februari ingericht toen het geweld in Bangkok toenam. Ze dienen ter bescherming van drukke openbare gebieden en regeringsgebouwen. Premier Yingluck maakte zich eerder zorgen dat ze toeristen afschrikken en het toerisme schaden. Roodhemdleider Jatuporn Prompan vergeleek Bangkok met de door geweld geteisterde zuidelijke provincies. Voorlopig is het leger niet van plan posten op te heffen, want de dreiging van geweld bestaat nog steeds. Mogelijk wordt een aantal wel verplaatst.

– De Thaise autoriteiten is door Indonesië gevraagd de moord op twee Indonesische marinemensen te onderzoeken. De slachtoffers waren vorige week aan boord van een Thaise trawler gegaan om Thaise vissers te zoeken die betrokken waren geweest bij een schermutseling aan wal met Indonesisch marinepersoneel. Naar verluidt zouden ze boord vermoord zijn en hun lichamen werden overboord gezet. De trawler zette daarna koers naar Thailand.

Het schip is al gesignaleerd in de haven van Songkhla, de schipper zou gevlucht zijn naar Pattani. Volgens bronnen in Songkhla beschikt de trawler over de vereiste documenten om in Indonesische wateren te mogen vissen. De Thaise ambassade in Jakarta onderzoekt momenteel de zaak. Andere Thaise trawlers die er vissen, hebben zich teruggetrokken naar Thaise wateren uit angst voor wraak. Drie Thaise schepen zijn door Indonesië aan de ketting gelegd.

– Voor de moord op een onderwijzeres donderdag in Tak Bai zijn in een huis in Sungai Kolok zeven verdachten aangehouden (foto homepagina). Een gecombineerde macht van politie en leger deed gisteren na een tip op drie plaatsen een inval. In het huis vond de politie vuurwapens en munitie. Een van de verdachten kwam uit Tak Bai.

– De website heeft als URL www.cleanwebthailand.com en is opgezet door de politiedivisie Technology Crime Suppression en een webontwikkelaar. Doel is informatie te verzamelen en te delen over internet scammers. De initiatiefnemers hopen dat de site voorkomt dat mensen het slachtoffer van scammers worden.

Een bekende oplichtingstruc zijn de mailtjes waarin vanuit Afrika gemeld wordt dat iemand een prijs in een loterij heeft gewonnen. Maar de ‘winnaar’ moet wel eerst geld voor loterijbelasting overmaken alvorens de prijs in ontvangst kan worden genomen. Die natuurlijk nooit komt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/


3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 22 maart 2014”

 1. Adje zegt op

  Goede actie van die boeren. Moeten ze meer doen. Maar dan dumpen voor de overheidsgebouwen.

 2. LOUISE zegt op

  Morgen Dick,

  Nu maar hopen dat die stichting ook daadwerkelijk het geld snel zal uitbetalen aan de boeren.
  Zal mij benieuwen.

  LOUISE

 3. chris zegt op

  Waarom verkopen de boeren de rijst niet direct aan de consument voor de hoofdingang van elke Central, Teco Lotus of Big C ? Brengt volgens mij veel meer op…..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website