Nieuws uit Thailand, 22 januari 2013

Je vraagt je af: wat bezielt al die mensen om een gooi te doen naar het gouverneurschap van Bangkok? Gisteren registreerden 18 personen zich en tenzij er een wonder gebeurt, zijn de meesten kansloos. Want de strijd in Bangkok gaat tussen ex-gouverneur Sukhumbhand Paribatra (Democraten) en Pongsapat Pongcharoen (Pheu Thai) en zelfs die is in het nadeel, want Bangkok is al jaren een Democratisch bolwerk.

Na registratie trokken de kandidaten hun lijstnummer. Sukhumbhand was in zijn nopjes met nummer 16. Hij noemde het een ‘lucky number’ omdat hij de zestiende gouverneur van Bangkok was. Pongsapat trok nummer 9. Of dat ook een geluksnummer is, vermeldt de krant niet. Twee kandidaten zijn vrouw.

Op 3 maart kiezen de inwoners van Bangkok een nieuwe gouverneur. In de peilingen ligt Sukhumbhand voor, maar de meeste kiezers houden nog een slag om de arm. Bangkok telt 4,3 miljoen kiesgerechtigde inwoners. De Kiesraad voert campagne om de mensen naar de stembus te krijgen; ze hoopt op een opkomst van 67 procent.

Eerder meldde de krant dat er vijf onafhankelijke kandidaten waren, later kwam er nog één bij, maar nu blijken er zestien te zijn en misschien komen er nog meer bij, want de registratie sluit op vrijdag.

– De Wat Or Noi tempel in Kamphaeng Saen (Nakhon Pathom) staat te koop. Abt Phra Suwit Theerathammo wil van het 200 rai tellende tempelterrein met gebouwen af omdat de stank van een nabijgelegen fabriek van veevoer niet is te harden. De tempel kost 2 miljard baht.

De desbetreffende fabriek zegt apparatuur te gaan monteren die de stank moet terugdringen maar geheel uitbannen is niet mogelijk. Volgens de directeur van het National Office of Buddhism kan de abt de tempel niet zomaar verkopen, maar is daardoor toestemming van diverse autoriteiten vereist.

– Als je de kwaliteit van een militaire eenheid wil weten, moet je naar haar toiletten kijken, zegt bevelhebber Prayuth Chan-ocha. Hij heeft gisteren tijdens een ceremonie ter gelegenheid van de elfde verjaardag van het Elfde Infanterie Regiment opgeroepen toiletten schoon te houden. Zo toon je respect en zorg, aldus Prayuth.

– Honderden supporters van het ultranationalistische Thai Patriots Network hebben gisteren op de Royal Plaza gedemonstreerd tegen de rol van het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag in de Preah Vihear-zaak. [Ook wel Internationaal Gerechtshof genoemd] Het Hof buigt zich over het verzoek van Cambodja zijn vonnis uit 1962, waarbij de tempel aan Cambodja werd toegewezen, te ‘herinterpreteren’ met als doel het Hof een uitspraak te ontlokken over het eigendom van de door beide landen betwiste 4,6 vierkante kilometer bij de tempel.

Volgens protestleider Chaiwat Sinsuwong heeft het netwerk 1,3 miljoen handtekeningen opgehaald onder een petitie waarin de rechtsbevoegdheid van het ICJ in de zaak wordt afgewezen. Het netwerk vindt dat de regering dat ook moet doen en een eventuele negatieve uitspraak naast zich neer moet leggen. De petitie werd gisteren bij het kantoor van de Verenigde Naties aan de Ratchadamnoen Avenue ingeleverd. Kopieën gingen naar legercommandanten en de president van de Hoge Raad.

– Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha is een tegenstander van het inrichten van een vluchtelingenkamp voor de circa 850 Rohingya die eerder deze maand in de provincie Songkhla zijn aangehouden, nadat ze uit Myanmar waren gevlucht. [Lees: door mensenhandelaren het land binnengesmokkeld op weg naar Maleisië of Indonesië.]

De generaal zegt dat een kamp andere illegale migranten kan stimuleren ook naar Thailand te vluchten. ‘Als we ze opnemen, kan dat langetermijn problemen veroorzaken. Hoe langer ze mogen blijven, hoe groter hun aantal wordt. De Rohingya zullen hier blijven komen zo lang het probleem van vervolging in hun eigen land [Myanmar]  bestaat.’

Volgens de generaal zijn de Rohingya illegale immigranten en geen vluchtelingen. Ze dienen volgens de Thaise wet vervolgd te worden, voordat ze worden teruggestuurd naar Myanmar. Maar op dit moment, aldus Prayuth, moet Thailand humanitaire hulp bieden in afwachting van een langetermijn oplossing. ‘We moeten een oplossing vinden, die voor beide zijden acceptabel is, anders worden we als inhumaan gebrandmerkt.’

Thailand telt negen vluchtelingenkampen met circa 130.000 vluchtelingen, voornamelijk uit Myanmar. De meesten wachten al jaren op herhuisvesting in een derde land.

– Het schiet maar niet op met de bouw van 396 nieuwe politiebureaus. De aannemer had de gebouwen vorig jaar juni moeten opleveren, maar de agenten van die bureaus moeten nog steeds hun werk in noodbehuizing doen.

Het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) gaat inspecteurs op pad sturen om te onderzoeken of er spraks is van onregelmatigheden. DSI-hoofd Tarit Pengdith inspecteerde gisteren de bouwplaats van politiebureau Don Phut in Saraburi en Rong Chan in Ayutthaya. Tarit vindt dat een nieuwe aannemer moet worden ingehuurd om het werk af te maken. De aannemer die in gebreke is gebleven, verwierf het werk in 2010 voor een bedrag dat 450 miljoen baht onder het begrote bedrag lag. Toen hij het werk niet op tijd afkreeg, zette hij onderaannemers aan het werk.

– Drie schooljongens hebben zondag in een school in Thalang (Phuket) ingebroken om computerspelletjes te spelen. De knaapjes waren zaterdag van huis weggelopen en hadden geen geld om hun favoriete hobby in een cybercafé te botvieren. Tegen de politie bekenden ze al enkele keren eerder in het computerlokaal van de school te hebben ingebroken. Daarvoor waren ze door leraren gestraft, maar omdat ze nogal hardleers waren besloten die deze keer de politie erbij te halen.

– De vakbond van Thai Airways International (THAI) wil dat de raad van bestuur snel toestemming geeft voor de loonsverhoging die THAI-president Sorajak Kasemsuvan heeft toegezegd. De bond vindt dat de RvB eerder moet vergaderen dan de geplande datum van 8 februari.

De vakbond eist een loonsverhoging van 7,5 procent voor personeel dat minder dan 30.000 baht per maand verdient. Tevens wil ze dat het budget voor prestatiebonussen wordt verhoogd en het bedrag gelijkelijk over het personeel wordt verdeeld. De eerder geformuleerde eis, een bonus van 2 maanden in plaats van de aangeboden 1 maand, heeft ze laten vallen. Volgens vakbondsvoorzitter Jaemsri Sukchoterat kan THAI dat niet opbrengen.

Vierhonderd man grondpersoneel van THAI legde vrijdagavond het werk neer om de vakbondseisen kracht bij te zetten. Op zaterdagavond bereikte de bond overeenstemming met de THAI-president. De voorzitter van de RvB kan op weinig sympathie van de bond rekenen. Die kan maar beter aftreden, vindt de bond.

– De 14.000 leraren van particuliere scholen in het Zuiden willen evenals hun collega’s in het openbaar onderwijs een maandelijkse gevarentoeslag ontvangen. Gisteren vergaderde de Confederation of Private Schools in Pattani. Ze herhaalde haar verzoek dat eerder is afgewezen door het ministerie van Onderwijs.

De confederatie wijst erop dat in tegenstelling tot openbare scholen geen enkele particuliere school zijn deuren uit protest heeft gesloten, alhoewel verschillende leraren van die scholen zijn doodgeschoten door opstandelingen. Blijkbaar hebben we daardoor minder aandacht getrokken, zegt voorzitter Khoddaree Binsen.

– Het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation gaat deze maand met verkopers van ivoren accessoires om de tafel zitten om het probleem van gesmokkeld Afrikaans ivoor te bespreken. Naar verluidt zou bij de productie van toegestane accessoires Afrikaans ivoor gemengd worden met ivoor van Thaise olifanten.

Het department zal de handelaren nog eens op de wettelijke bepalingen wijzen. Het gaat de controle opvoeren. De winkels wordt ook gevraagd te stoppen met de verkoop van hun producten aan buitenlanders omdat de uitvoer van ivoor volgens de Cites conventie verboden is. De colllega’s in Afrika is gevraagd Thais te identificeren die zich daar schuldig maken aan de jacht op rhinocerossen.

In maart wordt in Bangkok de 16de vergadering gehouden van de Conference of Parties to the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora. Thailand zit tijdens die vergadering vermoedelijk in het beklaagdenbankje omdat het land een knooppunt is van handel in Afrikaans ivoor. Er wordt dan ook gepraat over de handel in rhinoceroshoorns en bescherming van tijgers.

– Minister Chumpol Silpa-archa (Toerisme en Sport), tevens vice-minister-president, is gisteren op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. Chumpol was tevens partijleider van coalitiepartij Chartthaipattana.

Op 17 december verloor Chumpol het bewustzijn in het Government House, maar volgens zijn oudere broer Banharn verbeterde zijn conditie daarna licht. De afgelopen dagen ging hij echter weer achteruit.

Chumpol diende eerder als minister van Onderwijs in het kabinet Chuan Leekpai in 1997. Hij werd leider van de Chartthaipattana partij, nadat de Chart Thai Party in 2008 was ontbonden door het Constitutionele Hof. In het (vorige) kabinet Abhisit was Chumpol minister van Toerisme en Sport. Nadat Pheu Thai in 2011 een verpletterende verkiezingsoverwinning had geboekt, sloot Chartthaipattana zich bij Pheu Thai aan en kon Chumpol op dezelfde ministersstoel blijven zitten.

– Het kabinet heeft gisteren fors in de buidel getast tijdens zijn mobiele vergadering in Uttaradit. Het verleende goedkeuring aan 111 projecten in de provincies Sukothai, Uttaradit, Tak, Phetchabun en Phitsanulok ter waarde van 51 miljard baht. Daarvan kunnen 33 projecten (617 miljoen baht) direct worden uitgevoerd; naar de overige worden nog haalbaarheidsstudies gedaan.

Het belangrijkste besluit betrof echter de instelling van een speciale economische zone in Mae Sot aan de grens met Myanmar. Voorlopig geldt die status alleen nog voor de tambons Mae Pa en Tha Sai Luad, een gebied ter grootte van 5.600 rai langs de Moei rivier. Er staat voor die zone veel op het verlanglijstje: een tweede vriendschapsbrug, een industrieterrein, transportcentra, douanecontroleposten, te veel om op te noemen. De handel moet met name gaan profiteren van een ‘one-stop service system’, oftewel één kassa voor alle procedures.

Economisch nieuws

– Van de 2,2 biljoen baht die de regering van plan is te lenen is 90 procent bestemd voor verbetering van het spoorwegnet. Het geld wordt de komende zeven jaar besteed, onder andere aan de aanleg van een hogesnelheidslijn.

Doel van de operatie is het terugdringen van de  logistieke kosten. Die vormen in Thailand 15,2 procent van het bruto binnenlands product tegen 8,3 procent in de VS. Negentig procent van de logistieke kosten gaat naar vervoerskosten, onderhoud van het netwerk en opslagkosten.

Thailand is voor 94,3 procent afhankelijk van wegvervoer tegen slechts 4,1 procent vervoer per spoor en 1,6 procent vervoer over water. Die verhouding dient te veranderen ten gunste van het spoor omdat de vervoerskosten per trein het laagste zijn vergeleken met weg- en luchtvervoer.

Op 5 februari buigt het kabinet zich over het voorstel voor die 2,2 biljoen baht. Het voorstel bestaat uit twee delen: het eerste behelst de financiering en afbetaling, het tweede bestaat uit een gedetailleerde lijst van de geplande investeringen en die zijn weer onverdeeld in projecten die onmiddellijk kunnen worden uitgevoerd en secondaire projecten.

– Kleine en middelgrote voedselverwerkende bedrijven krijgen het dit jaar moeilijk vanwege een zwakke vraag uit Europa en de VS, de verhoging van het minimumloon en de koersstijging van de baht. De Thai Food Processors’ Association (TFPA) verwacht dat de export van bewerkt voedsel met 5 procent zal dalen.

De grote bedrijven hebben weinig last van de sterke baht, want de meeste hebben zich verzekerd tegen valutarisico’s, maar voor het MKB vormt de stijging wel een probleem. De TFPA hoopt dat de koersstijging van korte duur is. Die wordt momenteel veroorzaakt door de instroom van speculatief kapitaal in de Thaise markt. Wanneer er aan die trend geen eind komt, zal de TFPA het ministerie van Financiën om hulp vragen.

De TFPA verwacht dat dit jaar voor 160 miljard baht wordt geëxporteerd, evenveel als in 2011, maar 5 procent minder dan vorig jaar.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website