Veel politiek nieuws in Bangkok Post vandaag, hetgeen wel logisch is gezien de almaar voortdurende anti-regeringprotesten en de tweedaagse rally van de roodhemden in het Rajamangala stadion (Bangkok). Maar laat ik beginnen met het niet-politieke nieuws, want niet iedereen is in politiek geïnteresseerd.

– De spoorwegen kampen weer eens met tegenslag; deze keer geen ontsporing maar een brug die gisteren verzakte, waardoor geen treinverkeer meer mogelijk was tussen Hat Yai en Sungai Kolok. Blijkbaar is de verzakking, die veroorzaakt werd door zware regenbuien, niet ernstig want het treinverkeer zou vandaag weer op gang komen.

Aan het slechte weer in het Zuiden is nog geen eind gekomen; overstromingen blijven mogelijk. Risicogebieden zijn districten in Pattani en gebieden langs de Pattani rivier. In de stad Pattani lopen mogelijk wegen onder water. Volgens het Meteorological Department houdt het slechte weer tot zaterdag aan.

– Een politie-inspecteur van het bureau Bang Yi Rua die op ziekteverlof was, heeft de hand aan zichzelf geslagen. Hij werd met een schotwond in zijn hoofd in zijn woning gevonden. In augustus was de man beschoten terwijl hij fietste. Zijn schoonmoeder had daarvoor opdracht gegeven omdat hij zijn vrouw mishandelde en gokte. Een vriend van hem zei dat de man eerder geprobeerd had zichzelf op te hangen.

– Het ministerie van Defensie ontkent dat een speciale eenheid is gevormd om de premier te beschermen. Die indruk zou een wijziging van de reserves law kunnen wekken, maar die heeft tot doel het ministerie in staat te stellen bij natuurrampen nieuwe taken uit te voeren. Het ministerie mag nu reservisten mobiliseren.

– De Thai Chamber of Commerce heeft haar uitnodiging aan premier Yingluck ingetrokken om haar jaarvergadering bij te wonen. Die wordt deze keer in Trang gehouden. De TCC is bang dat Yinglucks aanwezigheid anti-regeringsdemonstranten met fluitjes trekt. De TCC vergadert van morgen tot zondag.

– Vice-minister-president Plodprasop Suraswadi was gisteren afwezig op een openbare hoorzitting over de geplande waterwerken in Phitsanulok. Demonstranten waren er door een politiecordon gebroken en ventileerden via luidsprekers kritiek op de plannen. Volgens hen houdt de regering geen rekening met de mening van betrokkenen.

In de provincie is de aanleg gepland van een waterreservoir, wateropslaggebieden in vijf districten en er komen dijken om de stad Phitsanulok en tambon Phrom Phiram. Tegenstanders van het reservoir zeggen dat het schadelijk is voor het milieu en het levensonderhoud van bewoners in gevaar brengt.

Tot december worden hoorzittingen in het land gehouden over de waterwerken, waarvoor de regering een bedrag van 350 miljard baht heeft uitgetrokken. De hoorzitting in Phitsanulok trok duizend mensen.

– Actrice Pattarida ‘Tangmo’ Patcharaweerapong heeft aangifte van vernieling van haar vaders auto gedaan. Twee mannen hadden op de voor haar huis geparkeerd staande auto zuur gegooid. Het incident vond plaats nadat zij en haar vader begin deze maand de rally van de Democraten op de Ratchadamnoen Avenue hadden bezocht. Daarom denkt ze dat de vernieling politiek gemotiveerd was.

– Een politieofficier is gisteren licht gewond geraakt door de scherven van een ontploft explosief bij de Makkhawan Rangsan brug op de Ratchadamnoen Avenue. De agent stond er bij de betonnen barrrières op wacht. Bij de brug heeft het Network of Students and People for Reform of Thailand zijn tenten opgeslagen. De politie onderzoekt of het om een pingpong bom of vuurwerk ging.

– Drie rallygroepen, het People’s Network for Non-Violence en de National Human Rights Commission hebben een coördinatiecentrum voor overleg met de politie gevormd. Dit ter voorkoming van misverstanden.

– Wanneer de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden weigert een motie van wantrouwen te agenderen, gaat oppositiepartij Democraten hem laten vervolgen omdat hij zijn taak niet naar behoren vervult.

Somsak Kiatsuranont doet moeilijk over de motie en het verzoek om een zogeheten censure debate, omdat de bezwaren van de Democraten niet voldoende gemotiveerd zouden zijn. De Democraten willen de premier en twee ministers aan de schandpaal nagelen. Ze weigeren nu al het achterste van hun tong te laten zien.

Pheu Thai-woordvoerder Prompong Nopparit slaat terug met het dreigement de Democratische parlementsleden voor ontslag voor te dragen, wanneer ze weigerachtig blijven. Dat zou in strijd met de grondwet zijn.

– Rallyleider SuthepThaugsuban heeft gisteren 77 dozen met 115.500 handtekeningen op een steekwagentje afgeleverd bij de voorzitter van de Senaat. Ze staan onder een petitie waarin wordt gevraagd een afzettingsprocedure tegen de 310 parlementsleden te beginnen, die voor het omstreden amnestievoorstel hebben gestemd. De voorzitter zei een maand nodig te hebben om alle handtekeningen te controleren. Pas daarna kan het verzoek naar de National Anti-Corruption Commission.

– De rally van de Democraten op de Ratchadamnoen Avenue wordt niet zondag beëindigd, wanneer Suthep hoopt 1 miljoen demonstranten te trekken. Het protest gaat door totdat het zogeheten ‘Thaksin regime’ verdwijnt. Suthep verwacht overigens dat het Thaksin regime terugkeert, wanneer het Huis wordt ontbonden en nieuwe verkiezingen plaatsvinden. Hoe hij het dan denkt kwijt te raken: daarover heeft hij niets gezegd.

De rally van de Democraten (begonnen bij station Samsen) was in eerste instantie gericht tegen het amnestievoorstel, maar dit is afgewezen door de Senaat. De regering heeft beloofd het voorstel niet in de herkansing te gooien en heeft ook zes andere amnestievoorstellen ingetrokken.

– Het Constitutionele Hof krijgt het weer druk, want nu heeft oppositiepartij Democraten het Hof gevraagd of het wetsvoorstel voor een lening van 2 biljoen baht ten behoeve van infrastructurele werken wel in de haak is. De Senaat gaf afgelopen nacht om 3 uur het groene licht.

Volgens de Democraten krijgt de regering met het budget een vrijbrief; bovendien zijn de werken vatbaar voor corruptie. De oppositie zegt dat de regering het wetsvoorstel niet ter ondertekening aan de koning dient te overhandigen, hangende de procedure voor het Hof. Het te lenen bedrag is het grootste, ooit door een regering geleend. Het geld is bestemd voor de aanleg van vier hogesnelheidslijnen, verbetering van het spoor en nog wat dingetjes.

– De regering en de regeringsparlementsleden moeten doorgaan met het herzien van de grondwet, vindt Worachet Pakeerat, lid van Nitirat, een groep ambiteuze juristen verbonden aan de Thammasat universiteit. Volgens Worachet heeft het Constitutionele Hof niet het recht herziening van de grondwet te verbieden, want dat is een democratisch recht van gekozen parlementariërs.

Gisteren oordeelde het Hof dat het senaatsvoorstel zowel procedureel als inhoudelijk in strijd met de grondwet is (zie kader). Worachet ziet daarin de zoveelste bevestiging van de rol van het Hof in het voortgaande proces van progressieve democratisering. De krachtmeting (tug of war) tussen deze krachten zal nog vele jaren doorgaan, totdat andere middelen zoals een volksopstand veranderingen afdwingen.

Worachet daagt het Pheu Thai-bestuur, de premier en Thaksin uit om een ‘bold move’ te maken en hun rechten te herbevestigen ondanks het vonnis van het Hof. Hij vindt dat het parlement de uitspraak moet negeren en wachten totdat de koning zijn handtekening zet of het terugstuurt, zodat het opnieuw in stemming kan worden gebracht. Dan is een tweederde meerderheid vereist.

Trakool Meechai, assistent-hoogleraar aan de Chulalongkorn universiteit, zegt dat de regering zelfmoord pleegt, wanneer ze het ‘ongrondwettelijk’ senaatsvoorstel opnieuw in stemming brengt. Confrontaties tussen rivalen zijn dan niet ondenkbaar.

Economisch nieuws

– De regering gaat voor 75 miljard baht obligaties met een looptijd van 3 jaar uitgeven om het hypotheeksysteem voor rijst in stand te kunnen houden. Sinds begin oktober hebben de boeren geen cent gezien voor hun ingeleverd paddy (ongepelde rijst), omdat de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives (BAAC) over niet voldoende liquide middelen beschikt. De bank wacht op betalingen van het ministerie van Handel en op een bankgarantie van het ministerie van Financiën, maar die komt pas in januari af.

De grote verliezen die op het systeem worden geleden, kunnen het vertrouwen van investeerders in de obligaties ondermijnen, schrijft Bangkok Post. Algemeen wordt verwacht dat het ministerie van Handel niet in staat is genoeg rijst [uit de oude voorraad] te verkopen om haar schuld tijdig aan de BAAC af te lossen. Suwit Rojanawanich, adviseur staatsschuld van het Public Debt Management Office (PDMO), gelooft niet dat investeerders vertrouwen verliezen in de bank. De obligaties worden volledig gegarandeerd door het ministerie van Financiën.

Volgens Krakob Phiencharoen, hoofd schuld kapitaal markten bij de HSBC, helpt het aanbod van het PDMO het vertrouwen in de schuld van de BAAC te herstellen, omdat een vorige obligatie-uitgifte ook onder de garantie van de regering zal worden gebracht.

Voor de zesde rijstveiling van 452.538 ton rijst hebben zich gisteren vier exporteurs gemeld. Dit jaar is pas 700.000 à 800.000 ton van de 2 miljoen ton geveilde rijst verkocht. Als gevolg daarvan heeft het ministerie van Handel pas 140 miljard baht van haar schuld aan de BAAC terugbetaald. Het verwacht dit jaar nog 24 miljard baht te kunnen terugstorten, aanzienlijk minder dan de target van 200 miljard baht. Volgend jaar hoopt het ministerie meer te kunnen verkopen.

– De herziening van de belastingstructuur van de inkomstenbelasting wordt tijdelijk met een Koninklijk Besluit geregeld. Dan kunnen belastingplichtigen er al dit belastingjaar gebruik van maken. De belastingwet wordt later naar het parlement gestuurd.

In de nieuwe structuur wordt het aantal schijven uitgebreid van 5 naar 7. De middeninkomens betalen minder belasting en de hoogste schijf gaat van 37 naar 35 procent. Doel van de operatie is de binnenlandse bestedingen te stimuleren. De herziening scheelt de overheid 26 miljard baht aan inkomsten.

– Vanaf begin volgend jaar gaan vermoedelijk Shell en Siam Gas Plc LNG (liquefied natural gas) verkopen. Het Department of Energy Business geeft de verkoop vrij als alternatief voor automobilisten die nu lang moeten wachten om CNG (compressed natural gas) te tanken. Tegelijkertijd wordt de prijs van LNG vrijgelaten.

LNG is speciaal voor de lange afstanden een goed alternatief voor CNG. Vrachtwagens kunnen vrij simpel op LNG overstappen door het wisselen van de gascilinder. LNG is goedkoper dan diesel, maar iets duurder dan CNG. In Japan en Zuid-Korea is LNG al erg populair.

Thailand importeert sinds 2011 LNG; het eerste jaar 1 miljoen ton en dit jaar wordt waarschijnlijk de 3 miljoen ton gehaald.

Begin 2014 wordt B5 vervangen vervangen door B7 (een mix van 5 procent biodiesel en 95 procent diesel). Daardoor neemt de vraag naar ruwe palmolie toe: van 2,5 miljoen liter per dag voor B5 naar 4 miljoen liter voor B7. De eerste biodiesel was B2. Die kwam in 2008 op de markt.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website