Op de eerste dag van de Ramadan, de islamitische vastenmaand, gisterochtend is een zware autobom ontploft in het district Sungai Kolok (Narathiwat). Acht personen raakten gewond en een groot winkelpand vloog in brand. De brandweer had 3 uur nodig om het verzengende vuur onder controle te krijgen.

De pickup truck waarin een gascilinder van 50 kilogram met explosieven was ontploft, werd volledig vernield. Drie auto’s en een motorfiets raakten beschadigd. De schade aan het bedrijf, een winkel in elektrische apparaten, wordt geschat op 10 miljoen baht. Enkele personen die gevangen zaten op de bovenste verdieping, werden door de brandweer gered.

Uit het chassisnummer blijkt dat de pickup truck in november in Rangae (Narathiwat) was gestolen. De eigenaar en een ander waren doodgeschoten toen ze meubels van de wagen losten. De wagen droeg de kentekenplaat van een andere, eveneens gestolen wagen. Die werd in Muang (Yala) in juni gestolen. Ook de eigenaar van die truck werd daarbij doodgeschoten.

De politie vermoedt dat de bomaanslag het werk was van de afscheidingsbeweging Runda Kumpulan Kecil. Tegen drie verdachten zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd.

Waedueramae Mamingji, voorzitter van het Pattani Provincial Islamic Committee, hekelde gisteren de masterminds achter de bomaanslag. ‘It is an unacceptable action. Allah will punish them and bring them to disgrace.’ Hij wees erop dat de Ramadan een heilige periode is, waarin moslims geacht worden goede daden te verrichten.

Inmiddels zijn de veiligheidsmaatregelen in het Zuiden verscherpt. Alle voertuigen die van en naar Yala stad gaan, worden gecontroleerd.

– Ook gisterochtend vroeg werd in Rangae een gepanserd militair voertuig geraakt door een bom die verborgen was in de struiken langs de weg. Twee soldaten en vijf militaire rangers liepen botbreuken op. Een 28-jarige motorrijdster werd geraakt door scherven.

– Airports of Thailand (AoT), de beheerder van luchthaven Suvarnabhumi, gaat seismisch grondonderzoek laten doen om de bodemconditie onder de taxi- en runways vast te stellen. AoT wil weten of de structuur van de ondergrond verder onderhoud noodzakelijk maakt. De luchthaven reageert daarmee op kritische opmerkingen van het Engineering Institute of Thailand over de kwaliteit van de twee runways.

Die zijn sinds september 2006 in gebruik. De oostelijke runway krijgt sinds vorige maand een grote opknapbeurt en gaat begin volgende maand open. De westelijke runway kampte op 5 juli met een kleine verzakking, waardoor het luchtverkeer tijdelijk moest worden stilgelegd.

De luchthaven is bij de aanleg achtervolgd door beschuldigingen van corruptie. Kort voor en na de opening vertoonden de runways scheuren. Het vliegveld is aangelegd op Cobra Swamp, een naam die weinig goeds belooft. Niettemin heeft geen enkele luchtvaartmaatschappij zich al die jaren teruggetrokken uit bezorgheid om de veiligheid.

– Pessimistische geluiden over de toerismesector . De drie particuliere toerisme-organisaties Thai Travel Agents Association, Association of Domestic Travel (ATD) en Association of Thai Travel Agents, zeggen dat te weinig mensen op het ministerie van Toerisme en Sport verstand hebben van toerisme, service en marketing. Ze dringen er bij de overheid op aan de particuliere sector te raadplegen alvorens besluiten te nemen.

Een ander serieus probleem dat Thailand de das kan omdoen wanneer de Asean Economic Community in 2015 van kracht wordt, is corruptie, zeggen ze.

Volgens ATD-president Yutthachai Soonthronrattanavate is Thailand niet langer in Azië de belangrijkste toeristische bestemming. ‘The industry has declined over the past five years, and now other countries are catching up.’

Het ministerie van Toerisme en Sport maakte deze week bekend dat de eerste zes maanden van dit jaar 10,49 miljoen buitenlandse toeristen voet op Thaise bodem zetten: 7,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

– Post Publishing Plc, uitgever van onder andere Bangkok Post, verwacht met de gratis tabloid M2F (Monday to Friday) in het tweede of derde jaar van zijn bestaan winst te maken. De krant werd in oktober vorig jaar gelanceerd. De oplage bedraagt 400.000 exemplaren, die op 250 punten in Bangkok worden gedistribueerd.

– De ruïne van een historische tombe waarin vermoedelijk koning Uthumphon ligt begraven, dreigt het slachtoffer te worden van een stedelijk uitbreidingsproject in Myanmar. Uthumphon was de 32ste monarch van het koninkrijk Ayutthaya. Hij regeerde in 1758 2 maanden. Toen Ayutthaya in 1767 onder de voet werd gelopen, werd de voormalige koning die monnik was geworden, meegenomen. Hij stierf in 1796 in gevangenschap en zou begraven zijn op de Linzin Hill. Thais brengen regelmatig een bezoek aan de tombe om de koning eer te bewijzen.

– Legeropperbevelhebber Thanasak Patimapakorn vindt de stationering van Indonesische waarnemers bij Hindu-tempel Preah Vihear niet meer nodig, omdat er al 2 jaar niet gevochten is door Thaise en Cambodjaanse soldaten. Hij heeft dat zijn Indonesische counterpart laten weten. De stationering van waarnemers is vorig jaar afgesproken tijdens een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Asean-landen en later bevestigd door het Internationale Hof van Justitie in Den Haag.

Woensdag zijn beide landen begonnen soldaten in het gebied te vervangen door grenspolitie. Donderdag komt een team van Cambodjaanse explosievenexperts naar Thailand om te overleggen over het ruimen van mijnen in het gebied.

-Oppositiepartij Bhumjaithai heeft nog niet beslist of ze steun zal verlenen aan het houden van een referendum over de door regeringspartij Pheu Thai gewenste grondwetwijziging. Het Constitutionele Hof heeft geadviseerd eerst een referendum te houden alvorens de parlementaire behandeling voort te zetten.

Voorzitter Tida Tawornseth, voorzitter van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden), herhaalde wat ze al eerder heeft gezegd: geen referendum, gewoon doorgaan met de parlementare behandeling. Volgens haar is een referendum een truc van de elite om te voorkomen dat de grondwet wordt gewijzigd. Wil een referendum bindend zijn, dan dient tenminste de helft van de kiesgerechtigde Thais naar de stembus te gaan. ‘It’s not easy to encourage 24 million voters to go the ballots, so it’s a trap.’

– De kwestie of voormalig premier Abhisit, thans oppositieleider, de dienstplicht heeft ontlopen, blijft de gemoederen bezighouden. Eerder hield de minister van Defensie een persconferentie waarin hij dat beweerde, en gisteren gooide een Pheu Thai-parlementslid olie op het vuur door te beweren dat Abhisit documenten had vervalst om na zijn verblijf in Engeland, waar hij studeerde, een docentschap aan de Chulachomklao Royal Military Academy te verkrijgen.

Abhisit en de Democratische partij houden vol dat Abhisit destijds vrijgesteld is van militaire dienstplicht. De cruciale vraag is: is Abhisit in het bezit van het document Sor Dor 43 of Sor Dor 8. Wanneer dat het geval is, is er geen vuiltje aan de lucht.

Sor Dor 43 is een document dat wordt verstrekt aan personen die deelgenomen hebben aan de loting voor de militaire dienstplicht en uitgeloot zijn.

Sor Dor 8 is een document waaruit blijkt dat iemand de militaire dienstplicht heeft vervuld.

Het gevecht is begonnen naar aanleiding van een aanklacht van Abhisit wegens smaad tegen de recalcitrante roodhemdleider Jatuporn Prompan, die in 2010 dezelfde beschuldiging uitte tijdens rally’s van roodhemden en in mediaoptredens.

[Terzijde: Er is ook nog een Sor Dor 9 document, dat naar alle 17-jarigen gaat. Het document zegt dat die persoon op de reservelijst staat en zich dient te melden om zijn identiteit vast te stellen. Vervolgens moet hij zich voor de loting melden wanneer hij 21 jaar is.]

– Door wie werd een 14-jarig weeskind tijdens de roodhemdrellen op 15 mei 2010 doodgeschoten? Militaire officieren die gisteren een getuigenverklaring aflegden voor de Criminal Court , moesten daarop het antwoord schuldig blijven.

Dinsdag verklaarde het Department of Special Investigation dat de jongen en een taxichauffeur vermoedelijk per abuis zijn doodgeschoten toen het leger een vrachtwagen onder vuur nam. In de wagen vond het leger destijds kaarten van het UDD, een rode sjaal en een mes van 60 cm. De rechtbankzaak wordt in oktober en november voortgezet.

– Achttien Cambodjaanse kind-bedelaars in de leeftijd van 1 tot 10 jaar zijn gisteren op de Rong Kluea grensmarkt aangehouden, gecontroleerd op HFMD (mond- en klauwzeer) en teruggestuurd. Enkele kinderen hadden meer dan 39 graden verhoging en hadden een loopneus. Die zijn geïsoleerd van de anderen en overgedragen aan de gezondheidsautoriteiten in Poipet.

Ruim 300 Cambodjaanse kinderen zijn gisteren door hun ouders meegenomen naar Thaise gezondheidswerkers in de grenspost Poipet om gecontroleerd te worden op HFMD. Drie hadden hoge koorts.

Elders in het land werden besmettingen geconstateerd in Uttaradit (61 kinderen), Songkhla (6) en Tak (1). Het aantal scholen dat door de Basis Education Commission tijdelijk is gesloten, is opgelopen tot 21.

Het hoofd van de gezondheidsdienst in Mae Hong Son meldt dat het aantal patiënten met dengue fever (knokkelkoorts) stijgende is. In 7 districten van de provincie zijn 34 gevallen gerapporteerd.

– Voormalig premier Thaksin laat 64.000 doughnuts uitdelen ter gelegenheid van zijn 60ste verjaardag aanstaande donderdag. De doughnuts gaan naar welzijnsinstellingen, kindertehuizen, heropvoedingstehuizen, vrouwenopvang en bejaardentehuizen. Op de verpakking staat de tekst: ‘Unity doughnut, from the heart. Please eat immediately.’

– President Chavarong Limpattamapanee van de Thai Journalists Association had aan boord van een THAI-toestel onderweg van Beijing naar Bangkok bijna zijn rijstmaal op, toen hij op een vlieg stuitte. De stewardess en purser boden onmiddellijk hun excuses aan, de luchtvaartmaatschappij heeft een onderzoek ingesteld.

– De Food and Drug Administration is in een illegale fabriek in Samut Prakan gestuit op egelvis, die een te hoge concentratie van het giftige tetrodotoxin bevatte. In de fabriek werd de vis verwerkt tot vissnacks in een laagje sesam. De eigenaar kan een forse gevangenisstraf of boete tegemoet zien.

– Royal Dutch Shell heeft zich teruggetrokken uit de strijd om het Engelse Cove Energy Plc, dat een aandeel van 8,5 procent heeft in een gasveld voor de kust van Mozambique. Shell aast nu op Anadarko Petroleum Corporation uit de VS, dat een aandeel van 36,5 procent in hetzelfde veld heeft. Shell trok zich deze week terug uit de strijd met PTTEP, een dochter van Thailands grootste oliemaatschappij PTT Plc, toen de aandelenkoers van Cove verdubbelde. Voor PTTEP is dat blijkbaar geen probleem, want het financieringsplan wordt binnenkort voorgelegd aan de raad van bestuur.

Voor de kust van Mozambique en Tanzania bevinden zich gigantische gasvoorraden. Energiebedrijven voeren een race tegen de klok om er velden te ontwikkelen, zodat voldaan kan worden aan de stijgende vraag naar LNG uit China, India en andere Aziatische landen. Tot nu toe is meer dan 100 biljoen kubieke meter gas gevonden.

– PTG Energy Plc (PTG), ’s lands vijfde grootste benzinemaatschappij, gaat dit jaar het aantal verkooppunten uitbreiden tot 560, de meeste buiten Bangkok. Thans heeft PTG 500 benzinepompstations, waarvan 20 in Bangkok. In het derde kwartaal wordt een nieuw distributiecentrum opgezet in Nakhon Ratchasima. Dat alles moet leiden tot een stijging van het marktaandeel van 3,5 naar 5 procent. PTG werd in 1988 opgericht.

– ‘Dit is een van de meest memorabele Thaise films van de afgelopen jaren’, schrijft filmrecensent Kong Rithdee (Bangkok Post) over Tae Peang Pu Diew (of P-047) van Kongdej Jaturanrasmee, die in september op het Filmfestival van Venetië in première ging. De film draait nu in Bangkok in Lido en Esplanade Cineplex en gaat over een paar weken naar Chiang Mai.

Het verhaal is simpel, maar de vragen die de film oproept, zijn dat allerminst. Een slotenmaker en een eerzuchtige schrijver breken in andermans woningen in, wanneer de bewoners aan het werk zijn. Ze proberen zich voor te stellen hoe die mensen leven door hun kleding te dragen, hun wijn te drinken, naar hun muziek te luisteren, hun agenda’s te bekijken en ze genieten van hun gedaantewisseling.

De film is een ode aan de authenticiteit, schrijft Kong, of een gebrek daaraan. De film gaat over identiteit en de nachtmerrie van het besef dat het leven dat je het beste kent – je eigen leven – niet zo simpel is of origineel. ‘This is a film about the dilemma of originality, about life as a Xerox copy.’

– Tachtig procent van de 1.200 rijst- en tapiocaboeren, ondervraagd in een peiling van de universiteit van de Thai Chamber of Commerce, is redelijk tevreden met het hypotheeksysteem van de overheid, dat hen een hoge prijs garandeert. Wanneer de regering het systeem volgend jaar handhaaft, wil 72,3 procent van de rijstboeren hetzelfde bedrag van 15.000 baht voor een ton witte rijst; de overigen willen 18.000 baht. Zowel de rijst- als de tapiocaboeren klagen over de hoge kosten, vooral van kunstmest en pesticiden.

Thanavath Phonvichai van de UTCC meent dat de omstreden systemen de economie ten goede komen, maar ze zouden niet langer dan drie tot vijf jaar moeten gelden om conflicten met de Wereldhandelsorganisatie te voorkomen.

Thanavath signaleert een groot probleem voor het land: de boeren zijn gemiddeld ouder dan 50 jaar; de jongere generatie heeft weinig trek in de verbouw van rijst of tapioca vanwege de geringe winstmarge. Overheid doe er wat aan, zegt hij, maar wat de overheid moet doen, zegt hij niet [of de krant meldt het niet].

[Noot van DvdL: De tevredenheid met het rijsthypotheeksysteem staat in schril contract met de bewering van anderen, waaronder Bangkok Post gisteren, dat de boeren er nauwelijks van profiteren en het meeste geld terecht komt in de zakken van rijstmolenaars, tussenhandelaren en corrupte ambtenaren en politici.]

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website