Monniken die over een betonnen muur moeten klimmen om ’s ochtends hun ronde te kunnen maken: dat kan natuurlijk niet. Deze situatie deed zich voor bij Wat Benchamabopit, die bij toeristen bekend staat als de Marble Temple.

De barricades waren er neergezet om te voorkomen dat demonstranten het nabijgelegen Government House konden bereiken. Na klachten van de abt en gelovigen is de politie nu akkoord gegaan met verplaatsing van de barricades.

Sinds de barrière is opgericht, is het bezoek aan de tempel teruggelopen en halen de monniken minder aalmoezen op. Het tempelterrein is ook door agenten gebruikt om te relaxen en een dutje te doen, maar ze rookten er ook en lieten afval achter. De abt is niet gecharmeerd van dat ‘oneerbiedig gedrag’. In de tempel wonen in totaal 500 personen, inclusief 109 monniken, novieten en volgelingen. De tempelkeuken verstrekt tweemaal daags een maaltijd.

– Suthep Thaugsuban, die als een ware volksmenner de gemoederen opzweept op de rally van de Democraten op de Ratchadamnoen Avenue, zegt dat de regering van plan is op 30 november met harde hand een eind te maken aan de anti-regeringsprotesten. Maar daar gaan ze een stokje voorsteken. Op 29 november is het over en uit voor de regering Yingluck, voorspelt hij.

Volgens Suthep heeft premier Yingluck de taak om het protest te beëindigen in handen gelegd van minister Chalerm Yubamrung (Werkgelegenheid, voorheen vice-minister-president). ‘Chalerm is niet moedig, maar hij heeft politieofficieren die niet terugdeinzen voor ontvoering en moord.’

Suporn Atthawong, adjunct-secretaris-generaal van de premier, zei gisteren dat gewapende mannen uit het Zuiden geronseld zijn om de demonstratie van Suthep te versterken.

Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, overlaadde Suthep met hoon vanwege diens bewering dat zondag ‘major battle day’ is met 1 miljoen demonstranten bij het Democracy Monument. Volgens Paradorn heeft de rally maximaal 100.000 mensen getrokken. Dat aantal werd gehaald op 11 november.

Paradorn verweet Suthep onjuiste informatie te verspreiden over de gevaren die hij loopt. Suthep zegt maandagavond bij een controlepost door de politie te zijn aangehouden, waarna zijn auto op wapens werd doorzocht. ‘Ik ben niet bang voor de dood. De dag dat ik gedood word, is de laatste dag dat de regering aan de macht is’, aldus Suthep.

– UDD-voorzitter Tida Tawornseth zegt dat de roodhemden, die gisteren een 2-daagse rally zijn begonnen in het Rajamangala stadion, daar blijven en niet de straat opgaan, wanneer het Constitutionele Hof vandaag een voor de regering en Pheu Thai ongunstige beslissing neemt. Het is wel mogelijk dat de rally wordt verlengd, maar geweld sluit ze uit. ‘Het wordt alleen een platform waarop mensen hun mening kunnen geven.’

– Het hypotheeksysteem voor rijst is de ergste van alle populistische beleidsmaatregelen van de huidige regering. Het heeft een verlies opgeleverd van 465 miljard baht en daar kan nog eens 254 miljard baht bijkomen.

Pridiyathorn Devakula herhaalde het gisteren maar weer eens tijdens een discussie aan de Thammasat universiteit over het misbruik van een parlementaire meerderheid. Pridiyathorn voorspelde dat de staatsschuld in 2019 zal zijn opgelopen tot 10,2 biljoen baht. De voormalig premier en minister van Financiën pleitte daarom voor een grondwetwijziging, waarbij regeringsuitgaven aan populistische projecten worden beperkt, zodat de toekomst van het land niet in gevaar komt. De regering zou verplicht moeten worden het parlement te informeren over de financiering van die projecten en de gevolgen voor andere budgetten.

– In een vuurgevecht met boswachters zijn maandagnacht drie Cambodjanen, die illegaal hout hadden gekapt in wildreservaat Phanom Dong Rak, doodgeschoten. De boswachters vonden in de buurt achttien blokken palissanderhout, die in het buitenland 10 miljoen baht hadden kunnen opleveren. Ook werden acht handzagen, vier bijlen en vijf hoofdzaklantarens gevonden.

– Bewoners van Muang (Uttaradit) eisen de sluiting van een stortplaats, nadat er medisch en besmettelijk afval was gedumpt. Ze klagen al langer over de stank en giftige rook die de stortplaats verspreidt, wanneer het afval in de brand wordt gestoken.

De stortplaats is eigendom van de stad Uttaradit, die er tuinafval stort. Het medisch afval is afkomstig van het Uttaradit ziekenhuis. De gemeente heeft de toegang tot de stortplaats afgesloten, zodat er niet meer illegaal afval kan worden gestort.

– Voor de tweede maal krijgt de exploitant van de Express Passenger Boat Service op de Chao Phraya geen toestemming het tarief te verhogen. Deze maal had het bedrijf om een verhoging van 2 baht gevraagd vanwege gestegen brandstofkosten. Het bedrijf leed vorig jaar een verlies van 13 miljoen baht en dit jaar tot nu toe 7 à 8 miljoen baht. Het ministerie van Transport zegt dat het bedrijf maar andere maatregelen moet nemen om de inkomsten te verhogen.

– Een paramilitaire ranger is gisteren gedood en zijn twee zussen raakten gewond, toen ze zittend voor hun woning in Muang (Pattani) vanuit een passerende pickup truck werden beschoten.

– Het gerechtshof heeft de uitwijzing naar Australië van twee voormalige Thaise studenten bevestigd. Zij moeten daar terechtstaan wegens het doodsteken van een Australiër. Het pleidooi van de advocaten van de mannen dat ze in Melbourne geen eerlijk proces zouden krijgen, maakte geen indruk op het hof. Een van de twee was in beroep gegaan, de ander heeft eerder laten weten de aanklacht in Australië te zullen aanvechten.

– Vijf van drugshandel verdachte buitenlanders zijn gisteren naar de VS uitgewezen. Het gaat om twee Britten, een Slovaak, een man uit de Filipijnen en een Taiwanees. De vijf worden beschouwd als hulpjes van de voormalige Amerikaanse soldaat Manuel Hunter, die in september in Phuket werd aangehouden en na zijn arrestatie eveneens werd uitgewezen.

– Slachtoffers van de opstand op 14 oktober 1973 krijgen 7.000 baht per maand als compensatie, maar ze moeten wel een overeenkomst tekenen dat ze van verdere claims afzien.

Politiek nieuws

– Voorzitter Somsak Kiatsuranont van het Huis van Afgevaardigden geeft oppositiepartij Democraten tot morgen de tijd om beter te motiveren waarom ze een censure debate heeft aangevraagd. De Democraten hebben hun pijlen gericht op premier Yingluck en twee ministers. Tegen Yingluck en één minister willen ze een motie van wantrouwen indienen, en tegen Yingluck en twee ministers een motie die moet leiden tot een afzettingsprocedure.

Wanneer Somsak morgenmiddag niets heeft ontvangen, gaat het feest tijdens de huidige zittingstermijn niet door. Op 28 november gaat het Huis met reces. Somsak zegt nadere details nodig te hebben om te kunnen beoordelen of een debat relevant is. Hij ontkent dat hij het debat probeert te blokkeren om Yingluck te beschermen.

– De geplande kabinetsvergadering op 29 en 30 november in de zuidelijkeprovincie Songkhla (een bolwerk van oppositiepartij Democraten) gaat door, zegt premier Yingluck. ‘We gaan er nuttige dingen voor de mensen doen’, zei ze toen haar gevraagd werd of ze niet bang was dat ze op een fluitconcert zou worden getrakteerd.

De politie in Songkhla neemt maximale veiligheidsmaatregelen ter bescherming van de premier en haar kabinet, zodat de vergadering niet kan worden verstoord. Paradorn Pattanatabut, secretaris-generaal van de National Security Council, zal de premier voorafgaand aan haar bezoek informeren over de situatie zodat ze kan beslissen of het bezoek kan doorgaan.

Economisch nieuws

– Ondanks de populistische douceurtjes die over de bevolking worden gestrooid, neemt de inkomenskloof tussen rijk en arm toe. In vergelijkbare economieën als Colombia, Brazilië, Maleisië neemt die daarentegen af. Vergeleken met die landen is de kloof in Thailand het grootst.

Somchai Jitsuchon, directeur research voor inclusieve development bij het Thailand Development Institute (TDRI), zegt dat de herziening van de inkomensschijven in de inkomstenbelasting geen zoden aan de dijk zet. De gedachte dat alle boeren arm zijn, noemt hij een misvatting. Daardoor wordt het beleid op de verkeerde personen gericht.

Onderzoek van de TDRI heeft uitgewezen dat slechts 7,7 miljoen van de 17,6 miljoen boeren arm genoemd kan worden. Van het geld dat in het hypotheeksysteem voor rijst is uitgegeven, is 35 miljard naar arme boeren gegaan en 85 miljard baht naar molenaars, exporteurs, politici en grote boerderijen. ‘Dus de gedachte dat de armen profiteren van beleidsmaatregelen die zijn gericht op het helpen van boeren en bedoeld zijn om de inkomensongelijkheid te verkleinen, is een illusie’, zegt Somchai.

Somcha vindt dat het geld beter naar arme studenten kan gaan, ouderen, kinderen en besteed kan worden aan deskundigheidsbevordering van werknemers en betere sociale voorzieningen. De TDRI stelt een nieuw economisch model voor, gebaseerd op innovatie, verbeterde technologie, onderwijs en vakmanschap.

– De technische recessie waarin Thailand zich halverwege dit jaar bevond, is in het derde kwartaal beëindigd. Het bruto binnenlands product steeg met 1,3 procent tegen 0 procent in het tweede en 1,6 procent negatief in het eerste kwartaal. In het derde kwartaal vertraagde de groei van de agrarische en niet-agrarische sector. Horeca, transport en telecommunicatie maakten een sterkere groei door. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar steeg het bbp de eerste negen maanden met 3,7 procent. De National Economic and Social Development Board heeft haar groeiprognose voor dit jaar verlaagd van 3,8 à 4 procent in augustus naar 3 procent.

– De regering van Myanmar is niet voornemens de concessie van Italian-Thai Development Plc voor de ontwikkeling van Dawei te beëindigen. Wel is het werk stilgelegd om de deelname van internationale investeerders mogelijk te maken. De ontkenning volgt op een uitspraak van minister Pongsak Raktapongpaisal, die dat had gezegd. Hij leidt een taskforce die tot taak heeft het project na jaren van vertraging los te trekken. In Dawei in Oost-Myanmar ontwikkelen Thailand en Myanmar gezamenlijk een diepzeehaven en een economische zone.

– Hoewel het aantal NPL’s (non-performing loans) in het derde kwartaal is gestegen, blijft de bad-loan ratio gelijk omdat het totaal aan leningen stijgt. Volgens Anupap Kuvinichkul, directeur Financial Institutions Strategy Department, vormen de NPL’s derhalve geen probleem; bovendien hebben de banken hun acceptaties verscherpt.

Het bedrag aan NPL’s bedraagt nu 266,3 miljard baht. Daarnaast zijn er nog de zogeheten special-mention loans (30 tot 90 dagen betalingsachterstand) ad 269,1 miljard baht.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 20 november 2013”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  Breaking News De grondwetwijziging die tot doel had de samenstelling en verkiezing van de Senaat te wijzigen is in strijd met de grondwet, heeft het Constitutionele Hof vandaag met 5 tegen 4 stemmen beslist. [Tekst gecorrigeerd met dank aan Chris]

  Het parlementaire debat rammelde ook omdat de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en zijn vice-voorzitters debatten afkapten en parlementsleden het recht onthielden om het woord te voeren

  Het verzoek om de verantwoordelijke partijen te ontbinden en de bestuursleden een politieke ban op te leggen, ging de prullenbak in. Het vonnis werd in een uiterst korte verklaring op de tv bekendgemaakt.

  Morgen meer in Nieuws uit Thailand.

  • Rob V. zegt op

   Bedankt voor de update, ben benieuwd wat deze groep kleine kinderen en huilenbakken nu zal gaan doen. Internationaal sta je natuurlijk totaal in je hemd met die rare acties die o.a. de laatste weken speelde (Amnestie voorstel, grondwetsvoorstel, subsidiestelsel, debatten van wantrouwen weigeren etc. Zeer triest want de modale Thai schiet heeft hier niets aan, maar landsbelang (verbetering van sociale, economische, … omstandigheden voor de gewone burger) is dan ook niet echt de prioriteit van Pheu Thai en de Roodhemden. Zeer jammer dat de politieke elite (van de diverse bewegingen) eigen gewin, machtsbehoud en zakken vullen als de voornaamste prioriteit heeft. Nieuwe verkiezingen zouden niet slecht zijn maar structurele veranderingen van het politieke systeem (lees: eerlijkere verdeling van de macht en alles wat daarmee verbonden is) zal het voorlopig niet van komen denk ik zo. Jammer want dit mooie land en volk verdient beter.

 2. chris zegt op

  beste Dick
  De stemming over de samenstelling van de senaat werd met 5 tegen 4 rechters beslist. In de andere beslissing was de stemverhouding 6 tegen 3.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Chris Bedankt voor de correctie. Heb ik, te snel lezend, overheen gekeken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website