Valse start voor de verhuizing van minibusjes van het drukke Victory Monument naar een terrein bij ARL-station Makkasan. Op de eerste dag van de operatie bleef het terrein maagdelijk leeg.

Met de maatregel wil de junta een eind maken aan de nogal chaotische verkeerssituatie op het plein. Maar passagiers blijven instappen op Victory Monument, waar ze een kaartje kopen.

Een chauffeur die het bevel van de junta in de wind sloeg, zegt dat het Makkasan-terrein te ver weg is. Het zou hem een half uur kosten om vandaar naar Victory te rijden. Daarom heeft hijzelf een alternatieve parkeerplaats gezocht. Hij parkeert zijn wagen nu op een particulier parkeerterrein.

Een andere chauffeur wijst op nog een nadeel van Makkasan. Je kunt er niet in de schaduw zitten of ergens uitrusten. ‘We willen dat de junta de maatregel herziet en, indien mogelijk, een andere plaats voor ons zoekt om onze busjes te parkeren.’

Adjunct-politiehoofd Nipon Charoenpol en Sombat Thayawan van het Cavalry Centre in Saraburi, namen gisteren een kijkje. Volgens Nipon was de verkeerssituatie op het plein met 70 procent verbeterd. De minibusjes reden ordelijker en het verkeer ondervond geen hinder (foto boven). Nipon zei dat een terrein onder de Din Daeng Expressway beschikbaar is voor circa 150 busjes om tijdens de spitsuren ruimte te maken voor het verkeer op Victory Monument.

De gemeente Bangkok inspecteerde gisteren de straatverkopers. De inspectie was bedoeld de verkopers te stimuleren om de omgeving schoon te houden. De gemeente overweegt kraampjes te verbieden die in de weg staan van voetgangers.

– Feest in Huize Somkhwamkid: Veera is na drie jaar gevangenschap in Cambodja gisteren vrijgelaten, nadat de Cambodjaanse vorst hem gratie had verleend. Veera keert vandaag terug naar Thailand, in het gezelschap van topambtenaar Sihasak Phungketkeow, die een tweedaags bezoek aan Cambodja heeft gebracht,.

Sihasak, permanent secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zegt dat hij de zaak Veera op verzoek van juntaleider Prayuth ter sprake heeft gebracht. Prayuth vroeg Cambodja om een humanitaire benadering en om rekening te houden met de banden tussen beide landen. De Cambodjaanse premier heeft Thailand op zijn beurt gevraagd veertien Cambodjanen vrij te laten, die eerder deze maand zijn aangehouden omdat ze in het bezit waren van valse visa.

Veera, coördinator van het Thai Patriots Network, zijn secretaresse en vijf anderen werden in december 2010 aan de grens met Cambodja aangehouden door Cambodjaanse soldaten. Ze zouden zich op Cambodjaans grondgebied hebben bevonden. De vijf werden na een maand vrijgelaten, de secretaresse, evenals Veera veroordeeld wegens spionage, begin vorig jaar. De anderen kwamen er met een voorwaardelijke straf vanaf.

– Wie spullen in het buitenland koopt, mag ze tot een maximale waarde van 10.000 baht invoeren zonder invoerrechten te betalen. De regeling wordt voortaan streng gecontroleerd, zegt het Customs Department. De douane berekent de waarde van de ingevoerde spullen, zoals souvenirs, cadeautjes en merkartikelen. Wanneer de limiet wordt overschreden, bepaalt ze hoeveel invoerrechten er over betaald moeten worden.

Passagiers dienen hun aankopen aan te geven en de invoerrechten te betalen alvorens de bagage gescand wordt. Artikelen die niet zijn aangegeven, worden in beslag genomen plus dat viermaal de waarde moet worden betaald. Wie denkt de regeling te kunnen omzeilen door bijvoorbeeld een in het buitenland gekocht horloge te dragen, is de pineut, indien gesnapt.

De douane verscherpt haar controles omdat gebleken is dat veel passagiers spullen in het buitenland kopen om in Thailand door te verkopen.

– Een groep gehandicapte verkopers van staatsloten vraagt de junta hen direct loten toe te wijzen, zodat ze die niet bij een tussenhandelaar hoeven te kopen. Volgens de verkopers is het onmogelijk de loten voor 80 baht te verkopen, zoals de junta heeft verordonneerd, omdat de tussenhandel 94 baht per lot vraagt.

Het Government Lottery Office (GLO) heeft in  januari al 98.000 gehandicapte verkopers beloofd dat ze voor de trekking in maart loten zouden krijgen tegen betaling van 74 baht, maar het GLO bleef in gebreke.

De gehandicapten [in Nederland heten ze tegenwoordig: mensen met een beperking] vragen de junta tussenbeide te komen en ervoor te zorgen dat alles in orde komt voor de trekking van 16 juli. Wanneer de verkopers de lootjes direct van de GLO krijgen, hebben ze geen probleem met de verkoopprijs van 80 baht.

– Het aantal zaken tegen stropers is verdrievoudigd sinds de staat van beleg vorige maand werd afgekondigd, zegt het Department of National Parks, Wildlife and Plan Conservation (DNP). Die wonderbaarlijke toename is te danken aan een betere samenwerking tussen de autoriteiten. In mei telde de DNP 80 zaken, vorige maand 240.

Sinds de staat van beleg van kracht is, hebben boswachters en soldaten een aantal keer gezamenlijk geopereerd. Zo werd in Mae Hong Son een vakantiepark binnengevallen, dat eigendom is van de zoon van voormalig Pheu Thai partijleider Charupong Ruengsuwan. Daarbij werden bedreigde dieren en teakhout gevonden.

Waarnemend DNP-hoofd Nippon Chotiban zegt dat zijn dienst nauw samenwerkt met het Internal Security Operations Command bij de jacht op de illegale exploitatie van natuurlijke hulpbronnen; concreet: houtkap van beschermde boomsoorten, handel in wilde dieren en illegaal land in bosgebieden in bezit nemen.

De dienst heeft een lijst met 400 namen van personen die verdacht worden van de illegale kap van en handel in phayung (Siamese rosewood, palissander). Honderd van hen zijn grote handelaren, de overigen zijn lokale politici, boswachters en lokale politieagenten. Zeshonderd anderen worden verdacht van het stropen van wilde dieren of het kraken van land.

In de eerste helft van dit jaar heeft de DNP 32.883 houtblokken in beslag genomen. Het aantal arrestaties is omhoog geschoten van 96 in 2009 naar 1.192 in de eerste zes maanden van dit jaar.

– De junta maakt serieus werk van de strijd tegen corruptie en patronage (vriendjespolitiek). Vrijdag en maandag werd weer een flink aantal topambtenaren overgeplaatst naar een inactieve post. Volgens een bron bij de junta is dat de achtergrond van de overplaatsingen en niet straf voor nauwe banden met oud-premier Thaksin. Vrij vertaald: het is geen bijltjesdag.

De tweede overplaatsingsronde (de eerste volgde direct op de coup) is een reactie op onderzoek waaruit blijkt dat sommige ambtenaren nog steeds in nauw contact staan met voormalige kabinetsleden en politici, inclusief Thaksin. Coupleider Prayuth waarschuwde daar vorige maand al voor. ‘Je moet “hem” niet meer raadplegen’, zei hij. Wie geïnteresseerd is, vindt de namen in onderstaand kadertje.

– Drie diensten slaan de handen ineen om juridische actie te ondernemen tegen verdachten van majesteitsschennis die gevlucht zijn of in het buitenland wonen. Vertegenwoordigers van het kantoor van de procureur-generaal (OAG), de politie en het ministerie van Buitenlandse Zaken gaan een team vormen dat tot taak krijgt zaken te beoordelen, die het aangedragen krijgt door de politie. Wanneer er gegronde redenen voor vervolging zijn, gaat de zaak naar het OAG. De PG kan vervolgens een arrestatiebevel uitvaardigen en eventueel om uitlevering vragen.

De aandacht richt zich momenteel vooral op oud-minister Jakrapob Penkair, die in 2009 het land ontvluchtte na beschuldigd te zijn van majesteitsschennis. Samen met voormalig Pheu Thai partijleider Charupong Ruengsuwan heeft hij in het buitenland een anti-coup organisatie opgericht. Jakrapob wordt nu ook in verband gebracht met wapenvondsten, een beschuldiging die volgens hem en Charupong uit de lucht is gegrepen. Vorige week dook Jakrapob op in Hong Kong.

– Het kantoor van de Public Sector Anti-Corruption Commission (PACC, niet te verwarren met de National Anti-Corruption Commission) heeft alle regeringsdiensten gevraagd binnen een maand hun intern onderzoek naar gevallen van corruptie af te ronden. Diensthoofden van diensten die in gebreke blijven, krijgen een disciplinaire straf aan hun broek.

De PACC is door de junta gevraagd schoon schip te maken in de onderzoeken naar 4.000 corruptiezaken, zodat nieuwe zaken in de publieke sector kunnen worden behandeld. Het gaat om vijf soorten zaken: wederrechtelijke ingebruikneming van land in bosreservaten en nationale parken, verduistering door lokale autoriteiten, misbruik van overheidsbudgetten en het verstrekken van valse ID-kaarten.

Een voorbeeld: Boeren in de provincie Bang Kun kregen geld omdat ze last hadden van planthoppers, een insect dat zich te goed doet aan rijst. Maar in sommige gebieden hadden ze daar helemaal geen last van gehad.

– Te duur, luidt kort en krachtig het commentaar van de begrotingscommissie van de junta op de aanschaf van scanhokjes voor luchtvaartpassagiers. Airports of Thailand, de beheerder van onder andere Suvarnabhumi en Don Mueang, gaat kijken of het voor minder dan 8,3 miljard baht kan.

De Rekenkamer zette onlangs vraagtekens achter het programma van eisen van het project. AoT-voorzitter Prasong Poonthanet zegt blij te zijn met de controle van de NCPO en de Rekenkamer. ‘Die helpt het project meer transparant te maken.’

– Toerisme studeren aan de Kasetsart universiteit was het ideaal van 1.437 gegadigden maar voor de studie waren slechts 14 plaatsen beschikbaar. Op de tweede plaats van populaire studies staan verpleegkunde en communicatie [aan andere universiteiten]. De cijfers werden gisteren bekend gemaakt door de president van de Council of University Presidents of Thailand. Alle cijfers zijn te vinden op www.cuas.or.th.

– Tegen vijf uitzendbureaus zijn aangiftes gedaan omdat ze ongetraind personeel voor thuiszorg naar klanten hebben gestuurd. De aangiftes zijn gedaan door de Consumer Protection Commission, een panel dat is benoemd door het leger. In de meeste gevallen weigerden de bureaus de borgsom terug te betalen, nadat de ontevreden klanten het contract hadden opgezegd wegens wanprestatie.

Economisch nieuws

– Het ‘feesteiland’ Koh Phangan is vanaf eind dit jaar per vliegtuig bereikbaar. Kan Air gaat vanaf Suvarnabhumi, Chiang Mai, Krabi en Phuket op het eiland vliegen. Thans wordt hard gewerkt aan de aanleg van een greenfield luchthaven. De werkzaamheden zijn voor 70 procent klaar. Aan de blueprint voor de terminal wordt de laatste hand gelegd. In het ontwerp wordt geprobeerd de terminal te laten ‘samenvloeien’ met de tropische omgeving, met uitzicht over zee.

Kan Air schaft voor de dienst op het eiland twee ATR 72 turboprops aan met zeventig zitplaatsen. Verder worden vier nieuwe routes geopend: Chiang Mai-Ubon Ratchathani, Chiang Mai-Hua Hin, Bangkok-Surin en Bangkok-Mae Sot. De thuishaven van Kan Air is Chiang Mai; daar komt nu Suvarnabhumi bij.

Kan Air vliegt al met een Cessna Grand Caravan 208B (12 zitplaatsen) naar Mae Hong Son, Pai, Chiang Rai, Nan, Khon Kaen en Phitsanulok.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Interim-regering in aantocht, maar leger blijft de baas


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

23 reacties op “Nieuws uit Thailand – 2 juli 2014”

 1. Tino Kuis zegt op

  Bijna alle mensen die overgeplaatst zijn door de junta hadden min of meer banden met het Thaksin-regime. Dat geldt voor deze bureaucraten en dat gold ook voor directeuren van de staatsbedrijven. Een aantal van deze mensen stond goed bekend. Niemand van deze overgeplaatste mensen is ooit verdacht of beschuldigd van corruptie. De junta benoemt vervolgens haar eigen mensen op deze posten, waaronder een flink aantal generaals.
  Wie bedrijft er nu ‘vriendjespolitiek’? Is dit nu de strijd tegen corruptie en vriendjespolitiek? Kan het nog meer Orwelliaans?

  • chris zegt op

   Veel van de topambtenaren die ‘goede banden’ hadden met de vorige regering Ahbhisit/Suthep zijn door de regering Yingluck overgeplaatst. Op die vacante posten heeft zij leden uit haar eigen clan en politieke achterban benoemd. Het is dus niet zo gek dat vooral topambtenaren van roden huize worden aangepakt want die van gelen huize zitten er niet (meer); op die ene ambtenaar na die zijn overplaatsing bij de rechter aanvocht en daar gelijk kreeg. Dat kostte Yingluck haar baan. Vriendjespolitiek….zei de rechter.
   Dat deze mensen nog nooit verdacht zijn van corruptie wil niet zeggen dat zij niet corrupt zijn.
   Ik kan je verzekeren dat de positie van menige (top)ambtenaar tegen het licht wordt gehouden en dat er nog vele overplaatsingen zullen volgen de komende weken. Allereerst krijgt men het verzoek zelf ontslag te nemen. De strijd tegen corruptie op velerlei gebied levert schatten aan informatie op over hoe de ambtenarij verweven is met de politiek en hoe men elkaar de bal en het geld heeft toegespeeld; van Thai staatsloterij via illegale houtkap tot het niet afbouwen van poltie-kantoren.
   Van verkiezingen waarbij dezelfde rode of de andere gele clan in het zadel wordt geholpen en het spel van corruptie en zelfverrijking opnieuw kan beginnen moet er eerst schoon schip worden gemaakt. Natuurlijk hadden de vorige regeringen dat zelf moeten doen, maar ja………………

   • Tino Kuis zegt op

    Chris,
    Je hebt de vorige regeringen, soms terecht en soms ten onrechte, beschuldigd van vriendjespolitiek, populistische programma’s, onverantwoorde uitgaven voor infrastructuur, doordrukken van een amnestiewet en ondoorzichtigheid van beleid. Nu deze junta exact hetzelfde doet sta je te juichen. Dat is doublethink.
    Misschien dat je ook eens een onderzoek kan doen naar corruptie binnen de strijdkrachten. Wist je dat er door de militairen nooit verantwoording hoeft te worden afgelegd voor de bestedingen van het defensiebudget? En alle andere ministeries wel? En lees blz. 47-50 van het jou bekende boekje van Pasuk et all. ‘Corruption and Democracy in Thailand’. Zolang de militairen weigeren zelf openheid in hun eigen gelederen te verschaffen blijf ik achterdochtig. Of denk je dat militairen heiligen zijn?
    De broodnodige veranderingen in zullen niet plaatsvinden door een bevel van boven, het kan alleen breed gedragen van onderen komen.

    • chris zegt op

     Ik hoop dat het je niet ontgaan is dat de gisteren uit Cambodjaanse gevangenschap vrijgelaten kuhn Veera, een prominent yellow shirt leider van oa de bezettingen van beide vliegvelden in Bangkok in 2008, de gevangenis in Cambodja heeft verruild voor het gerechtshof in Bangkok waar hij in staat van beschuldiging is gesteld.
     Hij mag dan amnestie hebben gekregen in Cambodja; in Thailand gaat hij wellicht alsnog de gevangenis in.

     • GJKlaus zegt op

      Even ter herinnering: na vijf jaar is er nog niemand van de yellow shirt leiders gerechtelijk veroordeeld voor de 2008 ongeregeldheden, verder dan in staat van beschuldiging is men niet gekomen.

      • chris zegt op

       Juist.
       Dat geldt overigens ook voor alle red shirt leiders van de bezetting van het centrum van Bangkok in 2010. Het wordt tijd dat iedereen die aangeklaagd is voor illegaal gedrag zijn zaak vor de rechter uitvecht.

       • Tino Kuis zegt op

        Dat is niet waar. Na de gebeurtenissen van april- mei 2010 zijn er honderden roodhemden gedetineerd waaronder leiders. Sommigen zijn (op borgtocht) vrijgelaten, anderen zitten nog steeds gevangen. Er is een overduidelijk verschil met de behandeling van de geelhemden. Ik kan je geen links geven, die zijn geblokkeerd. Lees onderstaand verhaal.

        http://links.org.au/node/1814

    • danny zegt op

     beste Tino ,

     De militairen zijn vast ook geen heiligen , maar soms moet je de strepen tellen in Thailand .
     De militairen doen tot nu toe meer goed dan kwaad voor het land , dus daar zit de winst tot nu toe.
     Suthep deed goed werk op de straat ,maar nu moet hij , wat mij betreft , met pensioen en zich nergens meer mee bemoeien . Ik hoop ook dat de militairen , over een jaar , uit de politiek verdwenen zijn .
     De boel moet eerst eens lekker schoongemaakt worden ,dat is de winst op dit moment.
     Ik denk en hoop , dat er nog vele corrupte ambtenaren worden vervangen , met de hoop , dat zelfs met een militaire vervanging van zo n ambtenaar ,het beter zal gaan in dit land…tot er nieuwe verkiezingen komen.
     een goede groet van Danny

     .

   • Farang ting tong zegt op

    Ik kan het niet beter verworden chris, en dat de junta zoveel mogelijk eigen mensen op de posten zet is logisch, want het is toch de junta die momenteel het land regeert.
    Zonder weer alles op te noemen wat er allemaal fout is gegaan tijdens de yingluck regering, ben ik blij dat het nu weer rustig is in Thailand, en heb ik nog steeds een goed gevoel over deze coup, laat ze maar lekker doen.

 2. MarcoBKK zegt op

  Gisteren 1 juli was een ‘Bankholiday’. Hierdoor was er maandag en dinsdag relatief weinig verkeer in Bangkok. De ‘verbetering’ van het verkeer op het Victory Monument het dan ook niets te maken met het weren van minibusjes.

 3. eddy vlaanderen zegt op

  Gaat de luchthaven van Surin dan werkelijk terug geopend worden? Ik weet zelfs niet eens waar die zich bevindt. Vluchten van BKK naar Surin zou een zegen zijn voor mij.

 4. holland1 zegt op

  Ik kan alleen maar lachen om de naiviteit van sommigen op dit forum. Tino Kluis vormt een uitzondering. De rest begrijpt geen snars van thailand en de militairen. De militairen zijn sinds 1932 de dark power van Thailand. Zij nemen belangrijke posities op de achtergrond in en hebben zakelijke belangen waar de corrupte politici van zouden dromen.

  Door wat populaire maatregelen te nemen proberen zij de aandacht van de werkelijke doeleinden weg te nemen. Polls die hun populariteit moeten bevestigen zijn een farce. Kijk in the Nation hoe dit onderzoek werd uitgevoerd. 2000 ondervraagden in 15 provincies. Waarbij Prayuth 32 % kreeg en Mark op 19 % eindigde. Vraag jezelf eens af hoeveel inwoners Thailand heeft en hoeveel provincies. Hoe steekhoudend zijn zo’n polls. Niet of nauwelijks.

  Bedenk verder dat militairen (zeker in het noorden) eigenaar zijn van karaokes en beer bars. Toeristen die zo’n gelegenheid bezoeken (knap stom ) kunnen verhaal halen bij de politie maar krijgen nul op hun request als zij financieel uitgekleed zijn door een absurd hoge rekening. Elke ambtenaar en politieagent weet dat het leger overal het laatste woord in heeft. Niemand van hen die het in zijn hoofd haalt om hen tegen te spreken.

  Een ander voorbeeld vond enkele jaren geleden in Bangkok plaats. Toen werd een arts moedwillig omver gereden door een militair. Omdat zij een parkeerplaats bezet hield die deze militair nodig had als hij in een restaurant ging eten. Zijn foto vescheen uiteindelijk in de Bangkok post.Enig berouw of een veroordeling ? Echt niet want hij had connecties genoeg in het leger. Tot op heden pakt het leger dit soort misstanden niet aan. Sterker nog dit soort zaken verdwijnen in een la en dit soort militairen mag op zijn hoogst een overplaatsing verwachten. En niet eens in de zuidelijke provincies.

  Het verplaatsen of ontslag laten nemen van topambtenaren is weer zo’n zoethouder. Op dit moment is er in het noorden vrijwel niets veranderd in de structuur van de regionale en provinciale besturen. Een paar bazen en gouverneurs zijn overgeplaatst of ontslagen. Het graaien gaat gewoon door. Ook onder nieuwe gouverneurs. De beroemde meetings vinden nog steeds plaats. Meetings met als dekmantel om overheidsgeld in eigen zak te steken. Het enige wat veranderd is in het gedrag is dat men nu tot zes uur in de avond blijft werken.

  Ik kan doorgaan met legio voorbeelden. Bronnen vermeld ik niet want ik ga geen anderen in gevaar brengen. Dus mensen die mijn verhaal in twijfel trekken mogen dat. Ik ken de situatie in het noorden op bestuursniveau heel goed dankzij mijn relaties. Ik heb ook gezien hoe militairen denken. Dat laatste heeft mij vooral zorgen gebaard. En nu nog meer omdat de militairen een onberekenbare factor zijn en blijven. Hun nieuwe plan om een regering te vormen is een kopie van het Suthep plan.

  Vertrouwen in het huidige rechtsysteem in Thailand is een toppunt van naief denken. Of zoals een Brit het heel mooi verwoorde op een van mijn eerste bezoeken in Thailand ca 10 jaar geleden. Justice in Thailand ? a joke , don’t think you’ll ever find it here. Tot op de dag van vandaag had deze expat gelijk. Ik heb geen polls nodig om dat bevestigd te krijgen.

  Zo lang het leger zijn stempel op alles drukt zal er niets veranderen. Ongeacht welk charmeoffensief zijn erop na houden. De geest uit de fles moet nog gaan komen. En die geest is minder vrolijk. Een geest van 1932. Met een Duits en Itiliaans sausje. In Europa zijn deze sauzen verdwenen na 1945. In Milaan en in Berlijn. Het thaise leger heeft er nooit afscheid van kunnen nemen. Jammer maar helaas een feit

  • chris zegt op

   Bij een totale populatie van 40 miljoen Thai volwassenen en een steekproef van 2000 is de foutenmarge 2,2 procent. Gewoon uiversele statistiek. Niks farce en niet of nauwelijks steekhoudend.
   Dat betekent in het onderhavige geval dat met 100 % zekerheid de popualiriteitsscore van Phrayuth tussen de 29,8 % en 34,2 % ligt, dus ongeveer eenderde van de Thai bevolking.

   • holland1 zegt op

    Beste Chris

    Voor jou mag het allemaal universele statistiek zijn. Vanuit mijn achtergrond heb ik geleerd om uiterst voorzichtig om te gaan met statistieken. Het gevaar van verkeerd interpreteren en de uitslag te gaan uitleggen zoals de opdrachtgever die graag wilt zien blijft bestaan. Een tijd geleden heb ik jou het voorbeeld van Tony Blair gegeven en zijn wijze van gezondheidszorg. Dat begreep je toen niet. Statistisch gezien een succes. Helaas voor sommige patienten ipv een behandeling een begrafenis.

    Vandaar deze link:
    http://wetenschap.infonu.nl/diversen/106049-medische-statistieken-en-de-heersende-opinie.html

    • chris zegt op

     Lezen, lezen, lezen. Het blijft een probleem.
     1. Ik heb het niet over statistiekEN maar over statistiek, een onderdeel van de wiskundige wetenschap die – overal ter wereld op dezelfde manier – wordt gebruikt bij het trekken van steekproeven en het berekenen van betrouwbaarheidsmarges.
     2. sommige expats hebben familieleden of zelfs een partner die bij het leger werkt. Ik waag te betwijfelen of een gepensioneerde Nederlandse dokter in Chiang Mai de enige is in Thailand en holland1 de enige in Nedeland wonende Nederlander die ‘Thailand en de militairen’ begrijpen. Vind het zelfs arrogant om dat te schrijven.
     3. Ik ga er – zonder verder vragen – van uit dat jouw contacten (waarschijnlijk rode top-ambtenaren benoemd door de onbaatzuchtige Thaksin) in het noorden je precies vertellen hoeveel geld de militairen naar belastingparadijzen hebben gesluisd en hoeveel andere bezittingen zij hebben. Zij hebben er immers absoluut geen belang bij de militairen zwart te maken.
     3. Tino Kuis is een goede kennis van me en ik waarder hem zeer. Maar zijn (ervarings)wereld is niet de mijne. De militairen in Chaing Mai (op kantoor, zelden een probleem dus tijd genoeg om te lunchen en een sigaretje te roken) zijn echt anders dan een paar militaire vrienden van mijn vrouw die ervoor gekozen hebben bij de mijnopruimingsdienst in het zuiden te werken en elke dag hun leven wagen.
     4. In de 6 maanden voorafgaand aan 22 mei was de wereld van de Bangkokianen ook een hele andere dan de dagelijkse gang van zaken in Chiang Mai. En NATUURLIJK speelt dat mee in de beoordeling van de situatie van vandaag. Onderzoek kan dat aantonen. Maar ja, daar geloof jij niet in. Tino overigens wel. Maar die begrijpt er ook geen snars van……..

     • holland1 zegt op

      Beste Chris

      Veel succes in Thailand. Je hebt echt geen idee hoe militairen in Thailand denken en handelen. Hetzelfde geldt voor het overheidsapparaat. Jouw wereld bestaat uit red shirts en yellow shirts. En red shirts zijn een rode lap. So be it. Thaksin is voor jou de grootste boef. Ik heb geleerd in Thailand om uiterst voorzichtig om te gaan met zwart wit denken.

      Dat in het verleden een groot deel van de Thaise bevolking op zijn partij heeft gestemd doe je af als niet terzake en corruptie. Een redenatie zoals Suthep. Thaksin mag stemmen gekocht hebben. In het noorden en in Isan heeft hij ook zaken geregeld die andere bestuurders voor hem niet belangrijk vonden. Populistisch maar het leverde hem wel een aanhang op. En het verhaal dat hij al zijn stemmen gekocht heeft is helaas voor een groot deel niet juist.

      Dat mensen in Thailand op dit moment bang zijn is logisch. De militairen reageren bij de minste vorm van protest keihard. In het noorden hingen in veel restaurants brieven op van de junta dat samenscholingen van meer dan 6 of politieke gesprekken in restaurants niet gepast waren. Dat is ook een feit en de sfeer kun je niet uitdrukken in statistieken. En als de junta zo populair is waarom bezoekt Prayuth het noorden niet. Houd een grote verzoeningsrede.

      Hetzelfde gold voor elke yellowshirt bestuurder. Suthep en Mark hebben het nooit gedurfd om het noorden te bezoeken. Mark heeft ooit een keer na zijn debacle in Pattaya getracht om Chiang Mai te bezoeken. De hotelreservering lag er al. Helaas op het laatste moment kreeg deze “gekozen” premier natte voeten en zei af. Dat zegt toch genoeg over polls en populariteit.

      Thailand is niet alleen Chiang Mai maar is ook niet Bangkok. Dat begrijp ik heel goed. Of jij dat kunt overzien weet ik niet. Wie verder mijn contacten zijn en hoe ik aan mijn informatie kom blijft een persoonlijke kwestie. Hoe jij dat uitlegt is jouw zaak. Wel is duidelijk dat jouw wereld een grote statistiek is. Voor mij is het dat niet. En nog iets polls kunnen nooit een vervanging vormen voor vrije verkiezingen. Onthoud dat heel goed. Deze fout maakt de junta in Thailand wel. Ik hoop dat jij deze fout niet gaat maken

      Net zo min kunnen polls of statistieken een mens als individu beschrijven. Toch doe je dat want als ik al jouw bijdrages op dit forum lees zie ik hoe je schermt met statistieken en percentages. Ik kan ik dit niet anders concluderen. Een vorm van begrip of medelijden lees ik zelden of nooit. Zelfs niet in goede en in slechte tijden

      Wie je persoonlijk op dit forum kent boeit mij niet. Ik blijf anoniem omdat ik weet dat op dit moment in Thailand heel veel gescreend wordt. Niet alleen facebook of twitter.Het gaat veel verder. Maar ook dat hoef je niet te geloven. Vreemd toch dat in zo’n land waar een junta nu zo populair is dit soort draconische maatregelen nodig zijn. ( en ja ik weet de NSA affaire enz dus aub niet opnieuw).

      Ik geef het op om jou nog te overtuigen. Ik hoop voor jou dat de Thaise junta de juiste weg kiest. Ik houd mij vast omdat ik ervaringen zat heb met militairen. Niet alleen in het noorden maar ook in Isan. Ervaringen die geen enkele statistiek aangeeft maar wel concreet kunnen worden. Dan helpt universele statistiek echt niet meer.

      • chris zegt op

       Beste Holland1,
       Naast de werkelijk bijna ontelbare (en dus bijna lachwekkende aantal) opmerkingen over wat ik al geschreven heb en niet heb gedaan (ik zie Thailand niet als rood en geel; ik beweer nergens dat Thaksin alle stemmen heeft gekocht, noch dat hij niks voor Thailand heeft betekend; mijn meeste artikelen bevatten proces-analyses, geen cijfers en statistieken; mijn vrouw runt een groot bouwbedrijf – voor een eigenaar die ook top-politicus is – dat in heel Thailand en ook in Myanamar bouwt) ben je ook nog eens een bangeschijtert (alsof het leger geïnteresseerd is in een in Nederland wonende persoon, die hier anoniem wenst te blijven) en je schrijft dingen die niet waar zijn.

       Abhisit bezocht in 2009 wel degelijk het noorden en werd daar bedreigd:
       zie http://www.manager.co.th/Home/ViewNews.aspx?NewsID=9520000141170.

       Ik hoef mijn bronnen ook niet prijs te geven maar geloof me: die zijn veel en veel beter dan de jouwe.

       Moderator: willen jullie stoppen met chatten?

 5. holland1 zegt op

  Beste Paul

  Ik denk dat je het heel duidelijk ziet. Het leger probeert haar imago op te poetsen.Binnen Azie heeft het Thaise leger de reputatie dat het vooral de eigen bevolking onderdrukt. In de Thaise geschiedenis zijn er legio voorbeelden van terug te vinden. Militair gezien heeft Thailand nooit iets betekent. Het land heeft geen geschiedenis als agressor naar omringende landen zoals bijv Japan . In plaats daarvan blonk het Thaise leger uit in corruptie en onderdrukking van de eigen bevolking.

  Door nu ogenschijnlijk allerlei misstanden aan te pakken wil men de wereld laten geloven hoe goed zij het voor hebben met de Thaise bevolking. Om vooral in polls goed te scoren. En iedereen te laten geloven dat het overgrote deel van de Thaise bevolking achter deze junta staat. Misschien dat binnen Thailand zij het idee hebben hiermee de bevolking om de tuin te kunnen leiden. Naar de buitenwereld toe falen zij compleet. De “houterige”woordvoerders die het leger inzet om de buitenlandse media te overtuigen doen hun zaak meer kwaad dan goed. Mijn familie in Australie heeft mij legio voorbeelden gestuurd die op de Australische tv te zien waren.

  Binnen het leger bestaat dezelfde verdeeldheid die de Thaise politiek kenmerkt. Laat daar geen twijfel over bestaan. In feite bestaat het Thaise leger uit clans. Een deel is pro thaksin en een deel pro yellow shirts. Gezien de gesloten structuur komt daar weinig of niets over naar buiten. Verder probeert het leger de nevenactiviteiten van haar eigen kader buiten de belangstelling te houden. Vandaar de huidige acties. Om vooral de aandacht af te leiden van de werkelijke bedoelingen.

  De Thaise politie houdt zich koest omdat zij weet dat het leger over veel meer en een betere bewapening beschikt. Natuurlijk zal de politie het absoluut niet waarderen dat haar neveninkomsten aangepakt worden. Hetzelfde geldt voor corrupte ambtenaren of gouverneurs. Wat ik uit eigen ervaring weet is dat het leger altijd binnen de overheid op zijn wenken bediend werd. En hoe onbeschoft legerpersoneel zich soms kon gedragen tov overheidspersoneel. Het werd geaccepteerd vanwege de macht van het leger. Veel thais noemen het leger zelf de dark power van Thailand. Hun eigen woorden. Dus ik verwacht daar weinig van

  Op dit moment vreest het leger zware economische sancties vanuit Europa en Amerika het meest. Want dergelijke sancties zouden hen echt in de problemen brengen. Tot nu toe is dat niet gebeurd. Maar als deze junta denkt er zo mee weg te kunnen komen vrees ik dat ze op de lange termijn zwaardere reacties vanuit het Westen op economisch gebied mogen verwachten. Het Westen zal Thailand dan langzaam de duimschroeven aandraaien. Natuurlijk hoopt men in het Westen op inkeer bij de junta. Blijft dit uit dan zal dit de weg worden die zowel Amerika als Europa gaan bewandelen.

  Myamar is zo’n voorbeeld geweest.Een junta die zich in eerste instantie niets aantrok van de buitenwereld. Heel gesloten een bestuur uitoefende. Ondanks alle sancties. Totdat het economisch onhoudbaar werd voor hen. Ik hoop dat de junta uit Thailand lering gaat trekken uit de geschiedenis. Waarschijnlijk een ijdele hoop gezien de verdeeldheid en de starre denkpatronen binnen het Thaise leger.

  • chris zegt op

   Naast het feit dat de USA al enige jaren niet de belangrijkste handelspartner is van Thailand (maar China en Japan waarvan niet veel sancties te vrezen zijn als de volgende, hopelijk niet zo corrupte, democratische regering echt eens wat aan de overstromingsproblemen gaat doen) is Thailand (naast Singapore) in de ogen van de USA van cruciaal belang als buffer tussen het rode conglomeraat China, Laos en Vietnam aan de ene kant en het islamitische (en daardoor blijkbaar instabiele en gevaarlijke) Indonesie en in mindere mate Maleisie aan de andere kant. Myanmar kan wellicht nog gekneed worden en daarom houdt de USA daar een duidelijke vinger aan de pols en steunt men (maar niet zo openlijk) de oppositie.
   Bronnen in Bangkok zeggen dat door vertegenwoordigers van het leger met de USA is overlegd VOORDAT de coup plaatsvond. Natuurlijk volgt daarna een verklaring van afkeer en ongerustheid en over een snelle terugkeer naar de democratie en vrije verkiziengen maar eigenlijk zal dat de USA een rotzorg zijn. Windowdressing.

   De export naar Europa bestaat overigens vooral uit toerisme. Dat heeft – blijkens cijfers die jij wel niet zult geloven – de neiging snel te herstellen als blijkt dat de situatie veilig is. De buitenlandse media maken de zaken altijd erger dan ze zijn. Ellende verkoopt beter dan geluk. En plotselinge ellende (bomaanslagen, grote demonstraties) verkoopt beter dan voortdurende ellende (zie het aantal doden in het zuiden van Thailand dat vele malen groter is dan alle doden bij demonstraties in Bangkok in de laatste 10 jaar; maar ook van de zoveelste wandeltocht en definitieve veldslag van Suthep en consorten kan de pers aan het eind niet meer warmlopen). En: er zijn maar weinig toeristen zo principieel dat zij landen waar geen ‘echte’ democratie heerst zoals zij dat in hun land gewend zijn mijden.
   Jij komt hier toch ook nog steeds?

 6. chris zegt op

  De illegale staatsloterij is op sterven na dood. Iedereen in mijn omgeving die de afgelopen weken belde om nummers te kopen krijgt te horen van de contactpersoon dat hij/zij vreest opgepakt te worden (hetgeen ook al gebeurd is met enkele van zijn/haar collega’s).
  Het is een publiek geheim dat deze illegale staatsloterij wordt gerund door MILITAIREN, niet de politie.

  • chris zegt op

   beste Paul,
   Welingelichte bronnen uit Hua Hin melden dat het niet om clans binnen het leger of de politie gaat maar om corruptie. De verwevenheid tussen politici, topambtenaren op ministeries, leger- en politie-officieren is groot. Dat heeft 1 groot voordeel: als je 1 grote vis snapt vallen er gelijk honderden anderen van hun voetstuk. Onderzoeken naar onwaarschijnlijke rijkdom leveren informatie op hoe de netwerken in elkaar steken.

   • chris zegt op

    beste Paul,
    Je bent het wellicht vergeten maar in de laatste fase van het demonstratie-tijdperk Suthep overlegde hij met een verzameling van vertegenwoordigers van het Thai bedrijfsleven (zoals de club van industrielen, de Thai Tourist Authority, de Stock Exchange, de Thai Kamer van Koophandel, de NACC) om ideen op te doen voor hervormingen. Daarin werd eigenlijk zonder uitzondering gemeld dat de mate van corruptie en bureaucratie in een land dat voor 38% van zijn GDP afhankelijk is geworden van export de economische groei stelselmatig en veel te veel negatief beinvloedt. Veel buitenlandse bedrijven vertikken het om nog langer geld te moeten betalen als smeergeld temeer omdat dat in hun eigen land strafbaar is, alle slimme constructies ten spijt. Er is internet, er is wikileaks en de bedrijven weten maar al te goed dat niets meer geheim is.
    Deze organisaties worden nu opnieuw door de junta geconsulteerd. Ik hoop dat zij een aantal maatregelen nemen om corruptie te voorkomen naast het bestraffen van illegale zaken uit heden en verleden.

  • chris zegt op

   beste Paul,
   Het gaat NIET om het duperen van delen van het leger, het gaat om het oppakken van INDIVIDUEN (binnen het ambtelijk apparaat, de politie of het leger) die gemene zaken doen; het gaat om het stoppen van corruptie, het stoppen van illegale activiteiten als de exploitatie (of het oogluikend en tegen vergoeding) van gokhuizen, van illegale houtkap,van illegale bouwwerken, van drugshandel en productie, van mensenhandel, van werken met illegale arbeiders.
   Een niet onaanzienlijk deel van de legerofficieren heeft daarnaast bedrijfjes. Deze bedrijfjes leveren dan weer aan het leger(onderdeel) waar de officier werkt enz enz.
   De mini-van business in Bangkok bestaat deels uit bedrijfjes van legerofficieren…..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website