Heeft de man uit Narathiwat die is aangehouden in verband met de bomaanslag vorige maand in Ramkhamhaeng (Bangkok), banden met het geweld in het Zuiden?

De politie en militaire autoriteiten menen van niet, een bron bij een zuidelijk ‘security agency’ [?] meent van wel. Hij zou ook verantwoordelijk zijn voor de bomaanslag op een militaire bus in Narathiwat in augustus vorig jaar. Die bus werd gebruikt om kinderen naar school te brengen.

Idris Sapator (24) werd maandag gearresteerd in zijn woning in Khok Khian (Narathiwat). Hij zou samen met drie anderen, die nog niet zijn aangehouden, verantwoordelijk zijn voor de bomaanslag bij Soi Ramkhamhaeng 43/1 op 26 mei (foto). Daarbij raakten zeven personen gewond.

Volgens Adul Saengsingkaew, hoofd van de landelijke politie, is uit een eerste onderzoek gebleken dat Idris niet lid is van de Barisan Revolusi Nasional (de organisatie waarmee Thailand vredesgesprekken voert) of enig andere verzetsgroep. De politie vermoedt dat de bomaanslag te maken had met een zakelijk conflict tussen straatverkopers.

– Er zitten geen gaten in het dak, een schimmelgeur ontbreekt en meelkevers zijn niet te zien. Gouverneur Rerngsak Mahawinitchaimontri en lokale autoriteiten hebben dat gisteren vastgesteld bij een inspectie van een rijstmagazijn in Phanom Sarakham (Chachoengsao). Volgens omwonenden zou de rijst rotten, omdat die door lekkage van het dak nat geworden is en een onaangename geur verspreiden.

In het magazijn, eigendom van de Marketing Organisation for Farmers, ligt 10.000 ton rijst, in het seizoen 2011-2012 opgekocht in het kader van het hypotheeksysteem voor rijst. Rerngsak zegt dat de rijst zich in goede staat bevindt, maar verslaggevers die ook aanwezig waren, zeggen rijstzakken te hebben gezien die bedekt waren met meelkevers. Die hadden ze niet mogen zien, want de autoriteiten hadden hen meegenomen naar een deel van het magazijn zonder kevers.

– Het boscomplex Dong Phayayen-Khao Yai blijft gehandhaafd als werelderfgoed en verhuist niet naar de List of World Heritage in Danger. Dit heeft het World Heritage Committee (WHC) van Unesco gisteren in Phnom Penh besloten. De commissie liet zich overtuigen door vice-minister Pithaya Pookaman (Natural Resources and Environment), die haar op de hoogte bracht van de huidige status van het complex en de plannen om de bedreigingen te lijf te gaan.

Eerder had de WHC grote zorgen geuit over het boscomplex vanwege de illegale houtkap van het kostbare palissander, de vertraging bij de aanleg van een wildcorridor en de aanleg van de Huay Samong dam. Die zouden de ecologische diversiteit van de bossen aantasten.

De International Union for Conservation of Nature (IUCN), een adviesorgaan van de WHC, vindt dat Thailand een 2-jarenplan moet maken om de kwalijke gevolgen voor de ‘outstanding universal value’ van het gebied te verzachten. De IUCN toonde zich tevreden met de mondelinge toelichting van de minister. Een IUCN-team gaat in november kijken hoe ver de maatregelen van Thailand zijn gevorderd.

– Prinses Maha Chakri Sirindhorn heeft gisteren een nieuw anti-overstromingssysteem in Khok Samrong (Lop Buri) geïnspecteerd. Het project, dat vorig jaar april werd gelanceerd, is voor 70 procent klaar. Het moet 2.300 huishoudens vrijwaren van overstromingen.

– Het kabinet heeft gisteren het groene licht gegeven voor de veelbesproken lening van 314 miljard baht, te besteden aan watermanagement projecten. Tevens keurde het een budget van 284 miljard baht goed voor de constructie van negen projectmodules, uit te voeren over een periode van 5 jaar; een budget van 4,607 miljoen baht voor het herstel van vier meren (Bung Si Fai, Bung Boraphet, Kwan Phayao en Nong Han) en 10 miljard baht voor het herstel en de conservering van bossen en grond en de aanleg van zogeheten check dammetjes.

– Met 301 van de 384 luxe auto’s, waar het Department of Special Investigation (DSI, de Thaise FBI) onderzoek naar doet, is geknoeid. Gebleken is dat ze ingevoerd zijn en niet in Thailand zijn geassembleerd, hetgeen betekent dat invoerbelasting is ontdoken. De DSI is van plan 548 geïmporteerde wagens, die elk meer dan 4 miljoen baht kosten, te inspecteren.

Het onderzoek naar de in mei in brand gevlogen auto’s in Nakhon Ratchasima vordert. De DSI gaat voor twee personen een arrestatiebevel aanvragen.

Verder is er nog een akkefietje met een Rolls Royce, die in het bezit is van vice-minister-president Chalerm Yubamrung. Volgens een voormalige senator zou ook in dit geval belasting zijn ontdoken. Chalerm zegt dat de wagen eigendom is van een zakenrelatie in Singapore, die de wagen bij hem heeft gestald. Volgens de douane is de wagen legaal geïmporteerd en zijn alle vereiste belastingen betaald.

Ten slotte lig de abt van Wat Pailom in Nakhon Pathom onder vuur. Hij claimt dat de wagens die in zijn bezit zijn, ontmanteld zijn alvorens ze naar Thailand werden verscheept. Duidelijk een voorbeeld van belastingontduiking, vindt de DSI.

– De vakbond van de Government Pharmaceutical Organisation (GPO) mag aan een nieuw onderzoek naar de problemen bij de GPO deelnemen. Een commissie gaat zich opnieuw verdiepen in het ontslag van de directeur. Hij is beschuldigd van onregelmatigheden bij de import van grote hoeveelheden grondstoffen voor paracetamol en vertragingen bij de bouw van een vaccinfabriek.

De vakbond had eerder het idee dat ze buiten de deur werd gehouden, maar minister Pradit Sinthawanarong (Volksgezondheid) heeft haar verzekerd dat hij geen probleem heeft met deelname van de vakbond.

– Het salaris en de toelagen van de commissarissen van de National Human Rights Commission gaan met 6 procent omhoog. Dit heeft het kabinet ondanks bezwaren van vice-minister-president Plodprasop Suraswadi besloten. Thans verdienen de commissarissen meer dan 100.000 baht per maand.

– Een soldaat en een gepensioneerde sergeant-majoor zijn gisteren in Pattani om het leven gekomen. De soldaat werd gedood bij een bomaanslag, de officier werd doodgeschoten. Bij de bomaanslag in Ban Muang Wan werden verder een soldaat en een 6-jarig meisje gewond. De sergeant-majoor werd op zijn motorfiets door een passerende motorfietser onder vuur genomen, toen hij eten wilde gaan kopen.

In Raman (Yala) verwondde een bom een soldaat, twee vrijwillige rangers en een 6-jarig meisje. De bom ontplofte toen een veiligheidsteam dat onderwijzers beschermt, even bij een tentje aan de rand van de weg pauseerde.

Ten slotte ontplofte in Narathiwat 10 minuten na middernacht een bom bij een bushalte. Niemand raakte gewond.

– De eerste secretaris van de Thaise ambassade in Egypte, die donderdag met een Egypische advocate vocht, is door het ministerie van Buitenlandse Zaken teruggeroepen. Het ministerie zal disciplinaire maatregelen nemen wanneer blijkt dat ze zich onbehoorlijk heeft gedragen. Volgens de diplomate handelde ze uit zelfverdediging.

– Vandaag is het 22 jaar geleden dat Thanong Phoan spoorloos verdween. Thanong was destijds voorzitter van het Labour Congress of Thailand, senator en vice-voorzitter van het International Council of Free Trade Unions Asia-Pacific Regional Office. Hij was een fervent criticus van de National Peace-Keeping Council, die in februari 1991 de regering Chatichai Choonhavan omver wierp en vakbonden bij de overheid verbood. De zaak is nooit opgelost.

– Minister Somsak Phurisisak (Tourism and Sports) zegt dat niet zijn ministerie maar het Thailand Convention and Exhibition Bureau (TCEB) verantwoordelijk is voor de afwijzing van Thailand als kandidaat-gastheer van de World Expo in 2020.

Het TCEB is de verantwoordelijkheid van minister Yukol Limlaemthong (Landbouw) en de campagne om de nominatie in de wacht te slepen was het pakkie-an van het ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus Somsak. Het Bureau of International Exhibitions in Parijs schrapte Thailand’s nominatie omdat het zijn aanbod niet had bevestigd.

– De Para Rubber Growers Cooperative Federation of Thailand heeft 160 ton nepkunstmest, die in een magazijn in Songkhla lag, geconfisqueerd. De coöperatie, die verantwoordelijk is voor de distributie, gaat tegen de producent een klacht indienen. In zes andere distributiecentra in de provincie zou ook nepkunstmest liggen. In totaal zou 30.000 ton nepkunstmest naar het Zuiden zijn gestuurd.

– De tol op de expressways in Bangkok en voorsteden gaat met 5 baht omhoog. In Bangkok gaat de verhoging op 1 september in, elders op 1 november.

Politiek nieuws

– Tegen de zin van oud-premier Thaksin in wordt het kabinet niet deze of volgende maand van samenstelling gewijzigd, maar op zijn vroegst pas in augustus, nadat het reces van het parlement is geëindigd. Thaksin heeft op een snelle wijziging aangedrongen om de huidige politieke situatie, waarin de regering zwaar onder vuur ligt van haar opponenten, te verbeteren.

Thaksin’s zuster Yingluck wil daarentegen wachten totdat het Huis van Afgevaardigden een aantal wetsvoorstellen heeft behandeld, zoals de begroting voor 2014, het voorstel tot wijziging van de grondwet, het voorstel om 2 biljoen baht te lenen en het amnestievoorstel. In Yingluck’s redenatie zouden bepaalde groepen in de coalitieregering bij een eerdere kabinetswisseling de verdeling van de posten kunnen uitbuiten.

Naar verwachting gaan er koppen rollen bij de ministeries van Binnenlandse Zaken, Handel, Financiën en Milieu. In augustus is de regering 2 jaar aan de macht.

Financieel-economisch nieuws

– De Stock Exchange of Thailand Index is gisteren met 2,97 procent of 43,62 punten gedaald in anticipatie van de lang verwachte tweedaagse vergadering van de Amerikaanse Fed. De index die het de laatste tijd in de regio het slechtste deed, steeg ’s ochtends sterk naar de psychologische grens van 1.500 punten, maar zakte ’s middags weer ineen. Vice-president Teerawut Kanniphakul van CIMB Securities (Thailand) zegt geen enkele reden te kunnen bedenken voor de scherpe val anders dan het pakken van winst.

– Het Thaise bedrijf Supreme Distribution en het Chinese bedrijf Shenzhen Intelligent Control maken een goede kans de grootste leverancier van tablet PC’s te worden in de tweede ronde van het programma One Tablet Per Child. De tablets in de eerste ronde vorig jaar werden uitsluitend door Shenzhen geleverd.

Volgens een bron bij de aankoopcommissie van het Office of the Basic Education Commission voldoen de tablets van beide bedrijven aan de specificaties en doorstonden ze valproeven. De e-veiling vindt op 21 juni plaats. Wanneer de twee bedrijven de aanbesteding winnen, mogen ze driekwart van de 1,63 miljoen tablets ter waarde van 4,61 miljard baht leveren. De tablets zijn bestemd voor leerlingen van Prathom 1 (eerste klas basisschool) en Mathayom 1 (eerste klas middelbare school).

Het programma van eisen is door 50 bedrijven aangevraagd, maar slechts 13 bedrijven hebben ingeschreven op de veiling. Geveild worden acht contracten in alle vier regio’s van het land. Een bieder kan meer dan één contract winnen. Regio 1 bestaat uit de centrale regio en de zuidelijke provincies (Prathom 1); regio 2 uit het Noorden en Noordoosten (Prathom 1); regio 3 uit de centrale en zuidelijke regio’s (Mathayom 1) en regio 4 uit het Noorden en Noordoosten (Mathayom 1).

– De Bank of Thailand krijgt een pluimpje van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) voor haar respons dit jaar op de instroom van buitenlands kapitaal. Vanuit het bedrijfsleven en de politiek werd herhaaldelijk op renteverlaging aangedrongen om de koersstijging van de baht te beteugelen, maar de bank weerstond de druk om de zogeheten policy rate sterk te verlagen. Pas eind mei ging er een kwart procentpuntje vanaf.

‘In an era of volatile capital flows and rapid shifts in investors’ risk appetite, the inflation regime and the credibility of the central bank have served Thailand well. The policy response to the recent episode of capital flows was appropriate, including exchange rate flexibility and the preparation of contingency measures’, aldus het IMF. Maar rigoreuze maatregelen om de kapitaalinstroom te beteugelen, bleken uiteindelijk niet nodig omdat de kapitaalstroom is omgedraaid.

Het IMF maakt zich wel zorgen over mogelijke vergroting van de kwetsbaarheid van de financiële sector als gevolg van de groei van gespecialiseerde financiële instituten en de stijgende huishoudschulden.

Voor dit jaar verwacht het IMF een economische groei van 4 procent en voor volgend jaar van 5 procent. Volgens Luis Breuer is Thailand’s economische basis stevig ‘including a track record of growth, stability and fiscal discipline, healthy balance sheets of commercial banks and corporations, high international reserves, and manageable public debt.’

– Het spaartegoed van Thaise boeren bij de Bank for Agriculture and Agricultural Cooperatives is de afgelopen twee jaar toegenomen met 60 miljard baht naar 180 miljard baht. De hogere besparingen worden door de bank toegeschreven aan het hypotheeksysteem voor rijst (waarin de boeren 15.000 baht per ton paddy krijgen, circa 40 procent boven de marktprijzen) alsmede aan de schulduitstel regeling voor boeren.

De bank wil dit boekjaar (dat in april is begonnen) de besparingen met nog eens 82 miljard baht laten stijgen. Thans bedraagt het totaal aan spaartegoeden 1 biljoen baht, waarvan 200 miljard baht van overheidsdiensten, bijna 200 miljard baht van boeren en de rest van particulieren.

Gevraagd naar het rentebeleid van de bank zegt vice-president Somsak Kangteerawat dat de bank wacht hoe de commerciële banken reageren op de verlaging van de policy rate met 25 procentpunten op 29 mei door het Monetary Policy Committee van de centrale bank. Volgens Somsak is de concurrentie op rentegebied verscherpt.

www.dickvanderlugt – Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 19 juni 2013”

 1. Arie zegt op

  “De tol op de expressways in Bangkok en voorsteden gaat met 5 satang omhoog. In Bangkok gaat de verhoging op 1 september in, elders op 1 november.”
  Begrijp ik het goed dat de tol met 0.05 baht omhoog gaat?? Of is een satang geen 1/100 baht?

 2. ReneThai zegt op

  Het zal wel een foutje geweest zijn van de auteur , maar het is uiteraard een verhoging van 5 baht.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Rene Thai Bedankt voor de correctie. Stomme fout. Inmiddels gecorrigeerd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website