Nieuws uit Thailand – 18 november 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
18 november 2013

Nitiwadee Pucharoenyos (links) en haar moeder Surang Duangjinda, die zegt opdracht voor de moord te hebben gegeven. Op de homepagina dragen anti-regerings demonstranten grote krathongs naar het water. Veel mensen geloven dat je zo de slechte dingen in je leven kwijt raakt.

Als je iemand wil laten vermoorden, moet je dat vooral niet laten doen door een persoon met wie je voorafgaand aan de moord veelvuldig telefonisch contact hebt gehad. Want zo kwam de politie de moordenaar van Olympisch sportschutter Jakkrit op het spoor. Uit de telefoongegevens van zijn echtgenote en schoonmoeder bleek dat ze vaak gebeld hadden met een zekere Kirasak Klinkhai. Dat was verdacht omdat de man geen kennis van hen was.

Toen de politie daar achter was gekomen, was de oplossing nabij. Kirasak werd door de politie van Krabi aangehouden en door de recherche in Bangkok verhoord. Aanvankelijk hield hij zijn lippen stijf op elkaar, maar ‘faced with police interrogation pressure’ [U mag zelf bedenken wat daarmee bedoeld kan zijn] sloeg hij door. De rest van het verhaal is bekend: een tussenpersoon werd aangehouden, en een advocaat die Kirasak zou hebben gehuurd, werd gehoord. Alleen de bestuurder van de motorfiets van waaraf de dodelijke schoten werden gelost, is nog voortvluchtig.

Jakkrits schoonmoeder zorgde voor de finale. Ze bekende opdracht te hebben gegeven Jakkrit te vermoorden omdat hij zijn echtgenote jarenlang had mishandeld. Volgens de vrouw zou de echtgenote niet van haar plan geweten hebben, maar daar gelooft de politie niets van. Schoonmoeder, echtgenote en advocaat zijn op borgtocht vrijgelaten.

– De vader van Jakkrit heeft zijn advocaat opdracht gegeven de rechtbank van Prachuap Khri Khan te vragen hem als vermogensbeheerder van zijn zoon te benoemen. Jakkrit schreef zich een paar jaar geleden in als bewoner van het district Kui Buri om er aan de verkiezingen te kunnen mee doen. De weduwe verzet zich; het vermogen behoort aan de twee dochters van haar en Jakkrit.

– Premier Yingluck heeft gisteren het startschot gegeven voor ‘People Against Violence’, een campagne van het ministerie van Social Development en Human Security. De campagne heeft tot doel aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en kinderen. Bangkok Post besteedt er een foto met fotobijschrift aan.

– Nog meer Yingluck, nu over de fluitconcerten waarop kabinetsleden worden getrakteerd als demonstranten hen in de gaten krijgen. ‘Mensen hebben het recht om hun politieke mening te uiten. Op een fluitje blazen is een manier waarop mensen hun mening laten weten. De regering kan daarin niet ingrijpen.’

Niettemin vroeg ze de fluiters niet bij officiële gelegenheden te fluiten. ‘Er zijn talrijke andere manieren om je stem te laten horen en er zijn talrijke platforms voor de regering om naar de mening van de bevolking te luisteren.’ Verder vroeg ze de demonstranten hun normale werkzaamheden op te pakken.

– De politie heeft gisteren in de tent van studenten van beroepsopleidingen bij de Makkhawan Rangsan brug naar wapens gezocht. Zes agenten van het politiebureau Nang Loen keken er rond, maar ze vonden niets. De studenten stelden hen lastige vragen en trakteerden hen op gefluit. Ze maakten ook video- en foto-opnamen van de agenten.

De zoektocht was een reactie op een incident zaterdag, toen een agent licht gewond raakte bij een schermutseling met studenten. Het Network of Students and People for Reform of Thailand, dat bij de brug zijn tenten heeft opgeslagen, gaat uitzoeken of  de aanvallers tot  hun club behoren.

Het hoofd van de gemeentepolitie wil met de protestleiders over veiligheidsmaatregelen overleggen. Hij zegt inlichtingen te hebben ontvangen dat ‘bepaalde mensen met slechte bedoelingen’ rotzooi gaan trappen. De politie gaat ter bescherming controleposten om de protestlocatie opzetten.

– Een ‘major battle day’, zo noemt rallyleider Suthep Thaugsuban aanstaande zondag. Hij hoopt 1 miljoen mensen bij het Democracy Monument op de Ratchadamnoen Avenue te kunnen mobiliseren. ‘Dit is jullie laatste kans om deel uit te maken van een historische dag, wanneer Thai zich bevrijden van het Thaksin regime. Dit is de laatste gelegenheid voor jullie om een betere toekomst voor onze volgende generatie te creëren.’ [Mijn moeder zou zeggen: Waar haalt-ie het vandaan?]

– Macabere vonds in een rubberplantage in Khok Po (Pattani). Dorpelingen stuitten zaterdag op een verbrande 200-liter brandstoftank met daarin drie verkoolde lijken. De lichamen zijn voor autopsie naar het Khok Pho ziekenhuis gebracht.

Bij de plaats delict vond de politie een porfeuille met een identiteitskaart op naam van een 21-jarige man. De politie heeft aan de hand daarvan en inlichtingen van familieleden de identiteit van de andere twee (beiden 35) kunnen vaststellen. Over het motief tast de politie nog in het duister; mogelijk betrof het een zakelijke conflict.

– Het was te verwachten: vuurwerkslachtoffers op Loy Krathong. Tja, je bent een rund als je met vuurwerk stunt, zouden we in Nederland zeggen. Vierentwintig deden dat gisteren in Chiang Mai, waaronder een 12-jarige jongen. Hij raakte gewond aan zijn nek. In Lampang verloor een teenager (19) stukjes van drie vingers, toen een groot stuk vuurwerk in zijn hand ontplofte.

– Thailand neemt zich voor tegen 2020 de uitstoot van broeikasgas met 7 tot 20 procent te hebben teruggebracht. Dat gaat Pithaya Pookaman, adviseur van de minister van Milieu en hoofd van de Thaise delegatie op een VN-conferentie in Warschau (de krant zet er voor alle duidelijk bij: Polen), bekendmaken.

De gasreductie staat vermeld in een actieplan dat volgend jaar aan de United Nations Framework Convention on Climate Change wordt aangeboden. Het plan bevat maatregelen op het gebied van duurzame energie, logistiek, openbaar vervoer en groene technologie. De nadruk ligt op de energie- en transportsector, omdat die de grootste vervuilers zijn.

Thailand is geen grote milieuvervuiler – de broeikasemissie bedraagt 0,6 procent van het wereldtotaal -, maar ze is de afgelopen jaren wel snel gestegen in tegenstelling tot de VS en Europa, die stabiele emissies hebben.

– Enkele dorpen in het district Bang Saphan (Prachuap Khiri Khan) kregen gisteren te maken met overstromingen als gevolg van zware regenbuien. Wegen en boerenland liepen onder water. De bewoners van tambon Mae Ramphung is gadviseerd hoger gelegen gronden op te zoeken om run-off van de bergketen Tanaosi te vermijden. Zaterdag liepen 28 dorpen in het district Bang Saphan Noi onder water.

– In een huurhuis in Ban Khai (Rayong) zijn de lichamen van twee mannen (36 en 38) gevonden. Ze waren met een vuurwapen gedood. In een openstaande safebox vond de politie registratiedocumenten voor vuurwapens en vier geluiddempers.

– 32 seconden had een dief nodig om 20 gouden halskettingen uit een goudwinkel in de Big C superstore in Dao Khanong (Bangkok) te stelen. Hij bedreigde het personeel met een vuurwapen en vluchtte op een motorfiets.

– In de eerste tien maanden van dit jaar hebben de bestuurders van meer dan vierduizend minibusjes de maximumsnelheid overtreden en te veel passagiers meegenomen. Verder gingen 3.409 exploitanten de fout in omdat ze hun vergunningvoorwaarden overtraden.

– Een hond heeft uit een vijver in Tha Maka (Kanchanaburi) het halve lichaam van een baby gesleept. Het onderste deel van het kind ontbrak. De politie gaat op zoek naar de ouders.

Politiek nieuws

– Woensdag is een spannende dag voor Thailand. In het ergste geval wordt regeringspartij Pheu Thai ontbonden en mogen de parlementsleden, die tevens bestuurslid zijn, 5 jaar met hun (politieke) duimen draaien. ‘De al fragiele politieke situatie komt dan verder onder druk te staan’, schrijft Bangkok Post.

Woensdag buigt het Constitutionele Hof zich over vier petities, ingediend door parlementsleden van oppositiepartij Democraten. Zij verzetten zich tegen het ontwerp-wetsvoorstel tot wijziging van de samenstelling en verkiezingsprocedure van de Senaat. Belangrijkste pijnpunten: de Senaat wordt niet meer voor de helft benoemd, maar in zijn geheel gekozen. Ouders, echtgenotes en kinderen mogen zich ook verkiesbaar stellen.

De krant schetst vier scenario’s (zie kader). In het ergste geval wordt regeringspartij Pheu Thai weliswaar ontbonden, maar voor het kabinet heeft die uitspraak geen consequenties. Premier Yingluck evenals alle Pheu Thai-parlementsleden kunnen lid worden van een nieuwe partij en het is business as usual. Dat is al twee keer eerder gebeurd na opheffing van Thai Rak Thai (de partij van Thaksin) en de People’s Power Party, de twee voorlopers van Pheu Thai.

Wat verder nog dreigt is dat de National Anti-Corruption Commission een afzettingsprocedure begint tegen de 310 parlementsleden die voor het wijzigingsvoorstel hebben gestemd.

Politieke analisten hopen dat het Hof niet voor het meest vergaande scenario kiest, want dan zal de politieke spanning oplopen met als risico dat voor – en tegenstanders van de regering elkaar te lijf gaan.

De politie heeft de bewaking van regeringsgebouwen opgevoerd en stelling genomen bij de woningen van ‘belangrijke mensen’.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website