De strijd tegen de verdere verspreiding van mond- en klauwzeer (HFMD) in Thailand wordt rigoreus aangepakt. Het kantoor van de Private Education Commission stelt zelfs voor kindergartens en de klassen Prathom 1 en 2 tijdelijk te sluiten. Op provinciaal niveau worden commando-centra ingericht, wanneer het aantal nieuwe gevallen per dag de 10 overstijgt.

Het ministerie van Volksgezondheid hanteert een zespuntenplan, dat tot doel heeft te voorkomen dat het Enterovirus 71 Thailand bereikt. Dit is een kwaadaardige variant van het HFMD-virus, die in Cambodja al meer dan 50 dodelijke slachtoffers heeft gemaakt.

De laatste school die in Bangkok is gesloten, is de Wattana Wittayalai school in Watthana. Vier kindergartenleerlingen hadden er HFMD opgelopen. In het district Muang in Lampang ging een kinderdagverblijf dicht nadat tien kinderen ziek waren geworden.

De gezondheidsdiensten in Ayutthaya vrezen een uitbraak in particuliere lagere scholen, nadat maandag 16 leerlingen van Prathom 4 een hoge koorts ontwikkelden. In Ubon Ratchatani is een kindergarten gesloten, zodat die gedesinfecteerd kan worden.

Tot nu hebben 12.581 kinderen HFMD opgelopen: 3.523 in het Noorden, 2.418 in het Noordoosten, 4.354 in de centrale provincies en 2.556 in het Zuiden.

– Ze wilde hem een lesje leren, want zijn gedrag beviel haar niet en hij was ook vaak op school verwikkeld in vechtpartijen. Dus toen kleinzoon Atthasit (13) zijn oma om 500 baht vroeg en haar bedreigde met een mes, pakte oma (55) een stuk hout en sloeg hem ermee op zijn hoofd. Die klap was dodelijk. Ik handelde uit zelfverdediging, geeft ze als verklaring. Er rust nog een ander smetje op oma’s blazoen. In 1993 werd ze vervolgd omdat ze haar man zou hebben doodgeschoten. Maar dat kon niet bewezen worden.

Thailand telt wereldwijd het hoogst aantal moeders in de leeftijd van 19 jaar en jonger. Vorig jaar baarden ze 130.000 baby’s, 17 procent van alle geboortes dat jaar. Het mondiaal gemiddelde is 11 procent, het Aziatisch gemiddelde 14 procent. Volgens het ministerie van Volksgezondheid is eenderde van het aantal geboortes het gevolg van verkrachting of gedwongen seks.

– Het veel bekritiseerde hypotheeksysteem voor rijst heeft het land tot nu toe 118,4 miljard baht gekost . Naar schatting komt daar nog eens 139,5 miljard baht bij voor de tweede oogst (maart-september). Boeren die hun rijst voor het systeem aanbieden, krijgen 15.000 baht voor een ton witte rijst en 20.000 baht voor een ton Hom Mali (jasmijnrijst), afhankelijk van kwaliteit en vochtigheidsgraad.

– Meer nieuws over de vervalste facturen van import auto’s uit Engeland. Volgens het Office of the Public Sector Anti-Corruption Commission hebben politici de douane onder druk gezet om de facturen te accepteren. Om hoeveel politici het gaat en wie, is niet bekend gemaakt. Met de facturen was gerommeld, waardoor minder importbelasting hoefde te worden betaald.

– De Phahon Yothin Road en de Phetkasem Road in Bangkok zijn gisteren geblokkeerd door respectievelijk 1.000 en 300 slachtoffers van de overstromingen. Ze eisen dat elk slachtoffer het maximum van 20.000 baht krijgt. Volgens hen speelt willekeur een rol bij het vaststellen van het schadebedrag. De demonstranten vertrokken na een toezegging van ambtenaren dat zij hun eisen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken zouden deponeren..

– Een verkoper van cd’s is aangeklaagd wegens majesteitsschennis omdat in zijn bezit een cd was gevonden met het Australische tv-programma Foreign Correspondent uit 2010 over de Thaise monarchie. Ook had hij een privé-cd van de kroonprins en prints van WikiLeaks documenten. De verkoper is vrij op borgtocht.

– Een Thaise vrouw, die in Nieuw-Zeeland woont, is gisteren niet teruggekeerd. Haar Nieuw-Zeelandse echtgenoot vertrok wel naar Auckland, en de tweehonderd Thais die naar Suvarnabhumi waren gekomen om te protesteren tegen haar vertrek , keerden onverrichterzake huiswaarts.

Vrijdag maakte de vrouw bij het Constitutionele Hof een onbehoorlijk gebaar, wat haar op een beschuldiging wegens majesteitsschennis kwam te staan. De vrouw is ter observatie opgenomen in het Galaya Rajanagarindra Institute omdat ze een psychiatrische aandoening heeft.

– Geen geringe vondst: 456 kilo ivoren olifantenslagtanden ter waarde van 22 miljoen baht. De douane van Suvarnabhumi ontdekte de verboden waar in kratten, aangevoerd vanuit Kenya. Volgens het etiket bevatten de kratten kunstnijverheid.

– Zestig bewoners van het district Phanom Sarakham in Chachoengsao hebben het Department of Special Investigation gevraagd een onderzoek te doen naar een stortplaats met vermoedelijk chemisch afval. Er ligt stinkend wit poeder, waardoor meer dan honderd omwonenden ademhalingsmoeilijkheden zouden hebben gekregen. Het Pollution Control Department heeft eerder vastgesteld dat het afval afkomstig is van een bedrijf in Chon Buri. De eigenaar van de stort weet niet wie het spul gedumpt heeft.

– Vis in de Lam Takong rivier (Nakhon Ratchasima) legt het loodje. Het Department of Industrial Works wijst een ijsfabriek als boosdoener aan. Uit die fabriek is smeermiddel en ammoniak gelekt. Het afgelopen weekend zouden 100.00 vissen zijn doodgegaan.

– Een nieuwsredacteur van een lokaal kabeltv-station in Samut Prakan bleek een merkwaardige hobby te hebben. Hij had camera’s geïnstalleerd in de damestoiletten van zijn bedrijf. De man heeft zijn voyeuristische voorkeur toegegeven.

Nieuws over Preah Vihear

– Nu Thailand en Cambodja eindelijk beginnen troepen terug te trekken uit het gebied rond Hindu-tempel Preah Vihear (althans soldaten vervangen door politie), wordt de kwestie van de stationering van Indonesische waarnemers actueel. Want het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag beval niet alleen vandaag exact een jaar geleden de troepenterugtrekking, maar ook stationering van Indonesische waarnemers. Die was overigens al eerder afgesproken tijdens een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van Asean in Indonesië.

De zogeheten Terms of Reference (ToR) voor de stationering zijn [ik meen vorig jaar] opgesteld door Indonesië en al goedgekeurd door Cambodja. Thailand heeft al die tijd gedraald. Deze week buigt de Thai Defence Council zich er eindelijk over. Het ministerie van de Defensie stuurt ze daarna voor advies naar de Raad van State. Vervolgens moet het kabinet akkoord gaan, waarna het parlement in augustus het laatste woord heeft.

– Je kon erop wachten: de troepenterugtrekking leidde vanochtend tot een protest bij de Thais-Cambodjaanse grens in de provincie Si Sa Ket. Kittisak Ponpai van de Power of Land groep betwijfelt of Cambodja werkelijk troepen terugtrekt. Volgens hem zijn de Thaise soldaten tegen terugtrekking. ‘De lokale bevolking weet beter dan de autoriteiten wat zich afspeelt in het gebied. Thailand hoeft niet het bevel van het ICJ op te volgen. Als we soldaten terugtrekken, zetten we een verkeerde strategische stap.’

– Het ministerie van Defensie heeft een oproep gedaan voor foto’s van de hekken die in 1962 bij Hindu-tempel Preah Vihear zijn geplaatst. Die hekken markeerden Thais grondgebied en werden destijds door Cambodja geaccepteerd. Het ministerie wil de foto’s gebruiken in de zaak die voor het Internationale Hof van Justitie in Den Haag dient. Ze kunnen aantonen dat het door beide landen betwiste gebied van 4,6 vierkante kilometer bij de tempel Thais grondgebied is.

In 1962 wees het Hof de tempel aan Cambodja toe. Vorig jaar vroeg Cambodja het Hof een nadere uitspraak te doen over het omliggende gebied. Het grensconflict laaide op toen Cambodja in 2008 de Unesco erfgoedstatus voor de tempel aanvroeg en de 4,6 vierkante kilometer opnam in het managementplan voor de tempel. Tot nu toe heeft Thailand goedkeuring van het plan door Unesco weten te voorkomen.

Nieuws over de grondwetzaak (voor de liefhebbers)

– Het kabinet wacht de publicatie van het vonnis van het Constitutionele Hof in de grondwetzaak af, alvorens zich te beraden over verdere stappen. Het volgt daarmee het advies van de Raad van State op.

Oud-premier Thaksin liet ook weer van zich horen. Het orakel van Dubai heeft de regering opgeroepen een compromis te zoeken, meldt Bloomberg. ‘We have to move forward in a way that is acceptable to all parties.’ Volgens Thaksin is een referendum, zoals bevolen door het Hof, overbodig omdat uit de verkiezingen al is gebleken dat de meeste Thais een grondwetswijziging willen. Thaksin kapittelde het Hof: ‘The court decision is not good for our country.’

– Thailand heeft de afgelopen 80 jaar 18 grondwetten versleten. Wanneer het Koninkrijk nu een nieuwe wil opstellen, dient het dit uitsluitend te doen na zorgvuldige beraadslagingen over wat het land van een grondwet verwacht. Dit betoogden diverse sprekers maandag op een symposium.

Als de samenleving niet weet wat ze van een grondwet verwacht, is het opstellen van een nieuwe grondwet verspilde moeite, waarschuwde Banjerd Sinkhanethi, deken van de rechtenfaculteit van het National Institute of Development Administration. Om de volgende grondwet een langere levensduur te geven, pleitte hij voor tweederde of driekwart meerderheid bij een referendum, waarin de bevolking wordt gevraagd of ze behoefte heeft aan een nieuwe grondwet.

Volgens Bowornsak Uwanno, secretaris-generaal van het King Prajadhipok Institute, tonen de 18 grondwetten aan dat de Thaise politiek onderontwikkeld is.

– Roodhemdleider en Pheu Thai-parlementslid Korkaew Pikulthong, die vorige week de roodhemden opriep de rechters van het Constitutionele Hof zelf te arresteren bij een ongunstig besluit in de grondwetzaak, moet op 9 augustus op het matje verschijnen bij de Criminal Court. Hij kan met zijn oproep de voorwaarden van zijn borgtocht hebben overtreden, zegt rechter Tawee Prachuaplarp. Maar Korkaew heeft geluk, want dan vergadert het parlement weer, zodat hij als parlementslid immuniteit geniet en niet eens hoeft te verschijnen op 9 augustus. Maar wanneer het parlement na de vergaderperiode met reces gaat, loopt hij wel de kans achter de tralies te belanden.

– Nog meer borgtocht. Ook 20 anderen zijn door de rechtbank opgeroepen, waaronder de vice-minister van Landbouw. Evenals tegen Korkaew lopen tegen hen terrorisme aanklachten. Uitspraken die ze over de grondwetzaak hebben gedaan, zouden aanleiding kunnen zijn voor de rechtbank om hun borgtocht in te trekken. De recalcitrante roodhemdleider Jatuporn Prompan is al eerder opgeroepen om zich om 23 juli te verantwoorden voor zijn uitspraken over het Constitutionele Hof.

Even het geheugen opfrissen: Het Constitutionele Hof oordeelde vrijdag dat aan de door regeringspartij Pheu Thai gewenste grondwetwijziging een volksraadpleging vooraf dient te gaan. Pheu Thai wil de grondwet van 2007 in 2 stappen wijzigen. Eerst een burgerassemblee in het leven roepen en die assemblee de grondwet laten herzien. De eis van een referendum is slecht gevallen bij de voorstanders.

– Een kleine negentig roodhemden hebben maandag in Pathum Thani bij de politie een klacht ingediend over de negen rechters van het Constitutionele Hof en ze hielden een demonstratie voor het gerechtsgebouw. Volgens hen hebben de rechters zich schuldig gemaakt aan opruiing en documenten vervalst om de indruk te wekken dat ze bevoegd waren om in het wetgevend proces in te grijpen.

– Kamervoorzitter Somsak Kiatsuranont adviseert de regering geen referendum te houden, zoals bevolen door het Constitutionele Hof, omdat dit meer dan 2 miljard baht zou kosten. Somsak stelt voor het voorstel tot wijziging van artikel 192 in te trekken en het parlement de grondwet artikelgewijs te laten herzien. Regeringspartij Pheu Thai wil via wijziging van artikel 192 een burgerassemblee in het leven roepen, die tot taak krijgt de grondwet van 2007 (tot stand gekomen onder de door het militaire bewind van 2006 ingestelde regering) te herzien.

Oppositiepartij Democraten daagt de regering uit juist wel een referendum te houden over de vraag of de bevolking wijziging van de grondwet wenst. ‘Als Pheu Thai er zo zeker van is dat het de steun van 15 miljoen kiezers heeft en als ze er zo zeker van is dat die mensen de grondwet willen wijzigen, dan heeft ze niets te vrezen’, zegt woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut.

www.dickvanderlugt.nl – Bronnen: Bangkok Post en The Nation


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website