Nieuws uit Thailand – 18 januari 2013

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
18 januari 2013

In een verlaten huis in het dorp Ban Tam Ma Lang Nua (Satun) hebben mariniers 52 Rohingya aangehouden. Daarmee komt het totaal aantal Rohingya dat Thailand illegaal is binnengekomen op 949.

De Central Islamic Council of Thailand stelt voor de centrale moskee van Songkhla als opvangcentrum voor de moslimvluchtelingen te gebruiken. De raad vindt dat de Rohingya niet moeten worden gerepatrieerd naar Myanmar [waar ze vervolgd worden], maar naar een derde land moeten worden gestuurd.

De raad heeft ook andere moslimstaten, internationale organisaties en de mensenrechten organisaties van de VN opgeroepen met een derde land te overleggen over de mogelijkheid de Rohingya asiel te verlenen. Tevens vraagt de raad hen om druk uit te oefenen op Myanmar om de Rohingya, die nog in het land zijn, burgerrechten te verlenen.

Politiebureaus barsten momenteel uit hun voegen vanwege het grote aantal Rohingya dat is aangehouden. De afgelopen weken zijn enkele honderden Rohingya aangehouden in de provincies Songkhla, Narathiwat, Trang, Pattani en Phangnga nadat ze via Thailand naar Maleisië probeerden te reizen. De lokale autoriteiten zijn intussen op zoek gegaan naar meer migranten; ze vermoeden dat die zich na de recente aanhoudingen verborgen hebben.

Minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) zegt dat zijn ministerie deze week met een conclusie over de kwestie komt. Daarna wordt met de VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) besproken wat de beste gedragslijn is. De Rohingya worden niet uitgewezen alvorens hun nationaliteit is vastgesteld, aldus de minister, en tot dan wordt humanitaire hulp verleend.

– Japan houdt van Thailand. Die conclusie mag wel na het bezoek van de Japanse premier Shinzo Abe aan Thailand worden getrokken. Abe heeft bevestigd dat Japan de economische samenwerking wil versterken en wil participeren in de ontwikkeling van de economische zone Dawei (een gezamenlijk project van Thailand en Myanmar). De Japanners hebben ook belangstelling voor de aanleg van hogesnelheidslijnen alsmede watermanagementwerken.

Volgens premier Yingluck heeft Japan nog steeds vertrouwen in Thailand. In de eerste elf maanden van dit jaar is het niveau van Japanse investeringen met 85 procent toegenomen. Yingluck en Abe hebben de mogelijkheid besproken van meer investeringen door Japanse bedrijven in groene technologie, energie en de luchtvaart- en autoindustrie.

De onlangs gekozen Abe en zijn echtgenote hebben een tweedaags bezoek aan Thailand gebracht. Als eerste bezochten ze het Thai-Nichi Institute of Technology en daarna werden ze in audiëntie door de koning ontvangen in het Siriraj ziekenhuis, waar de Thaise vorst wordt verpleegd. Vanochtend vertrekken ze naar Indonesië en daarna staat Vietnam nog op het programma. Abe is de eerste Japanse leider die sinds 10 jaar Thailand bezoekt.

– Roodhemd Yossawaris Chuklom, bijgenaamd Jeng Dokchik, is wegens majesteitsschennis tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Hij kreeg de straf vanwege een speech die hij in maart 2010 tijdens de roodhemd ongeregeldheden hield. De rechtbank gaf hem een jaar strafvermindering omdat zijn getuigenis nuttig was. Dankzij een borgsom van 500.000 baht hoefde hij niet richting Bangkok Hilton te vertrekken. Yossawaris is adviseur van de vice-minister van Handel en een belangrijk lid van het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden).

Preah Vihear

– U bent een defaitist, werd minister Surapong Tovichatchaikul (Buitenlandse Zaken) gisteren in het parlement verweten. Sirichoke Sopha (Democraten) attaqueerde de minister vanwege diens opmerking dat Thailand in de Preah Vihear-zaak kan verliezen of gelijkspelen. ‘Wat betekent dit’, vroeg Sirichoke. ‘Waarom hijst u de witte vlag? Waarom bent u zo´n lafaard?’

Surapong leek in zijn antwoord wat terug te komen op zijn woorden en zei dat de regering er alles aan zal doen om te vechten voor het betwiste gebied [van 4,6 vierkante kilometer bij Hindu-tempel Preah Vihear]. De minister speelde de bal terug naar Sirichoke. ‘U moet zich afvragen waarom uw voormalige leider Seni Pramoj in 1962 de Preah Vihear-zaak verloor [toen het Internationale Hof van Justitie (ICJ) in Den Haag de tempel aan Cambodja toewees].’

Cambodja is naar het ICJ gestapt met het verzoek zijn vonnis uit 1962 te ‘herinterpreteren’ met als doel het Hof een uitspraak te ontlokken over het betwiste gebied. Surapong’s twijfel of de zaak valt te winnen, is niet zo gek. Wanneer het Hof dezelfde redenering als in 1962 volgt, kan Thailand naar dat stukje grond fluiten.

– Een groep van dertig personen, die zich de ‘Witte Duiven’ noemen, heeft gisteren bij het hoofdkwartier van de Royal Thai Army een brief afgegeven, waarin ze bevelhebber Prayuth Chan-ocha een hart onder de riem steken. De generaal heeft zich gedistantieerd van oproepen om de uitspraak van het ICJ te negeren. Die oproep is gedaan door het ultranationalistische Thai Patriots Network en de Thaise krant ASTV Manager. De krant heeft de generaal met ‘een vrouw in haar maandstonde’ vergeleken. Uit protest hebben militairen tweemaal gedemonstreerd voor het kantoor van de krant.

– De voorgestelde regeling van het ministerie van Binnenlandse Zaken om statenloze kinderen als illegale immigrant te beschouwen, is in strijd met de UN Convention on the Rights of the Child, de grondwet en de Child Protection Act. Deze waarschuwing uittten advocaten gisteren op een seminar, georganiseerd door de Thai Journalists Association.

Wanneer de regeling van kracht mocht worden, dreigen miljoenen kinderen van ouders die illegaal in Thailand verblijven en er geboren zijn, te worden gedeporteerd. De concept-regeling komt neer op een beschuldiging van een misdrijf tegen onschuldige kinderen, zei advocaat Pantip Saisunthorn.

Dinsdag buigt het kabinet zich over het voorstel.

– Onderwijs is de sleutel om corruptie te verminderen. Dit zei Surin Pitsuwan gisteren tijdens een boekpresentatie in Bangkok. Surin werd vorige week als secretaris-generaal van Asean opgevolgd door de Vietnamees Le Luong Minh.

Thailand moet zijn menselijke kapitaal opbouwen, betoogde Surin, door de normen en en de verwachtingen in het onderwijssysteem te verhogen. ‘We moeten de mindset en zelfingenomen en te ontspannen houding van de mensen oftewel sabai sabai, veranderen. We moeten concurrerende burgers kweken die de uitdagingen van een geïntegreerde wereld aankunnen.’

Surin zei dat hij graag leiding wil geven aan onderwijshervormingen, wanneer hem die kans wordt gegund. Het ministerie van Onderwijs maakte deze week bekend een strategisch plan te gaan maken voor verbetering van het onderwijs tussen 2013 en 2015. Om ideeën te verzamelen worden in enkele provincies  bijeenkomsten belegd.

– Een vermelding in het Guinness Book of Records zit er waarschijnlijk niet in, want het mag niet: tasjes stelen. Maar Amorn Wathunti (31) heeft er meer dan 100 verzameld [lees: gestolen]. Na 9 jaar is ze eindelijk aangehouden. Behalve de tasjes vond de politie in haar woning in Udon Thani portemonnees, ID-kaarten, ATM-pasjes en rijbewijzen. Het lukte de politie niet haar eerder aan te houden omdat ze voortdurend van domicilie wisselde. Toen ze gearresteerd werd, gebruikte ze crystal methamphetamine.

– Een enorme berg aan rottende tweedehandschoenen is de omwonenden in Aranyaprathet bij de Rong Kluea markt een doorn in het oog. De bewoners hebben de autoriteiten gevraagd ze te verwijderen. Ze verontreinigen het water en zorgen voor oogirritaties, zeggen de bewoners.

De schoenen zijn er gedumpt door een importeur, die ze niet kwijt kon aan verkopers. Tussen 2008 en 2010 is via de haven van Laem Chabang 20.000 ton aan tweedehands schoenen geïmporteerd, aldus de douane.

– De politie van Patong (Phuket) heeft twee buitenlanders gearresteerd tegen wie in eigen land een arrestatiebevel loopt. De Fransman Christopher Pierre Verdino (28) werd gezocht wegens verkrachting van een gehandicapte. De 67-jarige Zweed Eriksson Bernt Olov Inge heeft de belastingen in zijn land ontdoken voor een bedrag van 100 miljoen baht.

Politiek nieuws

– Pongsapat Pongcharoen, de Pheu Thai kandidaat voor het gouverneurschap van Bangkok, krijgt de steun van Sudarat Keyuraphan, die eerder door partijgenoten uit Bangkok als ideale kandidaat naar voren was geschoven. Maar Sudarat is blijkbaar niet rancuneus dat ze door de partijleiding op een zijspoor is gerangeerd, want ze bezocht gisteren een vergadering van de partijcommissie die de campagnestrategie voor Pongsapat ontwikkelt.

Volgens Sudarat heeft Pongsapat een goede kans de verkiezingen in maart te winnen vanwege zijn actieve rol in de strijd tegen drugs als secretaris-generaal van het Office of the Narcotics Control Board. Maandag voert ze het woord wanneer de campagnekaravaan neerstrijkt voor het stadskantoor van de Bangkok Metropolitan Administration.

Op 3 maart kiezen de inwoners van Bangkok een nieuwe gouverneur. Dat kan niet missen, want overal in de stad staan al grote verkiezingsborden. Er zijn zeven kandidaten: Pongsapat (regeringspartij Pheu Thai), Sukhumbhand Paribatra (oppositiepartij Democraten; hij gaat voor herverkiezing) en vijf onafhankelijke kandidaten. In de peilingen ligt Sukhumbhand voor, maar de meeste kiezers houden nog een slag om de arm.

Economisch nieuws

– De Bank of Thailand is niet van plan in te grijpen in de valutamarkt. Volgens gouverneur Prasarn Trairatvorakul beweegt de baht zich conform de regionale valuta en wordt ze beïnvloed door fondsen die de regio instromen. Thaise exporteurs en bedrijven hebben gisteren evenwel op maatregelen aangedrongen om de koersstijging van de baht in te perken teneinde de concurrentiepositie van Thailand te beschermen.

Minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) bagatelliseert de invloed van een sterkere valuta op de economie en dringt er bij bedrijven op aan hun investeringen in het buitenland te versnellen. Hij ziet ook een voordeel van de sterkere baht: de kosten van de olie die geïmporteerd wordt, dalen. Niet onbelangrijk, want brandstofkosten vormen een belangrijke component van de kosten van levensonderhoud en inflatie. De goedkopere olie komt volgens hem de binnenlandse markt ten goede.

Woensdag deed de baht 29,84/29,87 tegen de Amerikaanse dollar vergeleken met 29,99/30,01 op dinsdag. De munt heeft in 16 maanden nog niet zo hoog gestaan als gevolg van de instroom in de obligatie- en effectenmarkt. Kittiratt zegt dat de zwakke dollar het gevolg is van QE-programma van de US Federal Reserve, die liquiditeit in de markt injecteert. Daardoor neemt de waarde van de dollar ten opzichte van andere valuta af.

Volgens Korbsook Iamsuri, president van de Thai Rice Exporters Association, oefent de sterkere baht wel degelijk druk uit op Thaise exporteurs, omdat Thaise rijst vergeleken met concurrerende landen moeilijker op prijs kan concurreren.

Ook Srirat Rastapana, directeur-generaal van het International Trade Promotion Department, maakt zich zorgen. Zijn afdeling zal de ontwikkelingen alsmede de gevolgen voor de Thaise exporteurs nauwgezet in de gaten houden.

Volgens econoom Somphob Manarungsan heeft de sterkere baht niet alleen gevolgen voor exporteurs van handelswaar, maar ook voor producenten in arbeidsintensieve sectoren, zoals kleding en textiel en industrieën zoals elektrische apparaten.

Maar Olarn Chaipravat, voorzitter van het Thai Trade Representative Office, gelooft niet dat de koersstijging dit jaar een significant gevolg voor de export heeft. Olarn, die ook premier Yingluck adviseert, zegt dat de centrale bank op dit moment geen maatregelen hoeft te nemen tegen de kapitaalinstroom.

– Thaise luchtvaartmaatschappijen zitten met de handen in het haar vanwege de eis dat het merendeel of alle piloten de Thaise nationaliteit moeten hebben. Carriers zoals Orient Thai Airlines zijn al beboet door het Civil Aviation Department. De verordening kent een maximum boete van 500.000 baht voor elke overtreding en kan leiden tot het weigeren van route-aanvragen.

Het tekort aan piloten begint te knellen omdat nieuwe spelers op de markt verschijnen en oude spelers het aantal vluchten uitbreiden. Bovendien zoekt een toenemend aantal piloten groenere weiden in het buitenland; vooral de rijke luchtvaartmaatschappijen in het Midden-Oosten zijn gewild. Omdat de spoeling dun is, bieden carriers in Thailand tegen elkaar op om piloten bij elkaar weg te snoepen.

Thaise carriers geven de voorkeur aan Thaise piloten omdat die goedkoper zijn. Een buitenlandse piloot kost een commerciële luchtvaartmaatschappij 30 procent meer. En een piloot die gespecialiseerd is in minder courante types kan drie keer zoveel verdienen als een Thaise piloot.

Orient Thai Airlines, die binnenlandse en regionale chartervluchten verzorgt, is de afgelopen 4 jaar 25 piloten kwijtgeraakt. Er zijn er nog vijf over in een poule van 60 tot 70 buitenlandse piloten. De maatschappij is de afgelopen jaren drie keer beboet omdat ze niet voldoet aan het vereiste aantal Thaise piloten in de poule.

Thailand is het enige land ter wereld dat een dergelijke regeling heeft. Een beginnende maatschappij hoeft de eerste twee jaar van haar bestaan niet aan die eis te voldoen, maar in het derde jaar moet de cockpitbemanning voor 25 procent uit Thais bestaan en dat percentage loopt in volgende jaren op. Onlangs heeft overleg plaatsgevonden tussen een aantal carriers en het ministerie van Transport, maar tot concrete afspraken heeft dat niet geleid. We zullen ernaar kijken, was de enige belofte.

[Het artikel is gebaseerd op anonieme bronnen. Nergens wordt een bron of woordvoerder genoemd.]

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 18 januari 2013”

  1. tino kuis zegt op

    Wat de veroordeling van Yossawaris Chuklom tot 2 jaar gevangenisstraf voor majesteitsschennis betreft nog het volgende citaat uit de International Herald Tribune (IHT) van vandaag:

    “Yossarawis hield in maart 2010 een speech voor de roodhemden die ontbinding van het parlement en nieuwe verkiezingen eisten. Hij noemde een aantal personen die tegen ontbinding van het parlement waren, oa de militairen en Prem, voorzitter van de Privy Counsel. ‘Maar er is nog iemand’, zei hij en hield toen zijn hand voor zijn mond. ‘Ik ben niet dapper genoeg om het te zeggen, maar ik weet wat jullie nu denken’. ‘En daarom houd ik mijn mond dicht’, voegde hij er nog aan toe. De vele getuigden verklaarden zeker te weten wie hij bedoelde. Hij bekende eerst schuld, in de hoop op een pardon, maar trok dat later in. Hij gaat in hoger beroep” Tot zover de IHT


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website