Een monnik die zich in vrouwenkleding tooit en zijn kaalgeschoren hoofd bedekt met een pruik: dat kan natuurlijk niet. Dat is slecht voor de religie, zegt een netwerk dat speurt naar activiteiten die schadelijk zijn voor het land, de religie en de monarchie. Het netwerk kwam de stoute monnik op het spoor doordat hij foto’s van zijn metamorfose op Facebook had gezet.

Voorzitter Songkran Achariyasap liet de foto’s gisteren zien. Hij kon nog niet zeggen aan welke tempel de monnik is verbonden. Naar verluidt zou de monnik overdag keurig in zijn saffraankleurige pij lopen, maar ’s avonds verkleed als vrouw uitgaansgelegenheden bezoeken. Op FB gebruikt hij als alias Natali Roi Na [vertaling?].

De desbetreffende FB-pagina, die 350 vrienden telt, bevat nog meer aanstootgevend beeldmateriaal zoals foto’s van een man die een andere man aan het pijpen is, waarbij hij de angsa (schouderstuk van de pij) draagt, drankgelagen, nachtleven, ondergrondse loterijen, vechtende monniken en schoonheidswedstrijden die ze bezochten. Songkran liet ze allemaal zien. Tegen de monnik en drie andere foute mannen heeft hij aangifte gedaan.

– De vogels zijn gevlogen en Montblanc kan fluiten naar een van zijn acht exemplaren van een horloge dat 10,1 miljoen baht kost. De drie Chinezen, die dinsdag kans zagen in een winkel in Gaysorn Plaza onder het oog van het personeel het horloge te laten verdwijnen, hebben dezelfde avond nog het vliegtuig richting Zhenzhen (China) genomen. Dat is door het immigratiebureau gisteren bevestigd. Het drietal was zonder bagage rond middernacht die dag gearriveerd.

Alhoewel China en Thailand geen uitleveringsverdrag hebben, gaat de politie aan de Chinese ambassade vragen de heren terug te sturen. Over de Chinees die volgens eerdere berichten tijdens de taxirit naar Suvarnabhumi op de Henri Dunantweg was uitgestapt, rept dit bericht niet. Blijkbaar heeft hij zich later bij de andere twee gevoegd of Bangkok Post slaat weer eens de plank mis.

– In aansluiting op de posting Roodhemdrally afgeblazen; Capo hoopt op ingrijpen koning kunnen we nog het volgende melden over de vergadering gisteren van het Centre for the Administration of Peace and Order (Capo, verantwoordelijk voor handhaving van de noodwet die voor Bangkok geldt).

Ministeries mogen de anti-regeringsbeweging niet steunen. Dat kregen de opgetrommelde permanent secretarissen van het Capo te horen. Wanneer ambtenaren dat verbod overtreden, riskeren ze een disciplinair onderzoek omdat ze de Civil Service Act overtreden.

De vergadering was een reactie op bezoeken die de anti-regeringsbeweging aan ministeries heeft gebracht. De demonstranten praatten er met ambtenaren en actieleider Suthep Thaugsuban sprak zelfs op drie ministeries (Onderwijs, Justititie en Volksgezondheid) met de hoogste ambtelijke baas.

Die gesprekken, notabene onder diensttijd, zijn het Capo een doorn in het oog. Het verbood die gesprekjes  al eerder en die boodschap werd gisteren nog eens klip en klaar herhaald. Gesprekken, gezamenlijke maaltijden, naar buiten gaan om de demonstranten te begroeten: het mag allemaal niet.

Maar ja, voeg ik er als eigen commentaar aan toe: Dit is Thailand. Als hier iets verboden is, betekent dit niet dat je het niet mag doen. Snapt u wel?

Permanent secretaris Narong Sahametapat (Volksgezondheid) is helemaal de gebeten hond. Hij steunt de protestbeweging openlijk. Dat kost hem zijn baan, zei Capo-directeur Chalerm Yubamrung gisteren. Zodra er een nieuwe regering is, wordt hij ‘onmiddellijk’ overgeplaatst. Narong schitterde overigens door afwezigheid.

Paradorn Pattanatabut, Capo-lid en voormalig secretaris-generaal van de National Security Council, gaf de permanent secretarissen gisteren het advies aangifte bij de politie te doen wanneer ze bezoek van de protestbeweging krijgen.

– De Senaat heeft premier Yingluck gevraagd ’s konings goedkeuring te verzoeken voor een besluit de Senaat in buitengewone vergadering bijeen te roepen. De vergadering was oorspronkelijk gepland voor vandaag, maar werd afgelast wegens juridische problemen. Wanneer Yingluck niet ingaat op het verzoek van de Senaat, stapt de Senaat naar het Constitutionele Hof. [Tjonge, die mannen hebben het maar druk.]

Belangrijkste agendapunt is de afzetting van de voorzitters van Senaat en Huis van Afgevaardigden, beide Pheu Thai-ers. Daar is door de National Anti-Corruption Commission om gevraagd. Vorig jaar gingen ze in de fout bij de behandeling van het wetsvoorstel tot wijziging van de Senaat. Ze kapten de beraadslagingen af, waardoor oppositieleden niet meer het woord konden voeren.

– Leden van de vakbond van de Government Pharmaceutical Organisation (GPO) steunen de hervormingsvoorstellen van de protestbeweging voor de medische dienstverlening. Van die voorstellen zullen alle Thais profiteren, zegt de president van de vakbond.

Wat die voorstellen inhouden, klinkt me nogal vaag in de oren: gezondheidszorg dient op billijke en efficiënte wijze te worden verleend. De vakbond gaat als lid van de State Enterprises Workers’ Relations Confederation het idee verder uitwerken.

Gisteren kreeg de GPO bezoek van actieleider Suthep en zijn discipelen. Het personeel blies op fluitjes en klepperde bij de toespraken van de protestleiders voor hun kantoor aan de Rama IV weg. De demonstranten werden verwend met drankjes, maaltijden en donaties. De directeur van de GPO liet zich niet zien, wel adjunct-directeuren.

– Nieuwe bezems vegen schoon. De nieuw benoemde commandant van het marine-onderdeel Naval Special Warfare (Seal) heeft zijn mannen gewaarschuwd niet deel te nemen aan politieke bewegingen. Ze dienen politiek neutraal te zijn.

Daarover zijn twijfels gerezen nadat enkele actieve en voormalige Seal officieren bij activiteiten van de protestbeweging zijn aangehouden. De voormalige Seal-commandant is om die reden weggepromoveerd naar de post van adviseur en liep zijn promotie tot vice-admiraal [ik neem aan met een hogere wedde] mis. Hij zou de officieren hebben toegestaan als bewaker bij de protestbeweging te werken.

– Twee journalisten van de website Phuketwan zijn gisteren formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens belastering van de marine. Daaraan zouden ze zich schuldig hebben gemaakt door passages uit een Reuterbericht over te nemen over de betrokkenheid van marinemensen bij de smokkel van Rohingya vluchtelingen. Na betaling van 100.000 per persoon als borg zijn ze vrijgelaten.

Human Rights Watch noemt de vervolging ‘ongerechtvaardigd en een smet op Thailand’s reputatie bij het respecteren van de mediavrijheid’. De organisatie wijst er ook op dat de twee worden vervolgd op grond van de ‘draconische’ Computer Crimes Act en niet op basis van de strafwet.

– Een knaap van 16 jaar heeft gisteren zijn grootmoeder (75) in haar woning in Banglaing (Nakhon Pathom) doodgestoken. De jongen, die drugsproblemen heeft, ging er daarna op een motorfiets zonder nummerplaat vandoor. De politie vond de vrouw liggend op de keukenvloer. Ze had verschillende steekwonden. In het toilet vond de politie twee met bloed besmeurde messen.

– Op de markt in Nong Jik (Pattani) is gisterochtend vroeg een assistent-dorpshoofd (29) doodgeschoten, terwijl hij inkopen deed. Hij werd verschillende keren beschoten.

– Een echtpaar dat in Surin motorfietsen stal en ze aan een bende verkocht die ze vervolgens naar Cambodja smokkelde, mag zijn zonden in de cel overdenken. Ze hebben bekend sinds obtober zo’n twintig motorfietsen te hebben gestolen. Een monteur leverde hen sleutels voor de contactsloten.

Eveneens in Surin arresteerde de politie vier mannen en twee jongens die in het bezit waren van vuurwapens.

– Banyong Pongpanich, voormalig lid van de raad van bestuur van Thai Airways International (THAI) en thans werkzaam bij Phatra Security Plc, pleit voor privatisering van de luchtvaartmaatschappij. THAI heeft een operating fund van 56 miljard baht maar een geaccumuleerde schuld van 250 miljard baht. Als daar de komende zes maanden niets aan gedaan wordt, wordt de financiële situatie kritiek.

Banyong wijst op Britisch Airways die na privatisering in staat was volledig te herstellen. ‘Het is een bewezen feit dat staatsondernemingen niet met de particuliere sector kunnen concurreren.’ De problemen schrijft hij toe aan een gebrek aan experts in de raden van bestuur, bemoeienis van de raad met de bedrijfsvoering en overplaatsing van personeel.

– Is er weer gesjoemeld met cijfers voor studenten? Daar lijkt het wel op, want een opvallend groot aantal studenten aan achtendertig beroepsopleidingen heeft in veel vakken hoge cijfers behaald. Op één opleiding bijvoorbeeld kregen alle leerlingen in dezelfde klas ‘grade 4’ en dat kan geen zuivere koffie zijn. Het kantoor van de Vocational Education Commission doet onderzoek.

– De belastingopbrengsten vallen dit begrotingsjaar (dat 30 september eindigt) tegen en dat is voor het eerst in zeven jaar. Niet 1,9 biljoen baht verwacht de Belastingsdienst te kunnen innen, maar 1,76 biljoen en dat is 7 procent minder dan de target. Vooral de lagere BTW-inkomsten zijn daar debet aan. De fiscus probeert nu extra geld binnen te halen door rijke eigenaren van bedrijven plus hun bedrijven extra te controleren. Het gaat om bedrijven met een klein vermogen en lage winsten, terwijl sommige directeuren toch kans zien een woning van 40 miljoen baht te kopen.

De Belastingdienst gaat ook haar gegevens koppelen aan die van de elektriciteitsbedrijven om belastingontduiking op het spoor te komen. Verklaring? Rijke mensen gebruiken meer stroom dan arme mensen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 18 april 2014”

 1. Tino Kuis zegt op

  Vertaling van Natali Roi Na? Natali zal wel een naam zijn. Rói met hoge toon is ‘honderd’, roi met middentoon is ‘spoor, afdruk’ als in ‘bloedspoor, vingerafdruk’. Na met middentoon is rijstveld. nâa, dalende toon, is ‘gezicht, uitdrukking,voorkant, pagina, seizoen’. Het zal wel niet ‘duizend rijstvelden’ zijn. Dat roi is iets vluchtigs, iets wat je nalaat,en naar jou verwijst; ik maak wel eens een grapje: ‘Je bent iets vergeten’ ‘Wat dan?’ ‘Roi tien, je voetafdrukken!’ Roi nâa dus.
  ‘Sporen van een gezicht, gezichtssporen’ alsof hij wil zeggen: ‘Ik (Natali) ben hier even geweest, dat zie je aan de sporen die ik naliet’.

  • Gerrie Q8 zegt op

   Tino; dus vergelijkbaar met de Engelse soldaat in WO2 die zijn compagnie kwijt was en overal schreef “Killroy was here” om te voorkomen dat hij als deserteur werd omschreven?

   • Tino Kuis zegt op

    Nou, Gerrie, ik keek net naar het Thaise nieuws op NBT en lees daar นาตลี ร้อย หน้า, Natali roi na, en dus ‘Natali’s Honderd Gezichten’, heel toepasselijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website