Bangkok Post opent vandaag met een groot artikel over de veiling van 3G vergunningen. Omdat ik er niets van begrijp, verwijs ik geïnteresseerde lezers naar de website van de krant.

Het is vaste lezers van deze rubriek wellicht al eerder opgevallen dat sommige onderwerpen nooit tot zelden aan de orde komen. Ik hanteer hierbij de schrijfregel: wat je niet begrijpt, kun je niet begrijpelijk opschrijven. Dat ik daarmee sommige lezers tekort doe, moet dan maar. Beter geen bericht dan een bericht waar geen touw aan vast te knopen is.

Verder op de voorpagina ruime aandacht voor het overlijden van ex-koning Norodom Sihanouk van Cambodja. Premier Yingluck en minister Surapong Tovichakchaikul zijn vol lof over de man die de Rode Khmer (2 miljoen doden) heeft gesteund.

Als derde besteedt BP aandacht aan de speech van de Duitse minister van Financiën bij de Bank of Thailand. Wolfgang Schauble zei het ondenkbaar te achten dat Griekenland de eurozone verlaat.

– De politie heeft een getuige gevonden, een man uit Myanmar, die in de boomgaard van Supat Laohawattana, alias Dr Death, heeft gewerkt. De man kan mogelijk informatie verschaffen over het echtpaar dat ook voor de arts werkte en in 2009 spoorloos verdween. Een tweede werknemer uit Myanmar heeft al eerder een verklaring afgelegd.

Supat wordt verdacht van de moord op twee van zijn werknemers en het echtpaar. In zijn boomgaard zijn drie skeletten opgegraven waarvan één van de door hem gedode werknemer.

– Op zondag 14 oktober meldde de krant dat de autoriteiten in Hong Kong een bedrag van 16 miljard baht in beslag hadden genomen, die twee weken eerder vanuit Thailand was overgemaakt. Dat bericht blijkt nu uit de koker te komen van het Nation Associate Anti-Corruption Network, dat corruptie vermoedde, en oppositiepartij Democraten.

Onzin, zegt minister Pracha Promnok (Justitie). Het Thaise Anti-Money Laundering Office heeft bij de collega’s in Hong Kong geïnformeerd en kreeg te horen dat zo’n geldtransactie niet heeft plaatsgevonden. Pracha beschouwt de bewering dan ook als een manoeuvre om de regering in diskrediet te brengen.

Vice-minister-president Chalerm Yubamrung daagt de oppositiepartij uit met bewijzen te komen, maar die vindt dat de regering de zaak maar moet onderzoeken en de feiten moet vaststellen.

– De berichtgeving over de black-out op Don Mueang zat er gisteren ook enigszins naast. Het back-up systeem werd niet na 30 minuten geactiveerd, zoals gemeld, maar na acht seconden. Dat systeem levert 30 procent van de benodigde elektriciteit. Vervolgens duurde het 30 minuten om alle systemen te controleren, alvorens de luchthaven weer normaal functioneerde.

De stroomuitval werd veroorzaakt door blikseminslag in een elektriciteitskabel op de Liap Khlong Prapa Road. Deze kabel is een van de twee kabels die de luchthaven van stroom voorzien.

– Namens voormalig premier Thaksin (in ballingschap in Dubai maar nog altijd de man die in regeringspartij Pheu Thai aan de touwtjes trekt) dient Pheu Thai morgen een aanklacht wegens smaad in tegen sleutelfiguren van de Democratische partij, die hem in verband hebben gebracht met de ‘men in black’.

Deze in het zwart geklede, zwaarbewapende mannen zouden verantwoordelijk zijn voor de dood van soldaten tijdens de ongereldheden in april en mei 2010. Ze zouden gelieerd zijn geweest aan het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden), maar dit wordt door het UDD ontkend. De vermeende betrokkenheid van Thaksin kwam zaterdag ter sprake tijdens een rally van de Democraten.

Woordvoerder Prompong Nopparit van Pheu Thai zegt dat de Democratische partij probeert Thaksin zwart te maken. ‘Wanneer de Democraten doorgaan met dit soort rally’s, wordt de bevolking opgezet tegen Thaksin en Pheu Thai.’

Vice-minister Nattawut Saikuar (Landbouw, zelf beschuldigd van terrorisme wegens zijn rol als roodhemdleider in 2010) daagt de Democraten uit met bewijzen te komen over de ‘men in black’. Hij stelt voor een openbaar debat te houden, zodat de bevolking kan beslissen welke versie van het verhaal accuraat is.

– In de tablet PC’s die de leerlingen van Prathom 1 hebben ontvangen [c.q. waarop ze nog zitten te wachten?], wordt een filter ingebouwd om te voorkomen dat de tere zieltjes op zoek gaan naar verkeerde plaatjes op internet. De installatie van het systeem kost 120 miljoen baht. Voor het volgend schooljaar begint, moet het systeem geïnstalleerd zijn.

Het ministerie van ICT beslist welke websites verboden terrein zijn. Een adviseur van de minister zegt niet te geloven dat eersteklassers opzettelijk pornosites openen. [Is er nou niemand bij het ministerie van ICT die dit eerder had kunnen bedenken, toen de tablets nog geleverd moesten worden?]

– Er wordt door 3.000 arbeiders dag en nacht gewerkt aan de bouw van de Bangkok Futsal Arena, die in november onderdak moet bieden aan de Fifa Futsal World Cup. De bouw is aanzienlijk vertraagd, maar gouverneur Sukhumbhand Patibatra van Bangkok is er zeker van het stadion op tijd klaar is. Gisteren brachten hij, ambtenaren en journalisten een bezoek aan het 1.200 plaatsen tellende stadion.

Economisch nieuws

– De brandstofkosten van het door een torenhoge schuld geplaagde openbaarvervoerbedrijf van Bangkok (BMTA) kunnen gehalveerd worden en nieuwe bussen kunnen de onderhoudskosten aanzienlijk reduceren, zegt Prasong Poontaneat, directeur-generaal van het State Enterprise Policy Office (SEPO).

SEPO, een onderdeel van het ministerie van Financiën, heeft al de aanschaf van 3.153 NGV-bussen goedgekeurd, bussen die op aardgas rijden. Het grootste deel van het wagenpark van de BMTA kan naar de sloperij als ze in dienst komen. Daarnaast bestaan plannen om in 323 bussen die op diesel rijden, een NGV-conversiekit in te bouwen.

Verder hebben de autoriteiten 1 miljard baht gereserveerd voor de vervroegde pensionering van 2.000 van de 14.755 werknemers. Al deze maatregelen moeten ertoe leiden dat de BMTA kan beginnen het geaccumuleerde verlies van 76 miljard baht in te lopen.

De eerste zes maanden van dit jaar maakte de BMTA een netto-verlies van 2,47 miljard baht: 16,38 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

– Sukothai heeft de potentie om in Asean het centrum te worden voor toeristen die geïnteresseerd zijn in plaatsen die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Maar dan dient de stad beter bereikbaar te zijn, zegt Nalikatibhag Sangsnit, directeur-generaal van de Designated Areas for Sustainable Tourism Administration (Dasa).

Dasa heeft daarom het ministerie van Transport gevraagd Sukothai een halteplaats te geven op de aan te leggen hogesnelheidlijn Bangkok-Phitsanulok-Chiang Mai. Vanaf Sukothai zou ook het luchtvervoer moeten worden uitgebreid naar andere steden met erfgoedsites, zoals Hue (Vietnam), Luang Prabang (Laos), de Bagan archeologische zone (Myanmar) en het Prambanan tempelcomplex op Java (Indonesië).

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 16 oktober 2012”

 1. De Thai lopen hopeloos achter met hun 3G frequentieveiling. Eind deze maand zullen in Nederland al diverse nieuwe frequenties voor 4G netwerken geveild gaan worden. Hierna kunnen Nederlandse partijen gaan bouwen aan een 4G netwerk, maar zal het nog minimaal een jaar duren voordat er ook daadwerkelijk een 4G netwerk van betekenis is opgezet.

  De snelheid van 4G is 100 Mbit/s of zo’n 12,5 Megabyte per seconde als je in de trein of de auto zit en 1000 Mbit/s per seconde of zo’n 125 Megabyte per seconde als je stilstaat of aan het wandelen bent. Dat is aanzienlijk sneller dan de huidige 3G snelheden, die liggen tussen 5 en 10 Mb/s (megabit per seconde).

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Khun Peter Bedankt voor de toelichting. Je geeft achtergrondinformatie die ik niet had kunnen bedenken en ik snap het zowaar.

 2. Tookie zegt op

  http://network4g.verizonwireless.com/

  Holland loopt ook zwaar achter op de USA, daar is al lang 4g beschikbaar.

  Op de veiling voor de nieuwe frequenties heeft AIS de beste frequenties gekregen door het hoogst te bieden. Daar moet je dus een contract nemen als je er gebruik van wilt maken met de beste kwaliteit.

  De overheid veilt deze frequenties zodat telecombedrijven kunnen bieden en zo krijgt de overheid de beste prijs. Dit gaat in Holland net zo.

  Met deze nieuwe frequentie kan je hogere snelheden halen en dus tv kijken op je telefoon terwijl je op straat loopt. Voor de echte phone-verslaafden (en dat zijn er nogal wat in Thailand) is dit een must-have want het verhoogt je status als jouw phone iets kan wat de ander niet heeft.

  Straks zit dus iedereen overal tv te kijken, dan kunnen ze die super intelligente comedy’s en soaps van de Thai tv overal volgen, jippie (ahum).

 3. Dennis Feenstra zegt op

  Het zou inderdaad fijn zijn als in Thailand er een fatsoenlijke 3G dekking komt. Ik ben echter bang dat dat voorlopig een utopie blijft. In sommige dorpen is het uberhaupt moeilijk om een fatsoenlijk GSM signaal te krijgen, laat staan UMTS.

  Het is natuurlijk vooral jammer voor de Thais dat ze geen fatsoenlijke 3G dekking hebben. Naast het voordeel van je favoriete TV3 soap te kunnen bekijken op je mobiel of tablet, opent het natuurlijk ook de digitale snelweg naar nieuwssites etc. Naar mijn mening zou dit venster op de wereld een welkome aanvulling zijn op de manier waarop Thais naar de wereld kijken (en niet alleen Thais natuurlijk, ook andere volkeren die nu geen toegang hebben tot informatie).

  Internet heeft z’n nadelen, maar ik zie toch vooral voordelen. Voor de algemene ontwikkeling van Thailand en z’n volk zou het daarom naar mijn mening een goede zaak zijn als het land op een fatsoenlijke manier toegang had tot internet. In Bangkok en de grote(re) steden is gewoon internet geen probleem, maar in de vele dorpen op het platteland is vaak uberhaupt geen vaste telefoon, laat staan internet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website