De bewoners op het eiland Hang (Krabi) hebben weer stroom uit zonne-energie en kunnen de dieselgeneratoren uit laten, die ze de afgelopen jaren moesten gebruiken na het uitvallen van de zonnepanelen, in 2004 door de regering Thaksin ter beschikking gesteld.

De King Mongkut’s University of Technology Thonburi is de 498 bewoners van het afgelegen eiland te hulp geschoten. Het systeem, genaamd Packaged Hybrid Power Supply (PHPS), dat ze heeft geleverd voorziet in vier uur onafgebroken stroomgebruik.

De PHPS is ook geleverd aan dorpen elders in het land die niet over elektriciteit beschikken. Studenten van de universiteit hebben de dorpelingen getraind hoe ze het systeem moeten onderhouden.

– De Sangha Supreme Council of Thailand (SSC) wil dat het ministerie van Buitenlandse Zaken een stokje steekt voor de inwijding van vrouwen tot bhikkhuni (vrouwelijke monnik). De raad wijst erop dat de inwijding van vrouwen niet is toegestaan en heeft dat standpunt nog eens herhaald naar aanleiding van de inwijding van vrouwen, eind november in Songkhla. Die werd verrricht door een monnik en non uit Sri Lanka.

Bhikkhuni Dhammananda, de moeder-overste van Wat Songdham Kalayani in Nakhon Pathom, die de inwijding had belegd, enkele nonnen en leken brachten vrijdag een bezoek aan de National Reform Council (NRC), waar ze twee leden een open brief overhandigden (foto homepagina). Ze roepen daarin op een eind te maken aan wat ze noemen de ‘sekse discriminatie’ van de SSC.

Thailand telt verspreid over twintig provincies zo’n tachtig bhikkhuni’s. Ze worden gedoogd omdat ze technisch tot de Sri Lanka Bhikkhuni sekte behoren. De SSC doet verwoede pogingen uitbreiding van de sekte in Thailand te voorkomen. Buitenlandse Sangha zouden toestemming aan Buitenlandse Zaken moeten vragen alvorens in Thailand inwijdingsceremonies te houden. Bhikkhuni Dhammananda vindt dat de SSC zijn boekje te buiten gaat.

– Hoe kom je van een lijk af, als dat het resultaat is van moord of doodslag? Je hakt het in stukken en dumpt de lichaamsdelen. Het is eerder vertoond door een ex-echtpaar dat zo dacht het lichaam van de Japanse vriend van de vrouw te kunnen verdonkeremanen en nu weer wordt een man ervan verdacht. Hij zou zijn ex-vriendin hebben vermoord. Dat vermoeden kreeg de politie toen ze bloedsporen in zijn kamer aantrof, die blijkens DNA-onderzoek van de vriendin waren.

Tegen de man, alleen bekend als ‘Am’, die zijn brood verdient met de verkoop van gegrilde inktvis, is een arrestatiebevel uitgevaardigd vergezeld van de waarschuwing aan agenten voorzichtig te zijn bij zijn aanhouding, want hij zou gewelddadig kunnen zijn.

Behalve de bloedsporen zijn donderdag op twee plaatsen in Samut Prakan lichaamsdelen gevonden.

De politie beschikt ook over camerabeelden waarop te zien is hoe de man met een wagentje richting de plaats gaat waar de lichaamsdelen lagen.

– Een 27-jarige Russische toeriste is zaterdagavond licht gewond geraakt door een verdwaalde kogel toen de politie twee tasjesdieven achtervolgde.

De twee tieners werden aangehouden op de Grand Jomtien kruising in Bang Lamung (Chonburi).

Ze hadden passerend op de motorfiets het tasje van een toerist voor het Jomtien Beach Resort Hotel weggerukt. Maar ze kwamen niet ver, vielen met hun motorfiets en liepen evenals de gewonde Russin kogelwonden op.

– De vrouw die op een vlucht van Thai AirAsia heet water naar een stewardess gooide en haar vriend die dreigde het vliegtuig op te blazen, komen er niet ongestraft vanaf, zoals eerder gemeld. De Chinese autoriteiten hebben beloofd hen te straffen.

Het vliegtuig dat onderweg was naar Nanjing, moest noodgedwongen rechtsomkeer naar Don Mueang maken. De tourgids die het Chinese gezelschap begeleidde, wordt op het matje geroepen door de China National Tourism Administration. Het echtpaar kan op de zwarte lijst terechtkomen.

– Vandaag begint de National Reform Council (NRC) aan de bespreking van de voorstellen van achttien commissies. Vooral over het voorstel de premier en het kabinet rechtstreeks door de bevolking te laten kiezen, wordt een verhit debat verwacht.

Leden van het Constitution Drafting Committee (CDC, dat de nieuwe grondwet gaat schrijven) wonen de vergaderingen die tot woensdag duren, bij. De CDC krijgt de goedgekeurde voorstellen op zijn bordje om ze te verwerken tot grondwetsartikelen.

De verkiezing van premier en kabinet is een heet hangijzer. Tegenstanders van verkiezing door de bevolking vinden dat de premier zo te veel macht krijgt. Daarmee wordt het principe van checks-and-balances ondergraven.

Voor de CDC wacht een berg werk: het moet de aanbevelingen van de NRC en het noodparlement wegen en wanneer de ontwerp-grondwet klaar is, mag de bevolking haar mening geven. Zwaar bekritiseerde artikelen worden opnieuw door de CDC tegen het licht gehouden, zegt Lertrat Ratanawit, voorzitter van de CDC-commissie public input.

– U-Tapao International Airport, een gezamenlijke burger en militaire luchthaven, moet een regionaal knooppunt voor commerciële luchtvaartmaatschappijen worden, is de droom van het ministerie van Transport. Het hoopt zo 3 miljoen passagiers per jaar te kunnen lokken.

De bouw van een nieuwe passagiersterminal is al begonnen; die komt volgend jaar klaar. De huidige terminal kan slechts 100.000 passagiers aan. De luchthaven is de uitvalsbasis van Bangkok Airways die binnenlandse vluchten verzorgt tussen Samui en Pattaya, en chartervluchten. Het militaire deel is in handen van de Royal Thai Navy First Air Wing.

Om het fraaie doel van regionaal knooppunt te bereiken, krijgt de luchthaven drie passagiersbruggen en een 3.500 meter lange runway. Verder moeten de infrastructuur en het transportsysteem verbeterd worden. De toegangsweg naar de luchthaven dient verbreed te worden tot vier rijstroken en er moet een lightrail verbinding komen met de luchthavens Don Mueang en Suvarnabhumi. Hoe dat allemaal gefinancierd wordt en wanneer dat staat te gebeuren, vermeldt het artikel niet.

– Prinses Maha Chakri Sirindhorn heeft de Thaise luchtmacht de opdracht gegeven een centrum op te zetten dat zeldzame planten in nationaal park Doi Inthanon (Chiang Mai) kweekt en conserveert. De luchtmacht kan daarvoor het gebied gebruiken rond haar radarstation en bij twee pagoda’s die op de top van de berg staan. Volgens de prinses leent het koude klimaat op de top zich uitstekend voor het kweken van planten en bomen, die in de winter in bloei staan.

De luchtmacht zegt als experiment te gaan beginnen met het kweken van sakura bomen. Naar verwachting komt het plantenkweekcentrum tegen april volgend jaar klaar, wanneer de prinses 60 jaar wordt. De twee pagoda’s zijn in 1987 en 1992 door de luchtmacht gebouwd ter ere van het koninklijk paar.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

Zware overstromingen in twee zuidelijke provincies

1 reactie op “Nieuws uit Thailand – 15 december 2014”

 1. Hans van Mourik zegt op

  Het land van de glimlach.,
  Zomaar eventjes iemand in mootjes hakken,
  of van het balkon van een appartement af duwen of gooien!
  Anders dan wel de thaise vrouwen die de geslachtsdelen van
  hun man of vriend afsnijden…als hij is vreemd gegaan.
  De thaise politie heeft er ook een handje naar…
  voordat ze bij het lijk (farang) in het appartement aanwezig zijn,
  weten ze al reeds dat het om een natuurlijke dood gaat!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website