De Noodtoestand wordt vermoedelijk beëindigd. De diensten die het kabinet daarover adviseren, zijn het daar in meerderheid over eens. Volgens hen zijn de spanningen verminderd en kan de noodverordening, die op 22 maart na 60 dagen afloopt, vervangen worden door de minder vergaande Internal Security Act (ISA).

De Noodtoestand werd in januari in werking gesteld na een granaataanval bij het Victory Monument. Ze geldt voor Bangkok en delen van twee aangrenzende provincies. Erg veel stelt die niet meer voor sinds de civiele rechtbank beperkende voorwaarden heeft gesteld.

Surapong Tovichakchaikul, minister van Buitenlandse Zaken en adviseur van het CMPO, het orgaan dat verantwoordelijk is voor handhaving van de noodtoestand, vindt dat de verordening van kracht moet blijven omdat sporadische aanvallen op protestlocaties doorgaan.

– De huidige gouverneur van Bangkok, die aan zijn tweede termijn bezig is, zou wel eens bij de door de Kiesraad geëiste herverkiezingen het onderspit kunnen delven tegen minister Chadchart Sittipunt (Transport).

Pheu Thai-partijlid Pairoj Issara-seripong schuift hem als mogelijke kandidaat naar voren omdat hij bekwaam en populair is en kennis van zaken heeft. Maar het hangt van Chadchart zelf af of hij de functie ambieert. Indien hij de degens wil kruisen met de huidige gouverneur Sukhumbhand Paribatra maakt hij volgens een andere PT-bron een goede kans.

Maar zover is het nog niet. De Appeals Court heeft de eindbeslissing of de verkiezing van vorig jaar moet worden overgedaan. Tijdens de campagne zouden supporters van Sukhumbhand politieke rivalen hebben belasterd en dat is volgens de Kieswet verboden. Dus gaf de Kiesraad Sukhumbhand een gele kaart, hetgeen betekent dat hij zich wel weer kandidaat mag stellen (wat bij een rode kaart niet mag).

Pheu Thai secretaris-generaal Phumthan Wechayachai is zich ervan bewust dat oppositiepartij Democraten een grote achterban in Bangkok heeft, maar de kaarten zijn volgens hem verschoven, omdat de bewoners de buik vol hebben van de langdurige demonstraties.

Indien de Appeals Court de zaak in behandeling neemt, dient Sukhumbhand zijn werkzaamheden te staken. De rechtbank kan vier tot zes maanden over de behandeling doen en pas in september met een uitspraak komen. Binnen zestig dagen daarna dienen de herverkiezingen plaats te vinden.

– In Hang Chat (Lampang) is een kraamkliniek voor olifanten geopend. Eigenaren van zwangere jumbo’s kunnen hun dier ernaar toe sturen om in alle rust te bevallen en zes maanden voor hun kalf te zorgen.

Het nieuwe kamp is gefinancierd door de ‘People of the King’ groep. De constructie begon op vaderdag vorig jaar (5 december, de verjaardag van de koning); ook de openingsdatum was zorgvuldig gekozen, want gisteren was National Elephant Day.

Olifanten hebben een complexe cyclus en een lange zwangerschap. Wanneer zwangere olifanten moeten doorwerken, lopen ze een grote kans op een miskraam.

Ter gelegenheid van National Elephant Day werd in het Thai Elephant Conservation Centre in Lampang een ceremonie voor dode olifanten gehouden. De afgelopen drie jaar zijn tien olifanten gedood: acht in nationaal park Kaeng Krachan, een in Nakhon Ratchasima en een kwam woensdag om het leven bij een verkeersongeluk in Rayong. In Ayutthaya werden olifanten door monniken gezegend (foto boven en homepagina).

– De autoriteiten stonden wel gek te kijken, want niet eerder waren ze op iets dergelijks gestuit: een geheim kamp met tweehonderd vermoedelijke Turkse vluchtelingen. Het werd woensdagavond in een rubberplantage in Songkhla ontdekt. Tijdens de inval namen enkelen de benen.

De politie heeft de indruk dat ze op doorreis waren, want hun spullen waren niet uitgepakt. Het is nog onduidelijk hoe ze het land zijn binnengekomen. Het wachten is op een tolk zodat ze verhoord kunnen worden.

– Sinds oktober zijn 25 provincies uitgeroepen tot noodgebied. Da’s eigenlijk wel goed nieuws, want vorig jaar waren het er op hetzelfde tijdstip 45. Volgens het hoofd van het Disaster Prevention and Mitigation Department is de afname te danken aan een beter waterbeheer.

De door droogte getroffen provincies bevinden zich in het Noorden (10), Noordoosten (7), Oosten (3), Central Plains (3) en Zuiden (2). Het gaat om 123 districten met 6.391 dorpen.

– Wie er belangstelling voor heeft, moet het artikel maar even zelf opzoeken op de website van Bangkok Post. Ik volsta met de mededeling dat de Central Administrative Court een streep heeft gehaald door de toekenning van een compensatie aan Hopewell (Thailand) vanwege de beëindiging van het contract in 1997 voor de aanleg van een verhoogde snelweg en spoorbaan.

Wie wel eens vanaf luchthaven Don Mueang naar het centrum heeft gereden, ziet de restanten van dit mislukte project aan de rechterzijde. Een fraai woud van betonnen pilaren. Ze worden nu gesloopt om plaats te maken voor de aanleg van de Red Line tussen metrostation Bang Sue en Rangsit. De titel van het artikel luidt Hopewell compo squashed.

– De politie heeft gisteren in Nang Loeng twee mannen gearresteerd. Ze bleken in het bezit te zijn van twee revolvers, een zakmes, cannabis en een walkie-talkie. De politie hield hen aan omdat ze zich verdacht gedroegen en dat was goed gezien. De twee zeiden bewaker te zijn van het Dhamma Army, het radicale zusje van de protestbeweging.

– Pagina 3 van Bangkok Post opent met een fors verhaal waarin oppositiepartij Democraten commentaar geeft op het veto van het Constitutionele Hof met betrekking tot de 2 biljoenenlening (zie 2 biljoen-lening stuit op veto Hof; regering blijft aan). Veel herhaling en voorspelbare reacties. Moet ik dat allemaal nakauwen? Nee dus.

Eén nieuwsfeitje. Oppositieleider Abhisit vindt dat de zaak nu naar de National Anti-Corruption Commission moet omdat de Strafwet mogelijk is overtreden.

Demonstranten onder leiding van monnik Luang Pu Buddha Issara gaan vandaag protesteren tegen de voorlichtingscampagne van de regering voor de aanleg van de hogesnelheidslijnen. Die heeft volgens hem 200 miljoen baht gekost. Details van de actie wilde hij niet geven.

– Het voorstel van minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken) om VN secretaris-generaal Ban Ki-moon als bemiddelaar te vragen voor gesprekken tussen regering en protestbeweging, is niet in goede aarde gevallen. Op het ministerie en de social media circuleert een open brief, ondertekend door zeventig ambtenaren, waarin Surapong’s plan de grond wordt ingeboord.

Blijkbaar is Surapong daar zo van geschrokken dat hij vandaag hooggeplaatste ambtenaren op Buitenlandse Zaken opzoekt om hun mening over zijn voorstel te horen.

– De autoriteiten in het Zuiden maken zich zorgen over de kans op toenemend geweld dat verband houdt met twee data deze maand: gisteren was de dag waarop de verzetsgroep Barisan Revolusi Nasional zoveel jaar geleden werd opgericht en 22 maart de dag waarop de Pattani United Liberation Organisation haar eerste handvest publiceerde. [BP noemt geen jaartallen en ik weet ze niet.]

In Waeng (Narathiwat) werd woensdagnacht een rubbertapper doodgeschoten. Het is cynisch maar dat is nog geen aanwijzing voor toenemend geweld.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website