De boeren die al maanden wachten op betaling voor de rijst die ze hebben ingeleverd, hebben gisteren flink van zich afgebeten. Ze verstoorden een veiling van rijst en bekogelden de oproerpolitie met honderden eieren.

Het eerste incident vond plaats bij het ministerie van Handel. De boeren staken er afbeeldingen van twee ministers in brand en sloten om half twaalf, nadat ze inmiddels versterking hadden gekregen van demonstranten uit het Lumpinipark, de elektriciteit af. Als gevolg daarvan moest de veiling van 244.000 ton rijst via de Agricultural Futures Exchanges of Thailand worden afgelast. Drie bieders namen daaraan deel, aanzienlijk minder dan de zeventien in de vorige veiling.

´s Middags trokken de boeren naar het ministerie van Financiën en voerden met vrachtwagens rijst aan. Voor hek 2 van het ministerie werd 12 ton gedumpt, een symbolische hoeveelheid, want de boeren eisen 12.000 baht per ton. Omdat vanuit het ministerie niet werd gereageerd, begonnen ze eieren te gooien naar de politie die het gebouw bewaakte. Vandaag komen de boeren terug en gaan ze alle zes hekken van het complex met rijst blokkeren.

– Nog meer rijst. Premier Yingluck heeft om een uitstel van 45 dagen gevraagd om zich te kunnen voorbereiden op de beschuldiging van plichtsverzuim tegen haar wegens onregelmatigheden in het hypotheeksysteem voor rijst. De National Anti-Corruption Commission (NACC) gaat haar daar mogelijk voor vervolgen omdat ze als voorzitter van het National Rice Policy Committee de zaken op hun beloop heeft gelaten.

Yingluck is door de commissie opgeroepen vrijdag een toelichting te geven. Yingluck’s advocaten zeggen meer tjd nodig te hebben om het NACC-dossier te bestuderen. Dat hebben ze pas dinsdag ontvangen.

Minister Chalerm Yubamrung (Werkgelegenheid) doet ook weer een duit in het zakje. Hij roept de NACC op ‘fair’ te zijn, want een onrechtvaardig besluit kan een gewelddadige reactie van pro-regerings supporters uitlokken. Bovendien wordt de stabiliteit van de regering aangetast indien de commissie een beslissing neemt die ongunstig is voor Yingluck, omdat ze algemeen door de bevolking in de armen wordt gesloten.

– Dat zal niet veel voorkomen: een botsing tussen een auto en een olifant. En wat deze botsing helemaal uniek maakt: Jumbo overleefde de aanrijding niet. Bovendien kwamen zes personen om het leven en werden twee anderen gewond.

Dat alles speelde zich gisteren af in de provincie Rayong, vlakbij het wildreservaat Khao Anglunai dat grenst aan nationaal park Khao Chamao en Cambodja. Drie in het wild levende olifanten staken de Ban Bung-Klaeng Road over.

Een van de dieren werd geraakt door een Mitsubishi Pajero met vier passagiers. De wagen werd van de weg geslingerd. De chauffeur en een passagiere stierven ter plaatse, de andere twee later in het ziekenhuis.

Maar dat was nog niet alles. Korte tijd later kwam een zeswieler truck bij het passeren van het ongeluk in botsing met een pickup truck. De chauffeur van de pickup truck kwam daarbij om het leven en drie passagiers raakten gewond. Een bezweek aan haar verwondingen in het ziekenhuis.

De dode olifant is voor een autopsie naar nationaal park Khao Yai gebracht.

– Het Central Investigation Bureau gaat een team vormen voor nader onderzoek naar het gedrag van de 19-jarige jongen die zijn ouders en jongere broer zondag in Thanyaburi (Pathum Thani) doodschoot.

CIB-commissaris Pongpat Chayapan, een bekende gedragspsycholoog, wil er lessen voor de toekomst uit trekken. Hij denkt dat de verdachte aan een psychische aandoening lijdt, maar weet nog niet aan welke. Mogelijk handelde de jongen onder invloed van drugs [of wordt bedoeld dat hij medicatie gebruikte?] en verkeerde hij in emotionele nood.

Ticha Na Nakorn, directeur van een jeugdtrainings en observatiecentrum, zegt dat ouders niet te veel van hun kinderen moeten verwachten. ‘Ze moeten hun kinderen niet in een positie dwingen waartegen ze zich verzetten zodat ze het omgekeerde doen van wat de ouders willen. Ouders dienen de vaardigheden van hun kinderen en hun gevoel van eigenwaarde te accepteren.’

Leraren, zegt ze, moeten leerlingen met slechte cijfers niet vergelijken met de knapste kinderen van de klas. Goede leraren helpen de vaardigheden van leerlingen te ontwikkelen en te vergroten.

– Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt zes vrouwen die een familielid in Sydney willen bezoeken. De vrouw (34) ligt met brandwonden op de ICU van een ziekenhuis, nadat ze door haar vriend in brand zou zijn gestoken. De vriend is aangehouden. Hij liep  brandwonden aan zijn armen op. De vrouw woont al 8 jaar in Australië. Zij en haar vriend zouden vaak ruzie hebben. De vriend staat bij de politie bekend als drugsgebruiker.

– Een applausje van premier Yingluck voor de provincie Chaiyaphum, die ze gisteren bezocht. De provincie voert een beleid van zonering waardoor het huidige watertekort wordt ondervangen. Dit komt erop neer dat boeren wordt gevraagd gewassen te verbouwen die het best geschikt zijn voor droge condities. Rijstboeren hebben het advies gekregen suikerriet te verbouwen. Circa 30 procent heeft aan de oproep gehoor gegeven, zegt gouverneur Phonsak Chiaranai.

Chaiyaphum, een van de provincies die tot rampgebied zijn uitgeroepen, kampt met een gebrek aan water omdat het waterpeil in de Chi rivier sterk is gedaald. Boeren hebben tot nu toe vertrouwd op water uit het Chulabhorn reservoir dat een voorraad voor drie maanden heeft.

– Buitenlandse werknemers werkzaam in de tonijnindustrie zijn tevreden over hun werk en willen niet van baan veranderen. Dit heeft het Asian Research Centre for Migration van de Chulalongkorn universiteit vastgesteld in een onderzoek onder 527 werknemers uit Myanmar en Cambodja. Ze werken in 13 fabrieken in Samut Prakan, Samut Sakhon, Songkhla, Rayong en Nakhon Pathom. De  precieze percentages: 87 procent is tevreden, 95 procent wil niet van baan veranderen.

Om de werkplek te bemachtigen moest een bedrag van 5.000 tot 20.000 baht worden betaald [aan uitzendbureaus?]. Sommigen hebben het bedrag vooruit betaald, anderen betalen in termijnen. De directeur van het researchcentrum is opgelucht dat 98 procent van de desbetreffende bedrijven zich aan de wet en de relevante conventies van het ILO houdt. Kindarbeid en gedwongen arbeid komen niet voor.

Adviseur Andy Hall van de State Enterprise Workers’ Relations Confederation wijst erop dat de interviews op de werkplek plaatsvonden, hetgeen de betrouwbaarheid van de conclusies relativeert. Volgens hem komt kinderarbeid wel degelijk voor in de tonijnindustrie. Hij zegt werknemers van 14 tot 17 jaar te hebben ontmoet. De arbeiders hebben volgens hem ook problemen met de provisie die tussenpersonen vragen. En evenals werkgevers zouden ze documenten, zoals paspoorten, achterhouden.

– De regering moet meer geld uittrekken voor investeringen in technologische research. Dit pleidooi gaat het National Science and Technology Development Agency op zijn komende jaarlijkse forum houden. Achtereenvolgende regeringen zijn volgens de NSTDA-president in gebreke gebleven. Met name in de industriële en agrarische sector zijn investeringen nodig om een duurzame economische groei te handhaven. Thans gaat slechts 0,1 procent van het GPD (bruto binnenlands product) naar R&D.

De conferentie ‘Science and Technology: Driving Force for Sustainable Development’ wordt van 31 maart tot 3 april gehouden in het Science Park. Eregast is prinses Maha Chakri Sirindhorn. Tijdens de conferentie worden 120 technologische innovaties gepresenteerd op het gebied van voedsel, gezondheid en milieu. Verder zijn er seminars.

– Na een uitgaansavondje is dinsdagnacht een man doodgeschoten en raakte zijn zwangere vriendin ernstig gewond. Aan het begin van Ratchadaphisek soi 17 werd de auto, waarin een vriend hen thuis wilde brengen, geblokkeerd door een andere wagen. Daaruit stapten vijf mannen, van wie twee een vuurwapen trokken en begonnen te schieten. De vrouw werd geraakt toen ze wegrende. Ze is in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. De politie veronderstelt dat het om een liefdesaffaire gaat  of een ruzie eerder die avond in de uitgaansgelegenheid.

Verkiezingen

– Zestien Pheu Thai kandidaten en enkele ministers kunnen hun kamerzetel wellicht op hun buik schrijven omdat ze als gastspreker in tv-programma’s van regeringskanaal 11 zijn verschenen en dat is in strijd met de Kieswet.

Wanneer ze door de Kiesraad schuldig worden bevonden, mogen ze bovendien een boete van 10.000 baht dokken en/of draaien ze voor zes maanden de bak in. Vandaag neemt de Kiesraad een besluit. De Kieswet bevat een artikel over het gebruik van staatsmedia voor verkiezingscampagnes.

Wanneer blijkt dat de stoute politici hun politieke tegenstanders hebben belasterd, lopen ze het risico ook daarvoor vervolgd te gaan worden. Nooit eerder hebben staatsmedia kandidaten van één partij gevraagd aan een programma mee te werken.

– De politie zet op 23 (voorverkiezingen) en 30 maart tijdens de senaatsverkiezingen 100.000 man in. Ze heeft met zichzelf afgesproken dat er geen herhaling komt van de verstoringen op 2 februari. Voor die verstoringen gaat de politie honderden verdachten vervolgen.

Behalve de politie-inzet op de dag zelf komt er ook beveiliging voor de drukkerij waar de stembiljetten worden gedrukt en de ruimtes waar de stembiljetten worden opgeslagen.

Op 30 maart worden 77 senatoren gekozen. De rest van de senaat, 73 zetels, bestaat uit benoemde senatoren. 457 kandidaten proberen een senaatszetel te bemachtigen. De registratie van de kandidaten is probleemloos verlopen.

Economisch nieuws

– Het State Oil Fund, waaruit de binnenlandse brandstofprijzen worden gesubsidieerd, komt in zwaar weer nu de prijs van ruwe olie sterk stijgt. Het fonds staat al 7,4 miljard baht in het rood en dit tekort zou de komende zes maanden kunnen oplopen naar 30 miljard baht, wanneer de olieprijs blijft stijgen.

De prijs van ruwe olie ging vorige week omhoog nadat Rusland troepen naar de Oekraïne had gestuurd. Al even zorgelijk is de situatie in Libië waar maar gedemonstreerd blijft worden voor loonsverhogingen. In de VS vertonen de olievoorraden een stijgende tendens omdat tijdens onderhoudswerkzaamheden aan raffinaderijen de vraag daalt.

Aan het State Oil Fund wordt nu elke dag 125 miljoen onttrokken. De subsidie op de dieselaccijns blijft gehandhaafd tot het eind van de maand. De accijns bedraagt sinds drie jaar 0,5 satang per liter. Zonder subsidie zou diesel 40 baht per liter moeten kosten. Nu betalen automobilisten 29,99 baht per liter.

– De policy rate, het belangrijkste tarief waarop banken hun rentetarieven baseren, is gisteren door het Monetary Policy Committee (MPC) van de centrale bank met een kwartprocent punt verlaagd naar 2 procent, maar volgens sommige economen is die verlaging te klein om zoden aan de dijk te zetten voor de economische groei van het land. Anderzijds vormt de verlaging (de eerste sinds vorig jaar) een aanwijzing dat de centrale bank bereid is economische groei te steunen. Alhoewel de inflatoire druk toeneemt, blijft die binnen de door de bank vastgestelde bandbreedte. Beteugeling van de inflatie is het belangrijkste streven van de MPC. De commissie was overigens verdeeld: 4 stemden voor, 3 tegen.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/


Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website