Het leger heeft geen deal gemaakt om oud-premier Thaksin terug naar Thailand te brengen. Dit zegt bevelhebber Prayuth Chan-ocha van de landmacht naar aanleiding van de audioclip, die vorige week op YouTube is opgedoken.

De bevolking moet stoppen van het leger te verwachten dat het elk probleem in het land kan oplossen, aldus Prayuth. ‘Sommige mensen zeggen dat het leger zorg moet dragen voor de situatie. Maar weten mensen wat de gevolgen zijn? Wanneer er weer een coup komt, zal er ongetwijfeld geweld zijn.’

Op de geluidsopname praten Thaksin en de huidige vice-minister van Defensie Yuthasak Sasiprasa over de terugkeer van Thaksin. De Defence Council en National Security Council zouden hierbij medewerking verlenen door het kabinet te vragen bij kabinetsbesluit Thaksin amnestie te verlenen. Ze spraken ook over wijziging van de regels voor de zogeheten reshuffle [de jaarlijkse overplaatsingsronde van legerstaf] en vergroting van de greep van de regering op het leger. In de clip vallen de namen van Prayuth en andere commandanten.

Premier Yingluck, die de post van minister van Defensie heeft overgenomen, bevestigde gisteren dat Yuthasak aanblijft ondanks druk op hem om af te treden. ‘Yuthasak verdient een kans om zich te bewijzen. Ik kan op dit moment niet zeggen of Yuthasak een geschikte persoon is om me te helpen. Laten we wachten en zien wat hij presteert.’

Volgens minister Chalerm Yubamrung (Werkgelegenheid) is er geknoeid met de clip om informatie te verdraaien. ‘Sommige passages missen samenhang. Het deel over een complot voor een amnestiewet voor Thaksin klopt niet. De twee instanties die genoemd worden, houden zich bezig met de benoeming van militaire officieren. Het parlement maakt de wetten. Een man als Thaksin weet heel goed wie wat doet.’

Parlementslid Worachai Hema, een partijgenoot van Yuthasak, heeft hem opgeroepen af te treden. Worachai denkt dat de opname door Yuthasak zelf is gemaakt om te gebruiken in onderhandelingen met Thaksin en Pheu Thai. Het gesprek vond een week plaats voordat het kabinet werd gewijzigd en Yuthasak de post van vice-minister van Defensie kreeg. Worachai acht het mogelijk dat Yuthasak een mol in de regering is.

Foto: Premier Yingluck, sinds kort ook minister van Defensie, werd gisteren met een erewacht ontvangen door het leger.

– Twee van de 35 voertuigen die de omstreden ‘jet-set’ monnik Luang Pu Nen Kham Chattiko heeft gekocht, zijn naar een provinciale hoofdmonnik en een districts hoofdmonnik gegaan, zegt het Department of Special Investigation, dat onderzoek naar de monnik doet. De DSI maakte de aankoop van de 35 personenauto’s en busjes van verschillende merken donderdag bekend.

Woensdag meldde de DSI dat Luang Pu eerder 22 wagens van het merk Mercedes-Benz voor 95 miljoen baht had gekocht. [Bangkok Post heeft het nu ineens over kopen. In het vorige bericht sprak de krant over bestellen. Soms krijg ik wat van die krant.]

Binnen twee dagen hoopt de DSI te weten of de monnik de vader is van een 11-jarige jongen, wiens moeder (toen 14 jaar) hij zwanger zou hebben gemaakt. De halfbroer van Luang Pu heeft DNA afgestaan. Hij en Luang hebben dezelfde vader. Indien het vaderschap wordt bewezen, kan Luang worden vervolgd voor seks met een minderjarige. De vrouw zegt destijds verkracht te zijn.

De Thaise krant Matichon meldt vandaag dat de 22 Mercedes Benz’en tussen 2008 en 2011 zijn gekocht, met baar geld blijkbaar. Het schijnt dat hij een onbekend aantal later ook weer verkocht heeft, de DSI kijkt of het witwassen van geld betreft. [Met dank aan Tino Kuis voor de vertaling.]

Zie verder Nieuws uit Thailand van de afgelopen dagen voor achtergrondinformatie.

– Het ministerie van Handel en enkele rijstbedrijven dreigen met juridische actie tegen iedereen die beweert dat Thaise rijst is verontreinigd met chemicaliën. Sutthiphong, directeur van TV Burapha Co, is er zo één. Hij heeft op zijn Facebook-pagina geschreven dat de verpakte rijst van sommige bedrijven verontreinigd is. Burapha produceert het populaire programma Khon Khon Khon (People-Searching People). CP Intertrade Co heeft tegen Sutthipong aangifte gedaan wegens smaad. Twee andere bedrijven gaan dit nog doen.

Vice-minister Yanyong Phuangrach (Handel) benadrukt dat de productie, het verpakken en de distributie van de rijst die in supermarkten wordt verkocht, aan alle eisen voldoen. Hij en de minister gaan morgen rijstpelmolens en fabrieken inspecteren, waar rijst wordt verpakt. Yanyong doet een beroep op alle partijen in de rijsthandel, inclusief buitenlandse kantoren, om het vertrouwen in de reputatie van Thaise rijst te herstellen.

De grote warenhuizen zeggen dat de verkoop van verpakte rijst licht is teruggelopen sinds de geruchten over chemische verontreiniging. CP Intertrade zegt dat consumenten in Thailand en het buitenland vertrouwen hebben verloren in producten van het bedrijf. CP Intertrade verpakt rijst onder de merknamen Tra Chatr en Royal Umbrella.

– De Voedsel en Landbouw Organisatie van de VN (FAO) meent dat de regering geen andere keus heeft dan haar rijstvoorraad ongeacht de prijs zien kwijt te raken voordat het nieuwe oogstseizoen in oktober begint. Dit zegt Hiroyuki Konuma, assistent-directeur-generaal en regionaal vertegenwoordiger voor Azië en de Pacific.

Wanneer de regering de prijs verlaagt, kan meer rijst op de wereldmarkt worden afgezet en kan Thailand volgend jaar zo’n 8 tot 10 miljoen ton rijst exporteren, aldus Konuma. Thaise rijst is momenteel te duur omdat de regering in het kader van het hypotheeksysteem de paddy van de boeren koopt tegen prijzen die circa 30 tot 40 procent boven de marktprijzen liggen. De regeringssilo’s en magazijnen barsten uit hun voegen.

Op dit moment is India de grootste rijstexporteur met een export dit jaar van 8,6 miljoen ton, gevolgd door Vietnam met 8,3 miljoen ton en Thailand met 7 miljoen ton.

– Nadat de eerste dag van de Ramadan zonder geweld in het Zuiden was verlopen, was het gisteren weer raak. Acht soldaten die op weg waren om leraren te escorteren, raakten ’s ochtends in Raman (Yala) licht gewond bij een bomaanslag.

De National Security Council (NSC) gaat proberen uit te vissen wie verantwoordelijk is voor de aanslag. De NSC voert sinds februari vredesgesprekken met verzetsgroep BRN. Afgesproken was dat de BRN zou proberen de Ramadan vreedzaam te laten verlopen. Of er met de aanslag een eind komt aan de gesprekken kan NSC secretaris-generaal Paradorn Pattanatabut niet zeggen. De regering moet zich nog buigen over voortzetting.

Thanakiat Chocheunchom, adjunct-hoofd van het Security Centre van de Royal Thai Armed Forces, verwacht dat het geweld tijdens de vastenmaand niet zal verminderen. Ook Paradorn houdt een slag om de arm ondanks de met BRN gemaakte afspraak.

– Lekkere jongen: Phansak Mongkolsilp, voormalig luitenant-kolonel bij de politie, 12 jaar gevangen gezeten wegens de ontvoering van en moord op een moeder en zoon in 1994, en nu verdacht van de ontvoering en beroving van een zakenman in Si Kaeo. Gisteren werd hij, kort nadat hij zijn huis had verlaten, aangehouden.

Volgens de politie heeft Phansak bekend en gezegd dat zeven personen bij de ontvoering waren betrokken. Drie zijn tot nu toe geïdentificeerd. Phansak zei niet te weten waar de zakenman en diens pickup truck zijn. Als motief denkt de politie aan een conflict over de bouw van een gemeentelijke kantoor in Sa Kaeo. De zakenman had over een lokale politicus een klacht bij de politie ingediend wegens onregelmatigheden bij de bouw.

– Columbia wil de economische en handelsbetrekkingen met Thailand, Asean en de rest van Azië versterken, zegt Maria Angela Holguin Cuellar, ’s lands minister van Buitenlandse Zaken. Het is voor het eerst sinds 15 jaar dat een minister uit dat land Thailand bezoekt. Haar bezoek valt samen met de heropening van de Columbiaanse ambassade. Die ging in 1997 samen met negen andere ambassades dicht. Cuellar brengt een bezoek van vier dagen aan Thailand.

Volgens de minister is Columbia nu een ‘land of opportunities’ en ligt het open voor investeringen. Met de rebellen zijn vorig jaar oktober onderhandelingen begonnen en er zijn alleen nog problemen aan de grens met Venezuela en Ecuador. Cuellar denkt dat het Thaise bedrijfsleven belangstelling zou kunnen hebben voor ’s lands groeiende oliesector. Omgekeerd hoopt het land te kunnen profiteren van Thailands expertise op het gebied van toerisme. ‘Dat is belangrijk voor ons. Toerisme is een van de bedrijfstakken die we willen ontwikkelen.’

– De ontslagen directeur van de Government Pharmaceutical Organisation (GPO) stapt vandaag naar de Administrative Court. Hij eist herbenoemd te worden als directeur en hij wil een compensatie van 49,6 miljoen baht.

Witit Artavatkun werd ontslagen wegens vertragingen bij de bouw van een vaccinfabriek in Saraburi en onregelmatigheden bij de inkoop van ingrediënten voor paracetamol. Volgens het Department of Special Investigation heeft Witit bij de bouw de anti-samenspanningswet overtreden. De zaak ligt nu bij de National Anti-Corruption Commission.

Witit zegt dat een lid van de raad van de bestuur van de GPO hem wilde dwingen geld naar enkele politici te sluizen. Wanneer hij dit niet zou doen, kon hij ontslag verwachten.

– Minister Chaturon Chaisaeng (Onderwijs) buigt niet voor de eis om pas op de plaats te maken met de herziening van het nationaal curriculum. Eerder deze maand eiste het Consortium of Sixteen Education Deans en universitaire docenten uitstel en inspraak van betrokkenen.

Een commissie, ingesteld onder de vorige minister, heeft voorgesteld het aantal kernvakken van 8 naar 6 te brengen, het aantal contacturen te verminderen en zelfstudie-uren te vermeerderen.

De nieuwe minister heeft als doel studenten in 2015 ‘21st century skills’ te onderwijzen. De studenten moeten beter gaan presteren in het Programme for International Student Assessment, vindt hij. Verder heeft de minister nog acht fraai geformuleerde beleidsvoornemens, maar die laat ik onvermeld.

– Vissers hebben gisteren de monding van het Cha-uad Phraek Muang kanaal in Hua Sai (Nakhon Si Thammarat) met hun boten geblokkeerd uit protest tegen afpersing door de lokale autoriteiten.

– Eindelijk is het voormalig politiearts Supat Laohawattana, alias Dr Death, gelukt op borgtocht vrij te komen. Een grondakte van 4 miljoen baht diende als borgsom. Supat werd in september aangehouden nadat drie lijken in zijn boomgaard waren opgegraven. Hij is mogelijk ook verantwoordelijk voor de verdwijning van een echtpaar dat voor hem werkte.

– Drie leiders van een rally in 2009 bij het Government House zijn gisteren door de rechtbank vrijgesproken. De demonstranten eisten toen dat de regering de 2.000 ontslagen werknemers van Triumph International Co in bescherming zou nemen.

De leiders waren beschuldigd van de organisatie van een illegale bijeenkomst en het stoken van onrust. Maar de rechtbank beschouwde de rally niet als onrust.

– In Frankrijk is op 82-jarige leeftijd prinses ‘Mom Chao’ Marsi Sukhumbhand Paribatra overleden. Marsi was een getalenteerd schilderes van surrealistische schilderijen met half-mens, half-dier figuren. Na de revolutie van 1932 bracht ze haar leven grotendeels in het buitenland door. In Thailand doceerde ze Engels, Frans en de geschiedenis van de Westerse kunst aan de Chulalongkorn universiteit.

– Niet alleen honden worden geconsumeerd in Vietnam, maar ook katten. In Nakhon Phanom arresteerde de politie een man die negentig katten het land uit wilde smokkelen. De dieren kwamen uit Maha Sarakham.

– Een boswachter is in nationaal park Pang Sida in Sa Keao gewond geraakt bij een vuurgevecht met Cambodjanen die beschermde palissanderbomen aan het omzagen waren. Hij werd geraakt in zijn rechterarm en –hand. Na het vuurgevecht konden de acht boswachters twee Cambodjanen in de boeien slaan. Ze namen 51 blokken hout in beslag.

Economisch nieuws

– Zoals verwacht en voorspeld blijft de policy rate van de centrale bank gehandhaafd op 2,5 procent. Dit heeft het Monetary Policy Committee woensdag unaniem besloten om zo de financiële stabiliteit te handhaven temidden van een zwakke binnenlandse vraag en export en de trage wereldeconomie.

Economen verwachten dat het MPC het tarief (waarvan de banken hun rentetarieven afleiden) het gehele jaar constant zal houden, maar Paiboon Kittisrikangwan, secretaris van de MPC, zegt dat de commissie een slag om de arm houdt; dat is afhankelijk van de ontwikkelingen de komende maanden.

De vertraging in de binnenlandse vraag ziet de commissie gedeeltelijk als een aanpassing, nadat er eerder sprake was van een sterke groei als gevolg van de stimuleringsmaatregelen van de overheid, zoals de belastingteruggave bij de aankoop van een eerste auto. Andere factoren die de commissie heeft gewogen zijn het beperkte binnenlands aanbod en een tragere groei van de Chinese economie.

– De regering dient zich minder te focussen op populistische beleidsmaatregelen maar geld te besteden aan kleine infrastructurele projecten, die de groei kunnen stimuleren. Dit zegt Bunluasak Pussarungsri, hoof research van de risk management groep van de CIMB Thai Bank.

De regering dient volgens hem niet te veel stimuleringsmaatregelen te nemen, anders heeft het land constant stimulering nodig, zoals mensen verslaafd raken aan amphetamine. Als voorbeeld van kleine infrastructurele projecten noemt hij reparatie aan wegen en uitbreiding van het snelwegnet. Die kunnen snel worden gerealiseerd in tegenstelling tot grote projecten die vaak twee jaar in beslag nemen omdat milieu-effectrapportages moeten worden gedaan.

– In samenwerking met Thai AirAsia introduceert Thailand Post een EMS superspeed dienst, waarbij post binnen 1 dag wordt bezorgd, althans in Bangkoki, Chiang Mai, Hat Yai en Phuket. De afzender moet zijn post wel voor 10.30 uur inleveren. Thailand Post kent al een EMS dienst (Express Mail Service), maar die doet er 2 dagen over. De 1-dagservice is niet goedkoop: het laagste tarief bedraagt 350 baht voor een pakje van 3 kilo of minder; daarboven wordt 50 baht per kilo berekend.

– Emirates, een van ’s werelds snelst groeiende luchtvaartmaatschappijen, voegt met ingang van 27 oktober een zesde dagelijkse vlucht toe op de route Dubai-Bangkok. Tevens wordt dagelijks een tweede Airbus 380 superjumbo ingezet. De capaciteit gaat daardoor omhoog van 12.796 passagiers naar 16.660. Volgens de maatschappij vliegen passagiers uit Europa, de VS en het Midden-Oosten steeds vaker via Dubai naar Bangkok. Emirates vliegt sinds december 2012 ook op Phuket.

– Het Financial Institutions Development Fund (FIDF) verwacht binnen 23 jaar schuldvrij te zijn, 2 jaar eerder dan gepland. De lage rente, dividenden van de Krungthai Bank en de verkoop van land zorgen voor extra geld in het laatje.

Het FIDF werd in 1997 tijdens de financiële crisis gevormd om garant te staan voor de deposito’s en schulden van banken en financiële instellingen, die in de problemen waren gekomen. Eind 2011/begin 2012 lagen de regering Yingluck en de Bank of Thailand met elkaar in de clinch omdat de regering de schuld van 1,14 biljoen baht, die op ’s lands begroting drukte, wilde overhevelen naar de centrale bank. De gevonden oplossing laat ik onvermeld, want die is knap ingewikkeld.

– Thai Suzuki Motor gaat zijn productie van motorfietsen in de fabriek in Pathum Thani met 50.000 units opvoeren naar 400.000. Daarvoor wordt het bedrag van 500 miljoen baht uitgetrokken. Met de grotere productie kan de fabriek voldoen aan de toenemende vraag als gevolg van regionale economische integratie.

Dit jaar rollen 290.000 units van de lopende band: 120.000 voor de export, 100.000 voor de binnenlandse markt en 70.000 in de vorm van marine engines (?) die voornamelijk naar Japan worden geëxporteerd. Voor het eerst worden dit jaar motorfietsen geproduceerd met een cilinderinhoud van 250 tot 750 cc. De vraag naar motorfietsen boven de 250 cc is ‘significantly’ gestegen in Thailand, zegt Satochi Uchida, de nieuwe voorzitter en algemeen directeur. Om de verkoop van de nieuwe modellen te ondersteunen, worden 60 tot 100 verkooppunten gerenoveerd.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Nieuws uit Thailand – 12 juli 2013”

 1. Gert Boonstra zegt op

  Iedere keer als ik het nieuwsoverzicht lees dan denk ik wat een smeerlappen. Maar ik krijg dan onmiddelijk het kommentaar ;als het me hier niet bevalt ga dan terug naar Nederland. Maar wonen hier betekent toch niet dat je monddood bent.

 2. willem zegt op

  Nieuws uit Thailand:
  Beste Gert; je praat over het nieuws over smeerlappen maar waar doel je op? Uit je reactie blijkt nergens uit wie of wat smeerlappen zijn.Wees gaarne wat duidelijker want hier wordt niemand wijzer van!
  Gr;Willem Scheven…

 3. Henk zegt op

  Ben het met Gert eens.
  Als ik soms nieuws ziet, dan gaan er wel eens wat krachttermen door me heen.
  Maar dat is zowel met nationale als internationale nieuwsberichten.

  De ‘topper’ van vandaag is toch wel die smeerlap in Melbourne. Maar dat heeft effe niks met TH te maken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website