Voor de derde achtereenvolgende dag is de voorpagina van Bangkok Post grotendeels gewijd aan de vermiste Boeing van Malaysian Airlines. Het toestel is nog steeds spoorloos. In het onderzoek naar de twee passagiers met een vals paspoort zijn wel vorderingen gemaakt.

Zij hebben hun ticket gelijktijdig vanuit Iran bij twee reisagenten in Pattaya besteld en in Thaise baht betaald. De ene man zou vanuit Bejing via Amsterdam doorvliegen naar Kopenhagen, de ander naar Frankfurt.

De Maleisische minister van Binnenlandse Zaken vindt het merkwaardig dat er geen lichtje bij de douane in Kuala Lumpur is gaan branden, want de mannen hadden een Aziatisch uiterlijk en reisden op een Italiaans en Oostenrijks paspoort.

– Het huis van actieleider Suthep Thaugsuban in Phutthamonthon (Bangkok) is zondagnacht met twee granaten bestookt maar beide ontploften niet. Een granaat belandde 30 meter vanaf het hek, de andere lag in de buurt. Nadat de granaten door voorbijgangers waren opgemerkt, zijn ze door de Explosive Ordnance Disposal Unit onschadelijk gemaakt (foto). Fluitje van een cent, duurde 10 minuten. De politie had eerder autobanden om de granaten gelegd.

Het huis is eigendom van Suthep’s echtgenote en de moeder van zijn stiefzoon Akanat, woordvoerder van de protestbeweging. Om het huis ligt een terrein ter grootte van een voetbalveld dat door een projectontwikkelaar wordt ontwikkeld tot parkeerterrein.

– De politie heeft in de buurt van de protestlocatie in het Lumpini park twee soldaten aangehouden die in het bezit waren van een .45 handgun, een M4A1 assault rifle en een grote hoeveelheid munitie (foto homepagina). Ze liepen tegen de lamp toen hun pickup truck bij een controlepost op de Lang Suanweg werd gestopt.

De heren hebben bekend dat het wapentuig van hen was; meer wilden ze niet zeggen, dat bewaren ze voor de rechtbank. Het leger heeft er geen bezwaar tegen dat de politie de mannen gaat vervolgen. Het legeronderdeel waartoe de mannen behoren, maakt geen gebruik van M4A1 geweren.

– De Administrative Court (Bestuursrechtbank) stelt de vorming van een speciale politie-eenheid voor ter bescherming van rechters. De afgelopen jaren zijn die talloze malen bedreigd, zegt Hassavut Vititviriyakul, president van de Supreme Administrative Court. Hij wijst erop dat andere landen zogeheten rechtbank marshals ter bescherming van rechters kennen.

De bestuursrechtbank werd op 9 maart 2001 gevormd. Op een persconferentie ter gelegenheid van het 13-jarig bestaan zei Hassavut dat een nieuwe afdeling is gevormd die zich gaat bezighouden met personeelszaken. Elke bestuursrechtbank krijgt zo’n afdeling. De bedoeling is de desbetreffende zaken sneller te behandelen. Van alle zaken die vorig jaar aanhangig werden gemaakt, bestond 23 procent uit oneerlijke recrutering, promotie en overplaatsingen van ambtenaren.

– Oud-premier Thaksin klaagt dat ‘smart and able’ Pheu Thai partijleden zijn zusje Yingluck in de kou laten staan, aldus een bron bij PT. Thaksin zou dit vorig weekend gezegd hebben toen hij in Beijing een groep PT-leden en kabinetsleden sprak. ‘Ik heb met haar te doen, maar ik wil haar niet rond commanderen’, aldus grote broer Thaksin.

Volgens de bron houdt Thaksin er rekening mee dat de verkiezingen van 2 februari door het Constitutionele Hof ongeldig worden verklaard, omdat niet aan de voorwaarde wordt voldaan dat het Huis van Afgevaardigden dertig dagen na de verkiezingen dient te vergaderen.

– Premier Yingluck mag deze week beslissen of de noodtoestand wordt verlengd. Van CMPO-directeur Chalerm Yubamrung mag de noodverordening wel opgeborgen worden, want de Internal Security Act volstaat nu de protestbeweging zich heeft teruggetrokken in het Lumpini park.

Zeven particuliere organisaties uit het bedrijfsleven hebben ook aangedrongen op intrekking van de noodverordening. Bovendien is die tandeloos, want de civiele rechtbank heeft de bevoegdheden van het CMPO (het orgaan dat verantwoordelijk is voor handhaving van de noodtoestand) sterk aan banden gelegd.

De noodtoestand, die van kracht is in Bangkok en delen van Pathum Thani en Samut Prakan, loopt op 22 maart af.

– Zevenentwintig senatoren hebben de senaatsvoorzitter gevraagd het Constitutionele Hof een uitspraak te vragen over de status van Yingluck’s premierschap. Ze stellen dat Yingluck in de zaak Thawil de grondwet kan hebben overtreden.

Thawil Pliensri werd in 2011 van de post van de secretaris-generaal van de National Security Council gehaald en ‘mocht’ adviseur van Yingluck worden. De Supreme Administrative Court haalde vrijdag een dikke streep door de overplaatsing. Hij moet binnen 45 dagen terug op zijn oude post zijn.

Thawil is omstreden omdat hij een aantal keer het woord heeft gevoerd op rally’s van de protestbeweging. Bovendien is hij destijds door de (vorige) regering Abhisit op de post van NSC secretaris-generaal neergezet. Thawil moest het veld ruimen voor een ander, zodat diens positie als hoofd van de politie kon worden overgenomen door de zwager van Thaksin.

Yingluck zegt dat ze haar best doet de rechtbankuitspraak te honeren, maar ‘er zijn procedures die we moeten bestuderen om het vonnis uit te voeren’. Oftewel de Raad van State en de Kiesraad moeten er eerst hun zegje over doen. Pikant detail: Thawil gaat over zes maanden met pensioen.  Eén keer raden hoe deze zaak gaat aflopen.

– Regeringswoordvoerder Teerat Ratanasevi heeft op zijn Facebookpagina geklaagd over de service van Thai Airways International (THAI) tijdens zijn recente vlucht van Bangkok naar Osaka v.v. De klacht betreft annulering van zijn boeking door een onbekend persoon en op de terugweg iets met zijn bestelde eten. De directie van THAI heeft een onderzoekscommissie aan het werk gezet, want je moet natuurlijk wel de regering te vriend houden.

– Weet u nog: de lening van 350 miljard baht voor waterhuishoudkundige werken en de hoorzittingen die allesbehalve soepel verliepen? De senaatscommissie die zich over het budget buigt, zegt dat bij de voorgestelde projecten geen rekening wordt gehouden met extreme weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering.

Volgens berekeningen kunnen kwetsbare gebieden nog steeds gedurende minimaal 94 dagen per jaar onder water lopen. Wanneer zwaardere overstromingen dan in 2011 plaatsvinden, zijn alle maatregelen nutteloos waardoor het effect en de economische schade stukken groter zullen zijn. De voorgestelde waterweg ten westen van de Chao Phraya rivier biedt geen soelaas voor de overstromingsproblemen in de Central Plains. Dit project heeft tijdens de hoorzittingen zware kritiek van dorpelingen gekregen omdat het een aanslag op het milieu doet.

Verkiezingen

– Kiesraadcommissaris Somchai Srisuttiyakorn verwacht dat in juni een nieuwe regering kan worden gevormd, indien de herverkiezingen niet worden verstoord. De Kiesraad kan dan in mei akkoord gaan met 95 procent van de kamerzetels. Dat aantal is minimaal vereist, wil het Huis van Afgevaardigden aan het werk mogen.

Herverkiezingen zijn gepland voor 5 en 27 april alsmede 20 en 27 april, indien het Constitutionele Hof tijdig een uitspraak doet over de 28 kiesdistricten in het Zuiden.

[Moet ik dat nog toelichten? Op 2 februari kon er niet op een districtskandidaat worden gestemd, omdat hun registratie in december door demonstranten werd verijdeld. Wanneer die 28 zetels leeg blijven, kan het parlement niet aan het werk.]

Een tweede probleem vormen de 16 kiesdistricten met slechts één districtskandidaat. In die districten is een opkomst van minimaal 20 procent vereist. Naar verwachting lukt dat in 10 kiesdistricten niet.

Pogingen van de Kiesraad om de regering en de protestbeweging aan tafel te krijgen, hebben tot nu toe geen succes gehad. ‘De twee partijen tonen geen belangstelling voor onderhandelingen’, zegt Somchai.

Politiek nieuws

– Oppositiepartij Democraten werkt in samenwerking met het Future Innovative Thailand Institute aan een blueprint voor hervormingen. De blueprint, die zeven topics bevat, wordt op 28 en 29 maart besproken tijdens de algemene ledenvergadering van de partij. Uitbanning van corruptie en herstructeringen bij politie en media zijn enkele topics.

Partijleider Abhisit zegt elke groep te willen steunen die de blueprint gaat gebruiken. Hij heeft er ook geen bezwaar tegen als de regering hem gebruikt. Abhisit zegt dat hervormingsplannen die niet worden gesteund door politici en politieke partijen, een kort bestaan beschoren zijn.

‘Nationale hervorming kan geen voortgang hebben, wanneer de regering die blokkeert. Samen moeten we aan een manier werken om verder te gaan met de hervormingen. […] Hervormingen en algemene verkiezingen dienen gelijktijdig plaats te vinden, maar het is onmogelijk dat alle topics voor een verkiezingen kunnen worden opgelost. Bovendien is er een probleem wie de wetgevende macht heeft om hervormingen door te voeren.’

Protestbeweging PDRC gaf gisteren in het Lumpini park het startschot voor het eerste van een zestal forums over hervormingen. Actieleider Suthep gelooft nog steeds in een volksregering, want hij zegt dat de hervormingen die op de forums worden besproken direct na de vorming van die regering zullen worden uitgevoerd.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

9 reacties op “Nieuws uit Thailand – 11 maart 2014”

 1. RonnyLatPhrao zegt op

  Het mysterie wordt groter. Is het gekaapt ?

  http://www.hln.be/hln/nl/30080/Spookvliegtuig-Malaysia-Airlines/article/detail/1809140/2014/03/11/Mysteries-van-vlucht-MH370-tickets-geboekt-uit-Iran-gsm-s-passagiers-blijven-rinkelen.dhtml

  • Farang tingtong zegt op

   Ja erg vreemd allemaal je zal er maar familie of vrienden in hebben zitten, raar eigenlijk he dat anno 2014 raketten naar allerlei planeten kunnen volgen en als er iets mee gebeurd weten ze wat of er gebeurd is en waar deze zich bevind.
   En als er zoals nu een vliegtuig verdwijnt en ook schepen blijkt men niet in staat is deze te lokaliseren, met de huidige technologie zou het toch mogelijk moeten zijn om hier iets op te vinden, zoiets als bv de zwarte doos iets wat onverwoestbaar is.

   • Leenkhorat zegt op

    Ja ik ben het 100% met je eens, 239 mensen zijn blijkbaar niet belangrijk, maar een vreemde planeet die 300 lichtjaar van de aarde af staat is véél belangrijker, er zijn geen woorden voor !
    Het is gewoon schandalig !

    • Cornelis zegt op

     Is dat niet een wat overtrokken reactie? Waar haal je vandaan dat 239 mensen niet belangrijk zijn? Heb je enig idee van alle inspanningen die op dit moment worden verricht om het toestel te vinden?
     Dat dat niet gemakkelijk is bleek in 2009 toen Air France vlucht 447, opgestegen in Brazilië, in de Atlantische Oceaan crashte. Toen werden na vijf dagen de eerste wrakstukken gevonden maar vervolgens duurde het nog 2 jaar voordat de ‘black boxes’ geborgen konden worden en het echte onderzoek naar de oorzaak kon aanvangen.

    • kees 1 zegt op

     Farang en Leen volgen jullie het nieuws een beetje?
     Ze zijn met man en macht aan het zoeken. Een miljoenen kostende operatie
     Kosten nog moeite worden gespaard.
     Er bestaat nu eenmaal niets wat onverwoestbaar is.
     Ook de zwarte doos en de spraak recorder zijn niet onverwoestbaar.
     Een vliegtuig heeft een transponder aan boord die een signaal uitzend. En dat blijft doen ook al is hij neergestort Ik weet het niet zeker
     maar ik dacht dat die het 6 weken lang blijft doen
     Maar kennelijk doet die het ook niet meer. Niets is onverwoestbaar.
     Of het vliegtuig moet gekaapt zijn en de transponder opzettelijk uitgeschakeld zijn.
     Zo als ze dat ook deden bij 9 -11
     Sorry maar ik vind jullie reacties niet helemaal terecht

 2. Noah zegt op

  Wat n commentaren….heel veel respect naar de nabestaanden. Zijn aant zoeken met tientallen vliegtuigen, schepen etc etc en dan deze conclusies. Dat is schandalig en nergens op gebaseerd…

 3. Farang tingtong zegt op

  Heel erg voor de families van de passagiers (respect) zoals ik al eerder melde, het andere over het niet belangrijk zijn van de 239 passagiers zijn niet mijn woorden hier distanseer ik mij van.
  Mijn reactie was niet vervelend bedoeld en ik hoop dat de moderator dit plaatst. ik doelde in mijn reactie dat niet specifiek voor dit vliegtuig er iets technologisch uitgevonden had moeten zijn.
  Maar voor alle vliegtuigen want wat in de ruimtevaart mogelijk is moet hier toch ook mogelijk zijn met de technologie van deze tijd, zodat men niet meer met man en macht hoeft te zoeken, het nieuws volg ik zeker sterker nog beter dan sommige de reacties lezen.
  Onverwoestbaar is inderdaad een foute woordkeuze het is wel zo dat deze black box (van titanium gemaakt) crash bestendig is ik doelde op iets dergelijks.

 4. Ivo zegt op

  Het is inderdaad verbazing wekkend dat in vliegtuigen geen technologie wordt ingebouwd die het mogelijk maakt om live alle vlieg-bewegingen naar een centrale computer te sturen. Technish kan dit wel, maar om de een of andere reden wordt het niet uitgevoerd.

 5. LOUISE zegt op

  Middag Dick,

  Leden van P.T. delen mede wat Thaksin er van vindt, etc..
  Er is altijd gebruld dat T niets te zeggen/doen/bevelen heeft en ga zo maat door.
  Deze leden melden nu dat T niet tevreden is.
  En eerst meldden zij dat iedereen het verkeerd zag en dat T zich nergens mee bemoeide.

  Dit is volgens mij het allerbeste voorbeeld van jezelf tegenspreken/liegen om iets wat krom is recht te kleppen. (althand te proberen)

  En is het niet bekend dat T niets met de thaise politiek heeft te maken?
  Weet P.T. dit nog steeds niet???
  Ik had een paar meningen, maar dan weet ik zeker dat de redaktie de grote delete-knop hanteerd.
  Maar er is een klein groepje mensen die dit heerlijke land naar de knoppen helpt, voor eigen gewin.

  LOUISE


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website