De meeste bewoners in het Zuiden kunnen gerust ademhalen, want het lagedrukgebied dat de regio met zware regenbuien heeft geteisterd, is inmiddels boven de Andaman zee gearriveerd. Het ergste noodweer is dus voorbij, maar het blijft nog wel twee dagen regenen in Ranong, Phangna, Phuket en Trang.

Bewoners in de zuidelijke provincies langs de kust van de Golf van Thailand moeten evenwel nog een dagje wachten met gerust ademhalen, want daar blijft het nog een dag gieten, verwacht het Meteorological Department.

In de provincie Nakhon Si Thammarat begon de ellende vrijdag. Verschillende plaatsen in het district Phipun liepen onder water met hoogtes variërend van 50 centimeter tot 2 meter. De bewoners maakten zich er ook zorgen over grondverschuivingen. In 1988 kostten die aan 230 personen het leven.

Overstromingen werden ook gemeld uit het district Lan Saka. In Phangnga liepen gisterochtend enkele wegen onder water en in de provincie Chumphon gistermiddag een 200 meter lang wegdeel van de Asian Highway 41. In Krabi liep in het district Khao Phanom 200 rai boerenland onder water, waardoor zes gezinnen een veilig heenkomen moesten zoeken. Het is oppassen geblazen in de provincie, want de grote kanalen staan barstensvol met water.

Op de foto de situatie in Muang (Nakhon Si Thammarat) waar huizen langs de snelweg onder water liepen. Op de foto op de homepagina een beeld van de situatie op zaterdag.

– Ruim vierduizend personen staan op een wachtlijst voor orgaantransplantatie, maar vorig jaar konden slechts 376 patiënten geholpen worden met de organen van 158 personen. In afwachting van een donororgaan overleden 147 patiënten. Dit meldt Bangkok Post in een Special Report naar aanleiding van enkele verdachte transplantaties op patiënten uit Cambodja.

In die zaak zijn twee personen gearresteerd. Ze fabriceerden valse documenten waardoor het leek alsof de donor familie was van de ontvanger. De Medical Council of Thailand is ervan overtuigd dat de Thaise artsen die de transplantatie verrichtten, daarvan niet op de hoogte waren, want op de handel in organen staat een strenge straf: verlies van hun vergunning en strafrechtelijke vervolging.

Interessanter zijn de cijfers die het artikel noemt over orgaandonatie door Thais. Thailand telt slechts 3 donoren per 1 miljoen inwoners tegen 33,8 in Spanje en 25,97 in de VS. Een campagne vorig jaar leverde 40.608 nieuwe donoren op.

Voor nierpatiënten is de situatie in 2007 verbeterd. Sindsdien is dialyse gratis in het kader van het universal healthcare scheme (een gratis volksverzekering). Dankzij die regeling zijn 38.000 levens gered, zegt Tanapol Dokkaew, voorzitter van de Thai Kidney Club.

– De regering steunt Chinese betrokkenheid bij transportprojecten en het waardeert met name China’s hulp bij de aanleg van een snelweg van 1.887 km die Kunming in zuidelijk China via Laos en Chiang Rai moet gaan verbinden met Bangkok. Dit heeft premier Prayut Chan-o-cha gisteren gezegd tegen de Chinese president Xi Jinping aan de vooravond van de Asia-Pacific Economic Cooperation 2014 Summit, die vandaag in Beijing begint. Meer meldt het bericht niet.

– De regering moet meer doen om een eind te maken aan het misbruik van gastarbeiders, zeggen academici. Er zijn weliswaar minder berichten over illegale werkbemiddeling voor migranten, maar er is weinig hoop dat het ministerie van Werkgelegenheid verdere stappen gaat zetten ten faveure van de rechten van migranten, aldus Narong Petprasert, als econoom verbonden aan de Chulalongkorn universiteit. [Ik moet maar weer raden bij welke gelegenheid en wanneer dit gezegd is.]

Narong wijst erop dat alle gevallen van misbruik bekend worden gemaakt door watchdogs en NGO’s en niet door het ministerie. Misbruik komt met name voor in de visserij, visverwerkende industrie en suikerrietindustrie. Om de situatie te verbeteren, zegt Narong, dienen migranten de gelegenheid te krijgen hun rechten te beschermen en te verdedigen, maar hij ziet dit op korte termijn niet gebeuren in Thailand. ‘De Thaise samenleving is er nog niet rijp voor.’

Volgens arbeidsdeskundige Lae Dilokwitthayarat is de regering op de goede weg, omdat ze de nadruk legt op registratie en het openen van meer zogeheten one-stop servicecentra. In die centra krijgen migranten een tijdelijke werkvergunning in afwachting van hun verificatie.

– Minister Prajin Juntong (Transport) wil een oud project afstoffen dat voorziet in de aanleg van een expressway die Bang Yai in het westen van Bangkok verbindt met de oostelijke snelweg. Hij heeft zijn permanent secretaris en de Expressway Authorityof Thailand gevraagd alle beschikbare gegevens daarover op te zoeken en naar hem te sturen.

‘Ik kwam langs de plek en vroeg me af waar die pilaren voor dienden. Ik heb niet de opdracht gegeven het project te herzien, maar ik wil alleen maar geïnformeerd worden.’ De pilaren waar de minister op doelt, staan langs de Kaset-Navanim weg. Ze werden 10 jaar geleden geplaatst om te dienen voor de aanleg van een deel van een 42,9 km lange expressway. Als gevolg van oppositie door de Kasetsart universiteit, waar de weg vlak langs zou lopen, en bewoners liep het project schipbreuk. Een voorstel om de weg deels door een tunnel te laten lopen, bood geen uitkomst.

– Bij een controlepost in Thalang op de grens van Phangnga en Phuket is een Belgische man aangehouden die in eigen land wordt gezocht voor de handel in marihuana. Hij stond op een lijst van de meest gezochte Belgische verdachten vanwege het kweken van cannabis en het verbergen van een vermogen van 25 miljoeneuro.

– Door een lek in een pijpleiding is zaterdagavond op de luchthaven van Chiang Mai vliegtuigbrandstof beland in een irrigatiekanaal en in brand gevlogen. Het vuur verspreidde zich over een lengte van 300 meter. Gewonden zijn niet gevallen en de schade was beperkt.

In buurprovincie Chiang Rai woedde ook een brand. Die werd zaterdag veroorzaakt door een explosie aan boord van een Laotiaanse olietanker, geladen met 46.000 liter diesel. Vanaf het schip dat lag afgemeerd in de Ha Chiang haven aan de Mekong rivier, sloeg het vuur over naar een tweede schip. De schipper van de olietanker en zijn assistent raakten gewond.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

Meer nieuws in:

‘Nieuwe grondwet mag geen oude wijn in nieuwe zakken zijn’

No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Nieuws uit Thailand – 10 november 2014”

 1. LOUISE zegt op

  Morgen Dick,

  Ja over die pilaren.
  In 1980, vanaf Bangkok airport naar Pattaya redden wij ook jaar in jaar uit langs een hele rits van die pilaren.
  Gigantisch veel.
  Wat ik met kan herinneren was een gebrek aan betalingen aan de bouwer.
  Wat een enorm kapitaalsvernietigings proces was dat.

  Dat heeft toch ook zeker 10 jaar geduurd of misschien wel langer.
  Weet jij dat?

  LOUISE

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Louise Bangkok Airport ken ik niet, wel Don Mueang. Als je de pilaren bedoelt langs de weg Don Mueang richting centrum, dan rijd je langs het zogeheten Hopewell project, waarover ik al een aantal keren heb geschreven. Had een gecombineerde snelweg/treinverbining moeten worden. In 1997 tijdens de financiële crisis definitief gestopt.

   • Daniel zegt op

    Mij is enige tijd geleden gezegd dat dit het traject is om een verbinding te maken met Rangsit. Als het er ooit van komt de busterminal nu Mochit naar daar te verplaatsen.
    Alleen gepraat of waarheid???

   • chris zegt op

    Men is bezig de oude palen te verwijderen en er worden nieuwe palen geslagen voor een nieuwe MRT die tenminste tot Future Park gaat lopen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website